Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ερώτηση για τον άμεσο απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων στο Ιράν

Τον άμε­σο απε­γκλω­βι­σμό των ναυ­τερ­γα­τών των δύο δεξα­με­νό­πλοιων στο Ιράν ζητά­ει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε στον Ύπα­το Εκπρό­σω­πο Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής της ΕΕ Ζ. Μπο­ρέλ. Η ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος Κώστας Παπα­δά­κης έχει ως εξής:

«Ο ένο­πλες δυνά­μεις του Ιράν προ­χώ­ρη­σαν σε ένο­πλη κατά­λη­ψη δύο δεξα­με­νό­πλοιων που έπλε­αν υπό ελλη­νι­κή σημαία σε διε­θνή ύδα­τα, πλη­σί­ον των ακτών της χώρας. Απο­τέ­λε­σμα της επι­χεί­ρη­σης των ιρα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων είναι να κρα­τού­νται τα πλοία και τα πλη­ρώ­μα­τά τους, ανά­με­σά τους και Έλλη­νες ναυ­τερ­γά­τες, στο λιμά­νι Bandar Abbas.

Το απα­ρά­δε­κτο αυτό συμ­βάν φαί­νε­ται πως έρχε­ται ως «αντί­ποι­να» του Ιράν για κατά­σχε­ση φορ­τί­ου ιρα­νι­κού πετρε­λαί­ου εντός των ελλη­νι­κών χωρι­κών υδά­των, το οποίο μετέ­φε­ρε πλοίο ρωσι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Η δέσμευ­ση του ιρα­νι­κού πετρε­λαί­ου έγι­νε έπει­τα από υπό­δει­ξη των ΗΠΑ, στο πλαί­σιο των κυρώ­σε­ων που έχουν επι­βά­λει στο Ιράν αλλά και τη Ρωσία. Μάλι­στα το πλοίο υπό ρωσι­κή σημαία το οποίο μετέ­φε­ρε το ιρα­νι­κό πετρέ­λαιο και επί σχε­δόν δυο μήνες είχαν καθη­λώ­σει οι ελλη­νι­κές αρχές στην Κάρυ­στο, στη Νότια Εύβοια, ανή­κε σε όμι­λο που δεν συμπε­ρι­λαμ­βα­νό­ταν στις κυρώσεις.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με τη στή­ρι­ξη των άλλων κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­κού τόξου,  λει­τουρ­γώ­ντας ως σημαιο­φό­ρος των επι­κίν­δυ­νων αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κών σχε­δια­σμών, σε αντα­γω­νι­σμό με τη Ρωσία, εμπλέ­κει ακό­μη βαθύ­τε­ρα την Ελλά­δα στις σφο­δρές αντι­πα­ρα­θέ­σεις των αστι­κών τάξε­ων που εγκυ­μο­νούν απρό­βλε­πτους κιν­δύ­νους για τους λαούς.

Με βάση τα παρα­πά­νω, ερω­τά­ται ο Ύπα­τος Εκπρό­σω­πος Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής της ΕΕ/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής:

- Τι προ­τί­θε­ται να κάνει για την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­ση και τον επα­να­πα­τρι­σμό των πλη­ρω­μά­των των δύο πλοί­ων που κρα­τού­νται στο Ιράν;

- Πώς τοπο­θε­τεί­ται στο γεγο­νός ότι η πολι­τι­κή των κυρώ­σε­ων που κλι­μα­κώ­νει τους αντα­γω­νι­σμούς επι­φέ­ρει βαριές συνέ­πειες σε βάρος των λαών και οδη­γεί σε αντί­ποι­να που θέτουν σε κίν­δυ­νο τη ζωή και την ασφά­λεια των πλη­ρω­μά­των των πλοί­ων, την ασφά­λεια της διε­θνούς ναυσιπλοΐας;».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο