Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: «Ήλθον, είδον και απήλθον» η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Εύβοια

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώ­σεις του Κυριά­κου Μητσο­τά­κη σχε­τι­κά με τις πλημ­μύ­ρες στην Εύβοια, αναφέρει:

«Ήλθον, είδον και απήλ­θον» θα μπο­ρού­σε να χαρα­κτη­ρι­στεί η επί­σκε­ψη του πρω­θυ­πουρ­γού σε μία από τις πλη­γεί­σες περιο­χές στην Εύβοια και οι δηλώ­σεις του που ακο­λού­θη­σαν στο Διοι­κη­τή­ριο της Περι­φέ­ρειας Στερεάς.

Επι­χει­ρώ­ντας να εξω­ρα­ΐ­σει την ανυ­παρ­ξία ανα­γκαί­ων έργων αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας και να καλύ­ψει την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, που πρι­μο­δο­τεί τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους με κάθε είδους διευ­κο­λύν­σεις, ενώ αφή­νει εκτε­θει­μέ­νο το λαό στα και­ρι­κά φαι­νό­με­να, ανα­μά­ση­σε τα περί “ακραί­ων και­ρι­κών φαινομένων”.

Προ­κα­λώ­ντας το κοι­νό αίσθη­μα των πλη­γέ­ντων, που εξα­κο­λου­θούν να παλεύ­ουν μόνοι τους με τις λάσπες, με το οδι­κό δίκτυο κυριο­λε­κτι­κά κατε­στραμ­μέ­νο, σε πολ­λά σημεία και με τον κεντρι­κό οδι­κό άξο­να να μην έχει απο­κα­τα­στα­θεί ακό­μα, ανέ­φε­ρε ότι το μέγε­θος της κατα­στρο­φής, που κόστι­σε 8 ανθρώ­πι­νες ζωές, οφεί­λε­ται στις μη ακρι­βείς προ­βλέ­ψεις της έντα­σης των φαινομένων.

Το ερώ­τη­μα, ωστό­σο, για τον κ. πρω­θυ­πουρ­γό, τη σημε­ρι­νή και τις εκά­στο­τε κυβερ­νή­σεις, τις περι­φε­ρεια­κές και δημο­τι­κές αρχές είναι αμεί­λι­κτο: Τι δια­φο­ρε­τι­κό θα γινό­ταν εάν υπήρ­χε ακρι­βής πρό­βλε­ψη της έντα­σης των φαι­νο­μέ­νων; Θα γίνο­νταν σε 2 μέρες τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά και αντι­δια­βρω­τι­κά έργα που απαι­τούν οι κάτοι­κοι εδώ και χρό­νια και ιδιαί­τε­ρα μετά τις προ­πέρ­σι­νες και περ­σι­νές πυρ­κα­γιές; Θα γινό­ταν στο ίδιο διά­στη­μα δια­πλά­τυν­ση και καθα­ρι­σμός του Μεσ­σά­πιου και του Λήλα­ντα ποτα­μού ως και τις εκβο­λές του, που είχε ως απο­τέ­λε­σμα ανά­λο­γες κατα­στρο­φές στις πλημ­μύ­ρες του 2009; Από πού βγά­ζει το συμπέ­ρα­σμα ότι μικρό μέρος των κατα­στρο­φών οφεί­λε­ται στην περ­σι­νή μεγά­λη πυρ­κα­γιά; Προ­φα­νώς δεν έκα­νε τον κόπο να επι­σκε­φθεί το άλλο μέτω­πο των κατα­στρο­φών στο δήμο Διρ­φύ­ων — Μεσ­σα­πί­ων, όπου η οργή των κατοί­κων ξεχει­λί­ζει και τα γεγο­νό­τα βοούν από την ανυ­παρ­ξία μέτρων μετά τη μεγά­λη περ­σι­νή πυρ­κα­γιά. Όπως και δεν λήφθη­κε σοβα­ρά υπό­ψη το σήμα κιν­δύ­νου που είχε εκπέμ­ψει τον περα­σμέ­νο χει­μώ­να η υπερ­χεί­λι­ση του Λήλα­ντα, παί­ζο­ντας στην κυριο­λε­ξία “κορώ­να-γράμ­μα­τα” τις ζωές και τις περιου­σί­ες των κατοί­κων, με τρα­γι­κή, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται, κατάληξη.

Οι μονο­με­ρείς ανα­φο­ρές για το 112, που μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει επι­κου­ρι­κά σε ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο πρό­λη­ψης, ανα­τρο­φο­δο­τούν τη βολι­κή και άσφαι­ρη αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ των κομ­μά­των του κεφα­λαί­ου, για να κρύ­ψουν την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή που απο­δει­κνύ­ει ότι “το κρά­τος έχει συνέ­χεια” με όποια κυβέρ­νη­ση προ­στα­τεύ­ει τα προ­νό­μια και τα κέρ­δη των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και αφή­νει ανυ­πε­ρά­σπι­στο το λαό στα και­ρι­κά φαι­νό­με­να και τις καταστροφές.

Όσοι περί­με­ναν να ακού­σουν έστω κάποια πρώ­τα μέτρα στή­ρι­ξης στους πλη­γέ­ντες, εκτός από λόγια, απο­δεί­χθη­κε “άνθρα­κες ο θησαυ­ρός”, με τον πρω­θυ­πουρ­γό να παρα­πέ­μπει σε δηλώ­σεις υπουρ­γών. Το ΚΚΕ καλεί το λαό με τη συλ­λο­γι­κή και οργα­νω­μέ­νη του διεκ­δί­κη­ση να πάρει στα χέρια του την υπό­θε­ση της προ­στα­σί­ας της ζωής του και την απο­κα­τά­στα­ση των κατα­στρο­φών. Οι δηλώ­σεις που θα γίνουν από τους υπουρ­γούς της κυβέρ­νη­σης δεν μπο­ρεί παρά να περι­λαμ­βά­νουν τα εξής μέτρα:

– Την άμε­ση κατα­βο­λή οικο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης σε όλους τους πλη­γέ­ντες για την αντι­με­τώ­πι­ση επει­γου­σών ανα­γκών δια­βί­ω­σης, χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους.

– Την εξα­σφά­λι­ση δια­μο­νής και δια­τρο­φής για τους κατοί­κους, που έχουν κατα­στρα­φεί οι οικί­ες τους, για όσο διά­στη­μα χρειαστεί.

– Τον καθα­ρι­σμό με ευθύ­νη του κρά­τους κατοι­κιών, καλ­λιερ­γειών και οδι­κού δικτύ­ου από τη λάσπη που έχουν κατακλυστεί.

– Την άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση της ηλε­κτρο­δό­τη­σης, της ύδρευ­σης με έλεγ­χο της ποιό­τη­τας του πόσι­μου νερού και του οδι­κού δικτύου.

– Την πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση στο 100%, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, των κατε­στραμ­μέ­νων κατοι­κιών, οικο­συ­σκευών και εξο­πλι­σμού, κατα­στη­μά­των, καλ­λιερ­γειών, φυτι­κού και ζωι­κού κεφαλαίου.

– Την εκπό­νη­ση ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας με έκτα­κτη κρα­τι­κή επι­χο­ρή­γη­ση, ώστε να ξεκι­νή­σουν άμε­σα τα απα­ραί­τη­τα έργα.

Το ΚΚΕ συνε­χί­ζει να είναι στο πλευ­ρό των λαϊ­κών οικο­γε­νειών και των θυμά­των της νέας τρα­γω­δί­ας. Απο­τε­λέ­σμα­τα για την προ­στα­σία της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού μπο­ρεί να δώσει η λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση και διεκ­δί­κη­ση και το ΚΚΕ θα πρω­το­στα­τή­σει σε αυτή».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο