Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κεφαλλονιά: Ζωγραφική και δρώμενα υπό το φως της πανσελήνου

Έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου και «Πανσέληνος στον κήπο» στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa «Ροδόπη», στην Κεφαλονιά

Με χαρα­κτη­ρι­στι­κά του έργα ζωγρα­φι­κής σε καμ­βά, ύφα­σμα, χαρ­τί και ξύλο, με θέμα συνειρ­μι­κές συν­θέ­σεις και νεφε­λο­γρα­φί­ες, ο ζωγρά­φος, περ­φόρ­μερ, λογο­τέ­χνης και θεω­ρη­τι­κός τέχνης Κώστας Ευαγ­γε­λά­τος, εγκαι­νιά­ζει την ατο­μι­κή του έκθε­ση ζωγρα­φι­κής στο Αργο­στό­λι της Κεφα­λο­νιάς, σε συν­δυα­σμό με την ετή­σια εκδή­λω­ση «Παν­σέ­λη­νος στον κήπο».

euaggelatos1

Η έκθε­ση και η εκδή­λω­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στη Σύγ­χρο­νη Πινα­κο­θή­κη Villa «Ροδό­πη», η οποία γιορ­τά­ζει τα 17 χρό­νια της θερι­νής λει­τουρ­γί­ας της. Τα εγκαί­νια της έκθε­σης θα γίνουν τη Δευ­τέ­ρα 7 Αυγού­στου, στις 9 το βρά­δυ, και αμέ­σως μετά, στις 10.15 το βρά­δυ, θα ακο­λου­θή­σει η εκδή­λω­ση «Παν­σέ­λη­νος στον κήπο», η οποία περι­λαμ­βά­νει αισθη­τι­κά δρώ­με­να και δεξί­ω­ση. Η έκθε­ση του Κώστα Ευαγ­γε­λά­του θα διαρ­κέ­σει έως τις 2 Σεπτεμ­βρί­ου, με ελεύ­θε­ρη είσοδο.

Φέτος, στη «Μωβ Σκη­νή» του κήπου, θα ακου­στεί μου­σι­κή του σύγ­χρο­νου συν­θέ­τη — designer Νίκου Γαρ­μπή — Nicofilimon, ενώ ο Κώστας Ευαγ­γε­λά­τος θα απαγ­γεί­λει ποι­ή­μα­τα από τη νέα του ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή, με τίτλο «Ερμη­τι­κές Λαμπί­δες», που κυκλο­φό­ρη­σε από τις εκδό­σεις «Άπαρ­σις».

euaggelatos3

Θα ακο­λου­θή­σει το χορευ­τι­κό σόλο «Διδώ», παρα­γω­γή του Χορο­θε­ά­τρου Λυδία Λίθος, σε χορο­γρα­φία και σκη­νο­θε­σία της  Φένιας Απο­στό­λου, στο οποίο η βασί­λισ­σα της Καρ­χη­δό­νας, Διδώ, μετά την εγκα­τά­λει­ψή της από τον Αινεία, χορεύ­ει σπα­ρα­κτι­κά και πετρώ­νει στον βωμό. Η μου­σι­κή είναι του Henry Purcell (άρια από την όπε­ρα «Dido and Aeneas») και ερμη­νεύ­ει η Κατε­ρί­να Χριστοφόρου.

Καλλιτεχνικό εργαστήριο και τόπος συνάντησης

Ο Κώστας Ευαγ­γε­λά­τος σημειώ­νει: «Προ­σφι­λές κατα­φύ­γιο και εκθε­σια­κός χώρος των εικα­στι­κών μου έργων, καθώς και των ντο­κου­μέ­ντων από τις εκθέ­σεις και τις performance μου στην Ελλά­δα και το εξω­τε­ρι­κό από το 1973 μέχρι σήμε­ρα  (φωτο­γρα­φί­ες, videos, video — art, ψηφια­κές εικό­νες, θεω­ρη­τι­κά κεί­με­να, προ­σκλή­σεις και εκδό­σεις), όλων γενι­κά των πολ­λα­πλών μου δρά­σε­ων, έχει γίνει, από το 2000 και παρα­μέ­νει για 17 χρό­νια, η Villa “Ροδό­πη”, στο Αργο­στό­λι της Κεφαλονιάς.

euaggelatos2

Η αξιο­ποί­η­ση, αρχι­κά, του επά­νω ορό­φου και τμή­μα­τος του ισο­γεί­ου του πατρι­κού μου σπι­τιού στην παλιά συνοι­κία της Ανά­λη­ψης σε καλ­λι­τε­χνι­κό εικα­στι­κό κέντρο και αρχείο ολο­κλη­ρώ­θη­κε το 2001. Η μεγά­λη επι­τυ­χία των πρώ­των εκδη­λώ­σε­ων τέχνης και λόγου με οδή­γη­σε στην από­φα­ση να συνε­χί­σω σε ετή­σια βάση τις καλ­λι­τε­χνι­κές δραστηριότητες.

Η Villa “Ροδό­πη”, με εκθε­σια­κό χώρο και δια­μορ­φω­μέ­νο κατά­φυ­το κήπο με ποι­κι­λία δέντρων και λου­λου­διών, είναι ταυ­τό­χρο­να το καλ­λι­τε­χνι­κό μου εργα­στή­ριο για τους θερι­νούς μήνες, τόπος συνά­ντη­σης και επι­κοι­νω­νί­ας με Έλλη­νες και ξένους καλ­λι­τέ­χνες και φιλό­τε­χνους. Επι­ση­μαί­νω ότι τα “μυθι­κά περι­δέ­ραια”, συν­θέ­σεις με πέτρες και βότσα­λα από τις παρα­λί­ες του νησιού, που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν σε performance, οι πρώ­τες επι­ζω­γρα­φι­σμέ­νες με παστό­ζο λάδι εννοιο­λο­γι­κές γεω­με­τρι­κές κατα­σκευ­ές μου, οι “Επι­κίν­δυ­νες φόρ­μες”, οι “Αλί­κτυ­πες μορ­φές”, καθώς και τα μεγά­λα επι­ζω­γρα­φι­σμέ­να πανό “Σει­ρή­νες του Ιονί­ου”, που εκτέ­θη­καν πρώ­τη φορά  το 2008 στο Παρί­σι και έκτο­τε σε πολ­λές εκθέ­σεις, καθώς και οι ζωγρα­φι­κές συν­θέ­σεις μεγά­λων δια­στά­σε­ων και τα πολ­λα­πλά λίθι­να κολ­λάζ μου από λίθι­να κατά­λοι­πα σει­σμι­κών ερει­πί­ων και πετρω­μά­των “Λιθο­κολ­λάζ”, που συναρ­μο­λό­γη­σε πρό­σφα­τα ο καλ­λι­τέ­χνης Ντά­νυ Μαρ­τζώ­κα, δημιουρ­γή­θη­καν στο περι­βάλ­λον της Villa “Ροδό­πη”.

euaggelatos4

Ο ιστο­ρι­κός τέχνης, Καθη­γη­τής Στέ­λιος Λυδά­κης, ανα­φέ­ρει σχε­τι­κά στο βιβλίο του, “Η νεο­ελ­λη­νι­κή γλυ­πτι­κή, Ιστο­ρία ‑Τυπο­λο­γία” (εκδό­σεις Μέλισ­σα): “Ο Κώστας Ευαγ­γε­λά­τος, ζωγρά­φος και περ­φόρ­μερ και, γενι­κό­τε­ρα, εικα­στι­κός καλ­λι­τέ­χνης, ενδια­φέ­ρε­ται για τις πρω­το­γε­νείς μορ­φές ή τα απλά αντι­κεί­με­να, φυσι­κά ή κατα­σκευα­σμέ­να, που, όμως, εμπλου­τί­ζει με graffiti και χρώ­μα, προσ­δί­δο­ντάς τους ζωγρα­φι­κή χροιά. Έτσι, συν­δυά­ζει τα ready — made με την προ­σω­πι­κή παρεμ­βο­λή και εικα­στι­κή αξιο­ποί­η­ση, δημιουρ­γώ­ντας έναν ενδιά­με­σο τύπο, στο πλαί­σιο των  μοντέρ­νων εκφρα­στι­κών δυνατοτήτων”.

Κύριο εκθε­σια­κό υλι­κό της Σύγ­χρο­νης Πινα­κο­θή­κης απο­τε­λεί η συλ­λο­γή με έργα σύγ­χρο­νης τέχνης (ζωγρα­φι­κά, χαρα­κτι­κά, κολάζ, φωτο­γρα­φί­ες, γλυ­πτά, κατα­σκευ­ές, μικρο­γλυ­πτά), προ­σφο­ρές στην πλειο­νό­τη­τά τους από συνερ­γά­τες και φίλους καλ­λι­τέ­χνες και συλ­λέ­κτες, καθώς και αντι­προ­σω­πευ­τι­κά έργα της εικα­στι­κής πορεί­ας μου. Σημα­ντι­κή θέση στα εκθέ­μα­τα έχει η συλ­λο­γή έργων και εκδό­σε­ων Επτα­νη­σί­ων δημιουρ­γών του 20ού αιώ­να. Παράλ­λη­λα, έχει συγκε­ντρω­θεί το αρχείο της Galerie Dada (1985 — 1993) και του art studio “EST” (1990 — 2010).

euaggelatos5

Καθο­ρι­στι­κή, επί­σης, της φυσιο­γνω­μί­ας της Σύγ­χρο­νης Πινα­κο­θή­κης είναι η καθιέ­ρω­ση της ετή­σιας καλ­λι­τε­χνι­κής δεξί­ω­σης στον κήπο, τη βρα­διά κάθε αυγου­στιά­τι­κης παν­σε­λή­νου, με την παρου­σί­α­ση μου­σι­κών, θεα­τρι­κών, χορευ­τι­κών και λογο­τε­χνι­κών συμ­βά­ντων — actions, η οποία καλ­λι­τε­χνι­κή εορ­τα­στι­κή σύνα­ξη έδω­σε μεγα­λύ­τε­ρη εμβέ­λεια και απή­χη­ση στο εγχεί­ρη­μά μου.

Ήδη, στη λίθι­νη σκη­νή “Μωβ Σκη­νή” του “Κήπου του Χαρί­λα­ου” και στις αίθου­σες, έχουν δώσει εξαι­ρε­τι­κές ερμη­νεί­ες κατα­ξιω­μέ­νοι ηθο­ποιοί, αλλά και νεώ­τε­ροι καλ­λι­τέ­χνες και συγ­γρα­φείς: Βέρα Ζαβι­τσιά­νου, Θάλεια Προ­κο­πί­ου, Ελέ­νη Κού­στα, Γεωρ­γία Ζώη, Κανε­λί­να Μενού­τη, Βίκυ Γεωρ­γο­πού­λου, Ηλί­ας Του­μα­σά­τος, Κώστας Ευαγ­γε­λά­τος, Αγγε­λι­κή Γαρ­μπή — Κοκ­κο­λιά­δη (απαγ­γε­λία), Γερά­σι­μος Γαλα­νός, Γιώρ­γος Κακής — Κων­στα­ντι­νά­τος, Καλ­λιό­πη Λιο­σά­του, Σπύ­ρος Ανδρέ­ας ‑Παπα­δά­τος, Αλέ­ξαν­δρος Λυκού­ρας  (θεα­τρι­κή παρά­στα­ση), Αντώ­νης Ρεμούν­δος, Γιώρ­γος Τζα­γκα­ρά­κης, Λίλυ Μήλιου, Κων­στα­ντί­να Καλ­λια­κού­δη, Νίκος Γαρ­μπής — Nicofilimon, Ζωί­τσα — Αλε­ξία Μαρ­τσέ­λου, Φοί­βος Μπο­ζάς, Λου­ΐ­ζα Παπα­ντω­νά­του, Μάκης Σκλα­βου­νά­κης (μου­σι­κή), Speranza Spir, Χορο­θέ­α­τρο Λυδία Λίθος της Φένιας Απο­στό­λου, με τους χορευ­τές Ηλία Μπα­γε­ώρ­γο, Σήλια Καρ­φο­πού­λου, Κατε­ρί­να Χρι­στο­φό­ρου κ.ά..

euaggelatos7

 

Επί­σης, έχουν δια­βά­σει λογο­τε­χνή­μα­τά τους οι: Μάκης Απο­στο­λά­τος, Βίκυ Γεωρ­γο­πού­λου, Θανά­σης Χει­μω­νάς, Ηλί­ας Του­μα­σά­τος, και έχουν γίνει ποι­η­τι­κές ανα­γνώ­σεις έργων των κορυ­φαί­ων ποι­η­τών Κωστή Παλα­μά, Γιώρ­γου Σεφέ­ρη, Γιάν­νη Ρίτσου, Οδυσ­σέα Ελύτη.

Για τις εκθέ­σεις στη Σύγ­χρο­νη Πινα­κο­θή­κη Villa “Ροδό­πη”, έχουν δημο­σιευ­τεί κρι­τι­κές από τον Χρύ­σαν­θο Χρή­στου, ιστο­ρι­κό της τέχνης, Ακα­δη­μαϊ­κό, ομό­τι­μο Καθη­γη­τή του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, τον Δρ. Στέ­λιο Λυδά­κη, Καθη­γη­τή ιστο­ρί­ας της τέχνης, τη Σου­ζάν­να Μπα­ου­τί­στα, θεω­ρη­τι­κό της τέχνης, την Αννί­τα Πατσου­ρά­κη, ιστο­ρι­κό της τέχνης (έχει κάνει και την κατα­γρα­φή των έργων της συλ­λο­γής μέχρι το 2007), τον Νίκο Μοσχο­νά, ιστο­ρι­κό και κρι­τι­κό τέχνης, την ιστο­ρι­κό τέχνης και μου­σειο­λό­γο Στέλ­λα Λιά­του, τον ιστο­ρι­κό τέχνης και συγ­γρα­φέα Λεό­ντιο Πετμε­ζά, την ιστο­ρι­κό τέχνης Μαράη Γεωρ­γού­ση, τον Καθη­γη­τή Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λί­ας, πολε­ο­δό­μο Ηλία Μπε­ριά­το, τον τ. πρό­ε­δρο της ΕΕΛ, Κώστα Καρού­σο, τη λογο­τέ­χνι­δα και ερευ­νή­τρια Ρίτα Τσι­ντί­λη — Βλη­σμά και πολ­λούς συντά­κτες καλ­λι­τε­χνι­κών σε έντυπα.

 

euaggelatos6

Επι­ση­μαί­νω ότι ο εμπλου­τι­σμός του εικα­στι­κού αρχεί­ου και της μόνι­μης συλ­λο­γής συνε­χί­ζε­ται, και ο κύριος στό­χος μου για τη λει­τουρ­γία και ανά­δει­ξη ενός δρα­στή­ριου πυρή­να εικα­στι­κής πλη­ρο­φό­ρη­σης στη γενέ­θλια πόλη μου, αν και βασί­ζε­ται μόνο στην αυτό­νο­μη ιδιω­τι­κή μου πρω­το­βου­λία, έχει την υπο­στή­ρι­ξη μεγά­λης μερί­δας των συμπο­λι­τών μου και, βέβαια, των ακά­μα­των συνερ­γα­τών μου.

Με την επι­θυ­μία τους για επι­κοι­νω­νία, τόσο δια μέσου των έργων μου, όσο και με τα έργα πολ­λών άλλων σύγ­χρο­νων καλ­λι­τε­χνών, που σημα­το­δο­τούν τις αισθη­τι­κές τάσεις και αξί­ες ή και τις απα­ξί­ες της επο­χής μας, συμ­βάλ­λουν στην ιδε­ο­λο­γι­κή και “κεφαλ­λο­νί­τι­κη” εμμο­νή μου — παρά τη συνε­χι­ζό­με­νη οικο­νο­μι­κο­κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κή κρί­ση — για ποιο­τι­κή συνέ­χεια και πολυ­σή­μα­ντα αισθη­τι­κά δρώ­με­να που αντι­κα­το­πτρί­ζουν και απο­κρυ­σταλ­λώ­νουν τη σύγ­χρο­νη έκφρα­ση τέχνης και ιδεών».

euaggelatos9

Πληροφορίες

Σύγ­χρο­νη Πινα­κο­θή­κη Villa «Ροδό­πη»: Μεσο­λω­ρά 7 και Βύρω­νος — Αργο­στό­λι Κεφα­λο­νιάς, τηλ. πλη­ρο­φο­ριών: 210 7294259 και 6944 621286. Επι­σκέ­ψεις — ξενα­γή­σεις στην έκθε­ση: κάθε Τετάρ­τη και Σάβ­βα­το: 20.30 — 22.00.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο