Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΙΝΗΣΗ για την ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Ανακοίνωση για τα 48 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο

Ανα­κοί­νω­ση για τα 48 χρό­νια από το πρα­ξι­κό­πη­μα σε βάρος της τότε κυπρια­κής κυβέρ­νη­σης Μακα­ρί­ου, την τουρ­κι­κή εισβο­λή και την πτώ­ση της χού­ντας, εξέ­δω­σε η Κίνη­ση για την Εθνι­κή Άμυ­να Κύπρος (Κ.Εθ.Α).

Σε αυτή μετα­ξύ άλλων, τονί­ζε­ται πως «το συνε­χι­ζό­με­νο επί 48 χρό­νια έγκλη­μα σε βάρος του κυπρια­κού λαού» φέρει από την αρχή «τη σφρα­γί­δα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και αργό­τε­ρα και της ΕΕ» και πως «στο πλαί­σιο των ίδιων ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών, σήμε­ρα προ­ω­θεί­ται κάποιας μορ­φής διχο­το­μι­κή λύση για το Κυπρια­κό, νομι­μο­ποιώ­ντας την εισβο­λή της Τουρ­κί­ας το 1974 και την κατο­χή στο βόρειο τμή­μα του νησιού», ενώ επι­ση­μαί­νει πως «δίκαιη λύση δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει για τον κυπρια­κό λαό κάτω από την πίε­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης του ενερ­γεια­κού πλού­του και στο πλαί­σιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Επί­σης, ανα­φέ­ρει ότι «μετά το έγκλη­μα σε βάρος της Κύπρου, ακο­λού­θη­σε η κατάρ­ρευ­ση του καθε­στώ­τος της λαο­μί­ση­της χού­ντας στην Ελλά­δα» και καλεί όλους «να επα­γρυ­πνούν για τις επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις που έχουν δρο­μο­λο­γη­θεί και δρο­μο­λο­γού­νται στην περιο­χή με βάση τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επι­διώ­ξεις και σχέ­δια, τους ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, τις επι­διώ­ξεις και τα παζά­ρια των αστι­κών τάξε­ων», αλλά και τους εργα­ζό­με­νους «των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας, να απο­μο­νώ­σουν τα φασι­στι­κά στοι­χεία, τους υμνη­τές των δικτα­τό­ρων, να στα­θούν στο πλευ­ρό του λαού και ποτέ απέ­να­ντί του».

Ανα­λυ­τι­κά η ανακοίνωση:

«Συμπλη­ρώ­νο­νται 48 χρό­νια από το πρα­ξι­κό­πη­μα σε βάρος της τότε κυπρια­κής κυβέρ­νη­σης Μακα­ρί­ου, από την τουρ­κι­κή εισβο­λή στην Κύπρο και από την κατάρ­ρευ­ση της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας της 21ης Απρι­λί­ου 1967.Το Κυπρια­κό τότε και σήμε­ρα­Το συνε­χι­ζό­με­νο επί 48 χρό­νια έγκλη­μα σε βάρος του κυπρια­κού λαού, με την εισβο­λή των τουρ­κι­κών στρα­τευ­μά­των στις 20 Ιου­λί­ου 1974 και την κατο­χή του 37% της Κύπρου, φέρει από την αρχή τη σφρα­γί­δα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και αργό­τε­ρα και της ΕΕ.Τον δρό­μο για την εισβο­λή είχε ανοί­ξει στις 15 Ιου­λί­ου 1974 το πρα­ξι­κό­πη­μα της ελλη­νι­κής χού­ντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της τότε κυπρια­κής κυβέρ­νη­σης Μακαρίου.

Το χου­ντι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα έγι­νε με τις ευλο­γί­ες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και ενώ είχε ήδη απο­συρ­θεί η ελλη­νι­κή μεραρ­χία από το νησί απο­γυ­μνώ­νο­ντάς το αμυ­ντι­κά. Η εφαρ­μο­γή του συνο­λι­κού αυτού σχε­δια­σμού σε βάρος του λαού της Κύπρου, είχε άμε­ση σχέ­ση με τα γενι­κό­τε­ρα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και στη Μέση Ανα­το­λή, αλλά και με την αντι­πα­ρά­θε­ση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Σοβιε­τι­κή Ένωση.Στο πλαί­σιο των ίδιων ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών, σήμε­ρα προ­ω­θεί­ται κάποιας μορ­φής διχο­το­μι­κή λύση για το Κυπρια­κό, νομι­μο­ποιώ­ντας την εισβο­λή της Τουρ­κί­ας το 1974 και την κατο­χή στο βόρειο τμή­μα του νησιού. Ένα νέο σχέ­διο τύπου “Ανάν” ετοι­μά­ζε­ται, όπως αυτό που στο παρελ­θόν απέρ­ρι­ψε ο ίδιος ο λαός της Κύπρου.Δίκαιη λύση όμως δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει για τον κυπρια­κό λαό κάτω από την πίε­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης του ενερ­γεια­κού πλού­του και στο πλαί­σιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ! Οι οργα­νι­σμοί αυτοί ανέ­χο­νται την επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας ενα­ντί­ον της χώρας και της Κύπρου, επι­διώ­κο­ντας να εξα­σφα­λί­σουν την παρα­μο­νή της στην ευρω­α­τλα­ντι­κή σφαί­ρα επιρ­ρο­ής. Για το σκο­πό αυτό είναι έτοι­μοι να τα δώσουν όλα! Έτσι, είναι απα­ρά­δε­κτο στις μέρες μας, κυβερ­νή­σεις και κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου να προ­σπα­θούν να παρου­σιά­ζουν στον λαό τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως παρά­γο­ντες ασφά­λειας και στα­θε­ρό­τη­τας. Δίκαιη λύση μπο­ρεί να υπάρ­ξει μόνο με Κύπρο ανε­ξάρ­τη­τη (ένα και όχι δυο κρά­τη), με μία και μόνη κυριαρ­χία, με μία διε­θνή προ­σω­πι­κό­τη­τα και ιθα­γέ­νεια, χωρίς ξένα στρα­τεύ­μα­τα, βάσεις και εγγυ­ή­τριες δυνά­μεις, με Κύπρο κοι­νή πατρί­δα Ελλη­νο­κυ­πρί­ων και Τουρ­κο­κυ­πρί­ων.Η κατάρ­ρευ­ση της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­α­ςΜε­τά το έγκλη­μα σε βάρος της Κύπρου, ακο­λού­θη­σε η κατάρ­ρευ­ση του καθε­στώ­τος της λαο­μί­ση­της χού­ντας στην Ελλάδα.

Το γεγο­νός αυτό κάθε χρό­νο γιορ­τά­ζει η χώρα σαν επέ­τειο “απο­κα­τά­στα­σης της δημο­κρα­τί­ας”. Η πολι­τι­κή αλλα­γή στη μορ­φή της εξου­σί­ας στη χώρα έγι­νε στις 23 Ιού­λη 1974 κάτω από την καθο­δή­γη­ση των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών ιμπε­ρια­λι­στών και είχε μάλι­στα προ­α­ναγ­γελ­θεί, μία μέρα πριν, από τον τότε Αμε­ρι­κα­νό υπουρ­γό των Εξω­τε­ρι­κών Χέν­ρι Κίσιν­γκερ. Ήταν προ­ϊ­όν συμ­βι­βα­σμού και παρα­σκη­νια­κών δια­βου­λεύ­σε­ων ανά­με­σα στη χού­ντα και τις αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις. Έγι­νε κάτω από το βάρος των εξε­λί­ξε­ων στην Κύπρο και στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, καθώς και για να αντι­με­τω­πι­στεί η οργα­νω­μέ­νη λαϊ­κή πάλη.Τα συν­θή­μα­τα τότε και τώραΗ αυξα­νό­με­νη έντα­ση και έκτα­ση της αντι­δι­κτα­το­ρι­κής πάλης του λαού  δεν περιο­ρι­ζό­ταν απλά και μόνο ενά­ντια στο χου­ντι­κό καθεστώς.

Το σύν­θη­μα του “Κάτω η Χού­ντα” συνο­δευό­ταν με τα συν­θή­μα­τα “ΕΞΩ αί ΗΠΑ”, “ΕΞΩ το ΝΑΤΟ”, αλλά και “Ψωμί — Παι­δεία — Ελευ­θε­ρία”. Ζητού­σαν απο­κα­τά­στα­ση μιας πραγ­μα­τι­κής για το λαό δημο­κρα­τί­αςαπαι­τώ­ντας το διώ­ξι­μο των αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων από την Ελλά­δα, αλλά και μια καλύ­τε­ρη ζωή γενικότερα.Σήμερα είναι υπο­κρι­τι­κό, οι κυβερ­νή­σεις να μας μιλά­νε για επέ­τειο “απο­κα­τά­στα­σης της δημο­κρα­τί­ας”, όταν εξα­κο­λου­θούν να νομο­θε­τούν για φίμω­ση και κατα­στο­λή του λαού. Όταν, ενδει­κτι­κά, τιμω­ρεί­ται στρα­τευ­μέ­νος που εκφρά­ζει την ενα­ντί­ω­σή του στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο που διε­ξά­γε­ται στην Ουκρα­νία και στη συμ­με­το­χή της χώρας σε αυτόν. Συμ­με­το­χή που εκφρά­ζε­ται με απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού που αφαι­ρεί­ται μάλι­στα από τα σύνο­ρα της χώρας, με βάσεις πολε­μι­κά ορμη­τή­ρια, με απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κών μονά­δων εκτός συνό­ρων και με κυρώ­σεις προς τη Ρωσία. Είναι υπο­κρι­τι­κό, όταν στην αντί­πε­ρα όχθη αυτής της επε­τεί­ου βρί­σκε­ται ένας λαός, με χιλιά­δες ανέρ­γους, με εργα­ζό­με­νους χωρίς εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, με μισό μερο­κά­μα­το, μισό ένση­μο, εκ περι­τρο­πής εργα­σία και με πολ­λούς απ’ αυτούς απλή­ρω­τους για μήνες.Τους χαρί­ζου­με τη “δημο­κρα­τία” τους, της ακρί­βειας και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων που καί­νε τους λαούς και που εξυ­πη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα μεγά­λων κεφαλαιούχων.

Η Κίνη­ση για την Εθνι­κή Άμυ­να: Καλεί όλους να επα­γρυ­πνούν για τις επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις που έχουν δρο­μο­λο­γη­θεί και δρο­μο­λο­γού­νται στην περιο­χή με βάση τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επι­διώ­ξεις και σχέ­δια, τους ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, τις επι­διώ­ξεις και τα παζά­ρια των αστι­κών τάξεων.Καλεί τους συνα­δέλ­φους των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας να απο­μο­νώ­σουν τα φασι­στι­κά στοι­χεία, τους υμνη­τές των δικτα­τό­ρων, να στα­θούν στο πλευ­ρό του λαού και ποτέ απέ­να­ντί του.
Είναι ανά­γκη να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για:Να στα­μα­τή­σει αμέ­σως η συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στον πόλε­μο στην Ουκρανία! 

Κανέ­να στέ­λε­χος των  Ελλη­νι­κών Ένο­πλων Δυνά­με­ων, πολε­μι­κό πλοίο, αερο­σκά­φος ή άλλος εξο­πλι­σμός να μην πάρει μέρος έμμε­σα ή άμε­σα στη σύρραξη.Επιστροφή στρα­τιω­τι­κών από απο­στο­λές στο εξωτερικό.Καμιά συμ­με­το­χή στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και πολέμους.Ανεπιθύμητοι οι ιμπε­ρια­λι­στές στα λιμά­νια και τη χώρα ολόκληρη.Να κλεί­σει η βάση της Σού­δας και όλες οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις στη χώρα μας. Να καταρ­γη­θεί η Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις Βάσεις.Καμιά αλλα­γή συνό­ρων και των συν­θη­κών που τα ορίζουν.Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.Όλοι μαζί να αγω­νι­στού­με για μια ζωή που μας αξί­ζει, να εμπνευ­στού­με από τα συν­θή­μα­τα που κυριαρ­χού­σαν κατά την περί­ο­δο της χού­ντας: “Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ” — “Ψωμί, Παι­δεία, Ελευθερία”!

Ο ελλη­νι­κός λαός δεν έχει τίπο­τα χωρί­σει με τους άλλους λαούς! Οι λαοί μπο­ρούν να ζήσουν ειρη­νι­κά και σύμ­φω­να με τις ανά­γκες τους, αν ξεμπερ­δέ­ψουν με τα μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα, με τους εκμε­ταλ­λευ­τές που κατα­πα­τούν τα δικαιώ­μα­τά τους, αν γίνουν νοι­κο­κύ­ρη­δες στον τόπο τους και κτί­σουν αμοι­βαία επω­φε­λείς σχέ­σεις μετα­ξύ τους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο