Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διασπορά του κορονοϊού στην πρωτεύουσα

«Η κυβέρ­νη­ση φέρει ακέ­ραια την ευθύ­νη για τη δια­σπο­ρά του κορο­νοϊ­ού στην Αττι­κή. Εδώ και τώρα μέτρα για την προ­στα­σία του λαού», τονί­ζει η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Αττι­κής του ΚΚΕ με αφορ­μή τα νέα περιο­ρι­στι­κά μέτρα στην πρωτεύουσα.

Παρα­θέ­του­με την ανα­κοί­νω­ση που εξέδωσε:

«Τα νέα περιο­ρι­στι­κά μέτρα στην Αττι­κή, που απο­φά­σι­σε η κυβέρ­νη­ση, είναι απο­τέ­λε­σμα της δικής της επι­κίν­δυ­νης πολι­τι­κής, απ’ τη στιγ­μή που δεν πήρε κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο για την αντι­με­τώ­πι­ση της δια­σπο­ράς της παν­δη­μί­ας και για την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού. Δεν είναι “κεραυ­νός εν αιθρία”.

Όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα σωμα­τεία υγειο­νο­μι­κών, αλλά και εργα­τι­κά σωμα­τεία, τόνι­ζαν την ανά­γκη και διεκ­δί­κη­σαν άμε­σα και δρα­στι­κά μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της διά­δο­σης του ιού. Η κυβέρ­νη­ση, όχι μόνο δεν πήρε τέτοια μέτρα, αλλά ‑στα­θε­ρά προ­ση­λω­μέ­νη- στην εγκλη­μα­τι­κή λογι­κή κόστους-οφέ­λους δια­μορ­φώ­νει τις συν­θή­κες για να παί­ζου­με καθη­με­ρι­νά τη ζωή μας «κορώ­να-γράμ­μα­τα». Η κυβέρ­νη­ση ενο­χο­ποιεί τώρα τις “ουρές” στα κατα­στή­μα­τα, που η ίδια άνοι­ξε, αυξά­νο­ντας την κινη­τι­κό­τη­τα, χωρίς να πάρει ταυ­τό­χρο­να κανέ­να μέτρο προ­στα­σί­ας για την ασφα­λή μετα­κί­νη­ση στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς. Άνοι­ξε τα σχο­λεία, μέσα στο κατα­χεί­μω­νο, με χει­ρό­τε­ρους όρους από αυτούς που τα έκλει­σε το Νοέμβριο.

Η αυστη­ρό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης στα­μα­τά­ει έξω από τους μεγά­λους χώρους δου­λειάς και τις επι­χει­ρή­σεις όπου η κατά­στα­ση είναι ανε­ξέ­λεγ­κτη. Τώρα πια καμιά «ατο­μι­κή ευθύ­νη» δεν τη σώζει.

Ο απο­προ­σα­να­το­λι­σμός της κυβέρ­νη­σης δε θα περάσει!

Ο λαός της Αττι­κής γνω­ρί­ζει πολύ καλά από την ίδια του την πεί­ρα ότι παρά τα επι­κοι­νω­νια­κά τερ­τί­πια, η κατά­στα­ση είναι απο­τέ­λε­σμα των κυβερ­νη­τι­κών πολι­τι­κών επιλογών:

  • Η κυβέρ­νη­ση, ακό­μα και τώρα που είμα­στε στο «κόκ­κι­νο», δεν επι­τάσ­σει τον ιδιω­τι­κό τομέα Υγεί­ας, και όταν λέμε επί­τα­ξη δεν εννο­ού­με φυσι­κά το “τάι­σμα” με ζεστό χρή­μα στους κλινικάρχες.
  • Η κυβέρ­νη­ση δεν ενι­σχύ­ει απο­φα­σι­στι­κά το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, με προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού στα νοσο­κο­μεία. Αντί να προ­χω­ρή­σει σε ουσια­στι­κή ανα­βάθ­μι­ση της πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας, την απα­ξιώ­νει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο. Την ίδια στιγ­μή η μετα­τρο­πή των νοσο­κο­μεί­ων σε νοσο­κο­μεία “μίας νόσου” έχει δρα­μα­τι­κές συνέ­πειες για την αντι­με­τώ­πι­ση των λοι­πών σοβα­ρών ασθε­νειών (όπως ο καρ­κί­νος κ.α.), με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για την υγεία του πλη­θυ­σμού στο λεκα­νο­πέ­διο και όλη τη χώρα.
  • Η κυβέρ­νη­ση εμφα­νί­ζει ως μονα­δι­κή ελπί­δα τον εμβο­λια­σμό ‑που φυσι­κά πρέ­πει να γίνει μαζι­κά και με ασφά­λεια- όμως την ίδια στιγ­μή δεν παίρ­νει κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο για την οργά­νω­σή του στις υπο­δο­μές που απαι­τού­νται. Αντί­θε­τα φορ­τώ­νει ένα ακό­μα καθή­κον στα ήδη υπερ­κο­ρε­σμέ­να νοσο­κο­μεία. Καταρ­γεί δομές των ανε­παρ­κέ­στα­των Κέντρων Υγεί­ας στην Αττι­κή, μετα­τρέ­πο­ντας τα σε εμβο­λια­στι­κά κέντρα κι ακυ­ρώ­νο­ντας χιλιά­δες ραντε­βού, όπως στην Ηλιού­πο­λη, στη Φιλα­δέλ­φεια-Χαλ­κη­δό­να κ.α, με την κατά­στα­ση να γενι­κεύ­ε­ται σε όλη την Αττική.
  • Η κυβέρ­νη­ση δεν παίρ­νει μέτρα για την απο­συμ­φό­ρη­ση στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς που ‑ειδι­κά τις ώρες αιχ­μής- είναι πραγ­μα­τι­κά “υγειο­νο­μι­κές βόμ­βες”. Η κατά­στα­ση για όσους μετα­κι­νού­νται με τις γραμ­μές του Μετρό και τις λεω­φο­ρεια­κές γραμ­μές, ειδι­κά αυτές που καλύ­πτουν μεγά­λες απο­στά­σεις, είναι εκρηκτική.
  • Η κυβέρ­νη­ση δε στε­λε­χώ­νει τις αρμό­διες κρα­τι­κές ελεγ­κτι­κές υπη­ρε­σί­ες, έτσι ώστε να διε­νερ­γού­νται συνε­χώς έλεγ­χοι στους μεγά­λους χώρους δου­λειάς, στη βιο­μη­χα­νία, στα μεγά­λα εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα κ.α. για τη λήψη και τήρη­ση όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων, αλλά και αυτών που πρέ­πει να ληφθούν σε περι­πτώ­σεις επι­βε­βαιω­μέ­νων κρουσμάτων.

Είναι άρα­γε τυχαίο ότι το τοπι­κό lockdown στην Αττι­κή αφο­ρού­σε την περιο­χή της Δυτι­κής Αττι­κής και γει­το­νι­κούς εργα­τι­κούς δήμους, όπου όλοι γνω­ρί­ζουν ότι λει­τουρ­γούν βιο­μη­χα­νί­ες και άλλοι μαζι­κοί χώροι δου­λειάς, όπου δε δια­σφα­λί­ζο­νται οι ανα­γκαί­οι όροι ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας και συνε­πώς, αντι­κει­με­νι­κά, δημιουρ­γεί­ται το έδα­φος για τη δια­σπο­ρά του ιού και τη μετα­φο­ρά του στα λαϊ­κά σπίτια;

Όχι μόνο δεν είναι τυχαίο, αλλά για το ζήτη­μα αυτό δεν ακού­με κου­βέ­ντα από την κυβέρ­νη­ση και το μόνο που βλέ­που­με είναι τα “πρω­τό­κολ­λα κερδοφορίας”.

Όσο περ­νά­νε οι μέρες, τόσο πιο άβο­λο γίνε­ται για την κυβέρ­νη­ση το ζήτη­μα με τις καθυ­στε­ρή­σεις στην παρά­δο­ση των εμβο­λί­ων. Όλες οι κυβερ­νή­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης καλ­λιερ­γού­σαν κάλ­πι­κες ελπί­δες ότι “τελειώ­σαν με την παν­δη­μία”, χάρη στην «ευρω­παϊ­κή αλλη­λεγ­γύη». Πίσω από εκεί προ­σπά­θη­σε και η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση να κρύ­ψει τη γύμνια του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας. Αυτή είναι η απο­κρου­στι­κή εικό­να του σάπιου συστή­μα­τος που στη­ρί­ζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα, όπου το φάρ­μα­κο και η υγεία είναι εμπο­ρεύ­μα­τα και μάλι­στα πανά­κρι­βα. Κατά τα άλλα στή­νε­ται για άλλη μια φορά ο γνω­στός σκυ­λο­κα­βγάς για το ποιος έχει τις μεγα­λύ­τε­ρες ευθύ­νες για την εκρη­κτι­κή κατά­στα­ση στο ΕΣΥ, για την οποία όλοι έχουν βάλει το χέρι τους.

Τα μόνα ουσια­στι­κά μέτρα που πήρε η κυβέρ­νη­ση είναι για να ενι­σχύ­σει τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και να τους διευ­κο­λύ­νει να ξεζου­μί­ζουν τους εργα­ζό­με­νους. Έκα­νε τη ζωή του λαού “κόλα­ση”, ο οποί­ος εκτός από την παν­δη­μία, είχε να αντι­με­τω­πί­σει την ανερ­γία, τις απο­λύ­σεις, τις ανα­στο­λές σύμ­βα­σης, την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας, την αγω­νία για την επό­με­νη μέρα. Οδή­γη­σε χιλιά­δες αυτα­πα­σχο­λού­με­νους σε από­γνω­ση. Και μετά από όλα αυτά έχει το θρά­σος να συνε­χί­ζει να κου­νά­ει το δάκτυ­λο για την ατο­μι­κή ευθύ­νη και να λαμ­βά­νει μέτρα για την απα­γό­ρευ­ση των συνα­θροί­σε­ων. Η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί συστη­μα­τι­κά να στο­χο­ποι­ή­σει όσους κινη­το­ποιού­νται ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή της πολι­τι­κή διεκ­δι­κώ­ντας να ληφθούν μέτρα προ­στα­σί­ας για τον εργα­ζό­με­νο λαό, τηρώ­ντας με ευλά­βεια τα μέτρα.

Το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή πρό­τα­ξε το ζήτη­μα της προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των του λαού με συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις. Από την πρώ­τη στιγ­μή τόνι­σε ότι και κάτω από τις μάσκες ο λαός μας έχει φωνή και δε μπο­ρεί η παν­δη­μία να λει­τουρ­γεί ως πρό­σχη­μα για να επι­βλη­θεί σιγή νεκρο­τα­φεί­ου για τις εργα­τι­κές – λαϊ­κές διεκδικήσεις.

Τα εκα­τομ­μύ­ρια των ασθε­νών και οι εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νεκροί σε όλον τον πλα­νή­τη ανέ­δει­ξαν με τρα­γι­κό τρό­πο την ανε­πάρ­κεια των εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νων συστη­μά­των υγεί­ας. Η εξέ­λι­ξη της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας είναι τέτοια που οι επι­πτώ­σεις της παν­δη­μί­ας θα μπο­ρού­σαν να έχουν ελα­χι­στο­ποι­η­θεί. Όμως, ο καπι­τα­λι­σμός βλέ­πει τα πάντα ως εμπο­ρεύ­μα­τα, ακό­μα και ευαί­σθη­τους τομείς όπως αυτούς του φαρ­μά­κου, του εμβο­λί­ου και συνο­λι­κά της υγεί­ας. Αυτός είναι ο πραγ­μα­τι­κός και ορα­τός εχθρός από τον οποίο ο λαός πρέ­πει να απαλλαγεί.

Απέ­να­ντι στην κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται, ο λαός της Αττι­κής χρειά­ζε­ται να αντι­τά­ξει την πάλη και την οργά­νω­ση του αγώ­να για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ίδιας του της ζωής. Να δυνα­μώ­σει η αλλη­λεγ­γύη και η διεκ­δί­κη­ση προ­κει­μέ­νου, έστω και τώρα, πριν φτά­σου­με στο απρο­χώ­ρη­το και πριν θρη­νή­σου­με και άλλα πολ­λά θύμα­τα, να ανα­γκά­σει την κυβέρ­νη­ση ώστε:

–Να ενι­σχυ­θεί απο­φα­σι­στι­κά το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας με μαζι­κές προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού, με ενί­σχυ­ση των υπο­δο­μών και ουσια­στι­κή ανα­βάθ­μι­ση της πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγείας.

–Να γίνουν μαζι­κά δωρε­άν τεστ στον πλη­θυ­σμό και να υπάρ­ξει κρα­τι­κός έλεγ­χος σε ευαί­σθη­τους χώρους όπως γηρο­κο­μεία κ.α.

–Να επι­τα­χθεί άμε­σα ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας της Υγεί­ας και να εντα­χθεί στον κρα­τι­κό σχεδιασμό.

–Να δια­σφα­λι­σθούν οι επι­στη­μο­νι­κές οδη­γί­ες, τα σχέ­δια επαγ­γελ­μα­τι­κού κιν­δύ­νου, και όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς. Να μη δια­νοη­θεί να φέρει στη βου­λή το τερα­τούρ­γη­μα για τα εργα­σια­κά και το συν­δι­κα­λι­στι­κό νόμο.

–Να εξα­σφα­λι­σθούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να ανοί­ξουν με ασφά­λεια τα πανε­πι­στή­μια και τα σχο­λεία. Να απο­συρ­θεί αμέ­σως το απα­ρά­δε­κτο νομο­σχέ­διο για τα πανεπιστήμια.

–Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος, επαγ­γελ­μα­τί­ας χωρίς αξιο­πρε­πές εισόδημα.

–Έκτα­κτο επί­δο­μα σε όλους τους ανέρ­γους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο