Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

Την προ­σο­χή στα προ­λη­πτι­κά μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της έξαρ­σης της γρί­πης, η οποία παρου­σιά­ζει αυξη­τι­κή τάση τόσο στην Ελλά­δα όσο και σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες, εφι­στούν οι επι­στή­μο­νες του Κέντρου Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νοση­μά­των (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Όπως επι­ση­μαί­νουν οι ειδι­κοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:

- Το πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό όπλο για την πρό­λη­ψη της γρί­πης, είναι ο εμβο­λια­σμός και ιδιαί­τε­ρα των ευπα­θών ομά­δων (άτο­μα 60 ετών και άνω, εγκυ­μο­σύ­νη, παι­διά και ενή­λι­κες με χρό­νια νοσή­μα­τα ή παχυ­σαρ­κία ή άλλους επι­βα­ρυ­ντι­κούς παρά­γο­ντες) αλλά και των επαγ­γελ­μα­τιών υγεί­ας και των ατό­μων που έρχο­νται σε επα­φή με βρέ­φη κάτω των 6 μηνών ή φρο­ντί­ζουν άτο­μα με υπο­κεί­με­νο νόση­μα. Θεω­ρεί­ται ασφα­λής και συστή­νε­ται για όλη τη διάρ­κεια του χει­μώ­να. Από το υπουρ­γείο Υγεί­ας έχουν δια­τε­θεί δωρε­άν αντι­γρι­πι­κά εμβό­λια στα νοσο­κο­μεία, Κέντρα Υγεί­ας και ΠΕΔΥ.

- Σημα­ντι­κή είναι η έγκαι­ρη ανα­ζή­τη­ση ιατρι­κής βοή­θειας και χρή­σης αντι-ιικών μετά από ιατρι­κή εκτί­μη­ση σε ασθε­νείς που ανή­κουν σε ομά­δα υψη­λού κιν­δύ­νου και σε περι­πτώ­σεις σοβα­ρών συμ­πτω­μά­των γρί­πης ή/και εμφά­νι­σης επι­πλο­κών. Πρέ­πει να ξεκι­νά το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό, με απλή ιατρι­κή συντα­γή και χωρίς να ανα­μέ­νε­ται η εργα­στη­ρια­κή επι­βε­βαί­ω­ση, ιδιαί­τε­ρα στις ευπα­θείς ομά­δες του πληθυσμού.

- Η αυστη­ρή τήρη­ση των μέτρων ανα­πνευ­στι­κής υγιει­νής και υγιει­νής των χεριών, όπως η κάλυ­ψη του βήχα και του φτερ­νί­σμα­τος με χαρ­το­μά­ντι­λο ή με το εσω­τε­ρι­κό του αγκώ­να και το σχο­λα­στι­κό πλύ­σι­μο των χεριών (ιδιαί­τε­ρα μετά από επα­φή με ασθενείς).

- Η απο­φυ­γή συγ­χρω­τι­σμού σε κλει­στούς χώρους και για τους ασθε­νείς η πλή­ρης ανάρ­ρω­ση τους πριν την επά­νο­δο στις συνή­θεις δρα­στη­ριό­τη­τες τους.

Ειδι­κή ανα­φο­ρά γίνε­ται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχο­λεία, όπου πρέ­πει να λαμ­βά­νο­νται τα απα­ραί­τη­τα μέτρα υγιει­νής, τόσο από τους εκπαι­δευ­τι­κούς όσο και από τους μαθη­τές. Αυτά είναι

- καλός και συχνός αερι­σμός των αιθουσών

- τακτι­κό πλύ­σι­μο χεριών

- βήχας και φτέρ­νι­σμα σε χαρ­το­μά­ντι­λο ή την εσω­τε­ρι­κή επι­φά­νεια του αγκώνα

- όσοι νοσούν επι­βάλ­λε­ται να μένουν στο σπίτι.

Δεν συνι­στά­ται το κλεί­σι­μο των σχο­λεί­ων, καθώς έχει δει­χθεί ότι δεν συμ­βάλ­λει στη μεί­ω­ση της εξά­πλω­σης του ιού. Το μέτρο θα μπο­ρού­σε να έχει θέση ‑μόνο- υπό πολύ ειδι­κές συν­θή­κες σε περί­πτω­ση πανδημίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο