Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΕΘΕΑ Ιθάκη: Αύξηση στη χρήση κάνναβης μεταξύ εφήβων

Περί­που 7.000 χρή­στες και 8.000 άτο­μα του στε­νού τους περι­βάλ­λο­ντος έχει υπο­στη­ρί­ξει κατά την 35χρονη λει­τουρ­γία του το ΚΕΘΕΑ Ιθά­κη, το πρώ­το πρό­γραμ­μα για την αντι­με­τώ­πι­ση της εξάρ­τη­σης από τα ναρ­κω­τι­κά στην Ελλά­δα, με τη χρή­ση κάν­να­βης να έχει αυξη­θεί τα τελευ­ταία χρό­νια, κυρί­ως σε έφηβους.

Σύμ­φω­να με στοι­χεία που ανα­κοι­νώ­θη­καν, οι μακρο­χρό­νιοι χρή­στες ηρω­ί­νης και οπιοει­δών παρα­μέ­νουν η κύρια ομά­δα συμ­με­τε­χό­ντων στο πρό­γραμ­μα, παρου­σιά­ζο­ντας μάλι­στα μεγα­λύ­τε­ρες επι­βα­ρύν­σεις από τότε που ξέσπα­σε η οικο­νο­μι­κή κρί­ση. Παράλ­λη­λα, μεγά­λο στοί­χη­μα παρα­μέ­νει η εργα­σια­κή τους απο­κα­τά­στα­ση στην τελευ­ταία φάση του προ­γράμ­μα­τος, καθώς επτά στους δέκα είναι άνεργοι.

Δια­πι­στώ­νε­ται ωστό­σο ότι «με την πάρο­δο των ετών, τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά και οι ανά­γκες των ανθρώ­πων που ζητούν βοή­θεια μετα­βάλ­λο­νται, αφού στους ενή­λι­κες έχει αυξη­θεί το ποσο­στό αυτών που ζητούν θερα­πεία για τη χρή­ση κάν­να­βης, από 9% το 2007 σε 38% το 2017» .

Μάλι­στα, στους εφή­βους και νεα­ρούς ενή­λι­κες που ζητούν βοή­θεια, το ποσο­στό αυτών που δηλώ­νουν ως κύρια ουσία χρή­σης την κάν­να­βη ξεπερ­νά το 90%. Στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις πρό­κει­ται για νέους ανθρώ­πους που παρα­μέ­νουν στην εκπαί­δευ­ση ή είναι ενταγ­μέ­νοι στην αγο­ρά εργασίας.

Σύμ­φω­να, επί­σης, με τα στοι­χεία, αυξά­νο­νται τα αιτή­μα­τα που αφο­ρούν άλλες μορ­φές εξάρ­τη­σης, όπως το αλκο­όλ και το διαδίκτυο.

Για τη συμπλή­ρω­ση των 35 χρό­νων του το ΚΕΘΕΑ Ιθά­κη οργα­νώ­νει γιορ­τή γενε­θλί­ων την Παρα­σκευή 23 Νοεμ­βρί­ου, στο Ολυ­μπια­κό Μου­σείο Θεσ­σα­λο­νί­κης, όπου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί και η τελε­τή ολο­κλή­ρω­σης της θερα­πεί­ας των μελών της.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο