Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία»

Η ΕΠ Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης του ΚΚΕ, σε ανα­κοί­νω­σή της σχε­τι­κά με τη ραγδαία αύξη­ση των κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού στην Περι­φέ­ρεια αναφέρει:

«Η από­το­μη αύξη­ση των κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού στην Περι­φέ­ρεια Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης, όπως και σε όλη τη Βόρεια Ελλά­δα, δεν απο­τε­λεί “κεραυ­νό εν αιθρία”. Για όσους ‑όπως η κυβέρ­νη­ση και παρά­γο­ντες της Τοπι­κής Διοί­κη­σης- κάνουν πως ξαφ­νιά­ζο­νται, τους υπεν­θυ­μί­ζου­με πως το ΚΚΕ έγκαι­ρα είχε προει­δο­ποι­ή­σει για την εκθε­τι­κή αύξη­ση των κρου­σμά­των και τους παρά­γο­ντες που οδή­γη­σαν στη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση. Από το πρώ­το κιό­λας κύμα της παν­δη­μί­ας με την παρέμ­βα­ση στο κίνη­μα, στο κοι­νο­βού­λιο, στα δημο­τι­κά και περι­φε­ρεια­κά συμ­βού­λια, διεκ­δι­κή­σα­με η κυβέρ­νη­ση να πάρει άμε­σα μέτρα, κυρίως:

Για να γίνο­νται τακτι­κοί έλεγ­χοι στους χώρους δου­λειάς από τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες σχε­τι­κά με την εφαρ­μο­γή των όρων υγιει­νής και ασφά­λειας, των πρω­το­κόλ­λων για την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας από την παν­δη­μία. Αντί για αυτό η κυβέρ­νη­ση οδή­γη­σε το ήδη εγκλη­μα­τι­κά υπο­στε­λε­χω­μέ­νο ΣΕΠΕ και όλες τις ελεγ­κτι­κές υπη­ρε­σί­ες σε πλή­ρη απρα­ξία. Ακό­μα και εκεί που υπήρ­χαν συγκε­κρι­μέ­νες καταγ­γε­λί­ες από τα σωμα­τεία έλεγ­χοι δεν έγι­ναν. Σήμε­ρα πολ­λά είναι τα κρού­σμα­τα που δεν δηλώ­νο­νται με ευθύ­νη της εργο­δο­σί­ας που κρα­δαί­νει την απει­λή της από­λυ­σης πάνω από τα κεφά­λια των εργατών.

Για να εξα­σφα­λι­στούν οι όροι “ανοίγ­μα­τος” του Του­ρι­σμού όπως επι­βά­λει η προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού και όχι τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Με μειω­μέ­νες πλη­ρό­τη­τες σε πλοία, αερο­πλά­να και όλα τα ΜΜΜ, με καθο­λι­κά τεστ για όσους εισέρ­χο­νται από τα χερ­σαία σύνο­ρα. Αντί για αυτά δόθη­κε το σήμα “ανοί­ξα­με και σας περι­μέ­νου­με”, οι έλεγ­χοι ήταν δειγ­μα­το­λη­πτι­κοί (12%) και οι πλη­ρό­τη­τες έφτα­σαν το 100% στα αερο­πλά­να και στο 85% στα πλοία προς τέρ­ψη των εφο­πλι­στών, των αερο­πο­ρι­κών εται­ριών και των μεγα­λο­ξε­νο­δό­χων. Οι παλι­νω­δί­ες με το κλεί­σι­μο των συνό­ρων (Νυμ­φαία) για κάποιες εβδο­μά­δες έπλη­ξαν κυρί­ως μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις του κλά­δου χωρίς να φέρουν κάποιο απο­τέ­λε­σμα, αφού τα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νταν με γεω­με­τρι­κή πρό­ο­δο. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το παρά­δειγ­μα της ΠΕ Καβά­λας όπου οι θυσί­ες του λαού την άνοι­ξη και το καλο­καί­ρι οδή­γη­σαν στην εκμη­δέ­νι­ση των κρου­σμά­των (Μάρ­της 4, Απρί­λης 2, Μάης 0, Ιού­νης 1) ενώ μετέ­πει­τα η πορεία της παν­δη­μί­ας πήρε την ανιού­σα (Ιού­λης 34, Αύγου­στος 88 ως και τον Οκτώ­βρη που φτά­σα­με ‑σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία του ΕΟΔΥ- στα 186!).

Για να γίνουν όλες οι απα­ραί­τη­τες προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού στα νοσο­κο­μεία και τις δομές της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας. Αντί για αυτό η κυβέρ­νη­ση συνέ­χι­σε να κου­νά­ει το δάχτυ­λο στο λαό και τη νεο­λαία και να τα ανά­γει όλα στην “ατο­μι­κή ευθύ­νη”. Με τη μέθο­δο της “κοπτο­ρα­πτι­κής” έκλει­νε και άνοι­γε τα Περι­φε­ρεια­κά ιατρεία, ανέ­στει­λε προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες εξε­τά­σεις και χει­ρουρ­γεία, μετα­κι­νού­σε προ­σω­πι­κό από μία κλι­νι­κή σε άλλη. Σχε­δόν μηδε­νι­κές προ­σλή­ψεις και αυτές κυρί­ως για επι­κου­ρι­κό προ­σω­πι­κό σε για­τρούς και με ολι­γό­μη­νες συμ­βά­σεις σε νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, πολ­λές από τις οποί­ες δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν τελι­κά (ή παραι­τή­θη­καν σε λίγες μέρες), αφού καλού­νταν αυτό το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό να “βγά­λει τα κάστα­να από τη φωτιά” με αντί­τι­μο λίγους μήνες εργα­σια­κή ομη­ρία! Σήμε­ρα οδη­γού­μα­στε και πάλι στα ίδια (αν όχι χει­ρό­τε­ρα) σύμ­φω­να με τις πρό­σφα­τες απο­φά­σεις του υπουρ­γεί­ου: όλα τα νοσο­κο­μεία δια­μορ­φώ­νουν κλι­νι­κές COVID με μεί­ω­ση κλι­νών από άλλες κλι­νι­κές, ΜΕΘ COVID με μεί­ω­ση των ΜΕΘ, μετα­κι­νή­σεις προ­σω­πι­κού, χωρίς την απα­ραί­τη­τη εξει­δί­κευ­ση στην εντα­τι­κο­λο­γία, κλεί­σι­μο εκ νέου των Περι­φε­ρεια­κών Ιατρεί­ων, χτύ­πη­μα δηλα­δή στην ΠΦΥ την ώρα που η ανά­πτυ­ξή της θα έπρε­πε να απο­τε­λεί προ­τε­ραιό­τη­τα. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το παρά­δειγ­μα των ΜΕΘ στο ΓΝ Καβά­λας, όπου δημιουρ­γού­νται 12 ΜΕΘ COVID (όσες ήταν μέχρι σήμε­ρα όλες οι ΜΕΘ), άλλες 6 ΜΕΘ για τα υπό­λοι­πα περι­στα­τι­κά. Μόνο που μέχρι σήμε­ρα που δεν νοση­λεύ­ο­νταν στις ΜΕΘ περι­στα­τι­κά κορο­νοϊ­ού η πλη­ρό­τη­τα έφτα­νε πολ­λές φορές το 50%. Επο­μέ­νως οι 6 “νέες” ΜΕΘ οδη­γούν σε ορια­κή λει­τουρ­γία και βάζουν σε κίν­δυ­νο ζωές. Τα τακτι­κά χει­ρουρ­γεία περι­κό­πτο­νται κατά 80%, ακό­μα και 100% όπως στο Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο Αλε­ξαν­δρού­πο­λης. Τα τακτι­κά εξω­τε­ρι­κά ιατρεία κλεί­νουν επί της ουσί­ας και τα ραντε­βού ακυ­ρώ­νο­νται. Τα Κέντρα Υγεί­ας ανα­λαμ­βά­νουν εξε­τά­σεις και τακτι­κά ραντε­βού πάνω από τις δυνα­τό­τη­τες που έχουν, στο όνο­μα της απο­συμ­φό­ρη­σης των νοσο­κο­μεί­ων. Απο­συμ­φό­ρη­ση ανα­γκαία ώστε τα νοσο­κο­μεία να δια­δρα­μα­τί­σουν το ρόλο τους, που προ­ϋ­πο­θέ­τει ωστό­σο δομές ΠΦΥ και όχι “ανέκ­δο­τα” τύπου ΤΟΜΥ! Τα νοσο­κο­μεία της περιο­χής μετα­τρέ­πο­νται σε νοσο­κο­μεία μιας νόσου!

Για να ανοί­ξουν τα σχο­λεία και οι πανε­πι­στη­μια­κές σχο­λές με ασφά­λεια για την υγεία των μαθη­τών και φοι­τη­τών, των εκπαι­δευ­τι­κών, των υπό­λοι­πων εργα­ζο­μέ­νων. Με ολι­γο­με­λή τμή­μα­τα, αξιο­ποί­η­ση αιθου­σών, προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού καθα­ριό­τη­τας και εκπαι­δευ­τι­κών. Αντί για αυτά τα πανε­πι­στή­μια ουδέ­πο­τε ουσια­στι­κά άνοι­ξαν, τα δε σχο­λεία άνοι­ξαν με τα γνω­στά 25–28άρια τμή­μα­τα. Σήμε­ρα διώ­χνουν τους φοι­τη­τές από τις εστί­ες, τα σχο­λεία έχουν εξε­λι­χθεί σε εστί­ες υπερ­με­τά­δο­σης του ιού, αφού δεν προ­λα­βαί­νει να ανοί­ξει ένα τμή­μα και πολ­λά περισ­σό­τε­ρα κλεί­νουν λόγω κρουσμάτων.

Για να γίνο­νται μαζι­κά επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ σε χώρους δου­λειάς, σε σχο­λεία, στους υγειο­νο­μι­κούς που είναι στην πρώ­τη γραμ­μή. Αντί για αυτό η κυβέρ­νη­ση σπρώ­χνει το λαό στα πανά­κρι­βα ιδιω­τι­κά δια­γνω­στι­κά κέντρα ή αλλιώς στην άγνοια της καρα­ντί­νας! Σήμε­ρα τα κρού­σμα­τα πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται στα σχο­λεία, ήδη έχουν εμφα­νι­στεί στους υγειο­νο­μι­κούς στα νοσο­κο­μεία Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, Καβά­λας και Κομο­τη­νής. Η ορια­κή λει­τουρ­γία των νοσο­κο­μεί­ων κιν­δυ­νεύ­ει με άμε­ση κατάρρευση.

Και την ίδια ώρα που δεν παίρ­νουν μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και του εισο­δή­μα­τος του λαού, βγά­ζουν στο σφυ­ρί τα σπί­τια του λαού, φέρ­νουν τις “αλλα­γές του αιώ­να” στα εργα­σια­κά. Να σημά­νει συναγερμός!

Η Επι­τρο­πή Περιο­χής Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης του ΚΚΕ απευ­θύ­νε­ται στους εργα­ζό­με­νους, τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες, στους μαθη­τές και φοι­τη­τές της περιο­χής και τους καλεί να ενώ­σου­με τις δυνά­μεις μας, τις φωνές μας. Να παλέ­ψου­με χωρίς καμία καθυ­στέ­ρη­ση και να συνα­ντη­θού­με με τις μάσκες μας και τις ανα­γκαί­ες απο­στά­σεις στο δρό­μο του αγώ­να. Αυτή είναι η μόνη ελπί­δα που μπο­ρού­με να έχου­με για να υπε­ρα­σπι­στού­με τα δικαιώ­μα­τά μας στην υγεία, τη δου­λειά, το μερο­κά­μα­το. Για να διεκδικήσουμε:

Κανείς εργα­ζό­με­νος, άνερ­γος, χωρίς αξιο­πρε­πές εισό­δη­μα, κανέ­νας πλει­στη­ρια­σμός λαϊ­κής κατοικίας

Ουσια­στι­κά μέτρα ανα­κού­φι­σης των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων επαγ­γελ­μα­τιών, που οδη­γού­νται στο ορι­στι­κό λουκέτο.

Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου υγειο­νο­μι­κού προσωπικού.

Επί­τα­ξη των δομών της ιδιω­τι­κής Υγεί­ας και έντα­ξή τους σε ένα συνο­λι­κό κρα­τι­κό σχέ­διο αντι­με­τώ­πι­σης της πανδημίας.

Δωρε­άν μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, στα σχο­λεία και τα νοσοκομεία.

Δωρε­άν επα­να­λαμ­βα­νό­με­να μαζι­κά τεστ.

Δεν υπο­στέλ­λου­με τη σημαία της διεκ­δί­κη­σης. Θα λογα­ρια­στού­με ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Για να ανα­τρέ­ψου­με την πολι­τι­κή που τα μετρά­ει όλα με τη ”μεζού­ρα” της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Για να ανοί­ξου­με το δρό­μο του σοσια­λι­σμού, της κοι­νω­νι­κής οργά­νω­σης με κρι­τή­ριο την υγεία και την ευη­με­ρία του λαού».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο