Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με θλίψη την λογοτέχνη Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου

«Απο­χαι­ρε­τού­με με θλί­ψη τη λογο­τέ­χνη Φαί­δρα Ζαμπα­θά-Παγου­λά­του που “έφυ­γε” πλή­ρης ημε­ρών αφή­νο­ντας πλού­σιο έργο» ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

«Παι­δί της φασι­στι­κής Κατο­χής και των διώ­ξε­ων του αστι­κού κρά­τους ενά­ντια στους κομ­μου­νι­στές και τους αγω­νι­στές της ΕΑΜι­κής Αντί­στα­σης, η Φαί­δρα Ζαμπα­θά-Παγου­λά­του, κόρη του λογο­τέ­χνη Κού­λη Ζαμπα­θά, γραμ­μα­τέα, για ένα διά­στη­μα, του ΕΑΜ Λογο­τε­χνών, γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να. Τ’ όνο­μά της το χρω­στά­ει στους Μενέ­λαο Λου­ντέ­μη και Γιάν­νη Σκαρίμπα.

Στο σπί­τι της οικο­γέ­νειας της Φαί­δρας φιλο­ξε­νή­θη­καν οι Νίκος Μπε­λο­γιάν­νης και Νίκος Πλου­μπί­δης, καθώς και άλλοι αγω­νι­στές, ενώ η ζωή της ίδιας και της οικο­γέ­νειάς της την περί­ο­δο εκεί­νη “απο­τυ­πώ­θη­καν” στην ται­νία του Νίκου Τζή­μα “Ο ‘Ανθρω­πος με το Γαρύφαλλο”.

Σπού­δα­σε Γαλ­λι­κή και Ιτα­λι­κή Φιλο­λο­γία. Από το 1975 ως το 1982 εκλε­γό­ταν γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας της Εται­ρί­ας Ελλή­νων Λογο­τε­χνών και απο­σύρ­θη­κε μετά το 1983.

Πήρε μέρος στα κοι­νά μέσα από τις οργα­νώ­σεις ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ.

Η Φαί­δρα Ζαμπα­θά-Παγου­λά­του έχει εκδώ­σει περισ­σό­τε­ρα από 20 βιβλία, ποι­η­τι­κά, δοκί­μια και μετα­φρά­σεις. Έχει, επί­σης, συνερ­γα­στεί με περιο­δι­κά κι εφη­με­ρί­δες. Έχει μετα­φρα­στεί σε αρκε­τές γλώσ­σες κι έχουν ανθο­λο­γη­θεί ποι­ή­μα­τά της στην Ελλά­δα και το εξω­τε­ρι­κό» προ­σθέ­τει η ανα­κοί­νω­ση του κόμματος.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στους οικεί­ους της Φαί­δρας Ζαμπαθά-Παγουλάτου.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο