Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινητοποίηση των Μουσικών της ΕΡΤ για τα εργασιακά δικαιώματα — Στο πλευρό τους ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

“Όχι στην απα­ξί­ω­ση των μου­σι­κών συνό­λων της ΕΡΤ. Ζητά­με την άμε­ση έντα­ξη των 25 συνα­δέλ­φων συμ­βα­σιού­χων στο τακτι­κό προ­σω­πι­κό και την άμε­ση κάλυ­ψη των ξένων οργα­νι­κών θέσε­ων” δια­μή­νυ­σε με μια συμ­βο­λι­κή κινη­το­ποί­η­ση το Σωμα­τείο Καλ­λι­τε­χνών Ορχη­στρών Χορω­δί­ας ΕΡΤ το βρά­δυ της Τετάρ­της στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθηνών.

Στο πλευ­ρό των αγω­νι­ζό­με­νων μου­σι­κών βρέ­θη­κε και αντι­προ­σω­πεία του Πανελ­λη­νί­ου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου, καθώς και μέλη της Ορχή­στρας της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής εκφρά­ζο­ντας την στή­ρι­ξη τους στα δίκαια αιτή­μα­τα των μου­σι­κών της ΕΡΤ.

Ένω­σαν τη φωνή τους απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή υπο­βάθ­μι­σης που εφαρ­μό­ζε­ται δυστυ­χώς σε όλες τις ορχή­στρες της χώρας μας, ενώ κάποιες από αυτές οδη­γή­θη­καν τα τελευ­ταία χρό­νια σε κλεί­σι­μο. Με αυτόν τον τρό­πο είτε αφαι­ρεί­ται, είτε μπαί­νουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρα εμπό­δια σε ένα πολύ­τι­μο κομ­μά­τι από την πολι­τι­στι­κή ζωή του τόπου μας επι­βε­βαιώ­νο­ντας την άσκη­ση μιας εχθρι­κής πολι­τι­κής σε αντί στον Πολι­τι­σμό, τους εργα­ζό­με­νους του και τον φυσι­κό του απο­δέ­κτη, τον λαό.

Με την μαζι­κή τους παρου­σία οι μου­σι­κοί των Ορχη­στρών και της Χορω­δί­ας της ΕΡΤ καταγ­γέλ­λουν την πολι­τι­κή υπο­βάθ­μι­σης του έργου των Μου­σι­κών Συνό­λων της ΕΡΤ με ευθύ­νη όλων δια­δο­χι­κά των κυβερ­νή­σε­ων. Στα­γό­να στο ποτή­ρι ήταν η προ­κλη­τι­κή από­φα­ση του ΔΣ της ΕΡΤ να συνά­ψει 28 συμ­βά­σεις μίσθω­σης έργου την ίδια στιγ­μή που οι κενές οργα­νι­κές θέσεις στην Εθνι­κή Συμ­φω­νι­κή Ορχή­στρα, την Ορχή­στρα Σύγ­χρο­νης Μου­σι­κής και Χορω­δί­ας είναι 117(!). Να σημειω­θεί ότι 25 συμ­βα­σιού­χοι μου­σι­κοί καλύ­πτουν για χρό­νια κενές θέσεις στην Εθνι­κή Συμ­φω­νι­κή Ορχήστρα.

Μάλι­στα, όπως ανα­φέ­ρει ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος σε κεί­με­νο στή­ρι­ξης των μου­σι­κών που έχει συνα­ντή­σει ευρεία απο­δο­χή: «Αντί να προ­χω­ρή­σει στην μονι­μο­ποί­η­ση των εργα­ζο­μέ­νων αυτών, η Διοί­κη­ση της ΕΡΤ προ­χω­ρά ένα βήμα παρα­πά­νω ανα­κοι­νώ­νο­ντας εξε­τά­σεις για το σύνο­λο των οργά­νων της Ορχή­στρας για τη δια­μόρ­φω­ση Μητρώ­ου «συνερ­γα­τών»!!! Δηλα­δή οι εργα­ζό­με­νοι με στα­θε­ρές εργα­σια­κές σχέ­σεις θα μετα­τρα­πούν σε «συνερ­γά­τες» που θα καλού­νται όπο­τε τα Σύνο­λα της ΕΡΤ θα έχουν συναυ­λία, σαν αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι με Τιμο­λό­γιο Παρο­χής Υπη­ρε­σιών, χωρίς τα δικαιώ­μα­τα που προ­κύ­πτουν από την εργα­τι­κή νομοθεσία.

Η προ­κλη­τι­κή ενέρ­γεια της Διοί­κη­σης της ΕΡΤ και της Κυβέρ­νη­σης να μετα­τρέ­ψει τις οργα­νι­κές θέσεις των Μου­σι­κών της Συνό­λων σε λίστα τηλε­φώ­νων φθη­νό­τε­ρων εργα­ζό­με­νων δεν αφο­ρά μόνο τους εργα­ζό­με­νους στην ΕΡΤ. Απο­τε­λεί ένα πολύ επι­κίν­δυ­νο βήμα για όλους τους επαγ­γελ­μα­τί­ες μου­σι­κούς. Μετα­τρέ­πει τις στα­θε­ρές εργα­σια­κές που απαι­τεί η φύση της εργα­σί­ας, σε αέναη εργα­σια­κή ομη­ρία. Συγ­χρό­νως υπο­βαθ­μί­ζει σοβα­ρά την Καλ­λι­τε­χνι­κή επάρ­κεια των συνό­λων, αφού σε κάθε συναυ­λία η σύν­θε­ση της θα είναι εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή. Συγ­χρό­νως θα καταρ­γη­θεί αργά ή γρή­γο­ρα η Καλ­λι­τε­χνι­κή αυτο­τέ­λεια των τριών μου­σι­κών συνό­λων που θα αυξο­μειώ­νο­νται σαν ακορ­ντε­όν. Όλα αυτά θα έχουν σαν απο­τέ­λε­σμα τη δρα­μα­τι­κή συρ­ρί­κνω­ση του έργου που σήμε­ρα παρά­γουν τα Σύνο­λα αυτά σε μερι­κές ετή­σιες επε­τεια­κές συναυλίες».

Η κινη­το­ποί­η­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε με τον πλέ­ον εμφα­τι­κό και συμ­βο­λι­κό τρό­πο. Στην αίθου­σα του Μεγά­ρου οι μόνι­μοι μου­σι­κοί της ορχή­στρας παίρ­νουν τη θέση τους. Οι υπό­λοι­πες θέσεις μένουν κενές. Από το πόντιουμ ο αρχου­σι­κός Μύρων Μιχαη­λί­δης καλω­σο­ρί­ζει το κοι­νό και λέει: «‘Οπως βλέ­πε­τε η διάρ­θρω­ση της ορχή­στρας με τους μόνι­μους μου­σι­κούς της δεν επαρ­κεί για την από­δο­ση μεγά­λων συμ­φω­νι­κών έργων. Παρα­κα­λώ, λοι­πόν, να δώσε­τε το πιο μεγά­λο χει­ρο­κρό­τη­μα σας στους έκτα­κτους μου­σι­κούς εκεί­νους που επαν­δε­ώ­νουν την ορχή­στρα. Με την ευχή αυτή η ιστο­ρι­κή ορχή­στρα που ξεπερ­νά τα 80 χρό­νια ιστο­ρί­ας και προ­σφο­ράς, να συνε­χί­σει ως μια από τις ελά­χι­στες ελλη­νι­κές ορχή­στρες την παρου­σία της».

Και πράγ­μα­τι το χει­ρο­κρό­τη­μα ήταν το πιο θερ­μό, το πιο δυνα­τό καλω­σο­ρί­ζο­ντας τους συμ­βα­σιού­χους μου­σι­κούς. Και τα φωτει­νά πρό­σω­πα όλων των μου­σι­κών η μεγα­λύ­τε­ρη ανταμοιβή…

- Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι το θέμα των Ορχη­στρών της ΕΡΤ και των μου­σι­κών της έχει φέρει στη Βου­λή το ΚΚΕ με Ερώ­τη­ση που κατα­τέ­θη­κε αυτήν τη βδομάδα.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο