Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Για την φιέστα του Κ. Μητσοτάκη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Σε σχό­λιο με αφορ­μή τις δηλώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τά­κη στο αερο­δρό­μιο «Μακε­δο­νία» το Γρα­φείο Τύπου της ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η οδη­γία από τον “πύρ­γο ελέγ­χου” της κυβέρ­νη­σης είναι μία: Έντα­ση της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης, πακτω­λός δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ και ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις για να “ταξι­δεύ­ουν” όλο και πιο ψηλά τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Αυτό που δεν μπο­ρεί να κρυ­φτεί, όσες φιέ­στες και αν στη­θούν, είναι ότι η βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη και στους κλά­δους του του­ρι­σμού, της δια­χεί­ρι­σης υπο­δο­μών, των αερο­με­τα­φο­ρών είναι η έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζό­με­νων, τα ωρά­ρια-λάστι­χο, η εναλ­λα­γή κακο­πλη­ρω­μέ­νης εργα­σί­ας και ανερ­γί­ας. Όπως δεν μπο­ρεί να κρυ­φτεί και το γεγο­νός ότι το άνοιγ­μα του του­ρι­σμού γίνε­ται και φέτος με τα γνω­στά πρω­τό­κολ­λα του κεφα­λαί­ου που δημιουρ­γούν πρό­σθε­τους κιν­δύ­νους για εργα­ζό­με­νους, επι­σκέ­πτες, κατοί­κους του­ρι­στι­κών περιο­χών και όχι μόνο.

Ταυ­τό­χρο­να, η υλο­ποί­η­ση του επεν­δυ­τι­κού προ­γράμ­μα­τος της “Fraport” μετά την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των περι­φε­ρεια­κών αερο­δρο­μί­ων από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε ως “καύ­σι­μο” το χαμη­λό αντί­τι­μο για την παρα­χώ­ρη­ση, τους χαμη­λούς μισθούς και τα τσα­κι­σμέ­να δικαιώ­μα­τα εργα­ζο­μέ­νων στον κλά­δο των κατα­σκευών που υλο­ποί­η­σαν αυτά τα έργα. Αλλά και νέα πακέ­τα άμε­σης και έμμε­σης χρη­μα­το­δό­τη­σης που πλη­ρώ­νει ο λαός όπως η προ­κλη­τι­κή απαλ­λα­γή του ομί­λου από το αντί­τι­μο παρα­χώ­ρη­σης για το διά­στη­μα της πανδημίας.

Σε κάθε περί­πτω­ση, οι καθυ­στε­ρή­σεις δεκα­ε­τιών στην υλο­ποί­η­ση απα­ραί­τη­των έργων ανα­βάθ­μι­σης μιας σει­ράς υπο­δο­μών όπως το αερο­δρό­μιο Μακε­δο­νία, δεν δικαιώ­νουν τους πανη­γυ­ρι­σμούς της κυβέρ­νη­σης, ενώ η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση έχει ως απο­τέ­λε­σμα την αύξη­ση του ήδη υψη­λού κόστους των αερο­πο­ρι­κών μετα­κι­νή­σε­ων και νέο χτύ­πη­μα στα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζό­με­νων σε αερο­δρό­μια και μετα­φο­ρι­κές εταιρείες.

Τέλος, οι ανα­φο­ρές του πρω­θυ­πουρ­γού στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Θεσ­σα­λο­νί­κης δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν το κόστος που θα πλη­ρώ­σει ο ελλη­νι­κός λαός, τα περι­βαλ­λο­ντι­κά εγκλή­μα­τα, τις μεγά­λες ελλεί­ψεις σε έργα και υπο­δο­μές για τις οποί­ες έχουν ευθύ­νη δια­δο­χι­κές κυβερ­νή­σεις, διοί­κη­ση της Περι­φέ­ρειας και δημο­τι­κές αρχές.

Είναι κρί­σι­μο σε αυτή τη φάση οι εργα­ζό­με­νοι, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, η νεο­λαία της περιο­χής να βγού­με δυνα­μι­κά στο προ­σκή­νιο, διεκ­δι­κώ­ντας να μην πλη­ρώ­σου­με την καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση και ανά­πτυ­ξη με νέες θυσί­ες. Η ανά­πτυ­ξη και λει­τουρ­γία υπο­δο­μών με κρι­τή­ριο τις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες, η εργα­σία με κατο­χυ­ρω­μέ­να σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα, συνο­λι­κά η ζωή σύμ­φω­να με τις δυνα­τό­τη­τες τους 21ου αιώ­να απαι­τούν ριζι­κές αλλα­γές σε επί­πε­δο εξου­σί­ας, οικο­νο­μί­ας και κοι­νω­νι­κής οργάνωσης».

Φιέ­στα στο αερο­δρό­μιο Μακε­δο­νία: Σήμα να εξυ­πη­ρε­τη­θούν με κάθε τρό­πο οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι του του­ρι­σμού και της διαμετακόμισης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο