Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ για την επιδημία του κορονοϊού και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν

Το Πολι­τι­κό Γρα­φείο της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την εξής ανα­κοί­νω­ση για την επι­δη­μία του κορο­νοϊ­ού και τα μέτρα προ­στα­σί­ας που πρέ­πει να ληφθούν:

«Σ’ αυτές τις δύσκο­λες ώρες το ΚΚΕ τοπο­θε­τεί­ται με αίσθη­μα ευθύ­νης απέ­να­ντι στο λαό, τονί­ζο­ντας ότι πρέ­πει να ληφθούν άμε­σα όλα τα ανα­γκαία μέτρα για την προ­στα­σία της υγεί­ας και τη δια­σφά­λι­ση των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων. Ήδη το ΚΚΕ, στο πλαί­σιο των μέτρων πρό­λη­ψης και προ­φύ­λα­ξης της δημό­σιας υγεί­ας, ανα­κοί­νω­σε την ανα­βο­λή όλων των εκδη­λώ­σε­ών του μέχρι το Πάσχα.

Οι πρό­σφα­τες κυβερ­νη­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις, για την αντι­με­τώ­πι­ση της επι­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, επι­χει­ρούν να καλ­λιερ­γή­σουν την εντύ­πω­ση ότι η κυβέρ­νη­ση κάνει ό,τι μπο­ρεί για να αντι­με­τω­πί­σει έναν αντι­κει­με­νι­κό κίν­δυ­νο που έχει ορα­τές συνέ­πειες στην υγεία του πλη­θυ­σμού και στην οικο­νο­μία της χώρας.

Η αλή­θεια είναι ότι ο πραγ­μα­τι­κός κίν­δυ­νος προ­έρ­χε­ται από τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις του συστή­μα­τος Υγεί­ας που ήταν γνω­στές πριν την εμφά­νι­ση του κορο­νοϊ­ού. Αυτές οι ελλεί­ψεις δεν προ­έ­κυ­ψαν τυχαία, δεν είναι αντι­κει­με­νι­κές. Είναι απο­τέ­λε­σμα της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής που ακο­λού­θη­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις, με βάση και τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ για την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Υγεί­ας, για τη στή­ρι­ξη της κερ­δο­φο­ρί­ας των ομί­λων, για τη δια­σφά­λι­ση των ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των. Αυτή η πολι­τι­κή ακυ­ρώ­νει στην πρά­ξη τις μεγά­λες επι­στη­μο­νι­κές και τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες που υπάρ­χουν σήμε­ρα για την κάλυ­ψη όλων των ανα­γκών πρό­λη­ψης και περί­θαλ­ψης του λαού. Έτσι, για παρά­δειγ­μα, φτά­σα­με να λει­τουρ­γούν σήμε­ρα μόνο 550 κλί­νες ΜΕΘ, ενώ χρειά­ζο­νταν 3.500 πριν την εμφά­νι­ση της επι­δη­μί­ας του κορονοϊού.

Η επι­βρά­δυν­ση της οικο­νο­μί­ας στην Ευρω­ζώ­νη και διε­θνώς που προ­ϋ­πήρ­χε, τώρα ενι­σχύ­ε­ται παρα­πέ­ρα από την εξά­πλω­ση των κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού και αυξά­νει τον κίν­δυ­νο εκδή­λω­σης μιας νέας κρί­σης το επό­με­νο διά­στη­μα, ιδιαί­τε­ρα στην Ευρωζώνη.

Η προ­πα­γαν­δι­στι­κή κυβερ­νη­τι­κή εκστρα­τεία, που εστιά­ζει σχε­δόν απο­κλει­στι­κά στην ατο­μι­κή ευθύ­νη του κάθε πολί­τη και ζητά εθνι­κή ομο­ψυ­χία για τη στή­ρι­ξη της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής, συσκο­τί­ζει το πραγ­μα­τι­κό πρό­βλη­μα. Η λήψη των ανα­γκαί­ων μέτρων απαι­τεί ενα­ντί­ω­ση στις δεσμεύ­σεις της ΕΕ και την πολι­τι­κή στή­ρι­ξης της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, που θυσιά­ζουν την ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών του λαού στο βωμό της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας. Ο λαός δεν μπο­ρεί ούτε πρέ­πει να πλη­ρώ­σει ξανά!

Οι υπο­δεί­ξεις του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Υγεί­ας επι­βάλ­λουν την ανά­γκη άμε­σης λήψης όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων από την κυβέρ­νη­ση, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί με απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα η συγκε­κρι­μέ­νη παν­δη­μία και ταυ­τό­χρο­να να αντι­με­τω­πι­στούν όλες οι πάγιες ανά­γκες περί­θαλ­ψης που δεν σχε­τί­ζο­νται με αυτή.

1. Απαι­τού­νται εδώ και τώρα έκτα­κτα μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας του λαού μας, όπως:

- Πρό­σλη­ψη μόνι­μου ιατρι­κού, νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού για να ανοί­ξουν όλα τα κλει­στά κρε­βά­τια Μονά­δων Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας, αλλά και για να μπο­ρεί να γίνει 24ωρη η λει­τουρ­γία όλων των μονά­δων Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, ώστε να απο­συμ­φο­ρη­θούν τα νοσοκομεία.

- Να υπάρ­ξει πλή­ρης εξο­πλι­σμός όλων των δημό­σιων υπη­ρε­σιών με τα προ­βλε­πό­με­να είδη απο­λύ­μαν­σης και προ­φύ­λα­ξης, παρε­χό­με­να δωρε­άν από το κρά­τος στον πλη­θυ­σμό, για να στα­μα­τή­σει η απα­ρά­δε­κτη αισχροκέρδεια.

- Να ξανα­νοί­ξουν άμε­σα τα νοσο­κο­μεία που έκλει­σαν οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΠΑΣΟΚ το 2013 (Πολυ­κλι­νι­κή Πατη­σί­ων, Δυτι­κής Αττι­κής, Μπό­μπο­λα κλπ.). Να στε­λε­χω­θούν άμε­σα με μόνι­μο προ­σω­πι­κό και όχι με μετα­κι­νή­σεις προ­σω­πι­κού από άλλα νοσοκομεία.

- Οι πρό­σθε­τες ανά­γκες νοση­λεί­ας και κάθε ιατρι­κής πρά­ξης να ικα­νο­ποι­η­θούν και με την επί­τα­ξη υπο­δο­μών Υγεί­ας στον ιδιω­τι­κό τομέα.

2. Τα ανα­γκαία μέτρα περιο­ρι­σμού και πρό­λη­ψης στον πλη­θυ­σμό για να εφαρ­μο­στούν υπο­χρε­ω­τι­κά, πρέ­πει να συνο­δεύ­ο­νται και με αντί­στοι­χα μέτρα προ­στα­σί­ας των εισο­δη­μά­των και των δικαιω­μά­των των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανα­κοι­νω­θεί στη­ρί­ζουν μόνο τις μεγά­λες καπι­τα­λι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις, ενώ επι­φυ­λάσ­σουν καθε­στώς “καρα­ντί­νας” για τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων. Ταυ­τό­χρο­να, δεν εξα­σφα­λί­ζε­ται κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο προ­στα­σί­ας του οικο­γε­νεια­κού εισο­δή­μα­τος για μισθω­τούς, ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες, αγρό­τες, συντα­ξιού­χους, σε περί­πτω­ση που νοσή­σουν οι ίδιοι ή λόγω οικο­γε­νεια­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων στα­μα­τή­σουν την εργα­σία τους.

Η ενιαία “ορι­ζό­ντια” αντι­με­τώ­πι­ση της κυβέρ­νη­σης, σχε­τι­κά με τις ρυθ­μί­σεις για τις φορο­λο­γι­κές και ασφα­λι­στι­κές υπο­χρε­ώ­σεις των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και των μισθω­τών, θα μετα­φρα­στεί τελι­κά σε νέα βάρη στις πλά­τες του λαού.

Οι εργα­ζό­με­νοι, μέσω των εισφο­ρών τους προς τους Οργα­νι­σμούς Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, έχουν πλη­ρώ­σει διπλά και τρι­πλά προ­κει­μέ­νου μπρο­στά σε τέτοιες έκτα­κτες κατα­στά­σεις να μπο­ρούν να έχουν στοι­χειώ­δη κάλυ­ψη και παρο­χές. Έχουν πλη­ρώ­σει και συνε­χί­ζουν να πλη­ρώ­νουν μέσω του ΕΟΠΥΥ για την Υγεία τους, μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων εισφο­ρών στον ΕΦΚΑ για την κάλυ­ψη εισο­δή­μα­τος στις περι­πτώ­σεις ανερ­γί­ας, προ­σω­ρι­νής αδυ­να­μί­ας για εργα­σία (ασθέ­νεια, ατύχημα).

Να εξα­σφα­λι­στεί πρό­σθε­τη άδεια, επι­πλέ­ον της κανο­νι­κής, με πλή­ρεις απο­δο­χές και ασφά­λι­ση: α) σε όσους εργα­ζό­με­νους αρρω­σταί­νουν, προ­κει­μέ­νου να αναρ­ρώ­σουν, αλλά και για πρό­λη­ψη της δια­σπο­ράς, β) σε ένα μέλος της οικο­γέ­νειας που έχει άρρω­στο παι­δί ή ηλι­κιω­μέ­νο, ή δεν έχει άλλη δυνα­τό­τη­τα φύλα­ξης του ανή­λι­κου παιδιού.

Επι­πρό­σθε­τα, η κυβέρ­νη­ση είναι υπό­λο­γη όχι μόνο για­τί δεν ανα­κοι­νώ­νει κυρώ­σεις, πρό­στι­μα και ποι­νές στους εργο­δό­τες που κατα­πα­τούν τις εργα­σια­κές σχέ­σεις και τα ωρά­ρια, αλλά και για­τί ανα­στέλ­λει και τους απαι­τού­με­νους ελέγ­χους: Εδώ και τώρα απαι­τεί­ται να αυστη­ρο­ποι­η­θούν οι έλεγ­χοι από την Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας σε κλά­δους και χώρους δου­λειάς, δεν μπο­ρεί να γίνουν κάτερ­γα εν μέσω επιδημίας.

3. Σε κάθε περί­πτω­ση, χρειά­ζε­ται να παρ­θούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα έκτα­κτης οικο­νο­μι­κής στή­ρι­ξης των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρω­μά­των, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν τα επι­πρό­σθε­τα προ­βλή­μα­τα που δημιουργούνται:

- Κατ’ αρχάς, για όσο διά­στη­μα χρεια­στεί, να ανα­στα­λούν προς το Δημό­σιο, τις τρά­πε­ζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλει­στη­ρια­σμοί και οι κατα­σχέ­σεις, κάθε είδους μέτρο ανα­γκα­στι­κής είσπρα­ξης, οι δια­κο­πές ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και νερού για όλους τους εργα­ζό­με­νους, τους συντα­ξιού­χους, αλλά και για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, με προ­τε­ραιό­τη­τα όσους έχουν ετή­σιο εισό­δη­μα κάτω των 12.000 ευρώ.

- Να μπει φραγ­μός στις απο­λύ­σεις. Εδώ και τώρα να δοθεί επί­δο­μα ανερ­γί­ας στους εργα­ζό­με­νους των επι­χει­ρή­σε­ων που ανα­στέλ­λουν τη λει­τουρ­γία τους, στους επο­χι­κούς εργα­ζό­με­νους στον του­ρι­σμό, τις μετα­φο­ρές κλπ., στο ύψος του 80% του βασι­κού μισθού, αντί­στοι­χα στους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες με ετή­σιο εισό­δη­μα μέχρι 12.000 ευρώ, που θα εξα­να­γκα­στούν να δια­κό­ψουν τη λει­τουρ­γία της επι­χεί­ρη­σής τους. Επί­σης στους εργα­ζό­με­νους των επι­χει­ρή­σε­ων που κλεί­νουν, να δοθεί το επί­δο­μα έκτα­κτης ανά­γκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επό­με­νες 45 μέρες.

- Να δοθεί άμε­σα, ως έκτα­κτη ενί­σχυ­ση, 13η σύντα­ξη σε όλους τους συνταξιούχους.

- Πιο συγκε­κρι­μέ­να για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους με ετή­σιο εισό­δη­μα ως 12.000 ευρώ: α) να απαλ­λα­γούν από την κατα­βο­λή εισφο­ρών για την ατο­μι­κή τους ασφά­λι­ση για το επό­με­νο 4μηνο, χωρίς απώ­λεια των συντα­ξιο­δο­τι­κών τους δικαιω­μά­των, β) να δια­μορ­φω­θεί αφο­ρο­λό­γη­το όριο στις 12.000 ευρώ και να μην κατα­βλη­θεί το τέλος επι­τη­δεύ­μα­τος, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σουν οι ίδιοι να αντε­πε­ξέλ­θουν στις οικο­νο­μι­κές συνέ­πειες που ήδη αυξάνονται.

4. Επι­πρό­σθε­τα μέτρα χρειά­ζε­ται να παρ­θούν στο χώρο της Εκπαί­δευ­σης προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν με κρα­τι­κή ευθύ­νη μια σει­ρά προ­βλή­μα­τα που προ­κύ­πτουν από την ανα­γκαία από­φα­ση για κλεί­σι­μο των εκπαι­δευ­τι­κών δομών. Προ­έ­χει να προ­στα­τευ­τούν τα παι­διά της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας από τις συνέ­πειες της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Παι­δεί­ας που δημιουρ­γεί άνι­σους όρους πρό­σβα­σης που ενδε­χο­μέ­νως θα οξυν­θούν σε αυτές τις συν­θή­κες. Επο­μέ­νως, απαιτείται:

- Να παρ­θούν μέτρα που θα εξα­σφα­λί­ζουν γρή­γο­ρα την όσο το δυνα­τόν ισό­τι­μη προ­ε­τοι­μα­σία των μαθη­τών της Γ’ Λυκεί­ου για τις πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις, ακό­μα και με μεί­ω­ση της εξε­τα­στέ­ας ύλης.

- Να λυθούν όλα τα προ­βλή­μα­τα που αφο­ρούν τη φοι­τη­τι­κή μέρι­μνα, να συνε­χι­στεί η σίτι­ση των φοι­τη­τών με απο­φυ­γή συνά­θροι­σης (συσκευα­σμέ­νο φαγητό).

- Να επι­λυ­θεί το πρό­βλη­μα επι­στρο­φής χρη­μά­των για τις εκδρο­μές που ακυ­ρώ­θη­καν, στο εσω­τε­ρι­κό και το εξω­τε­ρι­κό και αφο­ρούν χιλιά­δες οικογένειες.

Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να απαι­τή­σουν απο­φα­σι­στι­κά από την κυβέρ­νη­ση να προ­χω­ρή­σει άμε­σα σε όλα τα ανα­γκαία μέτρα που αφο­ρούν τη δια­φύ­λα­ξη της υγεί­ας του λαού και των δικαιω­μά­των τους». ΠΓ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο