Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση και τα κόμματα που στήριξαν την ομιλία Ζελένσκι έχουν τεράστιες ευθύνες που δεν μπορούν να «ξεπλυθούν»

«Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έχει τερά­στιες ευθύ­νες, όπως και τα άλλα κόμ­μα­τα που στή­ρι­ξαν την επι­λο­γή για την ομι­λία Ζελέν­σκι στην Ελλη­νι­κή Βου­λή», υπο­γραμ­μί­ζει το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Ανα­λυ­τι­κά η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή και με ξεκά­θα­ρο τρό­πο ενα­ντιώ­θη­κε στην προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ και όλων των άλλων κομ­μά­των να ταυ­τί­σουν την αλλη­λεγ­γύη στον λαό της Ουκρα­νί­ας με τη στή­ρι­ξη του αντι­δρα­στι­κού προ­έ­δρου Ζελέν­σκι, που ευθύ­νε­ται, όπως και η Ρωσία με την απα­ρά­δε­κτη και κατα­δι­κα­στέα εισβο­λή, για τα δει­νά του ουκρα­νι­κού λαού. Αυτή η στή­ρι­ξη, με τις ευλο­γί­ες των Ευρω­α­τλα­ντι­κών, οδή­γη­σε και στο αίσχος τα κόμ­μα­τα του ΝΑΤΟι­κού τόξου να υπο­δέ­χο­νται και να χει­ρο­κρο­τούν στο Κοι­νο­βού­λιο τον Ζελέν­σκι και τους εκπρο­σώ­πους του ναζι­στι­κού Τάγ­μα­τος Αζόφ.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έχει τερά­στιες ευθύ­νες, όπως και τα άλλα κόμ­μα­τα που στή­ρι­ξαν την επι­λο­γή για την ομι­λία Ζελέν­σκι στην Ελλη­νι­κή Βου­λή. Όσοι εμφα­νί­ζο­νται “αιφ­νι­δια­σμέ­νοι”, “εξα­πα­τη­μέ­νοι”, όσοι προ­σπα­θούν να “ξεπλυ­θούν” με δικαιο­λο­γί­ες του τύπου “πήγα­με, αλλά φύγα­με” είναι απλά υπο­κρι­τές, όχι μόνο για­τί οι εικό­νες με τα χει­ρο­κρο­τή­μα­τα έχουν κατα­γρα­φεί, αλλά κυρί­ως για­τί ήταν γνω­στό το “ποιόν” του Ζελέν­σκι και ειδι­κά η σχέ­ση του με τα ναζι­στι­κά τάγ­μα­τα εφό­δου. Είναι αυτά τα τάγ­μα­τα που τρο­μο­κρα­τούν τον λαό της Ουκρα­νί­ας και τις μειο­νό­τη­τες που ζουν σ’ αυτήν τη χώρα, ανά­με­σά τους και την ελλη­νι­κή. Στη Βου­λή έγι­ναν απλά τα επί­ση­μα “απο­κα­λυ­πτή­ρια” ότι Ζελέν­σκι και Αζόφ “πάνε πακέτο”.

Η συμ­φω­νία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομ­μά­των να μιλή­σει ο Ζελέν­σκι ήταν συνει­δη­τή πολι­τι­κή επι­λο­γή, που υπο­γραμ­μί­ζει τη στοί­χι­σή τους με το ΝΑΤΟι­κό στρα­τό­πε­δο “ληστών” στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση με τη Ρωσία. Στη βάση αυτής της συστρά­τευ­σης απο­στέλ­λε­ται στρα­τιω­τι­κός εξο­πλι­σμός στην Ουκρα­νία, μετα­κι­νού­νται ελλη­νι­κά στρα­τιω­τι­κά τμή­μα­τα στην Αν. Ευρώ­πη σε ΝΑΤΟι­κούς σχη­μα­τι­σμούς, παρα­δί­δο­νται υπο­δο­μές της χώρας για μετα­φο­ρά ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων, επι­βάλ­λο­νται κυρώ­σεις προς τη Ρωσία που τις πλη­ρώ­νουν τελι­κά οι λαοί, ενώ τμή­μα­τα του κεφα­λαί­ου ‑όπως οι Έλλη­νες εφο­πλι­στές, που θα μετα­φέ­ρουν το πανά­κρι­βο αμε­ρι­κα­νι­κό αέριο LNG- θησαυρίζουν.

Το κυβερ­νη­τι­κό επι­χεί­ρη­μα ότι η στή­ρι­ξη στην ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση “επι­βάλ­λε­ται για τη στή­ρι­ξη των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας ενά­ντια του τουρ­κι­κού ανα­θε­ω­ρη­τι­σμού” κατέρ­ρευ­σε με πάτα­γο, αφού ο Ζελέν­σκι ούτε στην Ελλη­νι­κή, αλλά ακό­μη περισ­σό­τε­ρο ούτε στην Κυπρια­κή Βου­λή ανα­φέρ­θη­κε στην τουρ­κι­κή εισβο­λή και κατο­χή στην Κύπρο.

Η στά­ση του ΚΚΕ ήταν στά­ση γνή­σια πατριω­τι­κή και διε­θνι­στι­κή, έκφρα­ση πραγ­μα­τι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης στον λαό της Ουκρα­νί­ας, που είναι το μεγά­λο θύμα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, στον οποίο τον έσυ­ραν από τη μία η Ρωσία και από την άλλη το ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τό­πε­δο που στη­ρί­ζει την αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση Ζελέν­σκι και τα ναζι­στι­κά τάγ­μα­τα του Αζόφ. Ο λαός μπο­ρεί να βγά­λει ουσια­στι­κά συμπε­ρά­σμα­τα και να ενι­σχύ­σει την πάλη του κατά του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και της εμπλο­κής της Ελλά­δας σ’ αυτόν».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο