Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Δεν θυσιάζουμε την υγεία για των κερδών την ‘ανοσία’. Ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος ‘ιός’»

«Σχε­δόν δύο χρό­νια από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στην Ελλά­δα, βρι­σκό­μα­στε πάλι αντι­μέ­τω­ποι με καθη­με­ρι­νά ρεκόρ κρου­σμά­των, με τη στρό­φιγ­γα να ανοι­γο­κλεί­νει συνε­χώς για τις δια­θέ­σι­μες ΜΕΘ και τις απλές κλί­νες, τα ιατρεία και χει­ρουρ­γεία πάλι να υπο­λει­τουρ­γούν, με χιλιά­δες υγειο­νο­μι­κούς να έχουν βγει εκτός μάχης για­τί νοσούν» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­ση-φυλ­λά­διό του με τίτλο «Δεν θυσιά­ζου­με την υγεία για των κερ­δών την ‘ανο­σία’. Ο καπι­τα­λι­σμός είναι ο πιο επι­κίν­δυ­νος ‘ιός’».

Σύμ­φω­να με το ΚΚΕ, «η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ υπερ­το­νί­ζει την ηπιό­τε­ρη συμ­πτω­μα­το­λο­γία της μετάλ­λα­ξης ‘Όμι­κρον’ και δε διστά­ζει να κυκλο­φο­ρεί υπε­ραι­σιό­δο­ξες εκτι­μή­σεις για ταχεία απο­κλι­μά­κω­ση και σενά­ρια τέλους της παν­δη­μί­ας από το γεγο­νός της μαζι­κής ανο­σο­ποί­η­σης του πλη­θυ­σμού. Ταυ­τό­χρο­να αξιο­ποιεί­ται η υπαρ­κτή υψη­λή μετα­δο­τι­κό­τη­τα για να ενι­σχυ­θεί το γνω­στό απο­τυ­χη­μέ­νο αφή­γη­μα της ατο­μι­κής ευθύνης».

Από την άλλη, το ΚΚΕ ανα­φέ­ρε­ται ανα­λυ­τι­κά και στις θέσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επι­ση­μαί­νο­ντας, μετα­ξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δε στα­μα­τά να υπεν­θυ­μί­ζει, ότι παρά την κού­φια αντι­πα­ρά­θε­ση, παρέ­χει συναί­νε­ση» ενώ «το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στη­ρί­ζει ανοι­χτά την αντι­λαϊ­κή γραμ­μή που μας έφε­ρε μέχρι εδώ».

Το ΚΚΕ προτείνει:

- Διε­νέρ­γεια δωρε­άν επα­να­λαμ­βα­νό­με­νων δια­γνω­στι­κών τεστ Covid σε όλους με ευθύ­νη του ΕΟΔΥ. Όχι στο αίσχος της 5ήμερης καρα­ντί­νας και των πρω­το­κόλ­λων της εργοδοσίας.

- Πλή­ρη και επαρ­κή κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, των ΚΥ και των άλλων μονά­δων των ΠΕΔΥ από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

- Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης όλων των κλά­δων και ειδι­κο­τή­των στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, στα ΚΥ και τις άλλες μονά­δες των ΠΕΔΥ. Κατάρ­γη­ση του μέτρου της ανα­στο­λής εργα­σί­ας στην Υγεία-Πρόνοια.

- Επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση, με προ­τε­ραιό­τη­τα τις ΜΕΘ και τις μεγά­λες δια­γνω­στι­κές αλυσίδες.

- Ενί­σχυ­ση του προ­γράμ­μα­τος μαζι­κού εμβο­λια­σμού με πλα­τιά και οργα­νω­μέ­νη επι­στη­μο­νι­κή ενη­μέ­ρω­ση με επί­κε­ντρο τους χώρους δου­λειάς, τα σχο­λεία και τα Πανε­πι­στή­μια, τις κοι­νω­νι­κές ομά­δες «υψη­λού κιν­δύ­νου», με μέτρα προ­σω­πο­ποι­η­με­νης ενημέρωσης.

- Εξα­σφά­λι­ση από το κρά­τος της δωρε­άν, πλή­ρους και απρό­σκο­πτης ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης και νοση­λεί­ας σε όλους.

- Ούτε σκέ­ψη για συγ­χω­νεύ­σεις και κλεί­σι­μο κλι­νών, κλι­νι­κών νοσο­κο­μεί­ων, όπως προ­βλέ­πει το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρ­νη­σης. Καμία εμπλο­κή του ιδιω­τι­κού τομέα (ΣΔΙΤ ‑εργο­λά­βοι) στις ιατρι­κές, νοση­λευ­τι­κές, εργα­στη­ρια­κές και υπο­στη­ρι­κτι­κές υπη­ρε­σί­ες των δημό­σιων νοσοκομείων.

- Ανά­πτυ­ξη δημό­σιων ΚΥ και Περι­φε­ρεια­κών Ιατρεί­ων με σύγ­χρο­νο εξο­πλι­σμό και επαρ­κή στε­λέ­χω­ση σε αριθ­μό όλων των ειδι­κο­τή­των προ­κει­μέ­νου να καλύ­πτο­νται πλή­ρως οι λαϊ­κές ανά­γκες για όλες τις υπη­ρε­σί­ες ΠΦΥ σε όλες τις περιο­χές της χώρας, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρό­νου και για την κατ’ οίκον νοσηλεία.

- Ανά­πτυ­ξη τμη­μά­των με διε­πι­στη­μο­νι­κές ομά­δες για την παρα­κο­λού­θη­ση των ασθε­νών που νόση­σαν από τον κορο­νο­ϊό. Πλή­ρης και δωρε­άν εξα­σφά­λι­ση των ανα­γκαί­ων υπη­ρε­σιών αποκατάστασης.

 

Σκλη­ρός Απρί­λης του 2020μ.Χ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο