Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καύσωνας: Η Αθήνα φλέγεται — Τι κατέγραψε σήμερα θερμική κάμερα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πτή­σεις με drone πάνω από την Ακρό­πο­λη και την πλα­τεία της Ομό­νοιας με χρή­ση θερ­μι­κής κάμε­ρας πραγ­μα­το­ποί­η­σε η ομά­δα Up Stories σε συνερ­γα­σία με το meteo.gr την Κυρια­κή 1 Αυγού­στου 2021. Καθώς βρί­σκε­ται σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη το κύμα καύ­σω­να που πλήτ­τει το σύνο­λο της χώρας, το φαι­νό­με­νο της Αστι­κής Θερ­μι­κής Νησί­δας γίνε­ται καθη­με­ρι­νά ολο­έ­να και πιο έντο­νο, ιδιαί­τε­ρα στην Αθήνα.

Στα πλά­να του βίντεο θα παρα­κο­λου­θή­σε­τε μερι­κά στιγ­μιό­τυ­πα από τον Ιερό Βρά­χο της Ακρό­πο­λης όπου η θερ­μο­κρα­σία εδά­φους ξεπερ­νού­σε τοπι­κά τους 55°C (βαθύ κόκ­κι­νο χρώ­μα και λευ­κό), όπως και στο ιστο­ρι­κό κέντρο της Αθή­νας, στην Πλα­τεία Ομο­νοί­ας. Την ίδια ώρα η θερ­μο­κρα­σία αέρα σύμ­φω­να με τους μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr στο κέντρο της Αθή­νας κυμαι­νό­ταν μετα­ξύ 36–37°C. Οι υψη­λό­τε­ρες τιμές θερ­μο­κρα­σί­ας κατα­γρά­φη­καν στην άσφαλ­το και σε στέ­γες παλαιών κτι­ρί­ων με κλι­μα­τι­στι­κές μονά­δες (άνω των 60°C), και οι μικρό­τε­ρες τιμές στις προ­σό­ψεις νέων κτι­ρί­ων και στο νέο συντρι­βά­νι της Πλα­τεί­ας Ομο­νοί­ας (έως 35°C).

 Ακραίες και εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες καύσωνα έως και την Πέμπτη 05/08

Ωστό­σο, από τη Δευ­τέ­ρα 02/08 η τρο­φο­δό­τη­ση θερ­μών αερί­ων μαζών από την Αφρι­κή ανα­μέ­νε­ται να εντα­θεί. Έτσι η θερ­μο­κρα­σία θα παρου­σιά­σει περαι­τέ­ρω αισθη­τή άνο­δο και μέχρι την Πέμ­πτη 05/08 θα επι­κρα­τή­σουν συν­θή­κες ακραί­ου καύ­σω­να οι οποί­ες θα είναι πολύ δυσμε­νείς για τον πλη­θυ­σμό και συστή­νε­ται ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή. Οι μέγι­στες που ανα­μέ­νο­νται θα είναι της τάξης των 43–45 βαθ­μών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπι­κό επί­πε­δο, λόγω του ανα­γλύ­φου της χώρας και των μετα­βο­λών της διεύ­θυν­σης του ανέ­μου, οι μέγι­στες ενδέ­χε­ται να φτά­σουν τους 46–47 βαθ­μούς Κελσίου.

Υπο­χώ­ρη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας περι­μέ­νου­με από την Παρα­σκευή 06/08.

Πηγή: meteo

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο