Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Αποσπασματικά τα κυβερνητικά μέτρα για τους πυρόπληκτους — Αποζημίωση στο 100% των λαϊκών οικογενειών

Απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων και ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο για απο­κα­τά­στα­ση του περι­βάλ­λο­ντος και ουσια­στι­κής στή­ρι­ξη των πλη­γέ­ντων ζητά το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του Κόμ­μα­τος για τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση για τους πυρόπληκτους.

Ανα­λυ­τι­κά:

«Η πραγ­μα­τι­κή απο­κα­τά­στα­ση και ανα­κού­φι­ση των λαϊ­κών οικο­γε­νειών που έχουν πλη­γεί από τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές, δεν εξα­σφα­λί­ζε­ται με τα απο­σπα­σμα­τι­κά κυβερ­νη­τι­κά μέτρα, αλλά με ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο για την απο­κα­τά­στα­ση του φυσι­κού περι­βάλ­λο­ντος και την ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη και ανα­κού­φι­ση των πλη­γέ­ντων, όπως έχει απο­δεί­ξει και η εμπει­ρία από παρό­μοιες καταστροφές.

Αυτό σημαί­νει πως είναι ανά­γκη, όχι μόνο να κηρυ­χθούν άμε­σα ανα­δα­σω­τέ­ες όλες οι δασι­κές εκτά­σεις που κάη­καν, χωρίς “ανα­δό­χους” δηλα­δή ιδιώ­τες, όπως ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση που ανοί­γουν το δρό­μο για να προ­χω­ρή­σουν διά­φο­ρα επι­χει­ρη­μα­τι­κά σχέ­δια στις καμέ­νες περιο­χές, να εξα­σφα­λι­στεί η ολο­κλη­ρω­μέ­νη δια­χεί­ρι­ση και προ­στα­σία των δασών. Η υπα­γω­γή μάλι­στα της δασι­κής υπη­ρε­σί­ας στο υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας συν­δέ­ει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τα δάση με τις επι­ζή­μιες “πρά­σι­νες” επεν­δύ­σεις στο χώρο της ενέργειας.

Απο­τε­λεί κρί­σι­μης σημα­σί­ας ζήτη­μα να δρο­μο­λο­γη­θούν άμε­σα όλα τα ανα­γκαία αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, ιδιαί­τε­ρα στις περιο­χές της Εύβοιας, της Ηλεί­ας, της Αρκα­δί­ας, της Αττι­κής, για να απο­τρα­πούν νέες τραγωδίες.

Να προ­χω­ρή­σει η άμε­ση κατα­γρα­φή και απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών με απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% των λαϊ­κών οικο­γε­νειών που έχα­σαν το σπί­τι τους, την περιου­σία τους. Να εξα­σφα­λι­στεί η στέ­γα­ση, η σίτι­ση και ένδυ­ση τους για όσο διά­στη­μα χρεια­στεί. Να απαλ­λα­γούν από τα χρέη στις τρά­πε­ζες, στην εφο­ρία και τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία.

Ιδιαί­τε­ρα για τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φους χρειά­ζε­ται να κατα­γρα­φούν άμε­σα όλες οι ζημιές και να απο­ζη­μιω­θούν πλή­ρως στο 100%, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, οι πλη­γέ­ντες αγρο­το­κτη­νο­τρό­φοι, για την κατα­στρο­φή που υπέ­στη­σαν σε κτη­νο­τρο­φι­κές μονά­δες, γεωρ­γι­κές εκτά­σεις (μελίσ­σια, ελαιώ­νες, ρετσί­νια κ.ά.), ζωι­κό κεφά­λαιο, κατοι­κί­ες και άλλες υλι­κο­τε­χνι­κές υπο­δο­μές. Να χορη­γη­θούν άμε­σα δωρε­άν ζωο­τρο­φές στους κτηνοτρόφους».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο