Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Για το θάνατο των τεσσάρων μεταναστών εξαιτίας αναθυμιάσεων από αυτοσχέδιο μαγκάλι

Σε ανα­κοί­νω­σή της η ΤΟ Μεσο­γεί­ων και Λαυ­ρε­ω­τι­κής του ΚΚΕ για το θάνα­το των τεσ­σά­ρων μετα­να­στών από ανα­θυ­μιά­σεις αυτο­σχέ­διου μαγκα­λιού, επισημαίνει:

«Μέσα στη χρι­στου­γεν­νιά­τι­κη “κανο­νι­κό­τη­τα”, τέσ­σε­ρις μετα­νά­στες εργά­τες έχα­σαν την ζωή τους από αυτο­σχέ­διο μαγκά­λι, που είχαν φτιά­ξει για να ζεσταί­νο­νται. Οι μετα­νά­στες εργά­ζο­νταν σε κτη­νο­τρο­φι­κή μονά­δα της περιο­χής των Καλυ­βί­ων και διέ­με­ναν σε δώμα μέσα στο χώρο δουλειάς.

Αυτή είναι η “κανο­νι­κό­τη­τα” στην Ελλά­δα της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, εν έτη 2019 να πεθαί­νουν εργα­ζό­με­νοι στο σπί­τι τους, που “τυγ­χά­νει” να είναι στο χώρο δου­λειάς τους, από ανα­θυ­μιά­σεις αυτο­σχέ­διων τρό­πων για να προ­στα­τευ­τούν από το κρύο.

Στην Ελλά­δα των πλου­σί­ων κοι­τα­σμά­των, των κολοσ­σιαί­ων ενερ­γεια­κών επεν­δύ­σε­ων και της πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης, αν δεν έχεις λεφτά για θέρ­μαν­ση πεθαί­νεις ή από το κρύο ή από αναθυμιάσεις.

Αυτοί οι αδι­κο­χα­μέ­νοι μετα­νά­στες πέρα­σαν και διέ­σχι­σαν χιλιά­δες χιλιό­με­τρα ελπί­ζο­ντας για ένα καλύ­τε­ρο αύριο και μια καλύ­τε­ρη ζωή. Αφού γλί­τω­σαν από χίλιες κακου­χί­ες κι από κέντρα τύπου Μόριας, βρέ­θη­καν να πεθαί­νουν από αυτο­σχέ­δια μαγκά­λια μέσα στο χώρο δου­λειάς, όπου και διέ­με­ναν σαν σύγ­χρο­νοι σκλάβοι.

Οι ανθρώ­πι­νες κι ασφα­λείς συν­θή­κες ζωής και εργα­σί­ας δεν είναι δεδο­μέ­νες, ούτε για τους Έλλη­νες ούτε για τους μετα­νά­στες εργά­τες. Όλα θυσιά­ζο­νται στο βωμό του κέρδους.

Η καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα είναι ο κοι­νός μας αντί­πα­λος, γι’ αυτό και είναι ανα­γκαία η κοι­νή πάλη Ελλή­νων και μετα­να­στών εργα­τών, για μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας, για μια ζωή με πραγ­μα­τι­κά δικαιώματα.

Με ευθύ­νη του ελλη­νι­κού κρά­τους να γίνουν οι απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες, χωρίς να επι­βα­ρυν­θούν οι οικο­γέ­νειες των νεκρών εργα­τών, ώστε να μετα­βούν οι σωροί τους στην πατρί­δα τους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο