Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και δώρων Χριστουγέννων — Πάσχα για εργαζόμενους και συνταξιούχους

Δύο τρο­πο­λο­γί­ες κατέ­θε­σε η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ στο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, που αφο­ρούν στην επα­να­φο­ρά του κατώ­τα­του μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και την επανα­φο­ρά του 13ου και 14ου μισθού και σύντα­ξης στους εργα­ζό­με­νους και τους συντα­ξιού­χους (Δώρο Χρι­στου­γέν­νων και Πάσχα).

Ακό­μα, με την πρώ­τη τρο­πο­λο­γία προ­βλέ­πε­ται η κατάρ­γη­ση όλων των αντερ­γα­τι­κών μνη­μο­νια­κών και όχι μόνο δια­τά­ξε­ων για τον καθο­ρι­σμό του κατώ­τα­του μισθού από το κρά­τος, που εξα­κο­λου­θούν να ισχύουν.

Ανα­λυ­τι­κά:

Επαναφορά του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου

Αιτιο­λο­γι­κή έκθεση

Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ επα­να­κα­τα­θέ­τει τρο­πο­λο­γία για την επα­να­φο­ρά του κατώ­τα­του μισθού και ημε­ρο­μι­σθί­ου στο ποσό των 751 ευρώ του νεο­προ­σλαμ­βα­νό­με­νου άγα­μου εργα­το­τε­χνί­τη και του ημε­ρο­μι­σθί­ου στο ποσό των 33,57 ευρώ μει­κτά ανε­ξαρ­τή­τως ηλικίας.

Με την ίδια τρο­πο­λο­γία προ­βλέ­πε­ται η κατάρ­γη­ση όλων των αντερ­γα­τι­κών μνη­μο­νια­κών και όχι μόνο δια­τά­ξε­ων για τον καθο­ρι­σμό του κατώ­τα­του μισθού που εξα­κο­λου­θούν να ισχύ­ουν, όπως είναι: η Πρά­ξη του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου 6/2012, το άρθρο 103 του ν. 4172/2013 (Νόμος Βρού­τση), το άρθρο 2 του ν. 4564/2018 (Νόμος Αχτσιό­γλου), που προ­βλέ­πουν, με την δια­δι­κα­σία που ορί­ζουν, τον καθο­ρι­σμό του κατώ­τα­του μισθού με από­φα­ση του υπουρ­γού Εργα­σί­ας, έχο­ντας ως κρι­τή­ριο την παρα­γω­γι­κό­τη­τα και την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των επι­χει­ρή­σε­ων, δηλα­δή την κερ­δο­φο­ρία του μεγά­λου κεφαλαίου.

Με την ίδια τρο­πο­λο­γία, προ­βλέ­πε­ται, επί­σης, η κατάρ­γη­ση και κάθε άλλης αντί­θε­της στην παρού­σα τρο­πο­λο­γία, διά­τα­ξης τυπι­κού ή ουσια­στι­κού νόμου (όπως πρώ­τι­στα η υπ. αριθμ. Οικ. 4241/127 από­φα­ση (ΦΕΚ 173Β/30.1.2019) της τότε υπουρ­γού Εργα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης Ευτ. Αχτσιό­γλου (ΦΕΚ 173Β/30.1.2019) περί καθο­ρι­σμού του κατώ­τα­του μισθού στα 650 ευρώ και του κατώ­τα­του ημε­ρο­μι­σθί­ου στα 29,04 ευρώ από 1.2.2019) ή συλ­λο­γι­κής σύμ­βα­σης εργα­σί­ας η διαι­τη­τι­κής απόφασης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ — ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέ­διο νόμου του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας «Σύστα­ση και οργά­νω­ση νομι­κού προ­σώ­που ιδιω­τι­κού δικαί­ου με την επω­νυ­μία «Εθνι­κή Κεντρι­κή Αρχή Προ­μη­θειών Υγεί­ας», στρα­τη­γι­κή κεντρι­κών προ­μη­θειών προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών Υγείας»

Άρθρο

1.- Από την έναρ­ξη ισχύ­ος της παρού­σας, τα κατώ­τα­τα νόμι­μα όρια μισθών και ημε­ρο­μι­σθί­ων ορί­ζο­νται στο ύψος των κατω­τά­των ορί­ων των μισθών και ημε­ρο­μι­σθί­ων της από 15–7‑2010 Εθνι­κής Γενι­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σί­ας, όπως αυτά προ­βλέ­πο­νταν και ίσχυαν την 1–1‑2012 και συγκε­κρι­μέ­να, το κατώ­τα­το όριο του μηνιαί­ου μισθού του νεο­προ­σλαμ­βα­νό­με­νου άγα­μου υπαλ­λή­λου ανέρ­χε­ται στο ποσό των 751,39 ευρώ και το κατώ­τα­το όριο του ημε­ρο­μι­σθί­ου του νεο­προ­σλαμ­βα­νό­με­νου άγα­μου εργα­το­τε­χνί­τη ανέρ­χε­ται στο ποσό των 33,57 ευρώ μει­κτά, ανε­ξαρ­τή­τως ηλι­κί­ας. Ο κατά τα άνω κατώ­τα­τος μισθός των υπαλ­λή­λων προ­σαυ­ξά­νε­ται με ποσο­στό 10% για κάθε τριε­τία προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας και έως τρεις τριε­τί­ες και συνο­λι­κά 30% για προ­ϋ­πη­ρε­σία 9 ετών και άνω και το κατώ­τα­το ημε­ρο­μί­σθιο των εργα­το­τε­χνι­τών προ­σαυ­ξά­νε­ται με ποσο­στό 5% για κάθε τριε­τία προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας και έως έξι τριε­τί­ες και συνο­λι­κά 30% για προ­ϋ­πη­ρε­σία 18 ετών και άνω. Στα ως άνω κατώ­τα­τα όρια μισθών και ημε­ρο­μι­σθί­ων προ­στί­θε­ται κατά περί­πτω­ση το επί­δο­μα γάμου, ανερ­χό­με­νο σε ποσο­στό 10% επί του βασι­κού μισθού ή ημερομισθίου.

Η παρού­σα διά­τα­ξη θα παρα­μεί­νει σε ισχύ ως βάση για αυξή­σεις μέχρι την υπο­γρα­φή Εθνι­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σί­ας από τις αρμό­διες οργα­νώ­σεις, σύμ­φω­να με το άρθρο 3 παρ. 3 Ν. 1876/1990.

2.- Το πρώ­το εδά­φιο της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 1876/1990 όπως τρο­πο­ποι­ή­θη­κε με την Υπο­πα­ρά­γρα­φο ΙΑ 11 εδ. 2α του άρθρου πρώ­του του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12–11-2012) αντι­κα­θί­στα­ται ως εξής:
«Οι εθνι­κές γενι­κές συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις εργα­σί­ας καθο­ρί­ζουν τους ελά­χι­στους μισθο­λο­γι­κούς και μη μισθο­λο­γι­κούς όρους εργα­σί­ας, που ισχύ­ουν για τους εργα­ζό­με­νους όλης της χώρας».

3.- Από την έναρ­ξη ισχύ­ος της παρού­σας καταργούνται:

α) Τα άρθρα 1 και 4 της Πρά­ξης Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου αρ. 6 της 28.2.2012 Ρύθ­μι­ση θεμά­των για την εφαρ­μο­γή της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 (ΦΕΚ Α’ 38/28–02)

β) Η Υπο­πα­ρά­γρα­φος ΙΑ.11. «ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΛΑΙΣΙΟ), ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ του άρθρου πρώ­του του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12–11-2012)

γ) Το άρθρο 103 του ν. 4172/2013 «Φορο­λο­γία εισο­δή­μα­τος, επεί­γο­ντα μέτρα εφαρ­μο­γής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες δια­τά­ξεις» (ΦΕΚ Α’ 167/23–07-2013), όπως ισχύει.

δ) Το άρθρο 2 του ν. 4564/2018 (ΦΕΚ 170Α/21.9.2018)

ε) Η υπ. αριθμ. Οικ. 4241/127 από­φα­ση της Υπουρ­γού Εργα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης Ευτ. Αχτσιό­γλου (ΦΕΚ 173Β/30.1.2019).

στ) Κάθε άλλη αντί­θε­τη στις προη­γού­με­νες παρα­γρά­φους διά­τα­ξη τυπι­κού ή ουσια­στι­κού νόμου ή συλ­λο­γι­κής ή ατο­μι­κής σύμ­βα­σης εργα­σί­ας ή διαι­τη­τι­κής απόφασης.

Επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης

Αιτιο­λο­γι­κή έκθεση

Με τα μνη­μό­νια καταρ­γή­θη­κε από τους εργα­ζό­με­νους στο δημό­σιο και από τους συντα­ξιού­χους το επί­δο­μα εορ­τών Χρι­στου­γέν­νων και Πάσχα και το επί­δο­μα αδείας.

Σε αυτήν την περί­ο­δο που η παν­δη­μία δημιουρ­γεί βαριές συνέ­πειες στους εργα­ζό­με­νους εκτός όλων των μέτρων στή­ρι­ξης θεω­ρού­με ανα­γκαία την άμε­ση επα­να­φο­ρά του επι­δό­μα­τος εορ­τών Χρι­στου­γέν­νων και Πάσχα και του επι­δό­μα­τος αδεί­ας, στις κατα­βαλ­λό­με­νες απο­δο­χές των εργα­ζο­μέ­νων και στη σύντα­ξη των συνταξιούχων.

Το ΚΚΕ με την παρού­σα τρο­πο­λο­γία και για την ανα­κού­φι­ση των εργα­ζο­μέ­νων και συντα­ξιού­χων προ­τεί­νει την παρα­κά­τω τρο­πο­λο­γία για την επα­να­φο­ρά του επι­δό­μα­τος Χρι­στου­γέν­νων και Πάσχα και του επι­δό­μα­τος αδεί­ας, δηλα­δή του 13ου και 14ου μισθού για τους εργα­ζό­με­νους και της 13ης και 14ης σύντα­ξης για τους συνταξιούχους.

Τρο­πο­λο­γία — προσθήκη

Στο σχέ­διο νόμου του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας «Σύστα­ση και οργά­νω­ση νομι­κού προ­σώ­που ιδιω­τι­κού δικαί­ου με την επω­νυ­μία «Εθνι­κή Κεντρι­κή Αρχή Προ­μη­θειών Υγεί­ας», στρα­τη­γι­κή κεντρι­κών προ­μη­θειών προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών υγείας»

Προ­στί­θε­ται άρθρο ως ακολούθως:

Άρθρο

Επα­να­χο­ρη­γεί­ται σε όλους τους εργα­ζό­με­νους του Δημο­σί­ου και σε όλους τους συντα­ξιού­χους όλων των φορέ­ων κύριας και επι­κου­ρι­κής ασφά­λι­σης το επί­δο­μα εορ­τών Χρι­στου­γέν­νων, ανερ­χό­με­νο στο ποσό των κατα­βαλ­λό­με­νων απο­δο­χών για τους εργα­ζό­με­νους και της μηνιαί­ας σύντα­ξης για τους συντα­ξιού­χους. Επί­σης στους πιο πάνω εργα­ζό­με­νους και συντα­ξιού­χους επα­να­χο­ρη­γεί­ται το επί­δο­μα εορ­τών Πάσχα, καθώς και το επί­δο­μα αδεί­ας ανερ­χό­με­να το κάθε ένα στο μισό των κατα­βαλ­λό­με­νων απο­δο­χών και του μισού της μηνιαί­ας σύνταξης.

Από την ψήφι­ση του παρό­ντος καταρ­γεί­ται κάθε αντί­θε­τη διά­τα­ξη νόμου ή κανο­νι­στι­κής πράξης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο