Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινητοποίηση των καλλιτεχνών με εικαστικό δρώμενο

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα  FAX : 210 / 33.01.408  e‑mail:[email protected]

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, όπως απο­φα­σί­σθη­κε και στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των μελών του ΕΕΤΕ που έγι­νε στις 14 Δεκεμ­βρί­ου 2015, καλεί σε

Κινη­το­ποί­η­ση / Εικα­στι­κό Δρώμενο

την Κυρια­κή 20 Δεκέμ­βρη 2015

ώρα 12.00 π.μ.

Στην Πλα­τεία Συντάγ­μα­τος (στην αρχή της Ερμού)

για το Φορο­λο­γι­κό & το Ασφα­λι­στι­κό ‑Συντα­ξιο­δο­τι­κό

των  Καλ­λι­τε­χνών

Θα συμ­με­τέ­χουν και εκπρό­σω­ποι και  άλλων καλ­λι­τε­χνι­κών φορέων. 

Θα παί­ξουν μου­σι­κή οι «Υπε­ρα­στι­κοί».

 

Για τους εικα­στι­κούς καλλιτέχνες,

όπως & για τους εργα­ζό­με­νους, για τα φτω­χά λαϊ­κά στρώματα,

η κατά­στα­ση στη ζωή και τη δου­λειά έχει επι­δει­νω­θεί ραγδαία

Tο έργο Τέχνης γίνε­ται ακριβότερο

και περισ­σό­τε­ρο απρό­σι­το για το ευρύ κοινό

και ταυ­τό­χρο­να το εισό­δη­μα του καλ­λι­τέ­χνη σημα­ντι­κά πενιχρότερο

 Οι Εικα­στι­κοί καλ­λι­τέ­χνες, ζωγρά­φοι, γλύ­πτες, χαρά­κτες, κερα­μί­στες, σκη­νο­γρά­φοι, ψηφιδογράφοι,αγιογράφοι κ. α. , συμ­βάλ­λουν στη γενι­κό­τε­ρη πολι­τι­στι­κή ανά­πτυ­ξη του τόπου, δημιουρ­γούν καλ­λι­τε­χνι­κά έργα, διδά­σκουν στην εκπαί­δευ­ση, σχο­λι­κή και εξω­σχο­λι­κή, στη­ρί­ζουν τα καλ­λι­τε­χνι­κά εργα­στή­ρια στους Δήμους, δημιουρ­γούν έργα στο χώρο των εφαρ­μο­γών των εικα­στι­κών τεχνών, καλ­λι­τε­χνι­κά αντι­κεί­με­να, συμ­βάλ­λουν γενι­κό­τε­ρα με τη δου­λειά τους στο θέα­τρο, τον κινη­μα­το­γρά­φο, στην τηλε­ό­ρα­ση, στη δια­φή­μι­ση, στη δια­κό­σμη­ση κ.ά. Σήμε­ρα τα προ­βλή­μα­τά τους έχουν κατά πολύ οξυν­θεί, πολ­λοί ωθού­νται σε εξα­φά­νι­ση & κατάρ­γη­ση και της επαγ­γελ­μα­τι­κής τους υπό­στα­σης, λόγω της φορο­λο­γι­κής πολι­τι­κής του Κρά­τους απέ­να­ντι στην Τέχνη και τους δημιουρ­γούς,  σε συν­δυα­σμό με τα προ­βλή­μα­τα δια­κί­νη­σης των έργων που δημιουρ­γεί η κρί­ση και η πτώ­χευ­ση μεγά­λου μέρους του πλη­θυ­σμού, καθώς και η συρ­ρί­κνω­ση του Δημο­σί­ου Τομέα, η κατάρ­γη­ση Πνευ­μα­τι­κών Κέντρων και η ανα­σφά­λι­στη  εργα­σία. Οι δημιουρ­γοί εξο­ντώ­νο­νται.  Η τέχνη από κοι­νω­νι­κό δικαί­ω­μα έχει μετα­τρα­πεί σε ένα ακρι­βό εμπό­ρευ­μα που δια­χει­ρί­ζο­νται ολο­έ­να κα περισ­σό­τε­ρο οι κάθε λογής μεσά­ζο­ντες, “μαι­κύ­νες” επι­χει­ρη­μα­τί­ες. Δημό­σιες εκθέ­σεις δεν γίνο­νται, τα Μου­σεία απλη­σί­α­στα για τους πολ­λούς αφού πλέ­ον έχει μπει πανά­κρι­βο εισι­τή­ριο. Το κρά­τος θέλει να αγνο­εί ότι  ο μεγα­λύ­τε­ρος όγκος της καλ­λι­τε­χνι­κής παρα­γω­γής παρα­μέ­νει έξω από τις  οικο­νο­μι­κές συναλ­λα­γές, ως  σώμα της εν δυνά­μει νέας  εικα­στι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας – και όχι μόνο.  Αλλά, αυτό το «αδιά­θε­το καλ­λι­τε­χνι­κό προ­ϊ­όν», είναι αυτό που κύρια προ­ά­γει τον πολιτισμό. 

 Η ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ (στο 23%) ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, «ΤΙΜΩΡΩΝΤΑΣ»  ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ…

 ΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ

  • Οι Συντά­ξεις καλ­λι­τε­χνών – Λογο­τε­χνών του ΥΠΠΟ έχουν σχε­δόν καταργηθεί 
  • Και αυτά ακό­μα τα «προ­νοια­κά» βιβλιά­ρια Υγεί­ας, σήμε­ρα αμφισβητούνται… 
  • Η αύξη­ση του ΦΠΑ  συνο­λι­κά στην καλ­λι­τε­χνι­κή εργα­σία, έχει φέρει άνο­δο στην τελι­κή τιμή και των καλ­λι­τε­χνι­κών έργων και υπη­ρε­σιών, των καλ­λι­τε­χνι­κών εφαρ­μο­γών και των ανα­πα­ρα­γω­γών τους (το πλη­ρώ­νει το κοι­νό ‑ο λαός: βιβλία, έργα εικα­στι­κών τεχνών, cd, αφίσ­σες, ειση­τή­ρια κινη­μα­το­γρά­φου, θεα­τρι­κών παρα­στά­σε­ων, συναυ­λιών, αντί­γρα­φα έργων τέχνης  κλπ). Στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις επι­βα­ρύ­νει τελι­κά τον ίδιο τον καλ­λι­τέ­χνη, φέρ­νο­ντας μεγα­λύ­τε­ρα αδιέ­ξο­δα στην καλ­λι­τε­χνι­κή εργασία.
  • Η γενί­κευ­ση της απάν­θρω­πης φορο­λο­γί­ας για τους μισθω­τούς και για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους (μέσα σε αυτούς και στους καλ­λι­τέ­χνες) στο 29% από το πρώ­το ευρώ, σε συν­δια­σμό με την αύξη­ση και γενί­κευ­ση του ΦΠΑ έχουν κάνει τον καλ­λι­τέ­χνη να πλη­ρώ­νει σε φόρους το 52% της τιμής των καλ­λι­τε­χνι­κών υπη­ρε­σιών του… ΄Αν συνυ­πο­λο­γί­σου­με ότι τη μερί­δα του λέο­ντος στη δια­κί­νη­ση της τέχνης έχουν οι έμπο­ροι και οι κάθε είδους μεσά­ζο­ντες, με ποσο­στά που φθά­νουν και το 70%, είναι φανε­ρό ότι ο καλ­λι­τέ­χνης δεν μπο­ρεί πλέ­ον ούτε στοι­χειω­δώς να βγά­λει τα έξο­δα του εργα­στη­ρί­ου του και την επι­βί­ω­σή του.. Αν προ­σθέ­σου­με  και  τα  «χαρά­τσια» που αυξά­νο­νται, τους έμμε­σους φόρους και τις αυξή­σεις στο ρεύ­μα, τις πρώ­τες ύλες κλπ, μιλά­με για  ΕΞΌΝΤΩΣΗ (οι καλ­λι­τέ­χνες όταν αγο­ρά­ζουν τα  υλι­κά  τους πλη­ρώ­νουν φόρο πολυ­τε­λεί­ας – όπως για τα καλ­λυ­ντι­κά–  συν ΦΠΑ 23%) … 
  • •Τα εικα­στι­κά έργα απο­τε­λούν πλέ­ον «τεκ­μή­ριο πλου­τι­σμού» με απο­τέ­λε­σμα να έχει ήδη νεκρώ­σει η οποια­δή­πο­τε δια­κί­νη­ση της τέχνης

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ:

  • Λέμε όχι στις περι­κο­πές μισθών και συντά­ξε­ων που έγι­ναν από το 2009. Διεκ­δι­κού­με Καθο­λι­κή λύση του Ασφα­λι­στι­κού — Συντα­ξιο­δο­τι­κού των δημιουργών. 
  • Να καταρ­γη­θούν τα λεγό­με­να «αντι­κει­με­νι­κά κρι­τή­ρια». Να καταρ­γη­θεί ο Φ.Π.Α. στα έργα Τέχνης, τις καλ­λι­τε­χνι­κές υπη­ρε­σί­ες και τις καλ­λι­τε­χνι­κές εφαρμογές. ..
  • Να καταρ­γη­θεί το τέλος επιτηδεύματος 
  • Να μπο­ρεί να πλη­ρώ­νε­ται ο φόρος μετα­βί­βα­σης, από τους κλη­ρο­νό­μους των καλ­λι­τε­χνών σε έργα τέχνης προς το Δημόσιο.
  • Να μπο­ρούν οι συντα­ξιού­χοι καλ­λι­τέ­χνες να ασκούν καλ­λι­τε­χνι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα χωρίς αυτό να περι­κό­πτει τη σύντα­ξή τους ανε­ξάρ­τη­τα από το σε ποιό ταμείο υπάγονται.
  • Να επα­νέλ­θει το δικαί­ω­μα οι καλ­λι­τέ­χνες να «μοι­ρά­ζουν» τα δηλω­τέα εισο­δή­μα­τά τους σε τέσ­σε­ρα φορο­λο­γή­σι­μα χρόνια.. 
  • Να πάψει το έργο τέχνης να απο­τε­λεί «τεκ­μή­ριο» πλουτισμού. 
  • Να πάψουν τα χρώ­μα­τα και τα υλι­κά ζωγρα­φι­κής και οι πρώ­τες ύλες της τέχνης να υπά­γο­νται στο φόρο πολυ­τε­λεί­ας μαζί με τα καλλυντικά.
  • Να επα­νέλ­θει το αφο­ρο­λό­γη­το στα 20.000 ευρώ και να μειω­θεί η φορο­λο­γία των ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών στα 20%..
  • 10. Να καταρ­γη­θεί ο ΕΝΦΙΑ. 
  • Να ανα­γνω­ρι­στούν τα λογι­στι­κά βιβλία ως μονα­δι­κή πηγή προσ­διο­ρι­σμού εισο­δή­μα­τος για τους καλ­λι­τέ­χνες και συνο­λι­κά για τους ελεύ­θε­ρους επαγκελματίες .
  • Να καταρ­γη­θούν συνο­λι­κά οι έμμε­σοι φόροι και ο Φ.Π.Α. στα βασι­κά είδη κατα­νά­λω­σης, στο πετρέ­λειο, την εκπαί­δευ­ση, την υγεία και τα τιμο­λό­για των ΔΕΚΟ.
  • Να καταρ­γη­θούν τα «χαρά­τσια», οι έμμε­σοι φόροι για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και να φορο­λο­γη­θεί το μεγά­λο κεφά­λαιο με 45% .

Η πολι­τι­κή της Ευρω­παϊ­κής ΄Ενω­σης και όλων των κυβερ­νή­σε­ων, πολι­τι­κή  κατά­τα­ξης της τέχνης στον τομέα των εμπο­ρευ­μά­των & εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Τέχνης, επι­τί­θε­ται άμε­σα στην ελευ­θε­ρία της καλ­λι­τε­χνι­κής δημιουρ­γί­ας, την απο­κό­βει από την κοι­νω­νι­κή της λειτουργία

Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜA

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο