Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Έλληνες και ξένοι εργάτες, ταξικά αδέλφια γεμάτα αλληλεγγύη και συντροφικότητα, θα κερδίσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα

Με αφορ­μή την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Μετα­νά­στευ­σης, το ΚΚΕ απευ­θύ­νε­ται «σε όλους τους μετα­νά­στες, Έλλη­νες και ξένους, που ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν το σπί­τι και την πατρί­δα τους, ανα­ζη­τώ­ντας μια καλύ­τε­ρη ζωή σε ξένους τόπους».

Όπως ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση του κόμ­μα­τος, «281 εκα­τομ­μύ­ρια μετα­νά­στες παγκό­σμια, 40,5 εκα­τομ­μύ­ρια εκτο­πι­σμέ­νοι στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας τους λόγω κατα­στρο­φών, συγκρού­σε­ων και βίας. 21 εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες. Αυτός είναι ο σύγ­χρο­νος καπι­τα­λι­στι­κός “παρά­δει­σος”!».

«Η μετα­νά­στευ­ση και η προ­σφυ­γιά είναι στο DNA του καπι­τα­λι­σμού, στο πλαί­σιο του οποί­ου η εργα­τι­κή δύνα­μη είναι εμπό­ρευ­μα. Το εμπό­ρευ­μα θα που­λη­θεί ακό­μα και έξω από τα σύνο­ρα, εάν αυτό συμ­φέ­ρει τον αγο­ρα­στή του… Αυτός απο­φα­σί­ζει και ανοι­γο­κλεί­νει την κάνου­λα των μετα­να­στευ­τι­κών ροών, ανά­λο­γα με τα συμ­φέ­ρο­ντά του, ανα­ζη­τώ­ντας τα πιο φθη­νά εργα­τι­κά χέρια», σημειώ­νει το ΚΚΕ.

«Είναι απα­ρά­δε­κτη η προ­πα­γάν­δα της ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ων, που επι­μέ­νουν να λένε ότι τα σύγ­χρο­να κύμα­τα των ξερι­ζω­μέ­νων “δεν είναι πρό­σφυ­γες, αλλά είναι μετα­νά­στες”, για να τους αρνη­θούν το δικαί­ω­μα στο άσυ­λο, νομι­μο­ποι­η­τι­κά έγγρα­φα και δικαιώματα.

Άλλω­στε, τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι η πλειο­ψη­φία των κυνη­γη­μέ­νων που φτά­νουν στα σύνο­ρα της χώρας και σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες προ­έρ­χο­νται από εμπό­λε­μες περιο­χές, είτε με την άμε­ση επέμ­βα­ση των ιμπε­ρια­λι­στών είτε με την υπο­δαύ­λι­ση εμφύ­λιων συγκρού­σε­ων, όπως Συρία, Αφγα­νι­στάν, Σαχέλ, Λιβύη, Σομα­λία, Νιγη­ρία, Ιράκ, Πακι­στάν κ.ά. Στις επεμ­βά­σεις αυτές η Ελλά­δα δια­δρα­μα­τί­ζει πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο, τόσο με την άμε­ση απο­στο­λή στρα­τευ­μά­των όσο και με την αξιο­ποί­η­ση των βάσε­ων και άλλων υπο­δο­μών από το έδα­φός της για την εκτέ­λε­σή τους. 7,5 δισ. ευρώ για τις επεμ­βά­σεις και τους εξο­πλι­σμούς του ΝΑΤΟ προ­βλέ­πει ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2022! Την ίδια ώρα μειώ­νο­νται τα κον­δύ­λια για τη δημό­σια υγεία, ενώ η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού καλ­πά­ζει, με χιλιά­δες νεκρούς!», προ­στί­θε­ται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ τονί­ζει ότι «στη χώρα μας ζουν και εργά­ζο­νται 680.000 περί­που μετα­νά­στες με νόμι­μες άδειες δια­μο­νής, άλλοι 190.000 περί­που από χώρες της ΕΕ, δεκά­δες χιλιά­δες ξενι­τε­μέ­νοι χωρίς χαρ­τιά, “αόρα­τα θύμα­τα” στα γρα­νά­ζια της καπι­τα­λι­στι­κής μηχα­νής. Όλοι τους δου­λεύ­ουν σκλη­ρά στις πιο δύσκο­λες δου­λειές και συν­θή­κες, στην αγρο­τι­κή παρα­γω­γή, στην κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γία, στον επι­σι­τι­σμό, στην ανα­κύ­κλω­ση, στην οικο­δο­μή κ.ά. Οι “αφα­νείς” γυναί­κες, που δεν βλέ­πουν ήλιο για μια εβδο­μά­δα, περι­μέ­νο­ντας τις λίγες ώρες της Κυρια­κής, φρο­ντί­ζουν τους ηλι­κιω­μέ­νους γονείς μας και ασθε­νείς, καθα­ρί­ζουν το σπί­τι μας, μεγα­λώ­νουν τα παι­διά μας. Δεκά­δες χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και αιτού­ντες άσυ­λο, ασυ­νό­δευ­τα ανή­λι­κα παι­διά, ευά­λω­τες γυναί­κες, είτε είναι φυλα­κι­σμέ­νοι στα σύγ­χρο­να στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης, λες και είναι εγκλη­μα­τί­ες, είτε είναι εντε­λώς αβο­ή­θη­τοι, χωρίς σπί­τι, υγεία, εκπαί­δευ­ση, μακριά από την πατρί­δα τους. Το κρά­τος δεν εξα­σφα­λί­ζει τη στοι­χειώ­δη υπο­δο­μή για την όποια προ­στα­σία τους. Οι υπη­ρε­σί­ες μετα­νά­στευ­σης είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­νες. Οι πρό­σφυ­γες γίνο­νται όμη­ροι στις διά­φο­ρες ΜΚΟ, με τις παχυ­λές χρη­μα­το­δο­τή­σεις της ΕΕ και άλλων κονδυλίων».

Ακό­μη, επι­ση­μαί­νει ότι «αυτήν την περί­ο­δο αντι­με­τω­πί­ζουν πιο έντο­να τις συνέ­πειες από την εγκλη­μα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας. Στοι­χεία δίνο­νται με το στα­γο­νό­με­τρο για το ποσο­στό του εμβο­λια­σμού τους, το οποίο είναι πολύ χαμη­λό. Ορι­σμέ­νοι φοβού­νται να εμφα­νι­στούν ακό­μα και στο νοσο­κο­μείο εάν νοσή­σουν, υπό τον τρό­μο της δίω­ξης και της απέ­λα­σης. Πρέ­πει άμε­σα να δια­μορ­φω­θεί ειδι­κό πρό­γραμ­μα ενη­μέ­ρω­σης στις κατάλ­λη­λες γλώσ­σες για τον άμε­σο εμβο­λια­σμό τους, χωρίς εμπό­δια και τον κίν­δυ­νο δίω­ξης, με όλα τα κατάλ­λη­λα εμβό­λια, με κρα­τι­κή ευθύνη».

«Έλλη­νες και ξένοι εργά­τες δεν έχουν τίπο­τα να χωρί­σουν! Αντί­θε­τα, τους ενώ­νουν πολ­λά! Μαζί παρά­γουν τον πλού­το της πατρί­δας μας, έχουν τα ίδια προ­βλή­μα­τα, αντι­με­τω­πί­ζουν τις συνέ­πειες της ίδιας αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, μοι­ρά­ζο­νται τις ίδιες αγω­νί­ες και τα ίδια όνει­ρα για μια καλύ­τε­ρη ζωή! Το δηλη­τή­ριο του ρατσι­σμού, της ξενο­φο­βί­ας και του φασι­σμού, το χύνουν τα αφε­ντι­κά. Για­τί μόνο αυτά βγαί­νουν κερ­δι­σμέ­να από τη διά­σπα­ση της εργα­τι­κής τάξης και του λαού.

Η ζωή και η ιστο­ρία έχει απο­δεί­ξει ότι η εργα­τι­κή τάξη και οι λαοί δεν έχουν τίπο­τα να περι­μέ­νουν από τους κατα­πιε­στές τους. Μόνο με τον δικό τους οργα­νω­μέ­νο αγώ­να, ενω­μέ­νοι σαν μια γρο­θιά, Έλλη­νες και ξένοι εργά­τες, ταξι­κά αδέλ­φια γεμά­τα αλλη­λεγ­γύη και συντρο­φι­κό­τη­τα, μακριά από τις παγί­δες της ξενο­φο­βί­ας και του ρατσι­σμού, τις εθνι­κι­στι­κές και φασι­στι­κές αντι­λή­ψεις, απέ­να­ντι στον κοι­νό αντί­πα­λο, θα κερ­δί­σουν ζωή και δου­λειά με δικαιώ­μα­τα. Θα ανοί­ξουν τον δρό­μο για έναν κόσμο λεύ­τε­ρο από την εκμε­τάλ­λευ­ση, τον πόλε­μο, την προ­σφυ­γιά και τη μετα­νά­στευ­ση, τον σοσιαλισμό.

Ζήτω η ταξι­κή αλλη­λεγ­γύη, ζήτω ο προ­λε­τα­ρια­κός διε­θνι­σμός», κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο