Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινητοποίηση εικαστικών: «Όχι στην απαξίωση των δημιουργών. Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες»

«Όχι στην απα­ξί­ω­ση των δημιουρ­γών. Απο­ζη­μί­ω­ση στους εικα­στι­κούς καλ­λι­τέ­χνες», με αυτό το σύν­θη­μα η αντι­προ­σω­πεία του ΕΕΤΕ με τη σημε­ρι­νή της παρου­σία στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών και μετέ­πει­τα στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας κατήγ­γει­λε ότι αν και οι περισ­σό­τε­ροι εικα­στι­κοί πλήτ­το­νται από τα έκτα­κτα μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­νοϊ­ού δεν θα πάρουν την απο­ζη­μί­ω­ση ειδι­κού σκοπού.

Οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις όσον αφο­ρά τον ΦΠΑ οι οποί­ες τίθε­νται από την κυβέρ­νη­ση για να δικαιού­ται κάποιος αυτο­πα­σχο­λού­με­νος την «απο­ζη­μί­ω­ση ειδι­κού σκο­πού» είναι εκτός εργα­σια­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας των εικα­στι­κών καλ­λι­τε­χνών. Ο εικα­στι­κός καλ­λι­τέ­χνης δημιουρ­γεί έργα με πολύ κόπο, μόχθο και χρό­νο και αμεί­βε­ται με παρα­στα­τι­κά που απέ­χουν πολύ χρό­νο μετα­ξύ τους, ειδι­κά όταν το έργο είναι μεγά­λο (π.χ. γλυ­πτά, αγιο­γρα­φί­ες, εικα­στι­κές δια­κο­σμή­σεις κτι­ρί­ων). Ακό­μα, εκα­το­ντά­δες εικα­στι­κοί καλ­λι­τέ­χνες δεν ανή­κουν στους ΚΑΔ που δημο­σί­ευ­σε η κυβέρ­νη­ση, καθώς έκλει­σαν τα χαρ­τιά τους στην εφο­ρία τα προη­γού­με­να χρό­νια, επει­δή δεν μπο­ρού­σαν να αντα­πο­κρι­θούν στον ληστρι­κό «φόρο επι­τη­δεύ­μα­τος» και εντού­τοις είχαν το δικαί­ω­μα να πλη­ρώ­νο­νται και να φορο­λο­γού­νται με από­δει­ξη δαπα­νών. Το ΕΕΤΕ ζητά:

- Με ειδι­κή νομο­θε­τι­κή πρά­ξη (Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου) να θεσμο­θε­τή­σει η κυβέρ­νη­ση την «απο­ζη­μί­ω­ση ειδι­κού σκο­πού» των 800 ευρώ για τις 45 μέρες προς όλους τους εικα­στι­κούς καλ­λι­τέ­χνες — μέλη του ΕΕΤΕ οι οποί­οι δεν έχουν στα­θε­ρό μισθό ή σύνταξη.

- Να καταρ­γη­θεί ο φόρος επι­τη­δεύ­μα­τος, που θα εξα­νε­μί­σει την όποια «απο­ζη­μί­ω­ση ειδι­κού σκοπού».

- Να επα­νέλ­θει η δυνα­τό­τη­τα κατά­τμη­σης των εισο­δη­μά­των των καλ­λι­τε­χνών φορο­λο­γι­κά στην τετρα­ε­τία, όπως ίσχυε παλιό­τε­ρα, δεδο­μέ­νου ότι υπάρ­χουν ανα­λή­ψεις μεγά­λων καλ­λι­τε­χνι­κών εργα­σιών που αμεί­βο­νται εφά­παξ για εργα­σία που ανα­λο­γεί σε πολ­λά έτη δου­λειάς (γλυ­πτά, μνη­μεία κ.λπ.).

- Για τους εικα­στι­κούς καλ­λι­τέ­χνες — μέλη του ΕΕΤΕ να ορι­στεί ελεύ­θε­ρη μετα­κί­νη­ση προς και από τα καλ­λι­τε­χνι­κά τους εργα­στή­ρια, με την επί­δει­ξη και μόνο της ταυ­τό­τη­τας του ΕΕΤΕ.

- Η κατα­βο­λή της έκτα­κτης επι­χο­ρή­γη­σης των 800 ευρώ έχει κοι­νω­νι­κό χαρα­κτή­ρα και πρέ­πει να αφο­ρά και όλους τους καλ­λι­τέ­χνες — χει­ρο­τέ­χνες που εργά­ζο­νται υπαίθρια.

Στην κινη­το­ποί­η­ση παρευ­ρέ­θη­καν και εκλεγ­μέ­νοι από τη «Δημο­κρα­τι­κή Ενό­τη­τα Σκη­νο­θε­τών» στην Εται­ρεία Ελλή­νων Σκη­νο­θε­τών, οι οποί­οι απαι­τούν καθο­λι­κή εφαρ­μο­γή του επι­δό­μα­τος σε όλους τους εργα­ζο­μέ­νους του κινη­μα­το­γρα­φι­κού χώρου. Καταγ­γέλ­λουν ότι στα μέτρα στή­ρι­ξης δεν περι­λαμ­βά­νο­νται οι άνερ­γοι, αλλά και από τους σκη­νο­θέ­τες που έχουν μπλο­κά­κι πάλι ένα μεγά­λο τμή­μα εξαιρείται.

kinitopoiisi eikastikon 5 kinitopoiisi eikastikon 6 kinitopoiisi eikastikon1 kinitopoiisi eikastikon2

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο