Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Σε ανα­κοί­νω­σή του για την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Μετα­νά­στη, που έχει ορι­στεί στις 18 Δεκέμ­βρη, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Με αφορ­μή την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Μετα­νά­στη, το ΚΚΕ στέλ­νει θερ­μό χαι­ρε­τι­σμό στους Έλλη­νες μετα­νά­στες και μετα­νά­στριες που ζουν, εργά­ζο­νται ή σπου­δά­ζουν στο εξω­τε­ρι­κό. Εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του στους μετα­νά­στες και τους πρό­σφυ­γες που ήρθαν κυνη­γη­μέ­νοι στη χώρα μας. Κατα­δι­κά­ζου­με απε­ρί­φρα­στα την πολι­τι­κή της ΕΕ, με την υπο­γρα­φή όλων των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, που απο­τε­λεί ένα μείγ­μα κατα­στο­λής και εγκλω­βι­σμού των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων στη χώρα μας. Τα ίδια κόμ­μα­τα έχουν στη­ρί­ξει με χέρια και με πόδια την εμπλο­κή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, στο πλευ­ρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Τόσο η προη­γού­με­νη, όσο και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση συνυ­πέ­γρα­ψαν τις απο­φά­σεις του ΝΑΤΟ, που συνι­στούν κλι­μά­κω­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων που προ­κα­λούν τα προ­σφυ­γι­κά ρεύματα.

Η δρά­ση και οι θέσεις του ΚΚΕ απο­δει­κνύ­ουν πως βρί­σκε­ται δίπλα στους Έλλη­νες μετα­νά­στες, στα­θε­ρά και όχι ευκαι­ρια­κά και υπο­κρι­τι­κά, όπως τα αστι­κά κόμ­μα­τα. Είναι κομ­μά­τι του ελλη­νι­κού λαού, που εξα­να­γκά­στη­κε να ξερι­ζω­θεί. Με βάση αυτήν τη στά­ση αρχής το ΚΚΕ επε­δί­ω­ξε τη διευ­κό­λυν­ση της άσκη­σης του εκλο­γι­κού δικαιώ­μα­τος των Ελλή­νων μετα­να­στών από τον τόπο δια­μο­νής τους. Η ψήφος είναι ένα ακό­μη “όπλο” που μπο­ρεί να αξιο­ποι­η­θεί από τους Έλλη­νες που δου­λεύ­ουν και σπου­δά­ζουν στο εξω­τε­ρι­κό για να κατα­δι­κα­στούν οι πολι­τι­κές που τους ανά­γκα­σαν να μετα­να­στεύ­σουν. Για­τί οι όροι ζωής, μόρ­φω­σης και δου­λειάς των Ελλή­νων μετα­να­στών συνε­χώς χει­ρο­τε­ρεύ­ουν δεί­χνο­ντας ότι παντού το σημε­ρι­νό σύστη­μα, είναι απο­κρου­στι­κό, βάρ­βα­ρο και άδικο.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν δια­χώ­ρι­σε τους εργά­τες, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, με βάση την εθνι­κή τους προ­έ­λευ­ση. Δού­λε­ψε πάντα για την ενό­τη­τα της εργα­τι­κής τάξης ενά­ντια στους εκμε­ταλ­λευ­τές της, σε πνεύ­μα διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης. Αντι­πά­λε­ψε το φασι­σμό, το ρατσι­σμό και τον εθνι­κι­σμό που καλ­λιερ­γούν το μίσος μετα­ξύ εργα­τών δια­φο­ρε­τι­κής εθνι­κής προ­έ­λευ­σης, με στό­χο να μεί­νουν στο απυ­ρό­βλη­το τα συμ­φέ­ρο­ντα των αστι­κών τάξε­ων, αλλά και τον κοσμο­πο­λι­τι­σμό του μεγά­λου κεφα­λαί­ου και των πολι­τι­κών εκπρο­σώ­πων του. Το ίδιο κάνει και σήμε­ρα, σε μία περί­ο­δο κατά την οποία, οι αδυ­σώ­πη­τοι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί αντα­γω­νι­σμοί οδη­γούν στην επα­να­χά­ρα­ξη συνό­ρων με το αίμα πάντα των λαών.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ αντί να κλεί­σει εδώ και τώρα τις “Μόριες”, φτιά­χνει φυλα­κές-μεγα­θή­ρια στα νησιά συνο­λι­κής χωρη­τι­κό­τη­τας 20.000 ανθρώ­πων. Αντί όλοι οι αιτού­ντες άσυ­λο να φτά­νουν γρή­γο­ρα στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα, σε ανοι­χτές, ανθρώ­πι­νες δομές φιλο­ξε­νί­ας όπου εκεί θα εκτε­λού­νται όλα τα αιτή­μα­τα για την παρα­χώ­ρη­ση ασύ­λου, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση επε­κτεί­νει τον εγκλω­βι­σμό, εισά­γο­ντας επι­πλέ­ον απα­ρά­δε­κτα κρι­τή­ρια. Δεν προ­σλαμ­βά­νει όλο το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό για την κατα­γρα­φή, την υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη, τη δια­βί­ω­ση και την εκπαί­δευ­ση των παι­διών προ­σφύ­γων και μεταναστών.

Τα μέτρα έντα­σης της κατα­στο­λής ενά­ντια στους πρό­σφυ­γες και τους μετα­νά­στες, όπως η δημιουρ­γία νέου “μει­κτού” σώμα­τος κατα­στο­λής με τη συμ­με­το­χή και των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, που θα ανα­λά­βει τη δια­χεί­ρι­ση του Μετα­να­στευ­τι­κού — Προ­σφυ­γι­κού, ξεκι­νώ­ντας από τη φύλα­ξη των συνό­ρων και φτά­νο­ντας μέχρι την επι­τή­ρη­ση της “εσω­τε­ρι­κής ασφά­λειας”, είναι μια ιδιαί­τε­ρα επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη με τελι­κό απο­δέ­κτη όλο το λαό.

Το ΚΚΕ δε μοι­ρά­ζει λόγια “παρη­γο­ριάς” και πρά­ξεις δήθεν φιλαν­θρω­πί­ας στους μετα­νά­στες. Το ρατσι­σμό, τον εθνι­κι­σμό, το φασι­σμό δεν μπο­ρεί να τον αντι­με­τω­πί­σουν οι κοσμο­πο­λί­τι­κες αυτα­πά­τες. Τρο­φο­δο­τού­νται από την ίδια πολι­τι­κή που χει­ρο­τε­ρεύ­ει τους όρους ζωής και δου­λειάς για τη λαϊ­κή πλειο­ψη­φία σε κάθε χώρα.

Το ΚΚΕ στα­θε­ρά δρα με στό­χο οι μετα­νά­στες και οι μετα­νά­στριες να εντάσ­σο­νται στα συν­δι­κά­τα και τις μαζι­κές οργα­νώ­σεις, από κοι­νού να δυνα­μώ­νει η συλ­λο­γι­κή διεκ­δί­κη­ση. Τους καλεί να παλέ­ψουν μαζί με τους Έλλη­νες συνα­δέλ­φους τους για κατάρ­γη­ση όλων των αντερ­γα­τι­κών νόμων, ενά­ντια στην κατε­δά­φι­ση της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης, για συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, για αυξή­σεις στους μισθούς και τα μερο­κά­μα­τα, για δωρε­άν Υγεία, Παι­δεία, Αθλη­τι­σμό και Πολιτισμό.

Να παλέ­ψουν όλοι μαζί και για τα ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τά τους, όπως:

- Για τον άμε­σο απε­γκλω­βι­σμό τους από τα νησιά και το συνο­λι­κό απε­γκλω­βι­σμό, τους από την Ελλά­δα. Για την κατάρ­γη­ση της συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας και του κανο­νι­σμού του Δου­βλί­νου. Για ανθρώ­πι­νες και αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες ζωής στις προ­σφυ­γι­κές δομές, για σεβα­σμό των προ­σφυ­γι­κών δικαιω­μά­των που απορ­ρέ­ουν από τη Συν­θή­κη της Γενεύης.

- Για άδειες δια­μο­νής μακρο­χρό­νιες στους οικο­νο­μι­κούς μετα­νά­στες, χωρίς παρά­βο­λα, πρό­στι­μα και πολύ­χρο­νες καθυ­στε­ρή­σεις. Για από­κτη­ση της ελλη­νι­κής υπη­κο­ό­τη­τας με γρή­γο­ρες και αντι­κει­με­νι­κές δια­δι­κα­σί­ες, χωρίς τα εξο­ντω­τι­κά παράβολα.

- Για ασφα­λι­στι­κά και συντα­ξιο­δο­τι­κά δικαιώ­μα­τα και δυνα­τό­τη­τα μετα­φο­ράς των δικαιω­μά­των αυτών στις χώρες κατα­γω­γής τους.

- Για την αντι­με­τώ­πι­ση της ρατσι­στι­κής και φασι­στι­κής βίας, των ναζι­στι­κών, φασι­στι­κών ομά­δων και οργανώσεων.

- Για να δυνα­μώ­σει ο κοι­νός αγώ­νας κατά του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, ενά­ντια στα σχέ­δια για δια­με­λι­σμό κρα­τών και αλλα­γές συνόρων.

- Για την ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, που είναι συνώ­νυ­μη με την εκμε­τάλ­λευ­ση και τη φτώ­χεια, τον πόλε­μο και την προσφυγιά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο