Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Εδώ και τώρα επιπλέον μέτρα προστασίας για τα σχολεία που κλείνουν λόγω covid-19

Το ΚΚΕ, με ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, απαι­τεί να παρ­θούν εδώ και τώρα επι­πλέ­ον μέτρα προ­στα­σί­ας για τα σχο­λεία που κλεί­νουν λόγω covid-19.

Συγκε­κρι­μέ­να, τονί­ζει τα εξής:

«Δυο εβδο­μά­δες μετά το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων επι­βε­βαιώ­νε­ται περί­τρα­να ότι η κυβέρ­νη­ση ούτε έλα­βε, ούτε συνε­χί­ζει να λαμ­βά­νει, όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την ασφα­λή λει­τουρ­γία των σχολείων.

Τμή­μα­τα και σχο­λεία κλεί­νουν το ένα μετά το άλλο, εκπαι­δευ­τι­κοί, γονείς και μαθη­τές ανη­συ­χούν. Η κατά­στα­ση αυτή επι­τεί­νε­ται από το γεγο­νός ότι δεν λαμ­βά­νε­ται κανέ­να επι­πλέ­ον μέτρο για αυτά τα σχο­λεία και τα τμή­μα­τα που κλεί­νουν. Οι οδη­γί­ες του ΕΟΔΔΥ κατα­λή­γουν άλλη μια φορά στην επί­κλη­ση της ατο­μι­κής ευθύ­νης ακό­μη και για τη διε­ξα­γω­γή τεστ, με απο­τέ­λε­σμα γονείς και εκπαι­δευ­τι­κοί να αφή­νο­νται αβο­ή­θη­τοι, να ψάχνουν μόνοι τους για τεστ με δικά τους έξοδα.

Οι συνέ­πειες από την αντι­λαϊ­κή δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας από την κυβέρ­νη­ση είναι συντρι­πτι­κές για τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια και ενδέ­χε­ται να γίνουν ολέ­θριες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν υπάρ­χει καμία εξα­σφά­λι­ση ότι όλοι οι μαθη­τές των τμη­μά­των που κλεί­νουν και οι εκπαι­δευ­τι­κοί που διδά­σκουν στα αντί­στοι­χα τμή­μα­τα θα κάνουν άμε­σα και δωρε­άν τεστ. Ήδη πολ­λές οικο­γέ­νειες υπο­χρε­ώ­νο­νται να κάνουν το τεστ, για­τί έχουν αγω­νία και ανα­σφά­λεια για την υγεία των παι­διών τους, ενώ άλλες οικο­γέ­νειες δεν μπο­ρούν να το κάνουν και λόγω της οικο­νο­μι­κής επι­βά­ρυν­σης και λόγω των δυσκο­λιών πρό­σβα­σης σε υγειο­νο­μι­κές δομές.
  • Το ίδιο ισχύ­ει και για τους εκπαι­δευ­τι­κούς, οι οποί­οι άλλω­στε εκτί­θε­νται πολ­λα­πλά στον κίν­δυ­νο. Η πρό­σφα­τη από­φα­ση του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, που τρο­πο­ποιεί προς το χει­ρό­τε­ρο τα κρι­τή­ρια χορή­γη­σης αδειών των ευπα­θών ομά­δων, οδη­γεί εκπαι­δευ­τι­κούς ακό­μα και άνω των 65 ετών να διδάσκουν!
  • Παράλ­λη­λα, οι γονείς των οποί­ων τα παι­διά βρί­σκο­νται σε καρα­ντί­να δεν έχουν κάποια διευ­κό­λυν­ση ή ειδι­κή άδεια από τη δου­λειά τους, με απο­τέ­λε­σμα να χρε­ώ­νο­νται κανο­νι­κή άδεια ή να χάνουν μερο­κά­μα­τα ή τα παι­διά να μένουν στο σπί­τι με τον παπ­πού ή τη για­γιά, που ανή­κουν σε ευπα­θείς ομάδες.
  • Πρό­βλη­μα υπάρ­χει και με τους μαθη­τές που ζουν σε σπί­τι με ευπα­θείς ομά­δες, καθώς δεν υπάρ­χει κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο προ­στα­σί­ας για αυτούς και τις οικο­γέ­νειές τους.
  • Η κατά­στα­ση επι­δει­νώ­νε­ται για­τί προ­χω­ρά με απα­ρά­δε­κτα αργά βήμα­τα ‑και επί της ουσί­ας χάνο­νται ώρες και μέρες μαθη­μά­των- η δια­δι­κα­σία της τηλε-εκπαί­δευ­σης. Τα χιλιά­δες τάμπλετ, που δια­φή­μι­σε η Υπουρ­γός Παι­δεί­ας, δεν βρί­σκο­νται στα σπί­τια των παι­διών που είναι σε καραντίνα!
  • Τέλος, η ανα­με­νό­με­νη δωρε­άν παρο­χή μασκών για τους μαθη­τές έχει γίνει το πιο σύντο­μο ανέκ­δο­το. Τελι­κά και αυτή η ανά­γκη καλύ­πτε­ται από την τσέ­πη των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Αυτή η κατά­στα­ση πρέ­πει να τελειώ­σει εδώ και τώρα. Κανείς δεν μπο­ρεί να παί­ζει με την υγεία και τη μόρ­φω­ση των μαθη­τών και του λαού!

Τα δίκαια αιτή­μα­τα μαθη­τών, γονιών και εκπαι­δευ­τι­κών για μεί­ω­ση του αριθ­μού μαθη­τών ανά τάξη, για άμε­σες προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών, για εξεύ­ρε­ση νέων αιθου­σών, για άμε­σες επι­πλέ­ον προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού καθα­ριό­τη­τας, πρέ­πει να υλο­ποι­η­θούν άμε­σα για­τί είναι αυτά που εξα­σφα­λί­ζουν ότι δεν θα μετρή­σου­με άλλη μια χαμέ­νη σχο­λι­κή χρονιά.

Δεν πρέ­πει να χαθεί ούτε στιγ­μή. Το ΚΚΕ κατα­θέ­τει δέσμη συγκε­κρι­μέ­νων μέτρων, για τα σχο­λεία και τα τμή­μα­τα που κλεί­νουν λόγω covid-19, προς την κυβέρ­νη­ση που πρέ­πει να απα­ντη­θούν άμεσα:

1. Άμε­σα και δωρε­άν τέστ covid στα σχο­λεία για εκπαι­δευ­τι­κούς και μαθη­τές. Μέτρα για την ουσια­στι­κή ιχνη­λά­τη­ση των κρου­σμά­των και όχι φόρ­τω­μα αυτής της δια­δι­κα­σί­ας στους εκπαιδευτικούς.

2. Κάλυ­ψη, με ευθύ­νη και δαπά­νη του κρά­τους, του ανα­γκαί­ου εξο­πλι­σμού για την εξ απο­στά­σε­ως εκπαί­δευ­ση των μαθη­τών που βρί­σκο­νται σε καραντίνα.

3. Να παρ­θούν άμε­σα μέτρα προ­κει­μέ­νου να μη χρε­ω­θεί καμιά ημέ­ρα κανο­νι­κής άδειας σε εργα­ζό­με­νους γονείς, να μη χαθεί κανέ­να μεροκάματο.

4. Με ευθύ­νη των Δήμων να πραγ­μα­το­ποιού­νται άμε­σα απο­λυ­μάν­σεις στο σύνο­λο του σχο­λι­κού χώρου».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο