Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σε ανα­κοί­νω­ση του για την Παγκό­σμια Ημέ­ρα ΑμεΑ, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Η σημε­ρι­νή ημέ­ρα να σημά­νει αφε­τη­ρία ουσια­στι­κής ανό­δου των αγώ­νων του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, για να απορ­ρι­φθεί η πολι­τι­κή που επι­δει­νώ­νει συνο­λι­κά τους όρους ζωής των ανα­πή­ρων, των χρο­νί­ως πασχό­ντων και των οικο­γε­νειών τους.

Οι ανά­πη­ροι, οι χρο­νί­ως πάσχο­ντες και οι οικο­γέ­νειές τους από τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα είναι τα πρώ­τα δρα­μα­τι­κά θύμα­τα της νέας βαθιάς καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και της παν­δη­μί­ας. Τα δημό­σια συστή­μα­τα Υγεί­ας — Πρό­νοιας στη χώρα μας, υπο­νο­μευ­μέ­να από την πολι­τι­κή των περι­κο­πών και των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, σμπα­ρα­λιά­στη­καν μες στην παν­δη­μία, απο­δεί­χτη­καν ανε­παρ­κέ­στα­τα σε σχέ­ση με την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας και της ζωής του λαού. Οι εκα­το­ντά­δες των νεκρών στη χώρα μας και οι εκα­τόμ­βες των νεκρών στις άλλες χώρες και ιδιαί­τε­ρα στα ιδρύ­μα­τα και στους οίκους ευγη­ρί­ας, οι τερά­στιες ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό και υπο­δο­μές, ο εξα­να­γκα­σμός των για­τρών σε “επι­λο­γές” των ασθε­νών, λόγω των ελλεί­ψε­ων, είναι η δρα­μα­τι­κή επιβεβαίωση.

Στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας, οι ανά­πη­ροι, οι χρο­νί­ως πάσχο­ντες βρί­σκο­νται στο μάτι του κυκλώ­να. Τα προ­βλή­μα­τα στις διά­φο­ρες δομές ‑σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας- μεγε­θύ­νο­νται, όπως στα Ειδι­κά Σχο­λεία, στα Κέντρα Ειδι­κής Αγω­γής και Απο­κα­τά­στα­σης, στις δομές φιλο­ξε­νί­ας, στις υπη­ρε­σί­ες υπο­στή­ρι­ξης, λόγω της υπο­στε­λέ­χω­σης. Με ανε­παρ­κή μέτρα προ­στα­σί­ας και υγειο­νο­μι­κά πρωτόκολλα-“λάστιχο”, που εκθέ­τουν σε σοβα­ρούς κιν­δύ­νους τους εργα­ζό­με­νους και τους περι­θαλ­πό­με­νους. Με απο­κλει­σμέ­νους τους ασθε­νείς από απα­ραί­τη­τες ιατρι­κές εξε­τά­σεις, αφού οι δημό­σιες μονά­δες Υγεί­ας μετα­τρά­πη­καν σε μονά­δες της “μιας νόσου” και με άρνη­ση της κυβέρ­νη­σης να επι­τά­ξει όλες τις επι­χει­ρή­σεις του ιδιω­τι­κού τομέα.

Το Εθνι­κό Σχέ­διο Δρά­σης, που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση για την ανα­πη­ρία, συνε­χί­ζει την πολι­τι­κή που μας έφε­ρε ως εδώ, τη στρα­τη­γι­κή της ΕΕ και του μεγά­λου κεφα­λαί­ου στο χώρο της ανα­πη­ρί­ας. Στη λογι­κή των περι­κο­πών, της συρ­ρί­κνω­σης των δημό­σιων κοι­νω­νι­κών δαπα­νών και υπη­ρε­σιών, το φόρ­τω­μα του κόστους για την εκπαί­δευ­ση, την απο­κα­τά­στα­ση και τη στή­ρι­ξη του ανά­πη­ρου στην ίδια την οικο­γέ­νεια. Την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των ανα­γκών των ανα­πή­ρων και των χρο­νί­ως πασχό­ντων σε όλα τα επίπεδα.

Παράλ­λη­λα με την κατά­θε­ση ενός ακό­μα αντι­λαϊ­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, με νέες περι­κο­πές σε Υγεία — Πρό­νοια — Παι­δεία, με τσε­κού­ρω­μα των προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, γίνε­ται αντι­λη­πτό ότι οι συνέ­πειες στην ποιό­τη­τα ζωής και στα δικαιώ­μα­τα των Ατό­μων με Ανα­πη­ρία θα πάρουν ακό­μα πιο τρα­γι­κές διαστάσεις.

Με αφορ­μή την 3η Δεκέμ­βρη, οι ανά­πη­ροι, οι χρο­νί­ως πάσχο­ντες και οι οικο­γέ­νειές τους να πρω­το­στα­τή­σουν στον καθη­με­ρι­νό αγώ­να για:

- Πολι­τι­κή πρό­λη­ψης της αναπηρίας.

- Άνοιγ­μα όλων των νοσο­κο­μεί­ων που έχουν κλεί­σει και άνοιγ­μα νέων δομών στην Πρό­νοια, την Ειδι­κή Αγω­γή, την Απο­κα­τά­στα­ση, για να αραιώ­σει ο πλη­θυ­σμός των υπαρ­χό­ντων δομών, εκπαι­δευό­με­νων και περι­θαλ­πό­με­νων, που είναι υπε­ρά­ριθ­μος. Ταυ­τό­χρο­να, επί­τα­ξη όλου του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας — Πρό­νοιας, Ειδι­κής Αγω­γής και Απο­κα­τά­στα­σης για να αντι­με­τω­πι­στούν οι ανά­γκες, με ένα ενιαίο σχέ­διο και με πλή­ρη αξιο­ποί­η­ση όλων των δια­θέ­σι­μων υπο­δο­μών, μέσων και εργαζομένων.

- Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού και τη μονι­μο­ποί­η­ση όλων των ήδη εργα­ζο­μέ­νων αυτών των δομών, για να μπο­ρέ­σουν να αντι­με­τω­πί­σουν, με όρους ασφά­λειας και αξιο­πρέ­πειας για τους υποστηριζόμενους/φιλοξενούμενους και τους εργα­ζό­με­νους, την πανδημία.

- Άμε­σο άνοιγ­μα νέων δομών για να μπο­ρεί να μετα­φερ­θεί ένα μέρος των υποστηριζόμενων/φιλοξενούμενων, για να μην υπάρ­χει αυτός ο επι­κίν­δυ­νος συγ­χρω­τι­σμός και ταυ­τό­χρο­να να μπο­ρέ­σουν να φιλο­ξε­νη­θούν βαριά ανά­πη­ροι, χρο­νί­ως πάσχο­ντες και ηλι­κιω­μέ­νοι, που αυτήν τη στιγ­μή είναι μόνοι τους στα σπί­τια τους και αδυ­να­τούν να αυτο­ε­ξυ­πη­ρε­τη­θούν ή οι οικο­γέ­νειές τους αδυ­να­τούν να τους στηρίξουν.

- Μαζι­κά, επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ στους μαθη­τές των Ειδι­κών Σχο­λεί­ων στους υπο­στη­ρι­ζό­με­νους και στους περι­θαλ­πό­με­νους στα Κέντρα Ειδι­κής Αγω­γής και στα Ιδρύ­μα­τα, αλλά και στους εργα­ζό­με­νους με σκο­πό τον άμε­σο εντο­πι­σμό των ασυμ­πτω­μα­τι­κών για να προ­λη­φθεί η δια­σπο­ρά στους χώρους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο