Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ερώτηση για την επαγγελματική απορρόφηση αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας

Ερώ­τη­ση προς τους υπουρ­γούς Εσω­τε­ρι­κών και Παι­δεί­ας σχε­τι­κά με τα προ­βλή­μα­τα επαγ­γελ­μα­τι­κής απορ­ρό­φη­σης που αντι­με­τω­πί­ζουν οι από­φοι­τοι Τμη­μά­των Αρχειο­νο­μί­ας — Βιβλιο­θη­κο­νο­μί­ας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κατέ­θε­σαν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Γιάν­νης Δελής και Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης.

Συγκε­κρι­μέ­να η Ερώ­τη­ση αναφέρει:

«Σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα επαγ­γελ­μα­τι­κής απορ­ρό­φη­σης αντι­με­τω­πί­ζουν οι εκα­το­ντά­δες από­φοι­τοι των Τμη­μά­των ΑΕΙ και ΤΕΙ Αρχειο­νο­μί­ας — Βιβλιο­θη­κο­νο­μί­ας, τα οποία λει­τουρ­γούν εδώ και χρό­νια. Να σημειω­θεί πως το Τμή­μα Αρχειο­νο­μί­ας — Βιβλιο­θη­κο­νο­μί­ας και Μου­σειο­λο­γί­ας του Ιόνιου Πανε­πι­στη­μί­ου, που είναι και το παλαιό­τε­ρο, λει­τουρ­γεί από το ακα­δη­μαϊ­κό έτος 1993–1994.

Οι από­φοι­τοι των Τμη­μά­των Αρχειο­νο­μί­ας και Βιβλιο­θη­κο­νο­μί­ας θα έπρε­πε, εν δυνά­μει, να εργά­ζο­νται στις υπη­ρε­σί­ες των Γενι­κών Αρχεί­ων του Κρά­τους και άλλα αρχεία (Πανε­πι­στη­μί­ων, τρα­πε­ζών και οργα­νι­σμών, δικα­στη­ρί­ων, υπουρ­γεί­ων και κυβερ­νη­τι­κών φορέ­ων, εται­ρειών κ.α.), στις παντός είδους βιβλιο­θή­κες της χώρας (Εθνι­κή Βιβλιο­θή­κη, Βιβλιο­θή­κη της Βου­λής, βιβλιο­θή­κες Πανε­πι­στη­μί­ων και ΑΤΕΙ, ερευ­νη­τι­κών κέντρων και μου­σεί­ων, δημο­τι­κές βιβλιο­θή­κες, βιβλιο­θή­κες υπουρ­γεί­ων, βιβλιο­θή­κες σχο­λεί­ων, νοσο­κο­μεί­ων, τρα­πε­ζών και άλλων οργα­νι­σμών), σε μου­σεία, σε κέντρα τεκ­μη­ρί­ω­σης και πλη­ρο­φό­ρη­σης, εκδο­τι­κούς οίκους και σε έργα ψηφιο­ποί­η­σης.
Ενώ επί­σης είναι σε θέση να αντα­πο­κρι­θούν και στα καθή­κο­ντα τεκ­μη­ριω­τή σε Υπη­ρε­σί­ες Τεκ­μη­ρί­ω­σης και Ενη­μέ­ρω­σης, όπως προ­βλέ­πει ο νόμος 1566/86.

Λεωνίδας Στολτίδης

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά είναι τα στοι­χεία που παρου­σί­α­σε το “Περι­φε­ρεια­κό Τμή­μα της Ένω­σης Ελλή­νων Βιβλιο­θη­κο­νό­μων Βορεί­ου Ελλά­δας”, σε σχε­τι­κή της καταγ­γε­λία προς την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, όπου:

  • Οι από­φοι­τοι του κλά­δου απο­κλεί­ο­νται παντε­λώς από την κατά­λη­ψη άλλων θέσε­ων στον Δημό­σιο Τομέα.
  • Στις 46 Δημό­σιες Βιβλιο­θή­κες που λει­τουρ­γούν στην Ελλά­δα απα­σχο­λού­νται 110 υπάλ­λη­λοι εκ των οποί­ων μόνο οι 40 είναι κάτο­χοι πτυ­χί­ου Βιβλιοθηκονομίας.
  • Με τα άρθρα 179 και 199 του Ν.4610/2019 καθο­ρί­στη­καν οι οργα­νι­κές θέσεις των Γενι­κών Αρχεί­ων του Κρά­τους, σύμ­φω­να με τα οποία μόνο οι 185 εκ των 556 οργα­νι­κών θέσε­ων που συνο­λι­κά συστά­θη­καν κατα­νε­μή­θη­καν στον κλά­δο των Βιβλιο­θη­κο­νό­μων. Οι υπό­λοι­πες 379 θέσεις κατα­νε­μή­θη­καν μετα­ξύ μη συνα­φών με το αντι­κεί­με­νο επιστημόνων.
  • Με την παρ. 2 της περ. Β του Άρθρου 26 του ΠΔ 12/2020, στις οργα­νι­κές μονά­δες του Τεχνι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου Ελλά­δας, ορί­ζο­νται ως Προϊ­στά­με­νοι του Τμή­μα­τος Βιβλιο­θή­κης της Διεύ­θυν­σης Επι­στη­μο­νι­κής και Ανα­πτυ­ξια­κής Δρα­στη­ριό­τη­τας ΠΕ Μηχα­νι­κών κατά προ­τε­ραιό­τη­τα υπάλ­λη­λοι των κλά­δων των ΠΕ Μηχα­νι­κών και κατά δεύ­τε­ρον των ΠΕ όλων των υπο­λοί­πων κλά­δων και ειδι­κο­τή­των, δηλα­δή με υψη­λό­τε­ρη σει­ρά προ­τε­ραιό­τη­τας από τους από­φοι­τους Βιβλιο­θη­κο­νο­μί­ας, οι οποί­οι τίθε­νται στην τρί­τη και τελευ­ταία θέση της κλί­μα­κας προτεραιότητας.
  • Ακό­μη, με το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν.4452/2017, τρο­πο­ποι­ή­θη­κε το Άρθρο 2 του Ν.3149/2003, στην παρ. 4 περ. γ) στο οποίο καθο­ρί­ζο­νται τα προ­σό­ντα που απαι­τεί­ται να κατέ­χει ο Γενι­κός Διευ­θυ­ντής της Εθνι­κής Βιβλιο­θή­κης της Ελλά­δος. Εκεί ορί­ζε­ται ότι αρκεί οποιο­δή­πο­τε πτυ­χίο Τρι­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης, χωρίς να απαι­τεί­ται συνά­φεια με το γνω­στι­κό αντι­κεί­με­νο της Βιβλιοθηκονομίας

Είναι σημα­ντι­κό να ανα­φερ­θεί ότι ο απαρ­χαιω­μέ­νος ιδρυ­τι­κός νόμος των ΓΑΚ του 1991, συνε­χί­ζει να προ­βλέ­πει στον κλά­δο ΠΕ Αρχειο­νό­μων να τοπο­θε­τού­νται και να μπο­ρούν να μετα­τα­χθούν πτυ­χιού­χοι Φιλο­σο­φι­κής ή Νομι­κής οι οποί­οι να δια­θέ­τουν τριε­τή αρχεια­κή προ­ϋ­πη­ρε­σία, παρα­βλέ­πο­ντας τον ν. 3528/2007/ΦΕΚ 26 τ. Α’. (Υπαλ­λη­λι­κός Κώδι­κας) άρθρο 30 όπου “Ο υπάλ­λη­λος εκτε­λεί τα καθή­κο­ντα του κλά­δου ή της ειδι­κό­τη­τάς του” καθώς και το άρθρο 69, όπου “ο μετα­τασ­σό­με­νος πρέ­πει να κατέ­χει τον τίτλο σπου­δών που απαι­τεί­ται για τον κλά­δο στον οποίο μετατάσσεται”.

Επι­προ­σθέ­τως, παρα­τη­ρεί­ται ότι σε ετή­σια βάση πραγ­μα­το­ποιού­νται εκα­το­ντά­δες απο­σπά­σεις εκπαι­δευ­τι­κών ποι­κί­λων ειδι­κο­τή­των (γυμνα­στών, μου­σι­κών, θεο­λό­γων κλπ.), τόσο στην Εθνι­κή και τις Δημό­σιες Βιβλιο­θή­κες, όσο και στα ΓΑΚ.

Επί­σης και ενώ ο ρόλος των Σχο­λι­κών Βιβλιο­θη­κών είναι ιδιαί­τε­ρα πολυ­σή­μα­ντος, πολυ­διά­στα­τος, επι­μορ­φω­τι­κός κατά την εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία και συμ­βάλ­λει καθο­ρι­στι­κά στην εξυ­πη­ρέ­τη­ση και υπο­στή­ρι­ξη των ανα­γκών του συνό­λου της εκπαι­δευ­τι­κής κοι­νό­τη­τας. Εντού­τοις, η Πολι­τεία έχει ανα­γνω­ρί­σει πολ­λές φορές, ύστε­ρα από ερω­τή­μα­τα του “Περι­φε­ρεια­κού Τμή­μα­τος της Ένω­σης Ελλή­νων Βιβλιο­θη­κο­νό­μων Βορεί­ου Ελλά­δας” που υπε­βλή­θη­σαν γρα­πτώς με επι­στο­λές προς τη Διοί­κη­ση, ότι οι Σχο­λι­κές Βιβλιο­θή­κες είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­νες και ότι σε καμία εκ των 1.800 Σχο­λι­κών Βιβλιο­θη­κών δεν υπάρ­χει ούτε ένας διο­ρι­σμέ­νος επι­στή­μο­νας βιβλιοθηκονόμος.

Επί­σης, παρό­λο που με βάση το άρθρο 11 του Νόμου 2986/2002 (ΦΕΚ 24Α) προ­βλέ­πε­ται ότι: “Για τη λει­τουρ­γία των κατά το άρθρο 43 του Ν.1566/1985 Σχο­λι­κών Βιβλιο­θη­κών, συνι­στώ­νται στο Υπουρ­γείο Εθνι­κής Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των πενή­ντα (50) θέσεις του κλά­δου ΠΕ Βιβλιο­θη­κο­νό­μων και πενή­ντα (50) θέσεις του κλά­δου ΤΕ Βιβλιο­θη­κο­νο­μί­ας. Τυπι­κά προ­σό­ντα διο­ρι­σμού στις θέσεις του κλά­δου ΠΕ ορί­ζο­νται το πτυ­χίο Τμή­μα­τος Βιβλιο­θη­κο­νο­μί­ας ή Αρχειο­νο­μί­ας — Βιβλιο­θη­κο­νο­μί­ας Πανε­πι­στη­μί­ου της ημε­δα­πής ή ισό­τι­μο και αντί­στοι­χο της αλλο­δα­πής και του κλά­δου ΤΕ το πτυ­χίο Τμή­μα­τος Βιβλιο­θη­κο­νο­μί­ας ή Αρχειο­νο­μί­ας — Βιβλιο­θη­κο­νο­μί­ας ΤΕΙ της ημε­δα­πής ή ισό­τι­μο και αντί­στοι­χο της αλλο­δα­πής. Στην περί­πτω­ση έλλει­ψης υπο­ψη­φί­ων με τα προ­σό­ντα αυτά μπο­ρεί να γίνο­νται δεκτοί και οι έχο­ντες τα προ­σό­ντα που προ­βλέ­πο­νται από τις δια­τά­ξεις του άρθρου 10 του π.δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39 Α΄) για το διο­ρι­σμό υπο­ψη­φί­ων σε θέσεις του κλά­δου βιβλιο­θη­κο­νό­μων. Με προ­ε­δρι­κό διά­ταγ­μα, που εκδί­δε­ται με πρό­τα­ση των Υπουρ­γών Εθνι­κής Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των και Οικο­νο­μι­κών, μπο­ρεί να αυξά­νο­νται οι συνι­στώ­με­νες θέσεις ανά­λο­γα με τις ανά­γκες των Σχο­λι­κών Βιβλιο­θη­κών. Με από­φα­ση του Υπουρ­γού Εθνι­κής Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των τοπο­θε­τού­νται οι διο­ρι­ζό­με­νοι στις θέσεις βιβλιο­θη­κο­νό­μων σε σχο­λι­κές μονά­δες, στις οποί­ες λει­τουρ­γούν Σχο­λι­κές Βιβλιο­θή­κες”, ούτε αυτή πρό­βλε­ψη, που είναι στα­γό­να στον ωκε­α­νό των ανα­γκών, δεν έχει υλοποιηθεί!

Σύμ­φω­να με τα παρα­πά­νω, Ερω­τώ­νται οι κ. Υπουργοί:

  • Ποιος είναι ο σχε­δια­σμός της κυβέρ­νη­σης για την κάλυ­ψη των κενών οργα­νι­κών θέσε­ων και την πρό­σλη­ψη, με μόνι­μη σχέ­ση εργα­σί­ας, βιβλιο­θη­κο­νό­μων και αρχειο­νό­μων στις βιβλιο­θή­κες όλης της χώρας, την Εθνι­κή Βιβλιο­θή­κη και τα κατά τόπους Γενι­κά Αρχεία του Κρά­τους κλπ., εξα­λεί­φο­ντας το φαι­νό­με­νο των απο­σπά­σε­ων υπαλ­λή­λων άλλων ειδι­κο­τή­των (π.χ. εκπαι­δευ­τι­κών ποι­κί­λων ειδικοτήτων);
  • Είναι στις προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης, η αλλα­γή του απαρ­χαιω­μέ­νου οργα­νι­σμού των ΓΑΚ του 1991, που συνε­χί­ζει να προ­βλέ­πει στον κλά­δο ΠΕ Αρχειο­νό­μων να τοπο­θε­τού­νται και να μπο­ρούν να μετα­τα­χθούν πτυ­χιού­χοι Φιλο­σο­φι­κής ή Νομι­κής οι οποί­οι να δια­θέ­τουν τριε­τή αρχεια­κή προϋπηρεσία;
  • Είναι στις προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης να συμπε­ρι­λά­βει και τους κατέ­χο­ντες τίτλους σπου­δών των τμη­μά­των ΑΕΙ και ΤΕΙ Αρχειο­νο­μί­ας — Βιβλιο­θη­κο­νο­μί­ας στις προ­κη­ρυσ­σό­με­νες θέσεις για πρό­σλη­ψη διοι­κη­τι­κών υπαλ­λή­λων στους φορείς του δημό­σιου και ευρύ­τε­ρου δημό­σιου τομέα;».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο