Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κεράσια και ξερικές καλλιέργειες τα θύματα της χαλαζόπτωσης σε περιοχές της Κ. Μακεδονίας

Θύμα­τα του χαλα­ζιού έπε­σαν και φέτος οι παρα­γω­γοί της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, οι οποί­οι απευ­θύ­νουν έκκλη­ση στην Πολι­τεία για στή­ρι­ξη και άμε­ση απο­ζη­μί­ω­ση για τις ζημιές που έχουν υπο­στεί οι καλ­λιέρ­γειές τους. Στο επί­κε­ντρο της χθε­σι­νο­βρα­δι­νής χαλα­ζό­πτω­σης βρέ­θη­καν κυρί­ως περιο­χές στους νομούς Θεσ­σα­λο­νί­κης, Πέλ­λας, Κιλ­κίς και Χαλ­κι­δι­κής, σύμ­φω­να με υπη­ρε­σια­κούς παρά­γο­ντες του ΕΛΓΑ αλλά και παραγωγούς.

Κάθε πέρυ­σι και καλύ­τε­ρα και «κάθε φέτος μπαί­νου­με όλο και πιο βαθιά στα χρέη», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κερα­σο­πα­ρα­γω­γοί του νομού Πέλ­λας, οι οποί­οι από το 2017 βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με κατα­στρο­φές (ολι­κές και μερι­κές), λόγω παγε­τού, βρο­χο­πτώ­σε­ων και χαλαζιού.

«Ούτε για δια­κό­σμη­ση τούρ­τας δεν φτά­νουν οι φετι­νές ποσό­τη­τες κερα­σιού», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Ξενο­φών Τσέ­μπης, μέλος του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου του Αγρο­τι­κού Συνε­ται­ρι­σμού Αλμω­πί­ας «Αρχάγ­γε­λος», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας πρω­το­φα­νή τη χθε­σι­νή χαλα­ζό­πτω­ση, τόσο από πλευ­ράς έντα­σης όσο και χρο­νι­κής διάρ­κειας. «Επί 45 λεπτά έρι­χνε χαλά­ζι αστα­μά­τη­τα. Μιλά­με για ολι­κή κατα­στρο­φή, τη στιγ­μή που ήμα­σταν ένα βήμα πριν από τη συγκο­μι­δή», σημεί­ω­σε επι­ση­μαί­νο­ντας πως «τα χτυ­πή­μα­τα των παρα­γω­γών από τις και­ρι­κές συν­θή­κες ξεκί­νη­σαν το 2017 με παγε­τό, το 2018 είχα­με τις βρο­χο­πτώ­σεις και από πέρυ­σι πλητ­τό­μα­στε από το χαλάζι».

«Έμπο­ροι θα ψάχνουν κερά­σια για να συμπλη­ρώ­σουν τα φορ­τία τους και δεν θα βρί­σκουν», είπε ο παρα­γω­γός Τρύ­φω­νας Πεύ­κος, περι­γρά­φο­ντας τα «απα­νω­τά και σκλη­ρά πλήγ­μα­τα» που δέχο­νται οι κερασοπαραγωγοί.

Στα 14 ορει­νά κερα­σο­χώ­ρια της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας καλ­λιερ­γού­νται περισ­σό­τε­ρα από 25.000 στρέμ­μα­τα με κερα­σιές, με τα 10.000 στρέμ­μα­τα να εκτεί­νο­νται στην περιο­χή του Αρχάγ­γε­λου, όπου και δρα­στη­ριο­ποιού­νται πάνω από 350 παρα­γω­γοί. «Μόνο η περιο­χή του Αρχάγ­γε­λου δίνει στην ελλη­νι­κή αγο­ρά 10 εκατ. κιλά κερά­σια, ήτοι το 15% της εθνι­κής παρα­γω­γής», ανέ­φε­ρε ενδει­κτι­κά ο κ. Τσέμπης.

Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι η καλ­λιέρ­γεια κερα­σιών σε όλη τη χώρα ξεπερ­νά τα 100.000 στρέμ­μα­τα, με τη μέση από­δο­ση ανά στρέμ­μα να κυμαί­νε­ται από 400 έως και 650 κιλά. Το 80% της συνο­λι­κής ελλη­νι­κής παρα­γω­γής κερα­σιού προ­έρ­χε­ται από την ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Μακε­δο­νί­ας (το 70% από τους νομούς Πέλ­λας κυρί­ως, αλλά και Ημαθίας).

Από τη χθε­σι­νο­βρα­δι­νή χαλα­ζό­πτω­ση επλή­γη­σαν και τα χωριά Περί­κλειας και Νότιας, δίπλα από τον Αρχάγ­γε­λο, όπου καλ­λιερ­γού­νται πατά­τες, ενώ κατα­στρο­φές σε ξηρι­κές κυρί­ως καλ­λιέρ­γειες μετρούν» παρα­γω­γοί στα περισ­σό­τε­ρα από τα 47 χωριά του Λαγκαδά.

Όπως ανέ­φε­ρε, μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντι­πρό­ε­δρος του Αγρο­κτη­νο­τρο­φι­κού Συλ­λό­γου της περιο­χής Δημή­τρης Παπα­σι­μό­που­λος, «από την ορο­σει­ρά Ωραιο­κά­στρου μέχρι και τον κάμπο του Καβα­λα­ρί­ου, η χθε­σι­νο­βρα­δι­νή χαλα­ζό­πτω­ση τα σάρω­σε όλα». Σύμ­φω­να με τον ίδιο, «δεν απο­κλεί­ε­ται να βρε­θού­με αντι­μέ­τω­ποι με ολι­κή κατα­στρο­φή, κυρί­ως σε εκτά­σεις με καλ­λιέρ­γειες καλα­μπο­κιού, ελαιο­κράμ­βης (ηλιο­τρό­πια) και τριφυλλιού».

Χαλά­ζι έπε­σε χθες στα ορει­νά χωριά του Δήμου Αλμω­πί­ας, σε περιο­χές των νομών Θεσ­σα­λο­νί­κης και Κιλ­κίς, στο Στα­νό Χαλ­κι­δι­κής, ενώ ζημιές από βρο­χο­πτώ­σεις δηλώ­νουν Σερ­ραί­οι αγρότες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο