Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα 45 χρόνια από την κατάρρευση της Απριλιανής δικτατορίας

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τα 45 χρό­νια από την κατάρ­ρευ­ση της δικτα­το­ρί­ας της 21ης Απρι­λί­ου, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση 45 χρό­νων από την κατάρ­ρευ­ση της επτα­ε­τούς στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας, το ΚΚΕ τιμά όλους όσοι βασα­νί­στη­καν, εξο­ρί­στη­καν, φυλα­κί­στη­καν και διώ­χτη­καν από τη χού­ντα, όλους όσοι συνέ­βα­λαν στον αντι­δι­κτα­το­ρι­κό αγώ­να, ανά­με­σά τους χιλιά­δες μέλη του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ, που με την πάλη τους έκα­ναν κατορ­θω­τό, μετά από 27 χρό­νια σκλη­ρής παρα­νο­μί­ας, το ΚΚΕ να επι­βά­λει και την de facto νομι­μο­ποί­η­σή του.

Η κατάρ­ρευ­ση της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας 1967–1974 και η επά­νο­δος του Κ. Καρα­μαν­λή, ως επι­κε­φα­λής της ονο­μα­ζό­με­νης κυβέρ­νη­σης “Εθνι­κής Ενό­τη­τας”, ήταν προ­ϊ­όν συμ­βι­βα­σμού ανά­με­σα τόσο στην ίδια τη χού­ντα όσο και στην άλλη αστι­κή πτέ­ρυ­γα, των αντι­χου­ντι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων, μπρο­στά στο φόβο τους για ανε­ξέ­λεγ­κτες αντι­δρά­σεις, από την άνο­δο του λαϊ­κού κινή­μα­τος, που ενι­σχύ­θη­κε και από το έγκλη­μα σε βάρος της Κύπρου με την τουρ­κι­κή εισβο­λή και κατο­χή. Και οι δύο πτέ­ρυ­γες, μαζί με τις ΗΠΑ, προ­χώ­ρη­σαν στην αλλα­γή της μορ­φής άσκη­σης της εξουσίας.

Στα 45 αυτά χρό­νια της αστι­κής κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δημο­κρα­τί­ας έχει απο­δει­χθεί περί­τρα­να ότι απο­τε­λεί μορ­φή άσκη­σης της εξου­σί­ας του κεφα­λαί­ου για την απρό­σκο­πτη εκμε­τάλ­λευ­ση της εργα­τι­κής τάξης, την κατα­πί­ε­ση άλλων λαϊ­κών στρω­μά­των, ότι το αστι­κό κρά­τος είναι ταξι­κό, εχθρι­κό απέ­να­ντι στον εργα­ζό­με­νο λαό. Οι “επε­τεια­κές” τοπο­θε­τή­σεις των διά­φο­ρων αστι­κών κομ­μά­των περί “ελευ­θε­ρί­ας” και “δημο­κρα­τί­ας” καταρ­ρέ­ουν καθη­με­ρι­νά στους τόπους δου­λειάς, με τη διαρ­κή περι­στο­λή των δικαιω­μά­των, την εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, την ανερ­γία, δια­ψεύ­δο­νται από τον ταξι­κό χαρα­κτή­ρα της “δικαιο­σύ­νης”, από τη συμ­με­το­χή της χώρας, με ευθύ­νη όλων των έως τώρα κυβερ­νή­σε­ων, στους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς των συμ­μα­χιών, που συμ­με­τέ­χει η Ελλά­δα, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η περαι­τέ­ρω θωρά­κι­ση αυτού του κρά­τους, απέ­να­ντι στο λαό, είναι το περιε­χό­με­νο του “νέου μοντέ­λου δια­κυ­βέρ­νη­σης” και της “νέας κανο­νι­κό­τη­τας” που προ­βάλ­λει η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Έχει ως στό­χο να δια­μορ­φω­θεί το κατάλ­λη­λο πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό που θα είναι αφο­σιω­μέ­νο στην υλο­ποί­η­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής και “ανθε­κτι­κό” στη λαϊ­κή πίε­ση και διεκ­δί­κη­ση. Τα πρώ­τα δείγ­μα­τα γρα­φής και αυτής της κυβέρ­νη­σης, με την ενί­σχυ­ση του δόγ­μα­τος “Νόμος και Τάξη”, απο­δει­κνύ­ουν ότι οι κυβερ­νή­σεις αλλά­ζουν, αλλά η επί­θε­ση στα λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και τις συν­δι­κα­λι­στι­κές ελευ­θε­ρί­ες συνεχίζεται.

Βεβαί­ως, η ΝΔ σε καμία περί­πτω­ση δεν θα μπο­ρού­σε να προ­βά­λει αυτό το πιο αυταρ­χι­κό μοντέ­λο δια­κυ­βέρ­νη­σης, αν δεν είχε προη­γη­θεί η τετρα­ε­τία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συκο­φά­ντη­ση αρι­στε­ρών, προ­ο­δευ­τι­κών αξιών και ιδα­νι­κών, με την υπο­νό­μευ­ση του όποιου ριζο­σπα­στι­σμού, με τη νομι­μο­ποί­η­ση όλων των αντι­λαϊ­κών μέτρων και συμ­μα­χιών, επι­τρέ­πο­ντας στη ΝΔ να εμφα­νί­ζε­ται σήμε­ρα με τη σημαία της “σιδε­ρέ­νιας πυγ­μής” στην εφαρ­μο­γή της ίδιας στρα­τη­γι­κής που έχει ανά­γκη το κεφάλαιο.

Η ιστο­ρία της λεγό­με­νης μετα­πο­λί­τευ­σης είναι πλού­σια σε διδάγ­μα­τα για το πώς η κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή ανά­με­σα στο πρώ­το κόμ­μα της αστι­κής τάξης, που είναι η ΝΔ, και στο δεύ­τε­ρο κόμ­μα της, δηλα­δή τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, παλιό­τε­ρα το ΠΑΣΟΚ, σήμε­ρα τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε ως στό­χο την ενσω­μά­τω­ση και χει­ρα­γώ­γη­ση του λαού για να εξα­σφα­λί­ζε­ται η στα­θε­ρό­τη­τα του σάπιου αστι­κού πολι­τι­κού συστήματος.

Υπάρ­χει κι άλλος δρό­μος για την εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, με την πάλη τους, με τη συγκρό­τη­ση μιας μεγά­λης κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας σε αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή — αντι­μο­νο­πω­λια­κή κατεύ­θυν­ση, για να πάρουν τελι­κά στα δικά τους χέρια τα μέσα παρα­γω­γής και την πολι­τι­κή εξου­σία, απο­δε­σμεύ­ο­ντας τη χώρα από τις λυκο­συμ­μα­χί­ες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ΚΚΕ θα δώσει σε αυτόν τον αγώ­να όλες του τις δυνάμεις».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο