Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ερώτηση στην Ε.Ε. για το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ για τις διαδηλώσεις

Το νομο­σχέ­διο — τερα­τούρ­γη­μα της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ για τις δια­δη­λώ­σεις που επι­χει­ρεί «να βάλει στο γύψο» τους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων καταγ­γέλ­λει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με κατ’ επεί­γου­σα ερώ­τη­σή της προς την Ευρω­παϊ­κή Επιτροπή.

Στην ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σαν οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης και Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος τονί­ζουν ότι με το νομο­σχέ­διο κρα­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας, αυταρ­χι­σμού και κατα­στο­λής τίθε­ται υπό απα­γό­ρευ­ση και περιο­ρι­σμό κάθε κινη­το­ποί­η­ση. Πρό­κει­ται για κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης στα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων που εξα­πέ­λυ­σε και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ με τον περιο­ρι­σμό του δικαιώ­μα­τος στην απερ­γία, με την απα­γό­ρευ­ση των κινη­το­ποι­ή­σε­ων κατά των πλει­στη­ρια­σμών. Στό­χος η συκο­φά­ντη­ση και η ποι­νι­κο­ποί­η­ση των αγώ­νων, αλλά και η συνεί­δη­ση των νέων, καθώς η συμ­με­το­χή σε μια κινη­το­ποί­η­ση εμφα­νί­ζε­ται ως κάτι εν δυνά­μει επι­κίν­δυ­νο. Επι­διώ­κουν το να επι­κρα­τή­σει σιγή νεκρο­τα­φεί­ου τόσο στους χώρους δου­λειάς όσο και στους δρό­μους μπρο­στά στην εντει­νό­με­νη αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή για να πλη­ρώ­σει ξανά ο λαός την κρίση.

Βασι­κός πυρή­νας του νομο­σχε­δί­ου απο­τε­λεί η ευρω­ε­νω­σια­κή στρα­τη­γι­κή για τη λεγό­με­νη «κατα­πο­λέ­μη­ση της ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης» με βάση την οποία τσου­βα­λιά­ζο­νται προ­κλη­τι­κά οι κομ­μου­νι­στι­κές, οι ριζο­σπα­στι­κές ιδέ­ες, η πάλη του εργα­τι­κού λαϊ­κού κινή­μα­τος με τη δρά­ση φασι­στι­κών συμ­μο­ριών ή τζι­χα­ντι­στι­κών απο­κρου­στι­κών οργα­νώ­σε­ων, με υπαρ­κτές μορ­φές βίας όπως η ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή και η ενδο­σχο­λι­κή βία. Στο­χεύ­ουν σε όποιον συγκρού­ε­ται με τη δικτα­το­ρία του κεφα­λαί­ου και στην ποι­νι­κο­ποί­η­ση των αγώ­νων, αλλά και την ποι­νι­κο­ποί­η­ση της δρά­σης των κομ­μου­νι­στών. Αυτή είναι άλλω­στε και η επί­ση­μη πολι­τι­κή της ΕΕ.

Στο ίδιο πλαί­σιο το νομο­σχέ­διο εισά­γει εξε­λιγ­μέ­νους μηχα­νι­σμούς κατα­στο­λής και παρα­κο­λού­θη­σης συστή­νο­ντας «διεύ­θυν­ση πρό­λη­ψης της βίας», με ανά­θε­ση υπε­ρε­ξου­σιών ‑ακό­μη και τη λήψη προ­λη­πτι­κών μέτρων — σε αστυ­νο­μία και λιμε­νι­κό σώμα. Προ­βλέ­πει ακό­μη τη διά­λυ­ση συγκέ­ντρω­σης μετα­ξύ άλλων εάν αυτή δεν έχει γνω­στο­ποι­η­θεί στην αστυ­νο­μι­κή αρχή, την απα­γό­ρευ­σή της «εάν επα­πει­λεί­ται σοβα­ρός κίν­δυ­νος για τη δημό­σια ασφά­λεια» ή «εάν απει­λεί­ται σοβα­ρή δια­τά­ρα­ξη της κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κής ζωής», καθώς και τη δυνα­τό­τη­τα επι­βο­λής σει­ράς περιο­ρι­σμών. Επι­διώ­κε­ται η περαι­τέ­ρω ποι­νι­κο­ποί­η­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης με την ανα­γω­γή σε ιδιώ­νυ­μο της συμ­με­το­χής σε δια­δή­λω­ση που έχει απα­γο­ρευ­τεί, αλλά και με την ευθύ­νη του «οργα­νω­τή» δημό­σιας συνά­θροι­σης για την απο­ζη­μί­ω­ση όσων υπέ­στη­σαν βλά­βη της ζωής, της σωμα­τι­κής ακε­ραιό­τη­τας και της ιδιο­κτη­σί­ας τους. Πρό­κει­ται για δια­τά­ξεις που ανοί­γουν δρό­μο διευ­κο­λύ­νο­ντας την προ­βο­κα­τό­ρι­κη δρά­ση γνω­στών κρα­τι­κών και παρα­κρα­τι­κών μηχανισμών.

Αντί­στοι­χα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί σε μια σει­ρά από κρά­τη μέλη της ΕΕ. Άλλω­στε και σε έκθε­ση του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου για την «Κοι­νή Εξω­τε­ρι­κή Πολι­τι­κή και Πολι­τι­κή Ασφα­λεί­ας» οι «λαϊ­κές δια­δη­λώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας» ανα­φέ­ρο­νται ως παρά­γο­ντας κιν­δύ­νου για την ασφά­λεια που πρέ­πει να αντιμετωπιστεί.

Οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ υπέ­βα­λαν τα παρα­κά­τω ερωτήματα:

«Πώς τοπο­θε­τεί­ται η Επιτροπή:

- στο αίτη­μα να απο­συρ­θεί άμε­σα το νομο­σχέ­διο-τερα­τούρ­γη­μα της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ που επι­διώ­κει τη συκο­φά­ντη­ση και ποι­νι­κο­ποί­η­ση των λαϊ­κών δια­δη­λώ­σε­ων και συγκεντρώσεων;

- στο ότι ΕΕ και κυβερ­νή­σεις με το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που έχουν δια­μορ­φώ­σει για τις δια­δη­λώ­σεις εντεί­νουν την κατα­στο­λή, την παρα­κο­λού­θη­ση σε βάρος του εργα­τι­κού λαϊ­κού κινή­μα­τος και περι­στέλ­λουν κατα­κτη­μέ­να με αγώ­νες λαϊ­κές ελευ­θε­ρί­ες και δικαιώ­μα­τα προ­κει­μέ­νου να μπουν εμπό­δια στην οργά­νω­ση της πάλης των εργα­ζο­μέ­νων ενά­ντια στην αντερ­γα­τι­κή αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση και να επι­βλη­θεί σιγή νεκρο­τα­φεί­ου στους χώρους δουλειάς;».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο