Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία, σήμερα για να αποτραπεί το εφιαλτικό τοπίο

Πανατ­τι­κή στά­ση εργα­σί­ας από τις 9:00 έως τις 15:00 σήμε­ρα Τετάρ­τη 11 Δεκεμ­βρί­ου και κινη­το­ποί­η­ση στις 10:00 στην Αίγλη Ζαπ­πεί­ου θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν οι νοσο­κο­μεια­κοί για­τροί, εκφρά­ζο­ντας την αντί­θε­σή τους στην ημε­ρί­δα που διορ­γα­νώ­νει ο Πανελ­λή­νιος Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος (ΠΙΣ), για τις Συμπρά­ξεις Δημο­σί­ου και Ιδιω­τι­κού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παρο­χή υπη­ρε­σιών υγεί­ας. Στη συγκέ­ντρω­ση θα συμ­με­τά­σχει και η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στα Δημό­σια Νοσο­κο­μεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Η ηγε­σία του ΠΙΣ πρω­το­στα­τεί στην προ­ώ­θη­ση των κυβερ­νη­τι­κών σχε­δια­σμών για την πλή­ρη υπο­τα­γή της δημό­σιας υγεί­ας στην άγρια κερ­δο­σκο­πία με όχη­μα τις ΣΔΙΤ», ανα­φέ­ρει η Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας (ΟΕΝΓΕ).

«Δεν θα επι­τρέ­ψου­με την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας που ορα­μα­τί­ζο­νται κάποιοι φορείς της υγεί­ας (π.χ. ΠΙΣ) που θέλουν να παί­ζουν τον ρόλο του “λαγού” στις εκά­στο­τε κυβερ­νή­σεις», σημειώ­νει η ΠΟΕΔΗΝ. «Αιτία πολέ­μου» είναι για την Ομο­σπον­δία, «η δυνα­τό­τη­τα εργα­σί­ας ιδιω­τών για­τρών στα νοσο­κο­μεία, η εγκα­τά­στα­ση ιατρο­τε­χνο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού από ιδιω­τι­κές εται­ρί­ες στα νοσο­κο­μεία, η μετα­τρο­πή της νομι­κής μορ­φής των νοσο­κο­μεί­ων από Νομι­κά Πρό­σω­πα Δημο­σί­ου Δικαί­ου σε οτι­δή­πο­τε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώ­νυ­μες Εται­ρεί­ες)». Όπως τονί­ζει, το σύστη­μα χρειά­ζε­ται χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, αύξη­ση των δημό­σιων δαπα­νών για την Υγεία στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ «και όχι περαι­τέ­ρω μετα­κύ­λη­ση της λει­τουρ­γί­ας του στις τσέ­πες των πολιτών».

Σύμ­φω­να με την ΟΕΝΓΕ, κερ­δι­σμέ­νοι από τη ΣΔΙΤ θα είναι «μία μερί­δα επι­χει­ρη­μα­τιών εντός και εκτός των νοσο­κο­μεί­ων και το 25% των μεγα­λο-επι­χει­ρη­μα­τιών διευ­θυ­ντών και πανε­πι­στη­μια­κών καθη­γη­τά­δων… », ενώ οι μεγά­λοι χαμέ­νοι θα είναι «οι ασθε­νείς που θα ανα­γκά­ζο­νται να δίνουν νόμι­μα ή νομι­μο­ποι­η­μέ­να φακε­λά­κια άλλο­τε στις κερ­δο­σκο­πι­κές άλλο­τε στις μη κερ­δο­σκο­πι­κές (δημό­σια νοσο­κο­μεία-ΝΠΙΔ) επι­χει­ρή­σεις υγεί­ας, να ακρι­βο­πλη­ρώ­νουν αν και εφό­σον έχουν, για υπη­ρε­σί­ες που δικαιού­νται και που θα μπο­ρού­σαν να απο­λαμ­βά­νουν δωρε­άν και οι εργα­ζό­με­νοι στο δημό­σιο σύστη­μα υγείας».

Η ΟΕΝΓΕ φέρ­νει ως παρά­δειγ­μα «για το εφιαλ­τι­κό τοπίο που θα επι­κρα­τή­σει», όπως επι­ση­μαί­νει το βρε­τα­νι­κό σύστη­μα υγεί­ας, όπου ‑σύμ­φω­να με στοι­χεία που επι­κα­λεί­ται- «τα ράν­τζα είναι καθη­με­ρι­νό φαι­νό­με­νο. Τη διε­τία 2015–16, σχε­δόν 475 χιλιά­δες ασθε­νείς ξεπέ­ρα­σαν τις 4 ώρες ανα­μο­νής στα επεί­γο­ντα. Χιλιά­δες εγχει­ρή­σεις ανα­βάλ­λο­νται λόγω έλλει­ψης κρε­βα­τιών. Ρεκόρ ο αριθ­μός των καρ­κι­νο­πα­θών που περι­μέ­νουν πάνω από 2 μήνες την έναρ­ξη της θερα­πεί­ας τους… Στην 5ετία 2011–2016, 15 χιλιά­δες περισ­σό­τε­ροι θάνα­τοι από το ανα­με­νό­με­νο, γεγο­νός που με βάση τα στα­τι­στι­κά των νοσο­κο­μεί­ων συσχε­τί­ζε­ται ολο­φά­νε­ρα με την έλλει­ψη για­τρών. Οι ελλεί­ψεις αυξά­νο­νται διαρ­κώς και στο λοι­πό νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό. Σε συν­θή­κες υπο­στε­λέ­χω­σης, το 50% του προ­σω­πι­κού εργά­ζε­ται απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρί­ες για να καλυ­φθούν οι στοι­χειώ­δεις ανάγκες».

«Οι προ­τά­σεις της ηγε­σί­ας του ΠΙΣ είναι αντί­θε­τες με τα συμ­φέ­ρο­ντα της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας των νοσο­κο­μεια­κών για­τρών», κατα­λή­γει η Ομο­σπον­δία και προ­α­ναγ­γέλ­λει κινητοποιήσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο