Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας τα σχέδια για εγκατάσταση προσφύγων — μεταναστών σε ξερονήσια

Σε σχό­λιό του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα «περί εγκα­τά­στα­σης προ­σφύ­γων» σε ακα­τοί­κη­τα νησιά σημειώνει:

«Οι δηλώ­σεις υπουρ­γών της ΝΔ που ανα­σύ­ρουν από τις πιο μαύ­ρες σελί­δες της ιστο­ρί­ας σχέ­δια για εγκα­τά­στα­ση προ­σφύ­γων και μετα­να­στών σε ακα­τοί­κη­τα νησιά όχι μόνο υπη­ρε­τούν τον σχε­δια­σμό της ΕΕ για εγκλω­βι­σμό αυτών των ανθρώ­πων στη χώρα μας, αλλά και ενθαρ­ρύ­νουν ακρο­δε­ξιές ομά­δες και δρά­σεις που εμφα­νί­ζο­νται στα νησιά και τον Έβρο.

Γι’ αυτόν το λόγο πρέ­πει να συνα­ντή­σουν την καθο­λι­κή αντί­δρα­ση του ελλη­νι­κού λαού».

xeronisia prosfuges

Και άλλοι υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης που έχουν κλη­θεί να σχο­λιά­σουν αυτό το ενδε­χό­με­νο δεν απο­κλεί­ουν τη μετα­φο­ρά προ­σφύ­γων και μετα­να­στών σε ξερονήσια .

«Όλες οι προ­τά­σεις είναι ανοι­χτές ακό­μα και αυτές για τα ξερο­νή­σια, αλλά ό,τι γίνει θα πρέ­πει να γίνει με βάση τους διε­θνείς κανό­νες και την ανθρώ­πι­νη αξιο­πρέ­πεια που θα σέβο­νται πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας Γιώρ­γος Γερα­πε­τρί­της, μιλώ­ντας το βρά­δυ της Πέμ­πτης στον «ΣΚΑΪ». Επα­νέ­λα­βε ότι πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης είναι «η δημιουρ­γία κλει­στών κέντρων στα νησιά. Εννο­εί­ται πως θα προ­χω­ρή­σει η κατα­σκευή τους» στα νησιά, δεί­χνο­ντας ότι ετοι­μά­ζουν κέντρα-φυλα­κές της ΕΕ για εγκλω­βι­σμέ­νους και ξερι­ζω­μέ­νους ανθρώπους.

Το ενδε­χό­με­νο να αξιο­ποι­η­θούν ξερο­νή­σια δεν είχε απο­κλεί­σει προ ημε­ρών και ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στέ­λιος Πέτσας. Συγκε­κρι­μέ­να την Τετάρ­τη 4 Μάρ­τη σε ερώ­τη­ση αν η κυβέρ­νη­ση εξε­τά­ζει το ενδε­χό­με­νο για μετα­φο­ρά προ­σφύ­γων και μετα­να­στών σε ξερο­νή­σια, ανέ­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση ανα­μέ­νει τις προ­τά­σεις των εκπρό­σω­πων της Τοπι­κής Διοί­κη­σης για το πού θα γίνουν τα κέντρα-φυλα­κές της ΕΕ στα νησιά του Βόρειου Αιγαί­ου και πρό­σθε­σε ότι «δεν απο­κλεί­ου­με τίπο­τα σε αυτήν τη χρο­νι­κή συγκυ­ρία». Εξάλ­λου μιλώ­ντας το πρωί της Παρα­σκευή στον Αντέ­να δήλω­σε σχε­τι­κά πως «θα ήταν υπο­κρι­τι­κό από μέρους μας να μην έχου­με όλες τις προ­τά­σεις ανοι­χτές. Και πράγ­μα­τι είναι όλες οι προ­τά­σεις στο τρα­πέ­ζι» και με σαφή τρό­πο πρό­σθε­σε πως «επο­μέ­νως όλα είναι πάνω στο τρα­πέ­ζι. Όταν υπάρ­χουν έκτα­κτες κατα­στά­σεις σκε­φτό­μα­στε οποια­δή­πο­τε έκτα­κτη λύση δίνει διέ­ξο­δο στο πρόβλημα».

Υπέρ της δημιουρ­γί­ας κέντρων-φυλα­κών σε ακα­τοί­κη­τα νησιά για πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες τάχθη­κε ο υπουρ­γός Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης Μάκης Βορί­δης με δηλώ­σεις του το πρωί της Παρα­σκευ­ής στο «MEGA». Ανέ­φε­ρε πως «είμαι υπέρ της λύσης αυτής» και πρό­σθε­σε ότι «αν κρί­νε­ται αυτό σκό­πι­μο κι αν δια­μορ­φω­θούν προ­φα­νώς κατάλ­λη­λες υπο­δο­μές μια χαρά πάει κανέ­νας και σε μη κατοι­κη­μέ­να νησιά».

Είναι προ­φα­νές ότι οι τοπο­θε­τή­σεις αυτές δεί­χνουν πως πρό­κει­ται για έναν απάν­θρω­πο σχε­δια­σμό που τρέ­φει τις κραυ­γές μίσους φασι­στοει­δών που δρουν σε νησιά και στον Έβρο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο