Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Για την κατάργηση του φορέα διαχείρισης λίμνης Κερκίνης

Τίπο­τα πλέ­ον δεν μπο­ρεί να στα­θεί εμπό­διο στα μεγά­λα επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης, που όπως όλοι γνω­ρί­ζου­με το μόνο που επι­φέ­ρουν στην οικο­νο­μία του τόπου είναι η αύξη­ση των κερ­δών των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Ανα­φε­ρό­μα­στε βέβαια στην κατάρ­γη­ση των Τοπι­κών Φορέ­ων Δια­χεί­ρι­σης σε περιο­χές με μεγά­λο περι­βαλ­λο­ντι­κό ενδιαφέρον.

Σύμ­φω­να με τον περι­βαλ­λο­ντο­κτό­νο ν. 4685/2020 που φέρει την σφρα­γί­δα του ΣΕΒ της ΕΕ, και απο­τε­λεί συνέ­χεια του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφι­σε το 2018 και αφο­ρού­σε τους Φορείς Δια­χεί­ρι­σης Προ­στα­σί­ας Περι­βάλ­λο­ντος (ΦΔΠΠ), η δια­χεί­ρι­ση των οποί­ων περ­νά υπό Κεντρι­κή Διοί­κη­ση και εντάσ­σε­ται στον νεο­σύ­στα­το «Οργα­νι­σμό Φυσι­κού Περι­βάλ­λο­ντος και Κλι­μα­τι­κής Αλλα­γής» (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Η κυβέρ­νη­ση μέσω του αρμό­διου υπουρ­γεί­ου Περι­βάλ­λο­ντος ισχυ­ρί­ζε­ται ότι με την Κεντρι­κή Δια­χεί­ρι­ση των προ­στα­τευό­με­νων περιο­χών θα επι­λυ­θούν «χρό­νια γρα­φειο­κρα­τι­κά προ­βλή­μα­τα» που εμπό­δι­ζαν τη «σωστή λει­τουρ­γία» των Διοι­κη­τι­κών Συμ­βου­λί­ων των Φορέ­ων Διαχείρισης…

Κερκίνη- KerkiniLake

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, μέσω της κατάρ­γη­σης των Τοπι­κών Οργα­νι­σμών Δια­χεί­ρι­σης, η κυβέρ­νη­ση επι­διώ­κει να παρα­κάμ­ψει μια σει­ρά εμπο­δί­ων που προ­έ­κυ­πταν σε διά­φο­ρα επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια, ενώ συνο­λι­κό­τε­ρα ο εν λόγω νόμος δίνει δυνα­τό­τη­τα αλλα­γών χρή­σης γης για την εγκα­τά­στα­ση ξενο­δο­χεί­ων, λατο­μεί­ων ακό­μη και εντός προ­στα­τευό­με­νων περιο­χών, διευ­κο­λύ­νο­ντας φυσι­κά την εγκα­τά­στα­ση έργων ΑΠΕ και κάθε είδους επι­χει­ρη­μα­τι­κής δραστηριότητας.

Στην δική μας ΠΕ με ΦΕΚ που εκδό­θη­κε στις 31 Δεκεμ­βρί­ου 2021 καταρ­γεί­ται το Νομι­κό Πρό­σω­πο Ιδιω­τι­κού Δικαί­ου «Φορέ­ας Δια­χεί­ρι­σης της Λίμνης Κερ­κί­νης, το οποίο ενσω­μα­τώ­νε­ται στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Εκτός από τις περι­βαλ­λο­ντι­κές συνέ­πειες το ΦΕΚ δημιουρ­γεί ανη­συ­χία στους εργα­ζό­με­νους, το φόβο της από­λυ­σης και της ανερ­γί­ας.  Ο λαός των Σερ­ρών καλεί­ται  όχι μόνο να βγά­λει τα δικά του συμπε­ρά­σμα­τα για τους στό­χους της πολι­τι­κής τους αλλά και να συνε­χί­σει να αγωνίζεται.

Η ΤΟ Σερ­ρών του ΚΚΕ, με αφορ­μή και την τελευ­ταία επί­σκε­ψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα ανέ­δει­ξε με τον πιο ηχη­ρό τρό­πο ζητή­μα­τα που αφο­ρούν την περι­βαλ­λο­ντι­κή προ­στα­σία του τόπου μας και ειδι­κό­τε­ρα στην περιο­χή του Δήμου Σιντικής.

Η πεί­ρα μας δεί­χνει ότι οι μαζι­κοί αγώ­νες και η αντί­δρα­ση του σερ­ραϊ­κού λαού απέ­να­ντι στην δημιουρ­γία λατο­μεί­ου στον Λαϊ­λιά, εμπό­δι­ζαν μέχρι σήμε­ρα την υλο­ποί­η­ση των σχε­δί­ων τους και έτσι πρέ­πει να συνε­χί­σου­με. Καλού­με όλο τον σερ­ραϊ­κό λαό, τα Τοπι­κά και Δημο­τι­κά Συμ­βού­λια , τα σωμα­τεία και τους φορείς της περιο­χής να μην μεί­νουν αμέ­το­χοι να πάρουν θέση και για το σοβα­ρό αυτό ζήτη­μα της κατάρ­γη­σης του Φορέα Δια­χεί­ρι­σης της λίμνης Κερκίνης.

Διεκ­δι­κού­με:

🔳 Την κατάρ­γη­ση του νόμου 4685/2020 και κάθε άλλης από­φα­σης που διευ­κο­λύ­νει και υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων σε βάρος του λαού, των εργα­ζο­μέ­νων και του περιβάλλοντος.

🔳 Την πλή­ρη ανά­λη­ψη της ευθύ­νης και της δια­χεί­ρι­σης των προ­στα­τευό­με­νων περιο­χών από κρά­τος και όχι την ανά­θε­σή της σε διά­φο­ρα ΝΠΙΔ και ΜΚΟ.

🔳 Την κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης του Περιβάλλοντος.

🔳 Τη μονι­μο­ποί­η­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων στους φορείς δια­χεί­ρι­σης και τη μετα­φο­ρά τους στις αρμό­διες κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες του Περι­βάλ­λο­ντος (Διευ­θύν­σεις Περι­βάλ­λο­ντος ΥΠΕΝ, Δασι­κή Υπη­ρε­σία κλπ.) που πρέ­πει να ανα­λά­βουν συνο­λι­κά τη δια­χεί­ρι­ση και προ­στα­σία των περιο­χών αυτών.

🔳 Την εξα­σφά­λι­ση της ανα­γκαί­ας χρη­μα­το­δό­τη­σης όλων των μελε­τών και έργων που εξα­σφα­λί­ζουν την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και του λαού και όχι των κερ­δο­φό­ρων επι­διώ­ξε­ων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

🔳 Την προ­στα­σία όλων των περιο­χών NATURA της ΠΕ Σερ­ρών του ορει­νού όγκου του Λαϊ­λιά και της Εθνι­κού Πάρ­κου Κερκίνης.


Δεί­τε και Φορείς Δια­χεί­ρι­σης Προ­στα­τευό­με­νων Περιο­χών | Καταρ­γή­θη­καν οι πρώ­τοι εφτά, έπε­ται συνέ­χεια | Στο πλαί­σιο του περι­βαλ­λο­ντο­κτό­νου νόμου για μπίζ­νες ακό­μα και σε περιο­χές Natura

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο