Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Επιτακτική ανάγκη ο επανασχεδιασμός πυροπροστασίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Άμε­ση ανα­γκαιό­τη­τα είναι ο επα­να­σχε­δια­σμός για την πυρο­προ­στα­σία στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης και συνο­λι­κό­τε­ρα του νομού τονί­ζουν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Γιάν­νης Δελής και Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης στην ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σαν στη Βου­λή προς τους υπουρ­γούς  Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Εσω­τε­ρι­κών, Υπο­δο­μών και Οικονομικών.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ αναφέρουν:

«Είναι γνω­στό ότι στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης, πλέ­ον της 20ετίας, υπήρ­ξε έντο­νη ανοι­κο­δό­μη­ση και κατά συνέ­πεια μετε­γκα­τά­στα­ση σημα­ντι­κού αριθ­μη­τι­κά πλη­θυ­σμού κατά βάση από τον αστι­κό ιστό του δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Η μετε­γκα­τά­στα­ση αυτή έγι­νε κυρί­ως εντός των σημε­ρι­νών διοι­κη­τι­κών ορί­ων των δήμων Θέρ­μης, Θερ­μαϊ­κού και Πυλαί­ας – Χορτιάτη.

Η σημα­ντι­κή πλη­θυ­σμια­κή αύξη­ση η οποία κατα­γρά­φε­ται κατά την απο­γρα­φή του 2011 για το Δήμο Θέρ­μης με 53.021 κατοί­κους, για το Δήμο Θερ­μαϊ­κού 50.264 και για το Δήμο Πυλαί­ας Χορ­τιά­τη με 70.653 κατοί­κους, είχε ως ανα­με­νό­με­νη συνέ­πεια τη ραγδαία αύξη­ση των πάσης φύσε­ως δρα­στη­ριο­τή­των και τη δημιουρ­γί­α­α­ντί­στοι­χων δομών και υποδομών.Σημειωτέον ότι κατά την καλο­και­ρι­νή περί­ο­δο στις του­ρι­στι­κές περιο­χές του δήμου Θερ­μαϊ­κού παρα­τη­ρεί­ται του­λά­χι­στον τετρα­πλα­σια­σμός του πλη­θυ­σμού, λόγω ύπαρ­ξης του­ρι­στι­κών κατα­λυ­μά­των και εξο­χι­κών κατοικιών.

Στα γεω­γρα­φι­κά όρια και των τριών δήμων που καλύ­πτουν μία έκτα­ση 672.521 στρεμ­μά­των, υπάρ­χει μεγά­λος αριθ­μός αστι­κών ιστών με τους πολυ­πλη­θέ­στε­ρους εξ αυτών τη Θέρ­μη, την Πυλαία, το Πανό­ρα­μα, το Χορ­τιά­τη, την Περαία, τη Νέα Μηχα­νιώ­να, την Επα­νο­μή, τα Βασι­λι­κά, τον Τρί­λο­φο κ.λ.π.

Στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κη υφί­στα­νται και λει­τουρ­γούν: Δύο βιο­μη­χα­νι­κές περιο­χές όπως της Θέρ­μης και του Λακκώματος.Δύο μεγά­λα εμπο­ρι­κά κέντρα COSMOS και εμπο­ρι­κό πάρ­κο ΙΚΕΑ με επι­σκε­ψι­μό­τη­τα που αγγί­ζει τις δεκά­δες χιλιά­δες ημε­ρη­σί­ως. Δεκά­δες πολυ­πλη­θή εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα δημό­σια και ιδιω­τι­κά όλων των βαθ­μί­δων. Εκα­το­ντά­δες του­ρι­στι­κά κατα­λύ­μα­τα, ξενο­δο­χεια­κές μονά­δες και χώροι εστί­α­σης. Δεκά­δες διά­σπαρ­τες μονά­δες επε­ξερ­γα­σί­ας βιο­τε­χνι­κής, αγρο­τι­κής και κτη­νο­τρο­φι­κής παρα­γω­γής. Στρα­τιω­τι­κές μονά­δες και πολε­μι­κό αερο­δρό­μιο. Μεγά­λα νοσο­κο­μεια­κά ιδρύ­μα­τα δημο­σί­ου και ιδιω­τι­κού τομέα και οίκοι ευγη­ρί­ας. Τόποι θρη­σκευ­τι­κής λατρεί­ας και μονα­στη­ρια­κά συγκρο­τή­μα­τα. Τερά­στιο πολυ­σύ­χνα­στο οδι­κό δίκτυο που επι­βα­ρύ­νε­ται υπέρ­με­τρα και λόγω ύπαρ­ξης του αερο­δρο­μί­ου Μακεδονία.

Επί­σης ο ορει­νός όγκος του Χορ­τιά­τη, με την πλού­σια πανί­δα και χλω­ρί­δα, ο οποί­ος εκτεί­νε­ται από τα όρια των δήμων Πυλαί­ας – Χορ­τιά­τη και Θέρ­μης προς τα γεω­γρα­φι­κά όρια των δήμων Λαγκα­δά και Βόλ­βης, ουσια­στι­κά παρα­μέ­νει απρο­στά­τευ­τος, καθώς οι πλη­σιέ­στε­ρες δομές πυρο­προ­στα­σί­ας είναι ο 3ος πυρο­σβε­στι­κός σταθ­μός του Δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης και τα Πυρο­σβε­στι­κά κλι­μά­κια Λαγκα­δά και Σταυρού.

Η ύπαρ­ξη όλων αυτών των δεδο­μέ­νων, προ­ϋ­πο­θέ­τουν, σύμ­φω­να με τηνά­πο­ψη αρμό­διων υπη­ρε­σια­κών παρα­γό­ντων προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει μία ουσια­στι­κή οργά­νω­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας και της δασο­προ­στα­σί­ας στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης, τη δημιουρ­γία μιας κεντρι­κής πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας Α΄ Τάξης με έδρα το Δήμο της Θέρ­μης, συνε­πι­κου­ρού­με­νης από δύο πυρο­σβε­στι­κούς σταθ­μούς του­λά­χι­στον Γ΄ τάξης με έδρα τη Νέα Μηχα­νιώ­να και το Πανό­ρα­μα. Δυστυ­χώς όμως η πυρα­σφά­λεια των περιο­χών αυτών υπο­λεί­πε­ται των πραγ­μα­τι­κών απαι­τή­σε­ων και ως λύση ανά­γκης έχει επι­λε­γεί ο επι­με­ρι­σμός τομέ­ων ευθύ­νης στις ήδη υπάρ­χου­σες δομές πυρο­προ­στα­σί­ας ως εξής:

  • Η περιο­χή του Δήμου Θερ­μαϊ­κού και κατά το ήμι­συ της περιο­χής του δήμου Θέρ­μης έχουν ανα­τε­θεί στη 2η ΕΜΑΚ με έδρα το αερο­δρό­μιο, παρό­τι η κύρια απο­στο­λή της υπη­ρε­σί­ας αυτής είναι η επέμ­βα­ση και η ενί­σχυ­ση τοπι­κών υπη­ρε­σιών της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας σε μεγά­λης έκτα­σης και έντα­σης αστι­κού τύπου συμ­βά­ντα και δια­σώ­σεις από τρο­χαία ατυ­χή­μα­τα, σει­σμούς, πλημ­μύ­ρες και από μία σει­ρά άλλα ατυ­χή­μα­τα τεχνο­λο­γι­κής προ­έ­λευ­σης κ.λ.π.
  • Το 2ο ήμι­συ της περιο­χής του Δήμου Θέρ­μης και το ήμι­συ της περιο­χής του Δήμου Πυλαί­ας – Χορ­τιά­τη έχει ανα­τε­θεί στον 3ο Πυρο­σβε­στι­κό Σταθ­μό με έδρα τις εγκα­τα­στά­σεις της Περι­φε­ρεια­κής Διοί­κη­σης Π.Υ. Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας στην οδό 25η Μαρ­τί­ου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Το άλλο μισό της περιο­χής του Δήμου Πυλαί­ας – Χορ­τιά­τη έχει ανα­τε­θεί στον 2ο Πυρο­σβε­στι­κό Σταθ­μό με έδρα στην οδό Μονα­στη­ρί­ου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Γενι­κό­τε­ρα όμως και σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις υπη­ρε­σια­κών παρα­γό­ντων, η πυρα­σφά­λεια συνο­λι­κό­τε­ρα του νομού Θεσ­σα­λο­νί­κης με τους 1.110.000 κατοί­κους σύμ­φω­να με την απο­γρα­φή του 2011, που αντι­στοι­χεί στο 58,92% του πλη­θυ­σμού της Περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και είναι ο 2ος πολυ­πλη­θέ­στε­ρος νομός της χώρας, δεν καλύ­πτε­ται σε αντι­στοι­χία με τις πραγ­μα­τι­κές του ανά­γκες από τις υπάρ­χου­σες δομές πυροπροστασίας.

Ουσια­στι­κά η επι­χει­ρη­σια­κή ευθύ­νη του μεγα­λύ­τε­ρου και πολυ­πλη­θέ­στε­ρου Νομού της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας επιμερίζεται:

  • Σε τέσ­σε­ρις πυρο­σβε­στι­κούς Σταθ­μούς, με τους τρεις εξ’ αυτών του 1ου , 2ου και 3ου να είναι εντός των ορί­ων του Δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης και τον 6ο στην περιο­χή της Σίνδου.
  • Στη 2η Ε.Μ.Α.Κ. με έδρα το αεροδρόμιο.
  • Και σε δύο πυρο­σβε­στι­κά κλι­μά­κια του Λαγκα­δά και του Σταυρού.

Σημειω­τέ­ον ότι πλέ­ον δύο πυρο­σβε­στι­κοί σταθ­μοί ο 4ος και ο 5ος, έχουν την απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη για την πυρα­σφά­λεια ο μεν πρώ­τος του ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νου λιμέ­να της Θεσ­σα­λο­νί­κης και ο δεύ­τε­ρος των ιδιω­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων αερο­δρο­μί­ου Μακεδονία.

Επί­σης με εξαί­ρε­ση τις κτι­ρια­κές εγκα­τα­στά­σεις του 1ου και 6ου Π.Σ. και ως ένα βαθ­μό του 3ου Π.Σ., όλες οι υπό­λοι­πες κτι­ρια­κές εγκα­τα­στά­σεις που στε­γά­ζουν τους άλλους δύο πυρο­σβε­στι­κούς Σταθ­μούς, τα δύο πυρο­σβε­στι­κά κλι­μά­κια και τη 2η ΕΜΑΚ είναι σε άθλια και επι­κίν­δυ­νη από πλευ­ράς στα­τι­κό­τη­τας κατά­στα­ση όπως Π.Χ. του 2ου Π.Σ. και δεν πλη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για σύγ­χρο­νες πυρο­σβε­στι­κές υπηρεσίες.

Το κόμ­μα μας έχο­ντας επι­δεί­ξει δια­χρο­νι­κά ιδιαί­τε­ρη ευαι­σθη­σία για την οργά­νω­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας και της δασο­προ­στα­σί­ας της χώρας, έχει παρέμ­βει αρκε­τές φορές για την επί­λυ­ση αυτών των προβλημάτων.

Δεν είναι λίγες οι περι­πτώ­σεις που η εκφρα­σμέ­νη του αγω­νία για το επί­πε­δο οργά­νω­σης της πυρο­προ­στα­σί­ας της χώρας, επι­βε­βαιώ­θη­κε από τα ίδια τα τρα­γι­κά γεγο­νό­τα, όπως δυστυ­χώς έγι­νε και στην περί­πτω­ση του ολέ­θρου που προ­κά­λε­σε η πυρ­κα­γιά στο ΜΑΤΙ.

Δυστυ­χώς όμως και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση όπως και οι προη­γού­με­νες, παρά τα όσα δει­νά έχει υπο­στεί ο τόπος και ο λαός μας από τις μεγά­λες κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές, το σοβα­ρό ζήτη­μα της πυρο­προ­στα­σί­ας το αντι­με­τω­πί­ζει με κρι­τή­ρια «κόστους — οφέ­λους» και όχι με τις επι­βε­βαιω­μέ­νες ανά­γκες του λαού και της χώρας για ουσια­στι­κή αντι­πυ­ρι­κή θωράκιση.

Το εντάσ­σει στο στρα­τη­γι­κό της σχε­δια­σμό μετά και την ψήφι­ση του Νόμου 4662/2020, που ανοί­γει τον δρό­μο για:

  • Την ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων σε όλο το φάσμα της πυρο­προ­στα­σί­ας και της δασο­προ­στα­σί­ας της χώρας.
  • Την περαι­τέ­ρω εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των υπη­ρε­σιών πυρο­προ­στα­σί­ας, την επι­βο­λή της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας και μέσω των φορέ­ων της τοπι­κής διοί­κη­σης που ανα­λαμ­βά­νουν ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρες αρμοδιότητες.
  • Τη συρ­ρί­κνω­ση του μόνι­μου προ­σω­πι­κού και την κατάρ­γη­ση­δο­μών πυρο­προ­στα­σί­ας του κρα­τι­κού μηχανισμού.
  • Την περαι­τέ­ρω ελα­στι­κο­ποί­η­ση των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων και τη συρ­ρί­κνω­ση των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των των πυρο­σβε­στών, με στό­χο την ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη μεί­ω­ση των δαπα­νών του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, αξιο­ποιώ­ντας στο έπα­κρο τον εθε­λο­ντι­σμό και της Μ.Κ.Ο.

Εκτί­μη­ση μας όμως είναι ότι στις σημε­ρι­νές σύγ­χρο­νες συν­θή­κες που έχουν δια­μορ­φω­θεί συνο­λι­κό­τε­ρα στον Νόμο Θεσ­σα­λο­νί­κης, καθι­στούν την οργά­νω­ση και τον σχε­δια­σμό της πυρο­προ­στα­σί­ας του επι­κίν­δυ­να ανα­χρο­νι­στι­κό, αφού βασί­ζε­ται στα δεδο­μέ­να της δεκα­ε­τί­ας του 70.

Για όλους του παρα­πά­νω λόγους καθί­στα­ται πλέ­ον επι­τα­κτι­κή ανά­γκη η άμε­ση κάλυ­ψη των ανα­γκών πυρο­προ­στα­σί­ας στην Ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λο­νί­κη και ο επα­να­σχε­δια­σμός του γενι­κό­τε­ρου πλαι­σί­ου πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­προ­στα­σί­ας του Νομού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουρ­γοί :

  1. Είναι στις προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθούν επαρ­κώς οι ανά­γκες πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­προ­στα­σί­ας της Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης, να προ­χω­ρή­σει στη­νί­δρυ­ση πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας Α΄ Τάξης στο Δήμο Θέρ­μης και πυρο­σβε­στι­κών σταθ­μών Γ΄ τάξη­ςστου­ςΔή­μους Θερ­μαϊ­κού και Πυλαί­ας – Χορ­τιά­τη και να μερι­μνή­σει για τη στε­λέ­χω­ση τους, με αντί­στοι­χες προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού και τη μονι­μο­ποί­η­ση του ήδη υπάρ­χο­ντος με 6μηνες και 5ετής συμ­βά­σεις προσωπικού;
  2. Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρ­νη­ση ώστε να υπάρ­ξει ένας συνο­λι­κό­τε­ρος επα­να­σχε­δια­σμός με βάση τις σημε­ρι­νές σύγ­χρο­νες ανά­γκες στην οργά­νω­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας του Νομού Θεσ­σα­λο­νί­κης, με περαι­τέ­ρω ίδρυ­ση πυρο­σβε­στι­κών σταθ­μών όπου αυτό κρί­νε­ται απα­ραί­τη­το σύμ­φω­να και με τις προ­τά­σεις των υπη­ρε­σια­κών οργά­νων και για την ανα­βάθ­μι­ση των πυρο­σβε­στι­κών κλι­μα­κί­ων Λαγκα­δά και Σταυ­ρού σε πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες Β΄ καιΓ΄ Τάξης αντίστοιχα;
  3. Θα λάβει μέτρα η κυβέρ­νη­ση για να λυθεί με επάρ­κεια το στε­γα­στι­κό πρό­βλη­μα­του 2ου και 4ου πυρο­σβε­στι­κού σταθ­μού, της 2ης ΕΜΑΚ καθώς και των πυρο­σβε­στι­κών κλι­μα­κί­ων Λαγκα­δά και Σταυρού;»
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο