Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Η εμπορευματοποίηση της γης και η επιχειρηματική δράση στα δάση είναι το «προσάναμμα» των πυρκαγιών

Το ΚΚΕ, σε ανα­κοί­νω­σή του για την αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο, ανα­φέ­ρει ότι «η κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει την ίδια δασο­κτό­να πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζε­ται δεκα­ε­τί­ες τώρα από όλες τις αστι­κές κυβερ­νή­σεις, οι οποί­ες αντι­με­τω­πί­ζουν τα δάση ως εμπό­ρευ­μα και πεδίο κερ­δο­φο­ρί­ας για τους μονο­πω­λια­κούς ομίλους».

«Η κυβέρ­νη­ση επι­μέ­νει, όπως και η προη­γού­με­νη του ΣΥΡΙΖΑ, στον αντιε­πι­στη­μο­νι­κό δια­χω­ρι­σμό της πρό­λη­ψης των δασι­κών πυρ­κα­γιών από την κατα­στο­λή τους», σημειώ­νει και όπως εξη­γεί «ολο­κλη­ρω­μέ­νη δια­χεί­ρι­ση και προ­στα­σία των δασών σημαίνει:

– Μελέ­τη δια­χεί­ρι­σης του δάσους, με παρεμ­βά­σεις στη σύν­θε­ση της βλά­στη­σης, υλο­το­μί­ες, δασο­τε­χνι­κά έργα, συντή­ρη­ση και βελ­τί­ω­ση υποδομών.

– Σύγ­χρο­νη μελέ­τη αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, που θα περι­λαμ­βά­νει όλα τα μέτρα (δασο­κο­μι­κά, δια­χει­ρι­στι­κά, αντι­πυ­ρι­κά), σύμ­φω­να με τους κανό­νες της επι­στή­μης, που αυξά­νουν την ικα­νό­τη­τα του δάσους να αντι­με­τω­πί­σει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει».

Όπως προ­σθέ­τει το ΚΚΕ, «αντί γι’ αυτά, η κυβέρ­νη­ση εντεί­νει την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση προς όφε­λος των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων σε όλο το φάσμα της πυρα­σφά­λειας και της δασο­προ­στα­σί­ας, από την οργά­νω­ση, την εκπαί­δευ­ση, την έρευ­να, την παρο­χή υπη­ρε­σιών μέχρι την εκμε­τάλ­λευ­ση δασι­κών οικοσυστημάτων.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι την ώρα που τα πραγ­μα­τι­κά έργα πρό­λη­ψης των δασι­κών πυρ­κα­γιών (και όχι οι απλές εργα­σί­ες απο­μά­κρυν­σης σπα­σμέ­νων κλα­διών) έπρε­πε να είχαν ολο­κλη­ρω­θεί από τη δασι­κή υπη­ρε­σία πριν την αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο, η κυβέρ­νη­ση μόλις τώρα διε­ξά­γει “προ­λη­πτι­κή επι­χεί­ρη­ση” σε 18 περιο­χές της Αττι­κής, με ιδιαί­τε­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά επι­κιν­δυ­νό­τη­τας για εκδή­λω­ση πυρ­κα­γιάς, καθώς και σε κάποιες άλλες περιο­χές σε όλη τη χώρα».

Το ΚΚΕ παρα­θέ­τει στοι­χεία για τα προ­βλή­μα­τα και τις ελλεί­ψεις, συνο­λι­κά, στον τομέα της αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας και τονί­ζει ότι η κυβέρ­νη­ση, αντί να προ­χω­ρή­σει στην αντι­με­τώ­πι­ση αυτών των προ­βλη­μά­των, «επεν­δύ­ει δισε­κα­τομ­μύ­ρια στην ενοι­κί­α­ση ιδιω­τι­κών ενα­έ­ριων μέσων με ΝΑΤΟϊ­κούς και άλλους δια­γω­νι­σμούς. Γι’ αυτό μετα­φέ­ρει μεγά­λο μέρος των πιστώ­σε­ων του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού από τη συντή­ρη­ση, ανα­νέ­ω­ση και ενί­σχυ­ση του ενα­έ­ριου και επί­γειου κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού στους ιδιώτες».

«Όμως, σύμ­φω­να με ειδι­κούς επι­στή­μο­νες και σχε­τι­κές έρευ­νες, τα αερο­πο­ρι­κά μέσα λει­τουρ­γούν επι­κου­ρι­κά και μπο­ρούν να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κά μόνο με την από κοι­νού δρά­ση με άρτια επαν­δρω­μέ­νες, εξο­πλι­σμέ­νες και επαρ­κείς αριθ­μη­τι­κά επί­γειες δυνά­μεις», επισημαίνει.

Στη συνέ­χεια υπο­γραμ­μί­ζει ότι «ο λεγό­με­νος Εθνι­κός Μηχα­νι­σμός Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων και Αντι­με­τώ­πι­σης Κιν­δύ­νων (Ν.4662/2020) παρα­χω­ρεί ακό­μη περισ­σό­τε­ρους τομείς πυρα­σφά­λειας και δασο­προ­στα­σί­ας σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Μετα­βι­βά­ζει αρμο­διό­τη­τες πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­προ­στα­σί­ας στους Δήμους, τις Περι­φέ­ρειες, σε ΜΚΟ και εθε­λο­ντι­κές οργα­νώ­σεις», ενώ ταυ­τό­χρο­να «εμπλέ­κει και το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα (ΠΣ) στους κατα­σταλ­τι­κούς μηχα­νι­σμούς» και «θέτει το σύνο­λο των φορέ­ων της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας στη διά­θε­ση του ΝΑΤΟ».

«Από την ήδη υπάρ­χου­σα δύνα­μη του ΠΣ, με ευθύ­νη της σημε­ρι­νής και της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης, έχουν δεσμευ­τεί περί τους 1.400 πυρο­σβέ­στες στα ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­να αερο­δρό­μια της Fraport, της Hochtief, τους ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νους αυτο­κι­νη­τό­δρο­μους και τις πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες των ΒΙΠΕ.

Ο σχε­δια­σμός της κυβέρ­νη­σης για δημιουρ­γία 80 επο­χι­κών κλι­μα­κί­ων, αερο­με­τα­φε­ρό­με­νων και επι­τε­λι­κών μονά­δων, δεν απο­τε­λεί ουσια­στι­κή ενί­σχυ­ση σε μέσα και προ­σω­πι­κό. Αντι­θέ­τως, η μεγά­λη δια­σπο­ρά του υπάρ­χο­ντος δυνα­μι­κού για τη στε­λέ­χω­ση όλων αυτών των δομών δημιουρ­γεί ανη­συ­χία στους υπαλ­λή­λους του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος», συμπληρώνει.

Το ΚΚΕ επιρ­ρί­πτει ευθύ­νες τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή τους είναι «η μία συνέ­χεια της άλλης» και καλεί τον ελλη­νι­κό λαό να δυνα­μώ­σει την πάλη του με στόχο:

– Να καταρ­γη­θούν όλοι οι αντι­δα­σι­κοί νόμοι, που παρα­δί­δουν τη γη και τις δασι­κές εκτά­σεις ως «φιλέ­τα» στην επι­χει­ρη­μα­τι­κή δράση.

– Να καταρ­γη­θεί στο σύνο­λό του ο νόμος 4662/2020 που «θεσμο­θε­τεί» την υπο­χρη­μα­τό­δο­τη­ση και υπο­στε­λέ­χω­ση της Πυρο­σβε­στι­κής, την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της δασο­πυ­ρό­σβε­σης και θέτει την Πυρο­σβε­στι­κή και όλους τους φορείς της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας στην υπη­ρε­σία του ΝΑΤΟ.

– Ολο­κλη­ρω­μέ­νη δια­χεί­ρι­ση και συνο­λι­κή προ­στα­σία των δασών με κατάρ­γη­ση του αντιε­πι­στη­μο­νι­κού δια­χω­ρι­σμού της πρό­λη­ψης από κατά­σβε­ση των δασι­κών πυρκαγιών.

– Ριζι­κή αλλα­γή στην οργά­νω­ση της δασο­προ­στα­σί­ας και της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους και γνώ­μο­να την προ­στα­σία της ζωής, της περιου­σί­ας του λαού και των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των και όχι την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Καμία εμπλο­κή των ιδιω­τών, της Τοπι­κής Διοί­κη­σης και ΜΚΟ.

–Να καλυ­φθούν πλή­ρως οι ανά­γκες σε μόνι­μο προ­σω­πι­κό και μέσα της Πυρο­σβε­στι­κής και της Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας, αλλά και του συστή­μα­τος υγεί­ας για την κάλυ­ψη συν­θη­κών κρί­σης και από πυρ­κα­γιές, με ταυ­τό­χρο­νο δια­χω­ρι­σμό του επι­χει­ρη­σια­κού από το διοι­κη­τι­κό προ­σω­πι­κό του ΠΣ, με αντί­στοι­χες προσλήψεις.

– Μετά από πυρ­κα­γιές να εξα­σφα­λί­ζε­ται πλή­ρης απο­ζη­μί­ω­ση των περιου­σιών, του φυτι­κού και ζωι­κού κεφα­λαί­ου. Ενί­σχυ­ση των πλη­γέ­ντων για όσο διά­στη­μα διαρ­κούν οι επι­πτώ­σεις των κατα­στρο­φών σε γεωρ­γι­κές καλ­λιέρ­γειες και κτηνοτροφία.

«Το “προ­σά­ναμ­μα” για τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές και τις συνέ­πειές τους είναι η ίδια η πολι­τι­κή που αντι­με­τω­πί­ζει τα δάση, τη γη, συνο­λι­κά το περι­βάλ­λον ως πηγή κερ­δο­φο­ρί­ας για τους ομί­λους. Το σημε­ρι­νό κρά­τος είναι εχθρι­κό απέ­να­ντι στις ανά­γκες του λαού», σημειώ­νει το ΚΚΕ και τονί­ζει: «Η σημε­ρι­νή αγω­νία και οι διεκ­δι­κή­σεις εργα­ζο­μέ­νων, φορέ­ων του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος, υπαλ­λή­λων του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος για μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής του λαού, των δασών και του περι­βάλ­λο­ντος, απαι­τούν σύγκρου­ση με την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ που υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα των λίγων».

«Τα τερά­στια βήμα­τα της επι­στή­μης μπο­ρούν να συμ­βά­λουν στην ελα­χι­στο­ποί­η­ση της αρνη­τι­κής επί­δρα­σης στο περι­βάλ­λον, στην εξα­σφά­λι­ση της λαϊ­κής ευη­με­ρί­ας από κάθε παρα­γω­γι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, στην ενί­σχυ­ση της πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας των δασών και συνο­λι­κά του φυσι­κού πλού­του. Η αντι­στοί­χι­ση των δυνα­το­τή­των της επι­στή­μης με την ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών των εργα­ζο­μέ­νων μπο­ρεί να εξα­σφα­λι­στεί μόνο στο πλαί­σιο ενός άλλου δρό­μου ανά­πτυ­ξης, που στο επί­κε­ντρό του έχει την εξα­σφά­λι­ση της λαϊ­κής ευη­με­ρί­ας και την προ­στα­σία της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων. Αυτόν τον δρό­μο ανοί­γουν οι σημε­ρι­νές διεκ­δι­κή­σεις, η δρά­ση και οι θέσεις του ΚΚΕ», κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του κόμματος.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο