Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στον λαό του Σουδάν

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τις εξε­λί­ξεις στο Σου­δάν, το Τμή­μα Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει τα εξής:

«Το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει τη χού­ντα του Σου­δάν, που συνε­χί­ζει την εγκλη­μα­τι­κή πρα­κτι­κή σε βάρος των λαϊ­κών δια­δη­λώ­σε­ων, ασκώ­ντας βάναυ­ση κατα­στο­λή που από τις 25/10/2021, όταν και επι­βλή­θη­κε, έχει στοι­χί­σει συνο­λι­κά τη ζωή 53 πολιτών.

Εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του στον λαό του Σου­δάν, στο Σου­δα­νι­κό ΚΚ, και απαι­τεί την απο­κα­τά­στα­ση των δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των και ελευθεριών.

Κάτω τα χέρια από τον λαό του Σουδάν!».

Συνεχίζεται η φονική καταστολή των διαδηλώσεων

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Α. Χάμντοκ, 6 βδομάδες μετά τη συμφωνία του με τους πραξικοπηματίες

Με άγρια κατα­στο­λή και δεκά­δες δολο­φο­νί­ες δια­δη­λω­τών απα­ντούν οι δυνά­μεις κατα­στο­λής του Σου­δάν στις συνε­χι­ζό­με­νες λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στο πρα­ξι­κό­πη­μα της 25ης Οκτώ­βρη 2021 υπό τον στρα­τη­γό Αμπ­ντέλ Φατάχ Μπουρχάν.

Τις προη­γού­με­νες μέρες δύο ακό­μα δια­δη­λω­τές σκο­τώ­θη­καν από σφαί­ρες του στρα­τού, με τον τρα­γι­κό απο­λο­γι­σμό μετά το πρα­ξι­κό­πη­μα να ξεπερ­νά τους 50 θανά­τους, ενώ ορι­σμέ­νες πηγές κάνουν λόγο ακό­μα και για 57 νεκρούς. Οι δυνά­μεις του στρα­τού έχουν κλι­μα­κώ­σει τη βία και την κατα­στο­λή τις τελευ­ταί­ες μέρες, προ­χω­ρώ­ντας σε δια­κο­πή της πρό­σβα­σης στο ίντερ­νετ και σε δίκτυα κινη­τής τηλε­φω­νί­ας, ενώ κατα­γρά­φο­νται καταγ­γε­λί­ες για βια­σμούς και σεξουα­λι­κές επι­θέ­σεις σε βάρος γυναικών.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Σου­δα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Αμπ­ντά­λα Χάμντοκ ανα­κοί­νω­σε την Κυρια­κή την παραί­τη­σή του. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο Χάμντοκ, πρω­θυ­πουρ­γός πριν το πρα­ξι­κό­πη­μα στο μει­κτό πολι­τι­κό — στρα­τιω­τι­κό κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα, απο­μα­κρύν­θη­κε αρχι­κά από τη χού­ντα, σε περί­που ένα μήνα όμως επα­νήλ­θε στα καθή­κο­ντά του μετά από συμ­φω­νία με τους πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες. Η συμ­φω­νία αυτή καταγ­γέλ­θη­κε από πολ­λά πολι­τι­κά κόμ­μα­τα, καθώς και από τους δια­δη­λω­τές και μαζι­κούς φορείς, οι οποί­οι συνέ­χι­σαν τις κινη­το­ποι­ή­σεις, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει κανέ­νας «διά­λο­γος» με τη χούντα.

«Απο­φά­σι­σα να ανα­κοι­νώ­σω την παραί­τη­σή μου, να δώσω τόπο σε άλλους», είπε ο Χάμντοκ, πρώ­ην οικο­νο­μο­λό­γος του ΟΗΕ, κατά τη διάρ­κεια τηλε­ο­πτι­κού διαγγέλματος.

Στη ρευ­στή κατά­στα­ση έσπευ­σαν να παρέμ­βουν οι ΗΠΑ, με το Γρα­φείο Αφρι­κα­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ να δηλώ­νει ότι «μετά την παραί­τη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Χάμντοκ οι Σου­δα­νοί ηγέ­τες πρέ­πει να αφή­σουν τις δια­φο­ρές τους στην άκρη, να επι­τύ­χουν συναί­νε­ση και να δια­σφα­λί­σουν συνε­χή πολι­τι­κή διακυβέρνηση».

Ο δε Αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίν­κεν εμφα­νί­στη­κε να «προει­δο­ποιεί» ότι «είμα­στε έτοι­μοι να απα­ντή­σου­με σε όλους όσοι επι­διώ­κουν να εμπο­δί­σουν τους Σου­δα­νούς να συνε­χί­σουν την πορεία τους για να απο­κτή­σουν πολι­τι­κή και δημο­κρα­τι­κή κυβέρνηση».

902/ Ριζο­σπά­στης.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο