Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Κιβωτός (της Κόλασης) του κόσμου»: Ξύλο. Πολύμηνες τιμωρίες. Απομόνωση. Εκμετάλλευση. Παρενόχληση

Ξύλο. Πολύ­μη­νες τιμω­ρί­ες. Απο­μό­νω­ση. Εκμε­τάλ­λευ­ση. Παρε­νό­χλη­ση. Αυτές είναι κάποιες από τις κατα­στά­σεις που τρεις νέοι καταγ­γέλ­λουν στην «Κ» ότι βίω­σαν μεγα­λώ­νο­ντας στην «Κιβω­τό του Κόσμου», παρα­θέ­το­ντας τις προ­σω­πι­κές τους εμπειρίες.

Οταν συνα­ντώ τον 27χρονο, το πρώ­το πράγ­μα που λέει είναι ότι για πολ­λά πράγ­μα­τα είναι ευγνώ­μων. «Μου έμα­θαν γράμ­μα­τα, με πήγαν στο γυμνά­σιο», ανα­φέ­ρει, αν και τονί­ζει πως απο­τρά­πη­κε από το να πάει λύκειο. Πριν από την «Κιβω­τό» ζητιά­νευε στα φανά­ρια. Η πλά­τη του είχε ανοί­ξει από τους συχνούς ξυλο­δαρ­μούς από τον πατέ­ρα του. Στην αρχή, η «Κιβω­τός» έμοια­ζε παρά­δει­σος. Σύντο­μα τα πράγ­μα­τα άλλαξαν.

«Μας έβα­ζαν τιμω­ρία για το παρα­μι­κρό», τονί­ζει στην «Κ». Ηταν ατί­θα­σο παι­δί, ομο­λο­γεί ο ίδιος. Αλλά οι λόγοι για τις τιμω­ρί­ες –απο­μό­νω­ση από τους υπό­λοι­πους, κου­βά­λη­μα, απο­κλει­σμός από δρα­στη­ριό­τη­τες– ήταν συνε­χείς. «Αν αντι­μι­λού­σες, αν νευ­ρί­α­ζες κάποιον υπεύ­θυ­νο, αν σου ξέφευ­γε βρι­σιά, αν δεν έκα­νες τα μαθή­μα­τα, αν πονού­σε η μέση σου και δεν μπο­ρού­σες να δου­λέ­ψεις». Από τα 14 του, όταν πήγε στη δομή στον Κολω­νό, οι δου­λειές ήταν καθη­με­ρι­νές. Καθά­ρι­ζαν απο­θή­κες και τουα­λέ­τες, μετέ­φε­ραν ψυγεία, έπλε­ναν, τακτο­ποιού­σαν τρό­φι­μα και τους άλλα­ζαν τις ετι­κέ­τες, όπως λέει ότι τους ζητού­σαν, για να μη φαί­νε­ται ότι κάποια προ­ϊ­ό­ντα που δώρι­ζαν σε ανθρώ­πους που είχαν ανά­γκη ήταν ληγμένα.

Ενα καλο­καί­ρι, σύμ­φω­να με όσα λέει ο 27χρονος, παρέ­μει­νε επί τρεις μήνες μαζί με άλλα παι­διά κλει­σμέ­νος για τιμω­ρία σε ένα σπί­τι στη Λεωφ. Αλε­ξάν­δρας. Μαζί τους ήταν ένας παι­δα­γω­γός – οι παι­δα­γω­γοί λέει πως συχνά δεν είχαν εμπει­ρία με παι­διά, ήταν υδραυ­λι­κοί ή ηλε­κτρο­λό­γοι. Εβγαι­ναν μόνο για δου­λειά σε ένα χωρά­φι σε περιο­χή της Αττι­κής. «Τα χέρια μας είχαν γεμί­σει φου­σκά­λες – δεν μας λυπό­ντου­σαν, μας έδι­ναν μόνο 5 λεπτά διά­λειμ­μα», τονίζει.

«Δεν τους νοιάζει η ηλικία»

«Μας κλεί­δω­ναν για μήνες, δεν μας τάι­ζαν, μας έβα­ζαν τιμω­ρία στον τοί­χο με το ένα πόδι ψηλά», λέει κοπέ­λα που πέρα­σε έξι χρό­νια στην «Κιβω­τό» στη Χίο. Στα 7 της, όταν πρω­το­πή­γε στη δομή, εκεί­νη και άλλα παι­διά έπρε­πε να μαζεύ­ουν κου­κου­νά­ρια στα χωρά­φια. «Δεν τους νοιά­ζει η ηλι­κία, δου­λεύ­α­με μες στον ήλιο», δηλώ­νει σήμε­ρα στην «Κ». «Μας έδι­ναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρ­να­με άδεια».

Η 20χρονη Σοφία (τα στοι­χεία της είναι στη διά­θε­ση της εφη­με­ρί­δας, όπως και των υπο­λοί­πων) παρου­σιά­ζει επί­σης μια δύσκο­λη καθη­με­ρι­νό­τη­τα. «Μας έλε­γαν ότι οι δου­λειές είναι υπο­χρέ­ω­σή μας», λέει στην «Κ». Εζη­σε σε δομή στην Ηπει­ρο από τα 12 μέχρι τα 18 της χρό­νια. Οσον αφο­ρά τις τιμω­ρί­ες, η Σοφία, η οποία επί­σης τονί­ζει ότι ήταν δύσκο­λο και οξύ­θυ­μο παι­δί, ήταν συνε­χείς, περι­λάμ­βα­ναν την απο­μό­νω­ση και μπο­ρού­σαν να διαρ­κέ­σουν ακό­μη και μήνες· όπως ένα καλο­καί­ρι που εκεί­νη και άλλες τέσ­σε­ρις «τιμω­ρη­μέ­νες» επι­τρε­πό­ταν, όπως λέει, να βγαί­νουν από το δωμά­τιό τους μόνο για να καθα­ρί­ζουν την κου­ζί­να και να βοη­θούν τη μαγεί­ρισ­σα. Διά­λειμ­μα τους δινό­ταν μόνο για τουαλέτα.

«Στις επι­σκέ­ψεις των δημο­σιο­γρά­φων οι υπεύ­θυ­νοι μας έλε­γαν τι να λέμε», δηλώ­νει ο 27χρονος από τη δομή του Κολω­νού. «Αν δεν λέγα­με στους δημο­σιο­γρά­φους ψέμα­τα, ότι περ­νά­με καλά δηλα­δή, μας τιμω­ρού­σαν», ανα­φέ­ρει και η κοπέ­λα από τη δομή της Χίου.

Τα κινη­τά, ως επί το πλεί­στον, απα­γο­ρεύ­ο­νταν στις δομές κι έτσι ήταν δύσκο­λη η επι­κοι­νω­νία με τους συγ­γε­νείς. Ο 27χρονος καταγ­γέλ­λει στην «Κ» πως όταν βγή­κε από τη δομή, η μητέ­ρα και η αδερ­φή του τού είπαν πως ζητού­σαν να του μιλή­σουν αλλά από την «Κιβω­τό» τους απα­ντού­σαν ότι ήταν δια­κο­πές ή δεν ήθε­λε να τους μιλήσει.

Κάτι αντί­στοι­χο καταγ­γέλ­λει και η Σοφία, που ανα­φέ­ρει ότι δεν της επι­τρέ­πουν να μιλή­σει με τον αδελ­φό της, ο οποί­ος είναι ακό­μη σε ίδρυ­μα στην Ηπει­ρο, για­τί λένε πως η ίδια απο­τε­λεί κακή επιρ­ροή, κάτι που αφό­του έφυ­γε από τη δομή ισχυ­ρί­ζε­ται ότι δια­δί­δουν και στα υπό­λοι­πα παι­διά. Και οι δύο δηλώ­νουν πως αφό­του ενη­λι­κιώ­θη­καν, η «Κιβω­τός» τους είπε ότι θα τους στη­ρί­ξει να βρουν σπί­τι μόνοι τους. Στη Σοφία δεν έδω­σαν τίπο­τα και ένα μήνα μετά την απέ­λυ­σαν –δού­λευε στη δομή ως καθα­ρί­στρια με σύμ­βα­ση–, δεν τη βοή­θη­σαν ούτε όταν έμει­νε άστε­γη. Την ίδια αντι­με­τώ­πι­ση λέει ότι είχε και ο 27χρονος, δεν του παρεί­χαν τίποτα.

«Ξάπλωσε δίπλα μου…»

Αν δεν υπά­κουαν τους παι­δα­γω­γούς και τους υπευ­θύ­νους, ισχυ­ρί­ζε­ται η κοπέ­λα από τη Χίο, τους χτυ­πού­σαν, ενώ ο 27χρονος δηλώ­νει στην «Κ» πως παι­δα­γω­γός του είχε ρίξει γρο­θιά επει­δή αντι­μί­λη­σε. Οταν ήταν τιμω­ρία στη Λεωφ. Αλε­ξάν­δρας, ένας όπως λέει υψη­λά ιστά­με­νος εργα­ζό­με­νος, πήγε στο δωμά­τιο όπου βρι­σκό­ταν σε απο­μό­νω­ση. «Ξάπλω­σε δίπλα μου, στο κρε­βά­τι», θυμά­ται. «Του είπα “τι κάνεις;” Με άγγι­ξε στα γεν­νη­τι­κά όργα­να και μου είπε, “θα σ’ αρέ­σει” – του έρι­ξα χαστού­κι κι έφυ­γε», ανα­φέ­ρει στην «Κ». Μίλη­σε σε έναν φίλο του, που είχε βιώ­σει κάτι αντί­στοι­χο, αλλά φοβή­θη­καν να το καταγ­γεί­λουν. «Την προη­γού­με­νη χρο­νιά από το περι­στα­τι­κό, βρι­σκό­μα­σταν στην κατα­σκή­νω­ση στη Ραφή­να και ο βοη­θός του ομα­δάρ­χη είχε κατη­γο­ρή­σει τον ίδιο άνθρω­πο» για ασέλ­γεια. Τον έβγα­λαν τρε­λό, λέει ο 27χρονος.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο