Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινηματογραφική ληστεία σε μουσείο της Δρέσδης με λεία θησαυρούς άξιας 1 δισ. ευρώ (ΦΩΤΟ)

Κλέ­φτες άρπα­ξαν κοσμή­μα­τα και άλλους θησαυ­ρούς αξί­ας έως ενός δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ου ευρώ τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα από ανα­το­λι­κο­γερ­μα­νι­κό μου­σείο, έγι­νε γνω­στό από την εφη­με­ρί­δα Bild.

Οι εισβο­λείς έκο­ψαν την ηλε­κτρο­δό­τη­ση του μου­σεί­ου Gruenes Gewoelbe (Πρά­σι­νος Θόλος) στη Δρέσ­δη, το οποίο στε­γά­ζει μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες στην Ευρώ­πη συλ­λο­γές κοσμη­μά­των και βασι­λι­κού πλού­του, ανα­φέ­ρει η εφη­με­ρί­δα χωρίς να κάνει γνω­στή την πηγή της.

Η αστυ­νο­μία απέ­κλει­σε το κτί­ριο και ανα­κοί­νω­σε ότι εξα­κο­λου­θεί να προ­σπα­θεί να δια­πι­στώ­σει τι λεί­πει. «Δεν έχου­με ταυ­το­ποι­ή­σει δρά­στη ούτε έχου­με κάνει ακό­μη συλ­λή­ψεις», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας Μάρ­κο Λάσκε.

Μέχρι στιγ­μής δεν υπάρ­χει σχό­λιο από το προ­σω­πι­κό του μουσείου.

Η συλ­λο­γή ιδρύ­θη­κε τον 18ο αιώ­να από τον Αύγου­στο τον Δυνα­τό, Εκλέ­κτο­ρα της Σαξο­νί­ας και μετέ­πει­τα Βασι­λιά της Πολωνίας.

Ένας από τους γνω­στό­τε­ρους θησαυ­ρούς της –το 41 καρα­τί­ων «Πρά­σι­νο Δια­μά­ντι» της Δρέσ­δης– δεν βρι­σκό­ταν εκεί όταν έγι­νε η διάρ­ρη­ξη επει­δή ήταν δανει­σμέ­νο στο Μητρο­πο­λι­τι­κό Μου­σείο της Νέας Υόρκης.

Ανά­με­σα στα άλλα εκθέ­μα­τα στη Δρέσ­δη περι­λαμ­βά­νε­ται ένα μεγέ­θους τρα­πε­ζιού γλυ­πτό ινδι­κής βασι­λι­κής αυλής του 18ου αιώ­να φτιαγ­μέ­νο από χρυ­σό, ασή­μι, σμάλ­το, πολύ­τι­μους λίθους και μαργαριτάρια.

Το μου­σείο Green Vault στη Δρέσ­δη φιλο­ξε­νεί μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες συλ­λο­γές θησαυ­ρών στην Ευρώπη.

DRESDI1 DRESDI2

DRESDI3 DRESDI4

DRESDI5

DRESDI6 DRESDI7

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο