Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας 

Πανατ­τι­κή στά­ση εργα­σί­ας και συγκέ­ντρω­ση στο υπουρ­γείο Υγεί­ας πραγ­μα­το­ποί­η­σαν, το μεση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας, εργα­ζό­με­νοι στα δημό­σια νοσο­κο­μεία και τις δομές Πρό­νοιας, αντι­δρώ­ντας στις απο­λύ­σεις προ­σω­πι­κού που απα­σχο­λού­νται με ελα­στι­κές σχέ­σεις εργασίας.

Τη στά­ση εργα­σί­ας είχαν προ­κη­ρύ­ξει η Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας (ΟΕΝΓΕ) και η Ένω­ση Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ων Αθη­νών — Πει­ραιά (ΕΙΝΑΠ), ενώ η κινη­το­ποί­η­ση ήταν από­φα­ση που λήφθη­κε ομό­φω­να σε σύσκε­ψη υγειο­νο­μι­κών, με τη συμ­με­το­χή εκπρο­σώ­πων 17 διοι­κη­τι­κών συμ­βου­λί­ων από Σωμα­τεία Εργα­ζο­μέ­νων σε δημό­σια νοσο­κο­μεία και δομές Πρόνοιας.

Στο πλαί­σιο της κινη­το­ποί­η­σης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε συνά­ντη­ση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουρ­γό Υγεί­ας, Α. Ξαν­θό. Τέθη­κε το ζήτη­μα των επι­κεί­με­νων απο­λύ­σε­ων και συγκε­κρι­μέ­να των 500 περί­που επι­κου­ρι­κών για­τρών που απο­λύ­ο­νται στις 31 Δεκέμ­βρη και των 600 ακό­μα για­τρών, μέσω ΕΣΠΑ, που απο­λύ­ο­νται μέχρι 31 Γενά­ρη. Να σημειω­θεί ότι ακό­μα δεν έχουν ακό­μη ξεκι­νή­σει οι δια­δι­κα­σί­ες ούτε για την αντι­κα­τά­στα­ση των του­λά­χι­στον 360 μόνι­μων για­τρών του ΕΣΥ, οι οποί­οι συντα­ξιο­δο­τού­νται μέχρι τέλος του χρό­νου, ενώ ακο­λου­θούν 1.200 επι­κου­ρι­κοί εργα­ζό­με­νοι δια­φό­ρων ειδι­κο­τή­των, που, σύμ­φω­να με την πρό­σφα­τη τρο­πο­λο­γία, η από­λυ­σή τους θα έχει ολο­κλη­ρω­θεί το αργό­τε­ρο μέχρι τις 31 Μάη 2019.

giatroi11

Ανα­φο­ρι­κά με τους επι­κου­ρι­κούς για­τρούς, ο Ηλί­ας Σιώ­ρας, αντι­πρό­ε­δρος της Ενω­σης Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ων Αθή­νας-Πει­ραιά (ΕΙΝΑΠ), δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η λύση που δόθη­κε είναι «μεσο­βέ­ζι­κη». Για τους 600 που πλη­ρώ­νο­νται μέσω ΕΣΠΑ και η σύμ­βα­σή τους λήγει στις 31 Ιανουα­ρί­ου 2019, θα δοθεί παρά­τα­ση εννέα μηνών, ενώ για τους 500 που η σύμ­βα­σή τους λήγει στις 31 Δεκεμ­βρί­ου 2018, «η επα­να­προ­σλη­ψή τους εξαρ­τά­ται από την διοί­κη­ση του νοσο­κο­μεί­ου και την βεβαί­ω­ση ότι καλύ­πτουν εξει­δι­κευ­μέ­νες ανά­γκες. Η λύση που βρέ­θη­κε νομι­μο­ποιεί και μονι­μο­ποιεί την υπο­τα­γή», ανέ­φε­ρε ο Ηλί­ας Σιώρας.’

Τέλος, ο Ηλί­ας Σιώ­ρας, στιγ­μά­τι­σε κινή­σεις εντυ­πω­σια­σμού που σε κάθε περί­πτω­ση δεν απο­κα­λύ­πτουν την ουσία της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής, της ενί­σχυ­σης, μετα­ξύ άλλων, της ιδιω­τι­κής λει­τουρ­γί­ας και των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, με αφορ­μή μια ακό­μα κίνη­ση εντυ­πω­σια­σμού της ΠΟΕΔΗΝ. Λίγη ώρα νωρί­τε­ρα, είχε τοπο­θε­τή­σει δύο κλού­βες με κότες έξω από το υπουρ­γείο, ενώ είναι αυτή που το προη­γού­με­νο διά­στη­μα χαι­ρέ­τι­ζε τις παρα­τά­σεις των συμ­βά­σε­ων αντί να προ­ω­θή­σει και να στη­ρί­ξει στην πρά­ξη το αίτη­μα για μονι­μο­ποί­η­ση των χιλιά­δων συμβασιούχων.

giatroi12

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο