Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η αναγόρευση του Ρόμπερτ Μενέντεζ σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ

Απα­ρά­δε­κτη χαρα­κτη­ρί­ζει η ΤΕ Πανε­πι­στη­μί­ων – Έρευ­νας της ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ την από­φα­ση του τμή­μα­τος Πολι­τι­κής Επι­στή­μης και Δημό­σιας Διοί­κη­σης του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών (ΕΚΠΑ) να ανα­γο­ρεύ­σει σε επί­τι­μο διδά­κτο­ρα τον Ρόμπερτ Μενέ­ντεζ, γερου­σια­στή και πρό­ε­δρο της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Γερου­σί­ας των ΗΠΑ.

Στην ανα­κοί­νω­ση της αναφέρει:

«Έφτα­σαν ντυ­μέ­νοι “φίλοι”

αμέ­τρη­τες φορές οι εχθροί μου

τα παμπά­λαια δώρα προσφέροντας.

Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε

παρά μόνο σίδε­ρο και φωτιά.

Στ’ ανοι­χτά που καρ­τέ­ρα­γαν δάχτυλα

μόνο όπλα και σίδε­ρο και φωτιά.

Οδυσ­σέ­ας Ελύτης

Την Παρα­σκευή 26 Αυγού­στου το Τμή­μα Πολι­τι­κής Επι­στή­μης και Δημό­σιας Διοί­κη­σης του Εθνι­κού & Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών πρό­κει­ται να ανα­γο­ρεύ­σει σε επί­τι­μο διδά­κτο­ρα τον Ρόμπερτ Μενέ­ντεζ, γερου­σια­στή και πρό­ε­δρο της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Γερου­σί­ας των ΗΠΑ.

Η συγκε­κρι­μέ­νη από­φα­ση είναι απα­ρά­δε­κτη, σε μια περί­ο­δο που μαί­νε­ται ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία με την κατα­δι­κα­στέα εισβο­λή της Ρωσί­ας και την ενερ­γή συμ­με­το­χή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ που ευθύ­νο­νται και αυτοί για τον πόλε­μο και τα δει­νά του λαού τη Ουκρα­νί­ας. Με την ανα­γό­ρευ­σή του, το ΕΚΠΑ «τιμά» έναν στυ­λο­βά­τη του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού και της ελλη­νι­κής εμπλο­κής στους επι­κίν­δυ­νους αντα­γω­νι­σμούς. Μια ανα­δρο­μή στο βιο­γρα­φι­κό του Ρ. Μενέ­ντεζ αρκεί καθώς:

Είναι ένας εκ των εμπνευ­στών του “Νόμου περί άμυ­νας και δια­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής εται­ρι­κής σχέ­σης ΗΠΑ — Ελλά­δας 2021”που ανα­θέ­τει στις ελλη­νι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις το ρόλο του “χωρο­φύ­λα­κα” για τα ευρω­α­τλα­ντι­κά σχέ­δια στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και τα Βαλ­κά­νια, μετα­τρέ­πο­ντας τη χώρα σε θύτη και τον ελλη­νι­κό λαό σε στό­χο αντι­ποί­νων, όπως δεί­χνουν και οι απει­λές της Ρωσίας.

Στή­ρι­ξε την “ανα­νε­ω­μέ­νη” Συμ­φω­νία Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας με τις ΗΠΑ που υπε­γρά­φη τον περα­σμέ­νο Μάιο και μετέ­τρε­ψε όλη τη χώρα σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο των ΗΠΑ. Η εν λόγω συμ­φω­νία προ­βλέ­πει την επ’ αόρι­στον παρα­μο­νή των νατοϊ­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα, επέ­κτει­νε τις στρα­τιω­τι­κές υπο­δο­μές που αξιο­ποιού­νται από τις ΗΠΑ και σε νέες κρί­σι­μες τοπο­θε­σί­ες, όπως το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης που απο­κτά βαρύ­νου­σα σημα­σία για τη μετα­φο­ρά όπλων στην Ουκρα­νία και για την ΝΑΤΟϊ­κή περι­κύ­κλω­ση της Ρωσίας.

Καθό­λου τυχαία δεν είναι και η πρό­σφα­τη επί­σκε­ψη του Μενέ­ντεζ στην χώρα μας, που εντάσ­σε­ται στο “μεγά­λο παζά­ρι” ΗΠΑ – Τουρ­κί­ας για να απο­σπά­σει τη δεύ­τε­ρη από τη ρώσι­κη επιρ­ροή και περι­λαμ­βά­νει «ανταλ­λάγ­μα­τα» σε βάρος των ελλη­νι­κών και κυπρια­κών κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, για τη δια­σφά­λι­ση της ΝΑΤΟι­κής συνο­χής στην Ανατ. Μεσό­γειο, την ώρα που κλι­μα­κώ­νε­ται η κόντρα με άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα για τον έλεγ­χο πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών και διαύλων.

Οι φονιά­δες των λαών δεν έχουν καμία θέση στα ελλη­νι­κά πανεπιστήμια!

Απο­τε­λεί μεγά­λη πρό­κλη­ση, την ώρα που μαί­νε­ται ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία, που Ρωσία και ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αιμα­το­κυ­λούν τον ουκρα­νι­κό λαό, την ώρα που ο κίν­δυ­νος για τη χώρα μας λόγω της εμπλο­κής στον πόλε­μο μεγα­λώ­νει, που η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη δυνα­μώ­νει τις απα­ρά­δε­κτες διεκ­δι­κή­σεις της, η κυβέρ­νη­ση να επι­βρα­βεύ­ει αυτούς που μας εμπλέ­κουν σε αυτά τα επι­κίν­δυ­να σχέδια!

Είναι η τερά­στια ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης ΝΔ, όλων των κυβερ­νή­σε­ων και αστι­κών κομ­μά­των, των διοι­κή­σε­ων των Πανε­πι­στη­μί­ων που έχουν πάρει εργο­λα­βία τον εξω­ραϊ­σμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, σε μια προ­σπά­θεια να αμβλύ­νουν τα αντι­NATOι­κά αισθή­μα­τα του λαού και των νέων, να τους «εκπαι­δεύ­σουν» στις πιο αντι­δρα­στι­κές και μαύ­ρες αξί­ες «made in USA», με απώ­τε­ρο στό­χο να τους μετα­τρέ­ψουν σε υπο­στη­ρι­κτές των βρώ­μι­κων σχε­δί­ων στην περιο­χή, έτοι­μους να «ματώ­σουν δίπλα σε Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιώ­τες» όπως δήλω­νε ο Έλλη­νας υπουρ­γός Άμυνας!

Τα Πανε­πι­στή­μια δεν έχουν καμία δου­λειά να ανα­γο­ρεύ­ουν σε επί­τι­μους διδά­κτο­ρες αστούς πολι­τι­κούς και να εργα­λειο­ποιούν την επι­στή­μη στην υπη­ρε­σία αντι­δρα­στι­κών πολι­τι­κών. Εξί­σου απα­ρά­δε­κτη ήταν η ανα­γό­ρευ­ση με τον ίδιο τίτλο του Προ­έ­δρου της Ρωσί­ας, Βλ. Πού­τιν από το ΕΚΠΑ το μακρι­νό 2001, τότε που ήταν το «καλό παι­δί» της Δύσης! Το πάθη­μα δεν έγι­νε μάθη­μα! Και οι δύο απο­φά­σεις εντάσ­σο­νται στον ίδιο τυχο­διω­κτι­κό, αντιε­πι­στη­μο­νι­κό κατή­φο­ρο, με τη σημε­ρι­νή διοί­κη­ση του Ιδρύ­μα­τος να «δίνει εξε­τά­σεις» στην αμε­ρι­κά­νι­κη πρεσβεία.

Καλού­με  κάθε φοι­τη­τή, εργα­ζό­με­νο, πανε­πι­στη­μια­κό να κατα­δι­κά­σει την εμπλο­κή των Πανε­πι­στή­μιων στο ξέπλυ­μα του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού. Να ανα­κλη­θεί τώρα η απα­ρά­δε­κτη από­φα­ση ανα­γό­ρευ­σης του Ρ. Μενέ­ντεζ σε επί­τι­μο διδάκτορα. 

Καλού­με τον λαό και τη νεο­λαία να παλέ­ψουν για την απε­μπλο­κή της χώρας μας από τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ, για το κλεί­σι­μο όλων των ΝΑΤΟι­κών βάσε­ων στη χώρα μας και για την επι­στρο­φή όλων των Ελλή­νων στρα­τιω­τι­κών από απο­στο­λές εκτός συνόρων.

Η σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας είναι η πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο