Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ — ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας: Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν τη ζωή μας στα ζάρια

Εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας!

Με αφορ­μή τα επι­φορ­τι­σμέ­να επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να της περιο­χής και τις εκεί επι­σκέ­ψεις κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών , η ΕΠ Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ τονί­ζει:

«Την ώρα που η ΠΕ Κοζά­νηςβρά­ζει” από τον κορο­νο­ϊό και οι καταγ­γε­λί­ες για ελλεί­ψεις ουσια­στι­κών μέτρων προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, οι τρα­γι­κές ελλεί­ψεις στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας δεί­χνουν τον πραγ­μα­τι­κό ένο­χο γι’ αυτήν την επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη, η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να κρύ­ψει τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της πίσω από την “ατο­μι­κή ευθύ­νη” και κου­νά­ει το δάχτυ­λο στον λαό και τους εργα­ζό­με­νους να τηρή­σουν ευλα­βι­κά τα μέτρα αλλιώς “θα επι­βλη­θούν νέα πιο σκλη­ρά μέτρα”.
Η ανη­συ­χία των τελευ­ταί­ων ημε­ρών από πλευ­ράς κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών μόνο υπο­κρι­τι­κή μπο­ρεί να θεω­ρη­θεί από τη στιγ­μή που δεν συν­δυά­στη­κε όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα με ουσια­στι­κά μέτρα πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας της υγείας.

Απο­τε­λούν πραγ­μα­τι­κή πρό­κλη­ση για τον λαό της περιο­χής τα ευχο­λό­για και η “παρη­γο­ριά” από τον υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, κ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, την ίδια στιγ­μή που υπάρ­χουν μια σει­ρά κρί­σι­μα ερω­τή­μα­τα και αιτή­μα­τα που έχουν θέσει οι υγειο­νο­μι­κοί, εργα­τι­κά σωμα­τεία και μαζι­κοί φορείς της περιο­χής μας εδώ και μήνες.

  • Τι μέτρα πάρ­θη­καν στους χώρους δου­λειάς όπου συγ­χρω­τί­ζε­ται καθη­με­ρι­νά μεγά­λος όγκος εργα­ζο­μέ­νων όπως εργο­στά­σια ΔΕΗ, σου­περ­μάρ­κετ και δομές Υγεί­ας και Πρό­νοιας της ΠΕ Κοζά­νης (νοσο­κο­μεία, γηρο­κο­μεία, κλει­στές δομές κλπ.); Υπάρ­χουν δεκά­δες καταγ­γε­λί­ες από εργα­ζό­με­νους και σωμα­τεία για ελλι­πή μέτρα προστασίας.
  • Υπάρ­χει επάρ­κεια σε ατο­μι­κά μέσα προ­στα­σί­ας (μάσκες αντι­ση­πτι­κά) σε χώρους δου­λειάς και υπη­ρε­σί­ες ή επι­βα­ρύ­νε­ται μόνο η ατο­μι­κή ευθύ­νη και η τσέ­πη των εργα­ζο­μέ­νων με βάση και πάλι καταγ­γε­λί­ες από αντί­στοι­χους χώρους; Η όποια ανά­γκη για ελέγ­χους τήρη­σης των μέτρων δεν γίνε­ται να εξα­ντλεί­ται στους ατο­μι­κούς ελέγ­χους και τα ατο­μι­κά πρό­στι­μα, χωρίς να γίνο­νται ουσια­στι­κοί και συχνοί έλεγ­χοι στους μεγά­λους χώρους δουλειάς.
  • Κατά πόσο προ­χω­ρά­ει με επάρ­κεια η ιχνη­λά­τη­ση των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των; Δια­βε­βαιώ­νε­ται πλέ­ον και από επί­ση­μα χεί­λη πως οι ιχνη­λα­τή­σεις πραγ­μα­το­ποιού­νται μόνο από το τοπι­κό κλι­μά­κιο του ΕΟΔΥ, το οποίο είναι τρα­γι­κά υπο­στε­λε­χω­μέ­νο. Σε αυτή την έκτα­κτη κατά­στα­ση, λοι­πόν, για­τί δεν εντάσ­σε­ται η Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας σ’ αυτή την τόσο κρί­σι­μη και ανα­γκαία δια­δι­κα­σία για τον έλεγ­χο της δια­σπο­ράς; Είναι ή δεν είναι εγκλη­μα­τι­κή η ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και της 3ης ΥΠΕ που αντί να ενι­σχύ­σουν την ΠΦΥ με μέσα και προ­σω­πι­κό συνε­χί­ζουν ακό­μα και τώρα να την απο­ψι­λώ­νουν μετα­κι­νώ­ντας για­τρούς από τα ΚΥ στα νοσο­κο­μεία της περιοχής;
  • Είναι ή όχι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να γίνο­νται μαζι­κά, επα­να­λαμ­βα­νό­με­να δωρε­άν τεστ στους μεγά­λους χώρους δου­λειάς και μέσα στην πόλη;
  • Σχε­τι­κά με τους συμπο­λί­τες μας που νοσούν επι­βε­βαιω­μέ­να, έχουν εξα­σφα­λι­στεί με ευθύ­νη τους κρά­τους και των τοπι­κών αρχών δομές για απο­μό­νω­ση και παρα­κο­λού­θη­ση της υγεί­ας τους ή έχει αφε­θεί η καρα­ντί­να στην ατο­μι­κή τους απο­κλει­στι­κά ευθύ­νη; Πώς είναι δυνα­τόν να απο­μο­νω­θούν τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα που δεν χρή­ζουν νοση­λεί­ας μέσα σε ένα σπί­τι 60–70 τ.μ.; Είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη για επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών κλι­νών και ξενο­δο­χεί­ων ώστε να απο­μο­νώ­νο­νται με ασφά­λεια και να παρα­κο­λου­θού­νται ιατρι­κά τα κρού­σμα­τα ώστε να μειω­θεί η ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή διασπορά.
  • Σχε­τι­κά με τα θετι­κά κρού­σμα­τα στους χώρους δου­λειάς, γίνε­ται επαρ­κής ιχνη­λά­τη­ση με ευθύ­νη της εργο­δο­σί­ας και του κρά­τους; Εξα­σφα­λί­ζο­νται όλες οι απα­ραί­τη­τες άδειες για να εξα­σφα­λι­στεί η απο­μά­κρυν­ση από την εργα­σία χωρίς να υπάρ­χει απει­λή απώ­λειας εισο­δή­μα­τος ή από­λυ­σης; Δίνο­νται σαφείς και επι­στη­μο­νι­κά ορθές οδη­γί­ες για την ασφα­λή επι­στρο­φή τους στην εργα­σία; Ή ακο­λου­θού­νται τα κου­τσου­ρε­μέ­να υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα με γνώ­μο­να τα κέρ­δη των εργοδοτών;
  • Πώς απα­ντούν τα κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη στη δικαιο­λο­γη­μέ­νη ανη­συ­χία εκα­το­ντά­δων αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων εμπό­ρων της περιο­χής; Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ εμπαί­ζει κυριο­λε­κτι­κά τους μικρούς εμπό­ρους με την εφαρ­μο­γή του “click away” στη λει­τουρ­γία των κατα­στη­μά­των, από την οποία ευνο­ού­νται οι εμπο­ρι­κές αλυ­σί­δες και τα πολυ­κα­τα­στή­μα­τα που έχουν ήδη μπου­κώ­σει από τις παραγ­γε­λί­ες και τα υπερ­κέρ­δη. Έχουν εξα­σφα­λι­στεί όλα τα ανα­γκαία μέτρα στή­ρι­ξης των μικρών εμπό­ρων, η άμε­ση έντα­ξή τους στο επί­δο­μα ειδι­κού σκο­πού, η γεν­ναία δια­γρα­φή μέρους των χρε­ών τους σε τρά­πε­ζες, εφο­ρία, που έχουν συσ­σω­ρευ­τεί αυτή την περίοδο;

 

Και τέλος, εφό­σον το 2ο κύμα ήταν ανα­με­νό­με­νο και η τάση για την περιο­χή μας είναι στα­θε­ρά αυξη­τι­κή τους τελευ­ταί­ους δύο μήνες, τι μέτρα πάρ­θη­καν από τους αρμό­διους κυβερ­νη­τι­κούς φορείς, ώστε να αντι­με­τω­πι­στούν οι αυξη­μέ­νες απαι­τή­σεις υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης του λαού της περιο­χής; Είναι διαρ­κείς οι καταγ­γε­λί­ες των εργα­ζο­μέ­νων των νοσο­κο­μεί­ων της περιο­χής (σωμα­τεί­ων, Επι­τρο­πών Αγώ­να) για ανε­παρ­κείς προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού και για μετα­τρο­πή των δομών Υγεί­ας σε δομές μιας νόσου. Αντί­στοι­χες καταγ­γε­λί­ες και για τη λει­τουρ­γία των ΜΕΘ που ουσια­στι­κά λει­τουρ­γούν χωρίς επάρ­κεια σε εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό, όπως για παρά­δειγ­μα στο Νοσο­κο­μείο Κοζάνης.

Αν η κυβέρ­νη­ση και οι αρμό­διοι είχαν μερι­μνή­σει ουσια­στι­κά για όλα τα παρα­πά­νω, δεν θα χρεια­ζό­ταν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν το πιο “δυνα­τό της χαρ­τί”, της δήθεν “ανευ­θυ­νό­τη­τας πολι­τών” και της “ατο­μι­κής ευθύ­νης” για την τήρη­ση των μέτρων. Οι στη­μέ­νοι διά­λο­γοι περί ανευ­θυ­νό­τη­τας πολι­τών, από­κρυ­ψης στοι­χεί­ων και φόβου στιγ­μα­τι­σμού δεν μπο­ρούν να δίνουν άλλο­θι στα κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη και να απο­τε­λούν την κύρια αιτία για την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση της ΠΕ Κοζά­νης. Προ­λειαί­νουν το έδα­φος για πιο αυστη­ρά περιο­ρι­στι­κά μέτρα τύπου lockdown, που από μόνα τους δεν μπο­ρούν να περιο­ρί­σουν τη δια­σπο­ρά. Δεν μπο­ρεί να επι­δί­δε­ται μονο­με­ρώς σ’ αυτά η κυβέρ­νη­ση με τις περί­φη­μες επι­σκέ­ψεις των στε­λε­χών της. Στο κάτω κάτω, αν υπάρ­χει φόβος και ανα­σφά­λεια, αυτά πυρο­δο­τού­νται από τα ανε­παρ­κή μέτρα προ­στα­σί­ας και τη δρα­μα­τι­κή κατά­στα­ση των δομών Υγεί­ας στην περιο­χή για τα οποία έχει απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη το κράτος.

Τα παρα­πά­νω μέτρα πρέ­πει να γίνουν πρά­ξη έστω και τώρα. Κάθε καθυ­στέ­ρη­ση της κυβέρ­νη­σης ισο­δυ­να­μεί με ακό­μη πιο βαρύ κόστος σε ανθρώ­πι­νες ζωές. Ο λαός να πει φτά­νει πια και να απαι­τή­σει μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των του εδώ και τώρα! Να βάλει στο στό­χα­στρο την πολι­τι­κή που αντι­με­τω­πί­ζει την υγεία ως εμπό­ρευ­μα και κόστος, πολι­τι­κή που υπη­ρέ­τη­σαν δια­χρο­νι­κά όλες οι κυβερνήσεις.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας — Πρόνοιας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο