Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη από την ΕΥΠ

«Οι απο­κα­λύ­ψεις για την παρα­κο­λού­θη­ση των τηλε­φω­νι­κών συνο­μι­λιών δημο­σιο­γρά­φου από την ΕΥΠ για ”λόγους εθνι­κής ασφα­λεί­ας”, είναι εξαι­ρε­τι­κά σοβα­ρή υπό­θε­ση που εκθέ­τει την κυβέρ­νη­ση, ειδι­κά από τη στιγ­μή που η εν λόγω κρα­τι­κή υπη­ρε­σία υπά­γε­ται στην αρμο­διό­τη­τα του πρω­θυ­πουρ­γού» τονί­ζει το ΚΚΕ σε σχό­λιό του.

«Τα τελευ­ταία χρό­νια πλη­θαί­νουν τα περι­στα­τι­κά υπο­κλο­πών και παρα­κο­λού­θη­σης προ­σώ­πων από κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες, με βάση και ένα διά­τρη­το θεσμι­κό πλαί­σιο που έχει δια­μορ­φω­θεί. Θυμί­ζου­με, επί­σης, τα περι­στα­τι­κά συνα­κρο­ά­σε­ων που είχε καταγ­γεί­λει το ΚΚΕ και για τα οποία ακό­μη δεν έχουν δοθεί απα­ντή­σεις για την ταυ­τό­τη­τα των υπευ­θύ­νων» προ­σθέ­τει το σχό­λιο του κόμ­μα­τος και καταλήγει:

«Η κυβέρ­νη­ση οφεί­λει να δώσει άμε­σα εξη­γή­σεις για αυτήν την υπό­θε­ση που συνι­στά μια ακό­μη από­δει­ξη ότι δεν υπάρ­χει καμία απο­λύ­τως δια­σφά­λι­ση για το απόρ­ρη­το των επι­κοι­νω­νιών».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Δημο­σί­ευ­μα της δημο­σιο­γρα­φι­κής ομά­δας Reporters United ανα­φέ­ρει ότι στη διά­θε­σή της έχει κρα­τι­κά έγγρα­φα που απο­δει­κνύ­ουν ότι το καλο­καί­ρι του 2020 (έναν χρό­νο πριν το χακά­ρι­σμα του κινη­τού του Θ. Κου­κά­κη με το Predator) η ΕΥΠ, η οποία τελεί υπό την άμε­ση επο­πτεία του Κυριά­κου Μητσο­τά­κη, παρα­κο­λου­θού­σε το κινη­τό τηλέ­φω­νο του δημο­σιο­γρά­φου επι­κα­λού­με­νη λόγους εθνι­κής ασφάλειας.

Σύμ­φω­να με έγγρα­φα που επι­κα­λεί­ται το reportersunited.gr, την 1η Ιου­νί­ου του 2020, με τη διά­τα­ξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέ­θε­σε στην Cosmote αίτη­μα για άρση του απορ­ρή­του σε αριθ­μό κινη­τού που ο δημο­σιο­γρά­φος δια­τη­ρού­σε στον πάρο­χο. Η άρση του απορ­ρή­του ζητή­θη­κε για δύο μήνες ‑από την 1η Ιου­νί­ου έως την 1η Αυγού­στου 2020- με την επί­κλη­ση λόγων εθνι­κής ασφάλειας.

Στις 13 Ιου­λί­ου του 2020 η ΕΥΠ ζητεί παρά­τα­ση της παρα­κο­λού­θη­σης μέχρι την 1 Οκτω­βρί­ου του ίδιου έτους.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι ο Θανά­σης Κου­κά­κης ο οποί­ος έχο­ντας συνερ­γα­στεί μετα­ξύ άλλων με διε­θνή μέσα ενη­μέ­ρω­σης όπως οι Financial Times και το CNBC, ερεύ­νη­σε σε βάθος την υπό­θε­ση των συναλ­λα­γών της Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς με τον τρα­πε­ζί­τη Μιχά­λη Σάλ­λα, άλλο­τε επι­κε­φα­λής της τρά­πε­ζας, και του επι­χει­ρη­μα­τι­κού ομί­λου Libra του εφο­πλι­στή Γιώρ­γου Λογοθέτη.

Επι­πλέ­ον τον Νοέμ­βριο του 2019 ο Θ. Κου­κά­κης δημο­σιεύ­ει στους Financial Times ρεπορ­τάζ για το πώς η κυβέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη τρο­πο­ποί­η­σε τον Ποι­νι­κό Κώδι­κα, με συνέ­πεια την πιο χαλα­ρή αντι­με­τώ­πι­ση του «ξεπλύ­μα­τος» χρήματος.

Ωστό­σο, στις 12 Αυγού­στου του 2020 ο Θανά­σης Κου­κά­κης έχο­ντας ήδη πλη­ρο­φο­ρη­θεί ότι υπάρ­χουν κεί­με­να απο­μα­γνη­το­φώ­νη­σης τηλε­φω­νι­κών συνο­μι­λιών του, ζητεί από την Ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή για τη Δια­σφά­λι­ση του Απορ­ρή­του των Επι­κοι­νω­νιών (ΑΑΔΑΕ) να μάθει εάν παρα­κο­λου­θεί­ται από την ΕΥΠ, όπως άλλω­στε είχε δικαίωμα.

Όπως επι­ση­μαί­νουν οι Reporters United με βάση τα έγγρα­φα που έχουν στην κατο­χή τους, την ίδια μέρα (12/8) η ΕΥΠ ζητεί την παύ­ση της άρσης του απορρήτου.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι λίγους μήνες αργό­τε­ρα, στις 22 Φεβρουα­ρί­ου του 2021 δημο­σί­ευ­μα στην εφη­με­ρί­δα «Τα Νέα» ανα­φέ­ρει ότι η ΕΥΠ θα προ­μη­θευ­τεί σύστη­μα παρα­κο­λού­θη­σης «το οποίο θα έχει τη δυνα­τό­τη­τα να αντλεί στοι­χεία από δια­δι­κτυα­κές εφαρ­μο­γές όπως το viber το watch up και το signal»

Στις 10 Μαρ­τί­ου η ΑΑΔΑΕ αφού επι­βε­βαιώ­σει από την Cosmote την άρση του απορ­ρή­του του Kου­κά­κη ρωτά την ΕΥΠ εάν μπο­ρεί να ενη­με­ρώ­σει σχε­τι­κά τον δημοσιογράφο.

Στις 31 του ίδιου μήνα η κυβέρ­νη­ση του Κυριά­κου Μητσο­τά­κη καταρ­γεί τη δυνα­τό­τη­τα η ΑΑΔΑΕ να ενη­με­ρώ­νει εάν κάποιος πολί­της βρέ­θη­κε υπό παρα­κο­λού­θη­ση για λόγους εθνι­κής ασφά­λειας, μετά από σχε­τι­κό αίτημα.

Είναι σημα­ντι­κό να ανα­φέ­ρου­με ότι στις 7/4/21 ο πρό­ε­δρος της ΑΑΔΑΕ Χρή­στος Ράμ­μος και άλλα δύο μέλη της Αρχής σε άρθρο τους στο επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό Constitutionalism, υπο­στη­ρί­ζουν ότι η τρο­πο­λο­γία Μητσο­τά­κη παρα­βιά­ζει την συνταγ­μα­τι­κά κατο­χυ­ρω­μέ­νη προ­στα­σία του απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών και το δικαί­ω­μα σεβα­σμού της ιδιω­τι­κής και οικο­γε­νεια­κής ζωής της Ευρω­παϊ­κής Σύμ­βα­σης για τα Δικαιώ­μα­τα του Ανθρώ­που (ΕΣΔΑ).

Στις 12 Απρι­λί­ου του 2021 η εισαγ­γε­λέ­ας της ΕΥΠ κα Βλά­χου, μετά την τρο­πο­λο­γία της κυβέρ­νη­σης, δηλώ­νει προς την ΑΑΔΑΕ ότι δεν μπο­ρεί να ενη­με­ρώ­σει τον δημοσιογράφο.

Και κάπως έτσι φτά­νου­με, σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα των Reporters United, στην απο­κά­λυ­ψη που έγι­νε λίγες ημέ­ρες νωρί­τε­ρα σύμ­φω­να με την οποία άγνω­στοι εγκα­τέ­στη­σαν πιθα­νό­τα­τα λογι­σμι­κό παρα­κο­λού­θη­σης στο κινη­τό τηλέ­φω­νο του δημο­σιο­γρά­φου Θ. Κου­κά­κη, έχο­ντας διαρ­κή πρό­σβα­ση στο κινη­τό τηλέ­φω­νο του (με το spyware «Predator», κάτι που δια­πι­στώ­θη­κε με τη συμ­βο­λή του εργα­στη­ρί­ου του Πανε­πι­στη­μί­ου του Τορό­ντο, Citizen Lab).

Ενώ λοι­πόν ο δημο­σιο­γρά­φος παρα­κο­λου­θεί­ται πλέ­ον με πιο σύγ­χρο­να μέσα, η ΑΔΑΕ απα­ντά­ει στον καταγ­γέλ­λο­ντα δημο­σιο­γρά­φο πως «μετά από τεχνι­κό έλεγ­χο που διε­νήρ­γη­σε η ΑΔΑΕ […] στα δίκτυα των τηλε­πι­κοι­νω­νιών παρό­χων που εξυ­πη­ρε­τούν τις συν­δέ­σεις κινη­τής και στα­θε­ρής τηλε­φω­νί­ας σας […] δεν δια­πι­στώ­θη­κε κάποιο γεγο­νός που να συνι­στά παρα­βί­α­ση της κεί­με­νης νομο­θε­σί­ας περί απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών».

Σύμ­φω­να με το reportersunited.gr, από την απά­ντη­ση της ΑΔΑΕ προ­κύ­πτει ότι δεν παρα­βιά­στη­κε η νομο­θε­σία για τις υπο­κλο­πές, χωρίς ωστό­σο αυτό να σημαί­νει ότι ο δημο­σιο­γρά­φος δεν παρα­κο­λου­θή­θη­κε.

Τέλος σημειώ­νε­ται ότι το Reporters United απέ­στει­λε ερω­τή­μα­τα για την υπό­θε­ση στη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πρω­θυ­πουρ­γού και επι­κοι­νώ­νη­σε δύο φορές και με την ΕΥΠ, χωρίς να λάβει κάποια απά­ντη­ση. Ερω­τή­μα­τα απευ­θύν­θη­καν και προς την ΑΑΔΑΕ, η οποία δεσμεύ­τη­κε ότι θα απα­ντή­σει μέχρι σήμερα.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο