Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ για «Ερρίκος Ντυνάν»: Βαρύτατες ευθύνες για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση γιατί μετέτρεψαν την υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα

Δια­χρο­νι­κές πολι­τι­κές ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των υπουρ­γών που είχαν ευθύ­νη για τον τομέα της υγεί­ας, δια­πι­στώ­νει το ΚΚΕ και τονί­ζει ότι πολι­τι­κές ευθύ­νες έχει και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, διό­τι συνε­χί­ζει να υλο­ποιεί τις στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές που επι­δει­νώ­νουν ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο την υγεία. Ταυ­τό­χρο­να όμως το ΚΚΕ υπο­γραμ­μί­ζει ότι απαι­τεί­ται περαι­τέ­ρω διε­ρεύ­νη­ση για τυχόν ποι­νι­κές ευθύ­νες με την απο­στο­λή στη δικαιο­σύ­νη των φακέ­λων για το «Ερρί­κος Ντυ­νάν» και για τις άλλες υπο­θέ­σεις που έχει ερευ­νή­σει η εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή για την υγεία.

Στη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση της εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής για τη διε­ρεύ­νη­ση των σκαν­δά­λων στο χώρο της υγεί­ας, ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Γιώρ­γος Λαμπρού­λης επα­νέ­λα­βε τη θέση του κόμ­μα­τος του ότι πρέ­πει να εξε­τα­σθούν οι όποιες καταγ­γε­λί­ες για δια­βλη­τές και παρά­νο­μες πρά­ξεις και ταυ­τό­χρο­να, η έρευ­να να επε­κτα­θεί συνο­λι­κά στους παρά­γο­ντες που δια­μορ­φώ­νουν την ‑επι­κίν­δυ­νη για τον λαό μας- κατά­στα­ση στον χώρο της Υγεί­ας, χωρίς χρο­νι­κούς περιο­ρι­σμούς. «Το νοσο­κο­μείο το “Ερρί­κος Ντυ­νάν” ήταν μια επι­χεί­ρη­ση της μεγα­λύ­τε­ρης ΜΚΟ στην Ελλά­δα, του Ελλη­νι­κού Ερυ­θρού Σταυ­ρού, που που­λού­σε τις εργα­σί­ες της» είπε ο κ. Λαμπρούλης.

«Οι μεγά­λες ελλεί­ψεις σε ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, οι ελλεί­ψεις στον ιατρι­κό εξο­πλι­σμό, το γεγο­νός ότι η υγεία γίνε­ται όλο και πιο πανά­κρι­βο εμπό­ρευ­μα για το λαό αλλά και το γεγο­νός ότι η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των νοσο­κο­μεί­ων, που συνε­χώς περι­κό­πτε­ται, είναι θέμα­τα που δια­μορ­φώ­νουν μια πολύ επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση», ανέ­φε­ρε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ και πρό­σθε­σε πως αυτή η κατά­στα­ση δεν προ­έ­κυ­ψε τυχαία, αλλά είναι απο­τέ­λε­σμα των στρα­τη­γι­κών επι­λο­γών που συρ­ρι­κνώ­νουν τις κοι­νω­νι­κές δαπά­νες και μετα­φέ­ρουν το κόστος στο λαό.

«Από την άπο­ψη αυτή εκτι­μού­με ότι είναι ανα­γκαία η διε­ρεύ­νη­ση όλων των υπο­θέ­σε­ων και η από­δο­ση των πολι­τι­κών ευθυ­νών που φέρουν οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι υπουρ­γοί που δια­χει­ρί­στη­καν αυτές τις υπο­θέ­σεις. Είναι ανα­γκαία, επί­σης, η παρα­πέ­ρα διε­ρεύ­νη­ση για τυχόν ποι­νι­κές ευθύ­νες, που πρέ­πει να απο­δο­θούν ‑εφό­σον φυσι­κά απο­δει­χθούν και τέτοιες- με την απο­στο­λή του σχε­τι­κού φακέ­λου στη Δικαιο­σύ­νη, για την υπό­θε­ση του “Ερρί­κος Ντυ­νάν”, που συζη­τά­με σήμε­ρα, όπως επί­σης και για τις άλλες υπο­θέ­σεις τις οποί­ες θα τοπο­θε­τη­θού­με στην συνέ­χεια (αρθρο­σκο­πή­σεις, ΚΕΕΛΠΝΟ, φάρ­μα­κο)», είπε ο Γιώρ­γος Λαμπρού­λης και πρό­σθε­σε: «Ταυ­τό­χρο­να, όμως, θεω­ρού­με ανα­γκαίο να υπο­γραμ­μί­σου­με και τις τερά­στιες πολι­τι­κές ευθύ­νες της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης, που συνε­χί­ζει υλο­ποιώ­ντας αυτές τις στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές, που επι­δει­νώ­νουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την κατά­στα­ση στην υγεία».

«Η επιχείρηση “Ερρίκος Ντυνάν”»

Ειδι­κά για το επι­χεί­ρη­μα ότι το νοσο­κο­μείο το «Ερρί­κος Ντυ­νάν» από κοι­νω­φε­λές ίδρυ­μα μετα­τρά­πη­κε σε ιδιω­τι­κό νοσο­κο­μείο, ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ επι­σή­μα­νε ότι ο ίδιος ο πρώ­ην πρό­ε­δρος του «Ερρί­κος Ντυ­νάν» καθα­ρά δήλω­σε στην επι­τρο­πή ότι το νοσο­κο­μείο ήταν και λει­τουρ­γού­σε σαν επι­χεί­ρη­ση. «Η περί­πτω­ση του “Ερρί­κος Ντυ­νάν”, η δημιουρ­γία του, η λει­τουρ­γία του και η σημε­ρι­νή εξέ­λι­ξη, έχει όλα τα βασι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά μιας επι­χεί­ρη­σης, στο πλαί­σιο της λεγό­με­νης “μει­κτής οικο­νο­μί­ας”, με το μαν­δύα του “κοι­νω­φε­λούς νοσο­κο­μεί­ου”. Μάλι­στα όταν δημιουρ­γή­θη­κε όλες οι πολι­τι­κές δυνά­μεις ‑πλην ΚΚΕ- εκθεί­α­ζαν αυτήν την επι­χεί­ρη­ση ως “πρό­τυ­πο νοσο­κο­μεί­ου”, που θα έπρε­πε να ακο­λου­θή­σουν και τα δημό­σια νοσο­κο­μεία», επι­σή­μα­νε ο Γ. Λαμπρού­λης και παρα­τή­ρη­σε: «Εδώ είναι και οι τερά­στιες πολι­τι­κές ευθύ­νες όλων των άλλων πολι­τι­κών κομ­μά­των ‑ιδιαί­τε­ρα αυτών που άσκη­σαν και ασκούν κυβερ­νη­τι­κή εξου­σία- τόσο των προη­γού­με­νων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και της σημε­ρι­νής ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ. Το νοσο­κο­μείο “Ερρί­κος Ντυ­νάν” ήταν μια επι­χεί­ρη­ση της μεγα­λύ­τε­ρης ΜΚΟ στην Ελλά­δα, του Ελλη­νι­κού Ερυ­θρού Σταυ­ρού, που που­λού­σε τις εργα­σί­ες της, είτε στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία είτε απ’ ευθεί­ας στους ασθε­νείς — πελάτες».

Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ είπε ακό­μη ότι το «Ερρί­κος Ντυ­νάν», ως επι­χεί­ρη­ση, απο­πει­ρά­θη­κε να διευ­ρύ­νει τον κύκλο εργα­σιών της στον τομέα της μαιευ­τι­κής — γυναι­κο­λο­γί­ας, συμπράτ­το­ντας με τον Όμι­λο του Ιατρι­κού Κέντρου, «αυτή η κίνη­ση όμως ήταν αντα­γω­νι­στι­κή στον Όμι­λο του Υγεία ‑στον οποίο ανή­καν το Λητώ και το Μητέ­ρα- και σε συν­θή­κες που γινό­ταν “σκο­τω­μός” για την πίτα της συγκε­κρι­μέ­νης αγο­ράς. Ως αντί­δρα­ση η MARFIN ‑ιδιο­κτή­της του ομί­λου του ΥΓΕΙΑ- χρη­σι­μο­ποί­η­σε τα δάνεια που είχε δώσει στο “Ερρί­κος Ντυ­νάν”, προ­κει­μέ­νου να ακυ­ρώ­σει τη συμ­φω­νία του με τον Όμι­λο του Ιατρι­κού Κέντρου».

Όλα τα παρα­πά­νω ‑και πολ­λά περισ­σό­τε­ρα- είναι συνη­θι­σμέ­να χαρα­κτη­ρι­στι­κά της λει­τουρ­γί­ας των επι­χει­ρή­σε­ων στον καπι­τα­λι­σμό, είπε κατά τη διάρ­κεια της συνε­δρί­α­σης της εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ και κατήγ­γει­λε ότι «με νόμι­μες κυβερ­νη­τι­κές πρά­ξεις ‑όλων των κυβερ­νή­σε­ων- έκλει­σαν νοση­λευ­τι­κά κρε­βά­τια, νοσο­κο­μεία, μονά­δες πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας, πετά­χτη­καν εκα­το­ντά­δες φάρ­μα­κα εκτός ασφα­λι­στι­κής απο­ζη­μί­ω­σης, παρα­μέ­νουν ολό­κλη­ρες περιο­χές χωρίς βασι­κές ειδι­κό­τη­τες για­τρών, πρω­τοει­σά­γο­νται συμ­με­το­χές των ασθε­νών στις πλη­ρω­μές για φυσι­κο­θε­ρα­πεί­ες, λογο­θε­ρα­πεί­ες, που όλα αυτά απο­τε­λούν μικρό μέρος ενός νόμι­μου, μακρού κατα­λό­γου αντι­λαϊ­κών μέτρων».

«Ο αδίστακτος κόσμος των επιχειρηματιών»

«Οι κατα­θέ­σεις των πρώ­ην προ­έ­δρων, τόσο του “Ερρί­κος Ντυ­νάν” και της ΜΚΟ “ΕΕΣ”, όσο και της MARFIN, απο­τε­λούν “μνη­μείο” του αδί­στα­κτου κόσμου των επι­χει­ρη­μα­τιών και των επι­διώ­ξε­ών τους. Επεν­δύ­σεις, αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα, αγο­ρές, επι­χει­ρη­μα­τι­κές συμ­μα­χί­ες και αντι­πα­ρα­θέ­σεις με σκο­πό το κέρ­δος» είπε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ και πρό­σθε­σε: «Αυτή είναι η “οσμή” που βγαί­νει από την υπό­θε­ση “Ερρί­κος Ντυ­νάν” και μόνο απ’ αυτά που βγή­καν στην επι­φά­νεια. Διό­τι ποιος ξέρει πόσα άλλα έχουν μεί­νει στο παρα­σκή­νιο, ενδε­χο­μέ­νως και με “κοι­νή συναί­νε­ση” των αντι­μα­χό­με­νων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμφερόντων».

Ανέ­φε­ρε ακό­μη ότι απο­σιω­πά­ται από την κυβέρ­νη­ση και τις άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις, η πραγ­μα­τι­κή διά­στα­ση του προ­βλή­μα­τος. Ότι δηλα­δή παρα­βλέ­πο­νται οι λαϊ­κές ανά­γκες και τα δικαιώ­μα­τα και προ­ω­θεί­ται δια­χρο­νι­κά η πολι­τι­κή που ενι­σχύ­ει την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα στην Υγεία, Υπο­γράμ­μι­σε δε ότι οι τυχόν ποι­νι­κά κολά­σι­μες πρά­ξεις σε καμία περί­πτω­ση δε μπο­ρεί να αθω­ώ­σουν το “θερ­μο­κή­πιο”, στο οποίο ανα­πα­ρά­γε­ται αυτή η πολιτική.

«Ιδιοκτήτης το κράτος»

«Για το ΚΚΕ η λύση του προ­βλή­μα­τος του νοσο­κο­μεί­ου “Ερρί­κος Ντυ­νάν” δε βρί­σκε­ται στο πλαί­σιο της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης, είτε με τη μορ­φή της εξα­γο­ράς του από κάποιον επι­χει­ρη­μα­τι­κό όμι­λο, είτε με οποια­δή­πο­τε επι­χει­ρη­μα­τι­κή μορ­φή της λεγό­με­νης “μει­κτής οικο­νο­μί­ας”, είτε με τις λεγό­με­νες συμπρά­ξεις μετα­ξύ δημό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα, λογι­κή στην οποία κινεί­ται και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ. Η μονα­δι­κή λύση από την πλευ­ρά των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων είναι το νοσο­κο­μείο αυτό να περά­σει στην πλή­ρη ιδιο­κτη­σία, χρη­μα­το­δό­τη­ση και λει­τουρ­γία απο­κλει­στι­κά από το κρά­τος και να παρέ­χει όλες τις υπη­ρε­σί­ες απο­λύ­τως δωρε­άν σε όλους» είπε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο