Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Κιβωτός του Κόσμου» αλλά… όχι για τους πρόσφυγες!

Την αντί­δρα­ση της στην προ­ω­θού­με­νη κατα­σκευή της νέας κλει­στής δομής προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Αίπους εξέ­φρα­σε με επι­στο­λή της προς το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο Χίου ο εθε­λο­ντι­κός μη κερ­δο­σκο­πι­κός οργα­νι­σμός «Κιβω­τός του Κόσμου».

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, όπως ανα­φέ­ρει η ιστο­σε­λί­δα astraparis.gr, στην συνε­δρί­α­ση της Παρα­σκευ­ής 22 Νοεμ­βρί­ου 2019 η δημο­τι­κή σύμ­βου­λος της παρά­τα­ξης «Χίος Μπρο­στά» Αγγε­λι­κή Παμπά­λου ανέ­γνω­σε επι­στο­λή της «Κιβω­τού του Κόσμου» στην οποία ανα­φέ­ρε­ται ότι η νέα δομή που θα σχε­διά­ζε­ται θα δημιουρ­γή­σει πολ­λούς κιν­δύ­νους στις εγκα­τα­στά­σεις της «Κιβω­τού» και κυρί­ως στα παιδιά.

Στην ίδια επι­στο­λή, η «Κιβω­τός του Κόσμου» χρη­σι­μο­ποιεί επι­χει­ρή­μα­τα που όχι μόνο δεν ται­ριά­ζουν με τη — μέχρι τώρα γνω­στό — δημό­σια εικό­να που έχει καλ­λιερ­γή­σει στα ΜΜΕ, αλλά αντί­θε­τα μετέρ­χε­ται ξενο­φο­βι­κής ρητο­ρι­κής που μοιά­ζει να είναι βγαλ­μέ­νη από ανα­κοί­νω­ση ακρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος. Συγκε­κρι­μέ­να, σε ενα σημείο της επι­στο­λής η «Κιβω­τός» ανα­φέ­ρει (τα έντο­να γράμ­μα­τα δικά μας):

«Καί­τοι αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε τις ανά­γκες που επι­βάλ­λουν την δημιουρ­γία του ΠΡΟΚΕΚΑ, δεν μπο­ρού­με παρά να επι­ση­μά­νου­με ότι οι ανω­τέ­ρω κίν­δυ­νοι επι­τεί­νο­νται λόγω του ότι η πλειο­ψη­φία των μετα­να­στών είναι ενή­λι­κοι και άγα­μοι άνδρες, που προ­έρ­χο­νται από μου­σουλ­μα­νι­κές χώρες με σημα­ντι­κές πολι­τι­σμι­κές δια­φο­ρές (οπού π.χ. τα κορί­τσια θεω­ρού­νται γυναί­κες σε αρκε­τά μικρό­τε­ρη ηλι­κία) και ότι μετα­ξύ των κρα­του­μέ­νων θα περι­λαμ­βά­νο­νται παρά­νο­μοι, εγκλη­μα­τί­ες, πιθα­νώς, ακό­μη και τρο­μο­κρά­τες».

Σε άλλο σημείο, η επι­στο­λή της «Κιβω­τού» θέτει ζητή­μα­τα χωρο­τα­ξι­κής φύσης, θεω­ρώ­ντας πρό­βλη­μα ότι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες ενδέ­χε­ται να περ­νούν έξω από το Χωριό Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας στο Αίπος! Γρά­φει συγκεκριμένα:

«Το Χωριό Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας της Κιβω­τού βρί­σκε­ται στο μέσο της δια­δρο­μής από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. έως τον οικι­σμό του Βρο­ντά­δου και απο­τε­λεί το μονα­δι­κό κατοι­κή­σι­μο μέρος σε όλη αυτή την από­στα­ση. Οποιοσ­δή­πο­τε (νόμι­μος ή παρά­νο­μος) μετα­νά­στης ανα­ζη­τή­σει να καλύ­ψει κάποια του ανά­γκη (τρο­φή, νερό, επι­κοι­νω­νία, δια­μο­νή κ.α.) κατά την διάρ­κεια της μετα­κί­νη­σης του, ο μονα­δι­κός χώρος που του δίνει αυτή την δυνα­τό­τη­τα είναι το παι­δι­κό χωριό». Με λίγα λόγια, η φιλαν­θρω­πία και η αγά­πη προς τον πλη­σί­ον είναι μάλ­λον επι­λε­κτι­κή και εξαι­ρού­νται απ’ αυτήν οι (νόμι­μοι ή παρά­νο­μοι) μετανάστες…

Η επι­στο­λή λαμ­βά­νει την μορ­φή εξω­δί­κου σημειώ­νο­ντας επί­σης ότι «άλλως, και με ρητή επι­φύ­λα­ξη κάθε δικαιώ­μα­τός μας, καθι­στού­με υπεύ­θυ­νους για κάθε επι­κεί­με­νο συμ­βάν όλους όσους συναί­νε­σαν ή συναι­νέ­σουν στην επι­λο­γή του εν λόγω μέρους και στη δημιουρ­γία ενός ΠΡΟΚΕΚΑ στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του όρους Αίπους πλη­σί­ον των εγκα­τα­στά­σε­ων του Χωριού Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας της Κιβωτού».

Ένα άλλο ζήτη­μα είναι ότι την επι­στο­λή της «Κιβω­τού του Κόσμου» ανέ­λα­βε να ανα­γνώ­σει στο δημο­τι­κό συμ­βού­λιο μέλος της παρά­τα­ξης «Χίος Μπρο­στά», η οποία συν­δέ­ε­ται άμε­σα με την λεγό­με­νη Παγ­χια­κή Επι­τρο­πή η οποία πρω­το­στά­τη­σε το τελευ­ταίο διά­στη­μα σε ξενο­φο­βι­κές και ρατσι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες ενά­ντια στην εγκα­τά­στα­ση προ­σφύ­γων στο νησί.

Παρα­κά­τω παρα­τί­θε­ται ολό­κλη­ρη η ανα­κοί­νω­ση που απέ­στει­λε στο δημο­τι­κό συμ­βού­λιο Χίου η «Κιβω­τός του Κόσμου» και με την οποία αντι­τί­θε­ται στη δημιουρ­γία του Προ­α­να­χω­ρη­σια­κού Κέντρου Κρά­τη­σης Αλλο­δα­πών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) στο Αίπος της Χίου:

Θέμα: Επι­στο­λή δια­μαρ­τυ­ρί­ας της Κιβω­τού του Κόσμου Αιγαί­ου για την χωρο­θέ­τη­ση της εγκα­τά­στα­σης του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Χίου στο Αίπος στο 18ο χλμ. οδού Χίου – Βολισσού

Αξιό­τι­μες κυρίες/ αξιό­τι­μοι κύριοι,

Έχο­ντας ενη­με­ρω­θεί για την πιθα­νό­τη­τα δημιουρ­γί­ας του Προ­α­να­χω­ρη­σια­κού Κέντρου Κρά­τη­σης Αλλο­δα­πών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) μετα­να­στών – προ­σφύ­γων στο 18ο χιλιό­με­τρο του δρό­μου Χίος – Βολισ­σός στο όρος Αίπος και   δεδο­μέ­νου ότι ο εν λόγω χώρος ευρί­σκε­ται πλη­σί­ον του Χωριού Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας της Κιβω­τού στο Αίπος, θεω­ρού­με ανα­γκαίο να δηλώ­σου­με την από­λυ­τη αντί­θε­σή μας, διό­τι θέτει σε άμε­σο κίν­δυ­νο το Παι­δι­κό Χωριό της Κιβω­τού του Κόσμου και τού­το για τους ακό­λου­θους λόγους.

Ως γνω­ρί­ζε­τε, η Κιβω­τός του Κόσμου είναι εθε­λο­ντι­κός μη κερ­δο­σκο­πι­κός οργα­νι­σμός ειδι­κής μέρι­μνας και προ­στα­σί­ας μητέ­ρας και παι­διού, ο οποί­ος, χρό­νια τώρα, δια­πρέ­πει στον πολύ ευαί­σθη­το τομέα της παι­δι­κής μέρι­μνας. Ειδι­κό­τε­ρα το Παι­δι­κό Χωριό της Κιβω­τού του Κόσμου – Αιγαί­ου που βρί­σκε­ται στο Αίπος της Χίου φιλο­ξε­νεί παι­διά με εισαγ­γε­λι­κή εντο­λή από την ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Αιγαί­ου αλλά και της υπό­λοι­πης Ελλά­δας. Ήτοι πρό­κει­ται για περι­πτώ­σεις ανυ­πε­ρά­σπι­στων, κακο­ποι­η­μέ­νων και παρα­με­λη­μέ­νων ανη­λί­κων, για τους οποί­ους η επι­μέ­λεια και η μέρι­μνα έχει ανα­τε­θεί από το Κρά­τος στην Οργά­νω­ση μας, ως παρέ­χου­σα όλα τα εχέγ­γυα προ­στα­σί­ας των ανη­λί­κων και περι­φρού­ρη­σης των συμ­φε­ρό­ντων τους.

Πρω­ταρ­χι­κός στό­χος του Κέντρου Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας του Αίπους είναι να παρέ­χει στα παι­διά αυτά ένα από­λυ­τα ασφα­λές περι­βάλ­λονμέσα στο οποίο θα μπο­ρέ­σουν να επου­λώ­σουν τις σοβα­ρές τραυ­μα­τι­κές εμπει­ρί­ες που έχουν υπο­στεί από το οικο­γε­νεια­κό περι­βάλ­λον τους. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει επι­λε­γεί η συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή και το συγκε­κρι­μέ­νο περι­βάλ­λον για την δημιουρ­γία ενός Χωριού Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας και αυτός είναι ο λόγος που έχει γίνει τερά­στια προ­σπά­θεια για τη δημιουρ­γία του Παι­δι­κού Χωριού του Αίπους, προ­σπά­θεια την οποία έχει αγκα­λιά­σει ο κόσμος της Χίου. Το Χωριό Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας του Αίπους έχει το προ­τέ­ρη­μα ότι παρέ­χει τη δυνα­τό­τη­τα στα 40 παι­διά που κατοι­κούν σήμε­ρα (με εισαγ­γε­λι­κή εντο­λή) να μεγα­λώ­νουν μέσα στην φύση, σε επα­φή και αλλη­λε­πί­δρα­ση με το περι­βάλ­λον και τα ζώα, να κάνουν ελεύ­θε­ρη χρή­ση των αθλη­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων και εν γένει να απο­λαμ­βά­νουν ανέ­με­λα και ανέ­φε­λα την καθη­με­ρι­νό­τη­τα τους. Το ασφα­λές αυτό περι­βάλ­λον και οι υφι­στά­με­νες συν­θή­κες έχουν ευερ­γε­τι­κό­τα­τες επι­δρά­σεις στην ανά­πτυ­ξη τους και ιδί­ως στην ομα­λή επα­νέ­ντα­ξη τους στο κοι­νω­νι­κό γίγνεσθαι.

Η δημιουρ­γία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Αίπος, σε κοντι­νή από­στα­ση από το Χωριό Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας της Κιβω­τού, απο­τε­λεί μεγά­λο κίν­δυ­νο για την ασφά­λεια τόσο των παι­διών όσο και των υπο­λοί­πων εργα­ζο­μέ­νων της Κιβω­τού του Κόσμου και αναι­ρεί τους σκο­πούς της σύστα­σης του Χωριού Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας της Κιβω­τού στο Αίπος, καθώς:

– Η οποια­δή­πο­τε μετα­κί­νη­ση (νόμι­μη ή παρά­νο­μη) μετα­να­στών προς την πόλη της Χίου (και το λιμά­νι) θα περ­νά­ει ανα­πό­φευ­κτα από τις εγκα­τα­στά­σεις της Κιβω­τού του Κόσμου – Αιγαί­ου στο όρος Αίπος, καθώς ο δρό­μος αυτός είναι ο μονα­δι­κός δρό­μος που θα οδη­γεί από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην πόλη της Χίου.

– Το Χωριό Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας της Κιβω­τού βρί­σκε­ται στο μέσο της δια­δρο­μής από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. έως τον οικι­σμό του Βρο­ντά­δου και απο­τε­λεί το μονα­δι­κό κατοι­κή­σι­μο μέρος σε όλη αυτή την από­στα­ση. Οποιοσ­δή­πο­τε (νόμι­μος ή παρά­νο­μος) μετα­νά­στης ανα­ζη­τή­σει να καλύ­ψει κάποια του ανά­γκη (τρο­φή, νερό, επι­κοι­νω­νία, δια­μο­νή κ.α.) κατά την διάρ­κεια της μετα­κί­νη­σης του, ο μονα­δι­κός χώρος που του δίνει αυτή την δυνα­τό­τη­τα είναι το παι­δι­κό χωριό.

– Η πρό­σβα­ση στο χωριό, λόγω της έκτα­σής του (η περί­με­τρος είναι γύρω στα 1500 μέτρα) και της χαμη­λής περί­φρα­ξης, είναι αδύ­να­το να απο­τρα­πεί. Το κλει­στό κύκλω­μα παρα­κο­λού­θη­σης που η Κιβω­τός του Κόσμου έχει εγκα­τα­στή­σει δεν είναι δυνα­τόν να καλύ­ψει όλη την έκτα­ση του χωριού, ούτε φυσι­κά δια­σφα­λί­ζει την απο­τρο­πή οιων­δή­πο­τε περι­στα­τι­κών. Το κοντι­νό­τε­ρο αστυ­νο­μι­κό τμή­μα βρί­σκε­ται σε πάρα πολύ μεγά­λη από­στα­ση, οπό­τε σε περί­πτω­ση οιου­δή­πο­τε περι­στα­τι­κού, η πρό­σβα­ση της Αστυ­νο­μί­ας δεν θα μπο­ρού­σε να είναι άμε­ση και αποτελεσματική.

– Η Κιβω­τός του Κόσμου δεν είναι σε θέση να ανα­λά­βει τις μεγά­λες και πολυ­έ­ξο­δες εργα­σί­ες για την υπε­ρύ­ψω­ση του συνό­λου της περί­φρα­ξης, την επέ­κτα­ση για την κάλυ­ψη του συνό­λου του χωριού από κλει­στό κύκλω­μα παρα­κο­λού­θη­σης και την ανά­θε­ση σε υπη­ρε­σί­ες security 24ωρης παρα­κο­λού­θη­σης του χώρου (επί 3 άτο­μα, προ­κει­μέ­νου κα καλυ­φθεί η έκτα­ση του χωριού).

– Σε κάθε περί­πτω­ση η μετα­τρο­πή του Παι­δι­κού Χωριού της Κιβω­τού Αιγαί­ου τρό­πον τινά σε «φρού­ριο» προς το σκο­πό της απο­τρο­πής των πιθα­νών περι­στα­τι­κών, σαφέ­στα­τα αντι­στρα­τεύ­ε­ται στο χαρα­κτή­ρα της εν λόγω κοι­νω­νι­κής δομής, και συγκε­κρι­μέ­να τόσο στον εκ του Νόμου χαρα­κτή­ρα της ως «Κέντρο Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας» όσο και στον φυσι­κό προ­ο­ρι­σμό της ως ένα χωριό στο οποίο τα παι­διά θα κινού­νται με αίσθη­μα ασφά­λειας και ελευ­θε­ρί­ας (χαρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρου­με ότι κάνουν ποδή­λα­το στους δρό­μους του χωριού, παί­ζουν, φρο­ντί­ζουν τα ζώα στα διά­φο­ρα μέρη του χωριού).

– Καί­τοι αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε τις ανά­γκες που επι­βάλ­λουν την δημιουρ­γία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., δεν μπο­ρού­με παρά να επι­ση­μά­νου­με ότι οι ανω­τέ­ρω κίν­δυ­νοι επι­τεί­νο­νται λόγω του ότι η πλειο­ψη­φία των μετα­να­στών είναι ενή­λι­κοι και άγα­μοι άνδρες, που προ­έρ­χο­νται από μου­σουλ­μα­νι­κές χώρες με σημα­ντι­κές πολι­τι­σμι­κές δια­φο­ρές (οπού π.χ. τα κορί­τσια θεω­ρού­νται γυναί­κες σε αρκε­τά μικρό­τε­ρη ηλι­κία) και ότι μετα­ξύ των κρα­του­μέ­νων θα περι­λαμ­βά­νο­νται παρά­νο­μοι, εγκλη­μα­τί­ες, πιθα­νώς, ακό­μη και τρομοκράτες.

– Η εμπει­ρία έχει απο­δεί­ξει ότι, δυστυ­χώς, αρκε­τά μεγά­λη μερί­δα του πλη­θυ­σμού των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, ίσως και λόγω των δυσμε­νών συν­θη­κών δια­βί­ω­σης τους, αλλά και άλλων λόγων, δεν είναι σε θέση να σεβα­στεί τις ιδιο­κτη­σί­ες που γειτ­νιά­ζουν με τους χώρους δια­μο­νής τους και έχουν προ­ξε­νή­σει μεγά­λες φθο­ρές και κλο­πές και ήδη μάλι­στα ο Δήμος Χίου έχει κλη­θεί να καλύ­ψει μεγά­λα ποσά για απο­ζη­μιώ­σεις εξαι­τί­ας αυτών των ιδιό­τυ­πων ‘επι­δρο­μών’.

Θέλου­με να τονί­σου­με ότι η Κιβω­τός του Κόσμου, σαν οργα­νι­σμός που έχει ως σκο­πό του την παρο­χή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας και έχει εμπρά­κτως συμ­βάλ­λει στην προ­ώ­θη­ση ανθρω­πι­στι­κών δρά­σε­ων, αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε και συναι­σθα­νό­μα­στε τις ανά­γκες οι οποί­ες επι­βάλ­λουν την δημιουρ­γία ενός ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. που αν μη τι άλλο θα πλη­ροί τις εκ του Νόμου απαι­τού­με­νες ευρω­παϊ­κές προ­δια­γρα­φές ασφα­λεί­ας και ποιό­τη­τας. Επι­ση­μαί­νου­με ότι η Οργά­νω­ση μας πρώ­τη επέ­δει­ξε αμέ­ρι­στη έμπρα­κτη συμπα­ρά­στα­ση στην Πολι­τεία για την αντι­με­τώ­πι­ση της προ­σφυ­γι­κής κρί­σηςανα­λαμ­βά­νο­ντας, σε συνερ­γα­σία με τα συναρ­μό­δια Υπουρ­γεία Εσω­τε­ρι­κών και Εργα­σί­ας, αλλά και την Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία, την φιλο­ξε­νία, δια­μο­νή και δια­τρο­φή των ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στο Παι­δι­κό Χωριό στο Αίπος, και τού­το χωρίς να επι­βα­ρύ­νει τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Συνο­λι­κά έχου­με φιλο­ξε­νή­σει περί­που 200 ασυ­νό­δευ­τους ανή­λι­κους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, οι οποί­οι αρχι­κώς διέ­με­ναν σε κοι­νούς χώρους κρά­τη­σης – δια­μο­νής, είμα­στε δε δια­τε­θει­μέ­νοι να συν­δρά­μου­με την Ελλη­νι­κή Πολι­τεία σε περί­πτω­ση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Ωστό­σο, η αδή­ρι­τη και πιε­στι­κή (για την Ελλη­νι­κή Πολι­τεία και τις τοπι­κές αρχές) ανά­γκη για χωρο­θέ­τη­ση ενός ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στη Χίο, την οποία συμ­με­ρι­ζό­μα­στε πλή­ρως, δεν θα πρέ­πει να σας οδη­γή­σουν σε μια από­φα­ση που ενδε­χο­μέ­νως να λύσει ένα πρό­βλη­μα, δημιουρ­γώ­ντας ένα άλλο μεγα­λύ­τε­ρο. Είναι δεδο­μέ­νο πως δύο κέντρα που θα φιλο­ξε­νούν δύο τόσο δια­φο­ρε­τι­κές πλη­θυ­σμια­κές μονά­δες με τόσο δια­φο­ρε­τι­κούς προ­ο­ρι­σμούς (ένα παι­δι­κό χωριό με φιλο­ξε­νού­με­νους – κατό­πιν εισαγ­γε­λι­κής εντο­λής – ανη­λί­κους που επι­διώ­κει την ανά­πτυ­ξη και επα­νέ­ντα­ξη τους υπό καθε­στώς ελευ­θε­ρί­ας και ένα κέντρο κρά­τη­σης αλλο­δα­πών που επι­διώ­κει την – κατά τις δια­τά­ξεις του νόμου – ασφα­λή φύλα­ξη τους υπό καθε­στώς περιο­ρι­σμού της ελευ­θε­ρί­ας) δεν μπο­ρούν να συνυ­πάρ­ξουν, αφού η δημιουρ­γία του δευ­τέ­ρου θα κατα­στρέ­ψει το πρώ­το. Και αυτό για­τί η ασφα­λής φύλα­ξη των κρα­του­μέ­νων αλλο­δα­πών απο­τε­λεί ένα στό­χο της Ελλη­νι­κής Πολι­τεί­ας που δεν είναι δεδο­μέ­νο ότι θα επι­τυγ­χά­νε­ται, η πρά­ξη δε έχει δεί­ξει ότι συνή­θως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Ενδε­χό­με­νες δε υπο­σχέ­σεις για πλή­ρη τήρη­ση των ευρω­παϊ­κών προ­δια­γρα­φών ασφα­λεί­ας και για ένα «ερμη­τι­κά κλει­στό» ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., από το οποίο οι κρα­τού­με­νοι αλλο­δα­ποί δεν θα μπο­ρούν να εξέλ­θουν, είναι σαφές ότι γρή­γο­ρα θα απο­δει­χθούν ανε­φάρ­μο­στες στην πρά­ξη. Χαρα­κτη­ρι­στι­κώς ανα­φέ­ρου­με ότι ακό­μη και από ιδρύ­μα­τα υψί­στης ασφα­λεί­ας γίνο­νται απο­δρά­σεις κρα­του­μέ­νων. Η σχε­τι­κή εμπει­ρία και η κοι­νή λογι­κή μας οδη­γούν στο να υπο­θέ­του­με βασί­μως ότι εν προ­κει­μέ­νω ο σχε­τι­κός κίν­δυ­νος είναι απεί­ρως μεγα­λύ­τε­ρος, αφού το εν λόγω ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. θα εγκα­θι­δρυ­θεί σε απο­μα­κρυ­σμέ­νη περιο­χή (στην οποία για ευνό­η­τους λόγους δεν θα θέλουν να μεί­νουν οι υπό κρά­τη­ση αλλο­δα­ποί), όπου θα κρα­τού­νται για τερά­στια χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα (αφού η πρά­ξη κατα­δει­κνύ­ει ότι οι απε­λά­σεις δεν γίνο­νται εγκαί­ρως) υπε­ρά­ριθ­μοι κρα­τού­με­νοι (αφού λόγω των μη έγκαι­ρων απε­λά­σε­ων ο αριθ­μός θα αυξά­νε­ται) που θα δει­νο­πα­θούν λόγω των ακραί­ων κλι­μα­το­λο­γι­κών συν­θη­κών (σημειώ­νε­ται ότι το «18» που βρί­σκε­ται σε μικρή από­στα­ση από τη δια­σταύ­ρω­ση για τον Ανά­βα­το είναι αρκε­τά υψη­λό σημείο και εκτε­θει­μέ­νο στο βοριά) σε ένα κέντρο που θα εγκα­θι­δρυ­θεί προ­χεί­ρως (μέσα σε μικρό χρο­νι­κό διά­στη­μα των 4 μηνών), και το οποίο θα δια­θέ­τει πενι­χρά μέσα για τους κρα­τού­με­νους αλλά και για τη φρού­ρη­ση-ασφά­λεια του (λόγω της δυσχε­ρέ­στα­της οικο­νο­μι­κής κατά­στα­σης της οικο­νο­μί­ας).

Όλα τα ανω­τέ­ρω καθι­στούν πρό­δη­λους τους κιν­δύ­νους που δια­τρέ­χει η πιο κοντι­νή εγκα­τά­στα­ση στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. που είναι το Χωριό Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας της Κιβω­τού στο Αίπος, καθώς και τους ιδιαί­τε­ρους λόγους που καθι­στούν την από­φα­ση για την χωρο­θέ­τη­ση του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Αίπος μια λύση κατα­στρε­πτι­κή για την εν λόγω κοι­νω­νι­κή και κοι­νω­φε­λή δομή μας. Είναι δε προ­φα­νές ότι το κρι­τή­ριο της μη ύπαρ­ξης κοι­νω­νι­κών αντι­δρά­σε­ων (ή έστω της ύπαρ­ξης μικρής κλί­μα­κας μεμο­νω­μέ­νων αντι­δρά­σε­ων) εκ μέρους των τοπι­κών κοι­νω­νιών στην επι­κεί­με­νη εγκα­τά­στα­ση ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Αίπος, λόγω του απο­μα­κρυ­σμέ­νου αυτής από κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, το οποίο προ­φα­νώς υπα­γο­ρεύ­ει την εν λόγω από­φα­ση σας, δεν δύνα­ται να χαρα­κτη­ρι­σθεί επαρ­κές ούτε δίκαιο για τη λήψη μιας τόσο σημα­ντι­κής από­φα­σης.

Για τους λόγους αυτούς, αντι­τι­θέ­με­θα από­λυ­τα στην πιθα­νό­τη­τα εγκα­τά­στα­σης ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Αίπους όπου εγκα­θί­στα­ται το χωριό παι­δι­κής προ­στα­σί­ας της Κιβω­τού του Κόσμου – Αιγαί­ου και σας καλού­με να επα­νε­ξε­τά­σε­τε την από­φα­ση σας, ανα­λο­γι­ζό­με­νοι τις συνέ­πειες αυτής και τη σχε­τι­κή ευθύ­νη σας.

Άλλως, και με ρητή επι­φύ­λα­ξη κάθε δικαιώ­μα­τος μας, καθι­στού­με υπεύ­θυ­νους για κάθε επι­κεί­με­νο συμ­βάν όλους όσους συναί­νε­σαν ή συναι­νέ­σουν στην επι­λο­γή του εν λόγω μέρους και στη δημιουρ­γία ενός ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του όρους Αίπους πλη­σί­ον των εγκα­τα­στά­σε­ων του Χωριού Παι­δι­κής Προ­στα­σί­ας της Κιβωτού.

Όλα αυτά ας ληφθούν σοβα­ρά υπό­ψη από τους αρμό­διους που δια­τεί­νο­νται ότι στέ­κο­νται κοντά στα παι­διά.. ακό­μη κι αν αυτά δεν έχουν δικαί­ω­μα.. ψήφου!

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο