Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Σε ανα­κοί­νω­ση για την 25η Μαρ­τί­ου 1821 το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επέ­τειος από την επα­νά­στα­ση του 1821, ένα μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα στη διάρ­κεια του οποί­ου συνέ­βη­σαν πολ­λά και μεγά­λα γεγο­νό­τα, δίνει τη δυνα­τό­τη­τα να βγουν σημα­ντι­κά συμπε­ρά­σμα­τα για το σήμε­ρα και το αύριο.

Στην επα­νά­στα­ση ενα­ντί­ον της φεου­δαρ­χι­κής Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας ηγή­θη­κε η αστι­κή τάξη και η επα­να­στα­τι­κή της οργά­νω­ση, Φιλι­κή Εται­ρεία. Αυτή η τάξη επι­τέ­λε­σε τον ιστο­ρι­κό της ρόλο και είναι πια ιστο­ρι­κά ξεπε­ρα­σμέ­νη. Νέα, ανερ­χό­με­νη τάξη, φορέ­ας της κοι­νω­νι­κής προ­ό­δου, είναι η εργα­τι­κή τάξη εδώ και πολ­λές δεκαετίες.

Τα καλέ­σμα­τα περί “εθνι­κής ενό­τη­τας”, που απευ­θύ­νο­νται απ’ όλα τα άλλα κόμ­μα­τα, με αφορ­μή την επα­νά­στα­ση του 1821, είναι υπο­κρι­τι­κά. Εθνι­κή ενό­τη­τα δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει όταν μία τάξη, η αστι­κή, που απο­τε­λεί μία μικρή μειο­ψη­φία, εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται και κατα­πιέ­ζει με το κρά­τος και το πολι­τι­κό της σύστη­μα τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία του πλη­θυ­σμού. Αλλη είναι η πατρί­δα των εκμε­ταλ­λευ­τών και άλλη των κατα­πιε­σμέ­νων. Αλλη είναι η πατρί­δα του κεφα­λαί­ου και άλλη η πατρί­δα της εργα­τι­κής τάξης, του λαού.

Αυτό το ιστο­ρι­κό δίδαγ­μα απο­κτά ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη σημα­σία, ιδιαί­τε­ρα αυτήν την περί­ο­δο, που:

  • Τα λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα τσα­κί­ζο­νται, στο όνο­μα της ανά­καμ­ψης της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας και της γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης της χώρας, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για τα κέρ­δη του κεφαλαίου.
  • Η χώρα μας, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και των άλλων κομ­μά­των, είναι κατά­σπαρ­τη με τις αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις θανά­του, συμ­με­τέ­χει ενερ­γά στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με επί­κε­ντρο το μοί­ρα­σμα της λεί­ας των ενερ­γεια­κών πηγών και δρόμων.
  • Οι Ενο­πλες Δυνά­μεις είναι ενταγ­μέ­νες στους ΝΑΤΟι­κούς σχεδιασμούς.
  • Μεγα­λώ­νει ο κίν­δυ­νος πολε­μι­κής εμπλο­κής της Ελλά­δας. Σ’ ένα τέτοιο ενδε­χό­με­νο η εργα­τι­κή τάξη και ο λαός χρειά­ζε­ται να οργα­νώ­σουν τον αγώ­να τους, για να υπε­ρα­σπί­σουν τα σύνο­ρα, τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας, αλλά και για να βγει ο λαός τελι­κός νικη­τής, απέ­να­ντι στην καπι­τα­λι­στι­κή εξου­σία της εκμε­τάλ­λευ­σης και των πολέμων.

Η ενό­τη­τα που συμ­φέ­ρει το λαό είναι μόνο η δική του ενό­τη­τα, η οργά­νω­ση και πάλη για να γίνει νοι­κο­κύ­ρης στον τόπο του».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο