Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ — ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρ­τη 18/9/2019 έγι­νε συνέ­λευ­ση ειδι­κευό­με­νων για­τρών του νοσο­κο­μεί­ου στο πλαί­σιο προ­ώ­θη­σης νέων αντι­δρα­στι­κών αλλα­γών στον τρό­πο εκπαί­δευ­σης των νέων για­τρών (logbook) αλλά και στην καθιέ­ρω­ση των DRG (Diagnosis Related Group), που αφο­ρά στην «ρύθ­μι­ση» της νοσο­κο­μεια­κής φρο­ντί­δας στο δημό­σιο τομέα. Όλα αυτά, την ίδια στιγ­μή βέβαια που οι συν­θή­κες εργα­σί­ας για το προ­σω­πι­κό και ιδιαί­τε­ρα για τους ειδι­κευό­με­νους επι­δει­νώ­νο­νται καθη­με­ρι­νά, με την έλλει­ψη προ­σω­πι­κού να χτυ­πά­ει κόκ­κι­νο και το drain brain να συνεχίζεται.
Στον Ευαγ­γε­λι­σμό, από τις 510 θέσεις που προ­βλέ­πο­νται για ειδι­κό­τη­τα, είναι καλυμ­μέ­νες περί­που 390, εκ των οποί­ων οι 93 από συνα­δέλ­φους που είναι σε παρά­τα­ση (και ανά πάσα στιγ­μή φεύ­γουν) και περί­που 20 υπε­ρά­ριθ­μοι. Σε πολ­λές κλι­νι­κές καλού­νται οι ειδι­κευό­με­νοι να καλύ­πτουν 8 & 9 εφη­με­ρί­ες το μήνα, ενώ συνε­χί­ζε­ται το απα­ρά­δε­κτο φαι­νό­με­νο να καλύ­πτο­νται κενά σε τμή­μα­τα από ειδι­κευό­με­νους άλλων τμη­μά­των (π.χ στην ΚΡΧ ή στην ΩΡΛ κλι­νι­κή από ειδι­κευό­με­νο γενι­κής χει­ρουρ­γι­κής). Η εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας και η αντι­με­τώ­πι­ση ιδιαί­τε­ρα σύν­θε­των ιατρι­κών περι­στα­τι­κών χωρίς την απαι­τού­με­νη εκπαί­δευ­ση αυξά­νει τον κίν­δυ­νο ιατρι­κού λάθους αλλά και την ποιό­τη­τα των παρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών υγεί­ας. Επι­πλέ­ον, φαί­νε­ται ότι σε κάποια νοσο­κο­μεία έχει ήδη αρχί­σει να ενερ­γο­ποιεί­ται η ορι­ζό­ντια περι­κο­πή των πέραν του πλα­φόν βάσει παλιό­τε­ρης διά­τα­ξης, περι­κο­πή που μπο­ρεί να φτά­σει έως το 30% του αντί­στοι­χου ποσού.

Σε αυτό το εργα­σια­κό κάτερ­γο πρέ­πει να χωρέ­σει και η ιατρι­κή εκπαί­δευ­ση του ειδι­κευό­με­νου, καθώς παρα­μέ­νει ακό­μα εκπαι­δευό­με­νος μέχρι τη λήψη της ειδι­κό­τη­τας. Οι γνώ­σεις μας, σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, απορ­ρέ­ουν από την πρα­κτι­κή εμπει­ρία, χωρίς να έχουν θεμε­λιω­θεί με το απαι­τού­με­νο θεω­ρη­τι­κό υπό­βα­θρο, καθώς απου­σιά­ζει ένα καθο­λι­κά δομη­μέ­νο σύστη­μα εκπαί­δευ­σης των νέων για­τρών, που θα ενσω­μα­τώ­νει παράλ­λη­λα δωρε­άν στη γνώ­ση τις τελευ­ταί­ες επι­στη­μο­νι­κές & τεχνο­λο­γι­κές εξε­λί­ξεις στα ανά­λο­γα πεδία. Αντ’ αυτού, προ­ω­θεί­ται η καθιέ­ρω­ση του logbook, στο οποίο απαι­τεί­ται η κατα­γρα­φή των ιατρι­κών πρά­ξε­ων και δεξιο­τή­των που προ­α­παι­τού­νται για την από­κτη­ση του τίτλου ειδι­κό­τη­τας. Νομο­θε­τεί­ται έτσι η κατη­γο­ριο­ποί­η­ση των για­τρών με όποιες συνέ­πειες αυτό θα έχει για την επι­στη­μο­νι­κή τους εξέ­λι­ξη, την επαγ­γελ­μα­τι­κή τους απο­κα­τά­στα­ση, τα εργα­σια­κά τους δικαιώματα.

Το κάδρο των στρα­τη­γι­κών αλλα­γών στο χώρο της Υγεί­ας συμπλη­ρώ­νει το σύστη­μα των Ομοιο­γε­νών Δια­γνω­στι­κών Κατη­γο­ριών (DRG), που έρχε­ται να αντι­κα­τα­στή­σει τα ΚΕΝ. Καθο­ρί­ζε­ται το οικο­νο­μι­κό εύρος και οι ημέ­ρες νοση­λεί­ας ανά πάθη­ση, στα πλαί­σια των οποί­ων θα πρέ­πει να κινού­νται οι θερα­πευ­τι­κές επι­λο­γές των για­τρών, καταρ­γώ­ντας την εξα­το­μί­κευ­ση στην αντι­με­τώ­πι­ση των περι­στα­τι­κών. Με αυτό τον τρό­πο θα μειω­θούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο οι δαπά­νες για την υγεία, ενώ θα υπάρ­χει «ποι­νή» για τους ιατρούς που ξεπερ­νούν το εύρος των DRG’s και ο κίν­δυ­νος να πλη­ρώ­νει ο ασθε­νής από την τσέ­πη του την όποια διαφορά.

Η σύν­θε­ση των παρα­πά­νω οδη­γεί σε μια κατεύ­θυν­ση περαι­τέ­ρω ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης στο χώρο της Υγεί­ας, με το ελά­χι­στο δυνα­τό ιατρι­κό προ­σω­πι­κό που θα δου­λεύ­ει σε συν­θή­κες εξό­ντω­σης, ενώ ταυ­τό­χρο­να θα έχει προ­σω­πι­κή ευθύ­νη για την εκπαί­δευ­σή του. Με τον τρό­πο αυτό οι παρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας θα έχουν ολο­έ­να και χαμη­λό­τε­ρο επί­πε­δο, την ίδια στιγ­μή που οι ασθε­νείς θα καλού­νται να τις ακρι­βο­πλη­ρώ­νουν. Δεδο­μέ­νη είναι επί­σης η «κατη­γο­ριο­ποί­η­ση» τμη­μά­των και ολό­κλη­ρων νοσο­κο­μεί­ων τόσο ως προς την παρε­χό­με­νη εκπαί­δευ­ση (βλ. κέντρα εκπαί­δευ­σης – εξει­δί­κευ­σης κλπ), αλλά και ως προς τις παρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας. Όσα τμή­μα­τα θεω­ρού­νται κοστο­βό­ρα θα συγ­χω­νεύ­ο­νται ή θα καταρ­γού­νται, η δε μισθο­δο­σία όλων, καθώς και οι λει­τουρ­γι­κές δαπά­νες θα απο­συν­δε­θούν σε μια πορεία πλή­ρως από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και θα εξαρ­τώ­νται από το τζί­ρο του τμή­μα­τος δηλ. την πώλη­ση υπηρεσιών.
Οι νέοι για­τροί δεν πρό­κει­ται να γίνου­με συμ­μέ­το­χοι στο μέλ­λον που μας ετοιμάζουν.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Την αύξη­ση, την ανά­πτυ­ξη των τμη­μά­των και των κλι­νι­κών, την πλή­ρη στε­λέ­χω­ση τους με για­τρούς, τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του ιατρο­τε­χνο­λο­γι­κού τους εξο­πλι­σμού ώστε να χορη­γούν πλή­ρη ειδι­κό­τη­τα. Κάλυ­ψη των κενών θέσε­ων με απλο­ποί­η­ση των δια­δι­κα­σιών πρόσληψης.

Καμία εμπλο­κή των ιδιω­τών και των φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ριών στην εκπαί­δευ­ση των για­τρών. Διεκ­δι­κού­με απο­κλει­στι­κή κρα­τι­κή ευθύ­νη και χρη­μα­το­δό­τη­ση για δωρε­άν υψη­λού επι­πέ­δου εκπαί­δευ­ση, επι­μόρ­φω­ση όλων των για­τρών, για παρο­χή συγ­γραμ­μά­των και συμ­με­το­χή σε επι­στη­μο­νι­κά συνέ­δρια. Κάλυ­ψη των εξό­δων μετα­κί­νη­σης — δια­μο­νής από το κρά­τος ώστε να στα­μα­τή­σουν οι για­τροί να είναι όμη­ροι των φαρ­μα­κευ­τι­κών εταιριών.

Απαι­τού­με να καταρ­γη­θεί άμε­σα η συγκε­κρι­μέ­νη υπουρ­γι­κή από­φα­ση για το logbook καθώς και το σύνο­λο των σχε­τι­κών υπουρ­γι­κών απο­φά­σε­ων για ειδι­κό­τη­τες αλλά και για ορι­σμέ­νες εξει­δι­κεύ­σεις (όπως πχ για την Επεί­γου­σα Ιατρι­κή) που είχε σπεύ­σει να νομο­θε­τή­σει η προη­γού­με­νη πολι­τι­κή ηγε­σία. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως δια­τά­ξεις αυτών των υπουρ­γι­κών απο­φά­σε­ων (εκεί­νες που αφο­ρού­σαν την συγκε­κρι­μέ­νη ονο­μα­στι­κή κατη­γο­ριο­ποί­η­ση «εκπαι­δευ­τι­κών κέντρων» σε ορι­σμέ­νες ειδι­κό­τη­τες) έχουν ήδη ακυ­ρω­θεί μετά από παρέμ­βα­ση της Ομο­σπον­δί­ας. Απαι­τού­με να καταρ­γη­θεί ορι­στι­κά και νομο­θε­τι­κά και η απα­ρά­δε­κτη διά­τα­ξη για βαθ­μό στον τίτλο ειδι­κό­τη­τας που έχει «παγώ­σει» προς το παρόν μετά από κινη­το­ποί­η­ση ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ειδικευομένων την ΠΕΜΠΤΗ 26/9 στις 8πμ έξω από τα ΤΕΠ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2019
Σωμα­τεια­κή Επι­τρο­πή Ειδι­κευό­με­νων Γιατρών

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο