Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τις εξε­λί­ξεις στο Αφγα­νι­στάν, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οι ραγδαί­ες εξε­λί­ξεις στο Αφγα­νι­στάν, με την κατάρ­ρευ­ση της δοτής κυβέρ­νη­σης, που είχε ανα­δει­χτεί στη χώρα μετά την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμ­μά­χων τους και την αναρ­ρί­χη­ση στη δια­κυ­βέρ­νη­ση του σκο­τα­δι­στι­κού κινή­μα­τος των Ταλι­μπάν, που είχε ποι­κι­λο­τρό­πως στη­ρι­χθεί αρχι­κά από τις ΗΠΑ και άλλες καπι­τα­λι­στι­κές δυνά­μεις, δεί­χνουν πως τα βάσα­να του λαού του Αφγα­νι­στάν δεν έχουν τέλος.

Απο­δει­κνύ­ε­ται περί­τρα­να ότι η επέμ­βα­ση των ΗΠΑ το 2001, που έγι­νε με το πρό­σχη­μα της “κατα­πο­λέ­μη­σης της τρο­μο­κρα­τί­ας” και της επί­θε­σης στους δίδυ­μους πύρ­γους, είχε στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα άλλες στο­χεύ­σεις και κυρί­ως τον έλεγ­χο του “μαλα­κού υπο­γά­στριου” της Ρωσί­ας και της Κίνας, στο πλαί­σιο του αντα­γω­νι­σμού αυτών των δυνά­με­ων με τις ΗΠΑ.

Η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν και σήμε­ρα πάλι ψεύ­δε­ται, προ­βάλ­λο­ντας την “εξοι­κο­νό­μη­ση των χρη­μα­τι­κών πόρων του λαού” ως λόγο για την απο­μά­κρυν­ση των στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων των ΗΠΑ. Άλλοι είναι οι στό­χοι της, όπως η μετα­κί­νη­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­σο­χής σε άλλα “μέτω­πα”, όπως αυτό της περιο­χής του Ειρη­νι­κού, καθώς και η επι­δί­ω­ξη δια­μόρ­φω­σης ενός βολι­κού για αυτές “κλί­μα­τος αστά­θειας” στην Κεντρι­κή Ασία, με την “εργα­λειο­ποί­η­ση” των εξε­λί­ξε­ων στο Αφγα­νι­στάν. Μέσα από αυτούς τους ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς φαί­νε­ται να ευνο­ού­νται σήμε­ρα οι Ταλιμπάν.

Το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή είχε κατα­δι­κά­σει την επέμ­βα­ση στο Αφγα­νι­στάν, είχε καταρ­ρί­ψει τα προ­σχή­μα­τα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, είχε καταγ­γεί­λει τις δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες όλων των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.), που από το 2001 έως σήμε­ρα στή­ρι­ξαν την εμπλο­κή της χώρας μας και των ελλη­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων στο Αφγα­νι­στάν. Από κάθε δυνα­τό βήμα, είχε απαι­τή­σει την επι­στρο­φή στη χώρα των ελλη­νι­κών δυνά­με­ων από το Αφγα­νι­στάν και κάθε άλλη ιμπε­ρια­λι­στι­κή απο­στο­λή στο εξωτερικό.

Τώρα τα διά­φο­ρα αστι­κά επι­τε­λεία χύνουν “κρο­κο­δεί­λια δάκρυα” για την κατά­στα­ση του λαού στο Αφγα­νι­στάν, ιδιαί­τε­ρα για τη θέση στην οποία θα βρε­θούν οι γυναί­κες. Είναι τα ίδια επι­τε­λεία που στή­ρι­ξαν και στη­ρί­ζουν καθε­στώ­τα που έπαιρ­ναν αντί­στοι­χα μέτρα κατά των γυναι­κών στις χώρες τους.

Είναι τα ίδια επι­τε­λεία που σε άλλες ιστο­ρι­κές επο­χές (βλ. δεκα­ε­τία του ’80) είχαν λυσ­σα­σμέ­να στη­ρί­ξει το σκο­τα­δι­στι­κό κίνη­μα των Μου­τζα­χε­ντίν (μέσα από το οποίο ξεπρό­βαλ­λαν οι Ταλι­μπάν), που μάχο­νταν ενά­ντια στη Λαϊ­κή Επα­νά­στα­ση και στη σοβιε­τι­κή στρα­τιω­τι­κή διε­θνι­στι­κή βοήθεια.

Με την ίδια υπο­κρι­σία ανα­φέ­ρο­νται και στην ανα­με­νό­με­νη αύξη­ση του προ­σφυ­γι­κού, όταν οι ίδιες οι εξε­λί­ξεις απο­δει­κνύ­ουν αυτό που όλοι τους θέλουν να κρύ­ψουν, πως οι πρό­σφυ­γες είναι τελι­κά τα θύμα­τα των πολέ­μων και των επεμβάσεων.

Σήμε­ρα προ­βάλ­λει η ανά­γκη της λαϊ­κής πάλης ενά­ντια σε κάθε αντι­δρα­στι­κή και σκο­τα­δι­στι­κή δύνα­μη, ανα­πό­σπα­στα δεμέ­να με την πάλη ενά­ντια στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα και τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις και σχε­δια­σμούς, που τις γεν­νούν και τις αξιοποιούν».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο