Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Η μετεγκατάσταση της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, αποτυπώνει την πορεία υποβάθμισης και διάλυσης του στρατηγικής σημασίας κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας

«Η μετε­γκα­τά­στα­ση των εγκα­τα­στά­σε­ων της πρώ­ην ΠΥΡΚΑΛ, που βρί­σκο­νται στο δήμο Δάφ­νης — Υμητ­τού, δεν είναι απλά ένα έργο αστι­κής ανά­πλα­σης, όπως προ­σπα­θεί να το εμφα­νί­σει ο πρω­θυ­πουρ­γός, αλλά μια πρά­ξη που απο­τυ­πώ­νει την πορεία υπο­βάθ­μι­σης και διά­λυ­σης ενός στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας κλά­δου, όπως είναι αυτός της αμυ­ντι­κής βιο­μη­χα­νί­ας. Το πιο σημα­ντι­κό είναι ότι αυτή η πορεία θα συνε­χι­στεί ανε­ξάρ­τη­τα από την όποια επι­λο­γή μετε­γκα­τά­στα­σης συγκε­κρι­μέ­νων δρα­στη­ριο­τή­των της επι­χεί­ρη­σης. Τα «κου­φά­ρια», που απο­τέ­λε­σαν και το ντε­κόρ της σημε­ρι­νής κυβερ­νη­τι­κής φιέ­στας, είναι η εικό­να αυτής της υπο­βάθ­μι­σης, την οποία γνω­ρί­ζουν πολύ καλά οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι της επι­χεί­ρη­σης» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του.

«Οι εγκα­τα­στά­σεις και τα εργο­στά­σια της πρώ­ην ΠΥΡΚΑΛ οδη­γή­θη­καν και οδη­γού­νται στο κλεί­σι­μο, όχι για­τί μειώ­θη­κε η σημα­σία τους, ούτε για­τί οι παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες και λει­τουρ­γί­ες τους δεν είναι ανα­γκαί­ες για τους εργα­ζό­με­νους και το λαό ή για την αμυ­ντι­κή ικα­νό­τη­τα, αλλά για­τί αυτό υπη­ρε­τεί τα μονο­πώ­λια στο χώρο της πολε­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας και τους πολε­μι­κούς σχε­δια­σμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ» επι­ση­μαί­νει η ανα­κοί­νω­ση και προσθέτει:

«Η οδυ­νη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα του παρα­γω­γι­κού μαρα­σμού και απα­ξί­ω­σης, διά­λυ­σης, κλει­σί­μα­τος και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης κρα­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας για την οικο­νο­μία, την ενέρ­γεια και την άμυ­να, όπως τα Ναυ­πη­γεία, ο ΟΤΕ, η ΕΑΒ ή η ΕΛΒΟ, απο­τέ­λε­σμα των πολι­τι­κών, που εφάρ­μο­σαν οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις ευθυ­γραμ­μι­ζό­με­νες πλή­ρως με τις απο­φά­σεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν αφή­νουν κανέ­να περι­θώ­ριο παρερ­μη­νεί­ας για το στό­χο της κυβέρ­νη­σης, που είναι η συρ­ρί­κνω­ση έως και η εξά­λει­ψη της κρα­τι­κής αμυ­ντι­κής βιο­μη­χα­νί­ας της χώρας. Ο ελλη­νι­κός λαός έχει πλη­ρώ­σει και πλη­ρώ­νει τερά­στια ποσά για εξο­πλι­σμούς, που αγο­ρά­ζει η χώρα από ομί­λους ισχυ­ρών καπι­τα­λι­στι­κών χωρών, για να υλο­ποι­ή­σει τους σχε­δια­σμούς και τα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Την ίδια στιγ­μή ο κυβερ­νη­τι­κός σχε­δια­σμός για την «αξιο­ποί­η­ση» των εγκα­τα­στά­σε­ων σε καμία περί­πτω­ση δε δια­σφα­λί­ζει τις ανά­γκες των κατοί­κων της περιο­χής. Η συγκέ­ντρω­ση πολ­λών κυβερ­νη­τι­κών κτι­ρί­ων στο ‑υπό δια­μόρ­φω­ση- «Κυβερ­νη­τι­κό Πάρ­κο» γίνε­ται για να απε­λευ­θε­ρω­θούν κτί­ρια στο κέντρο της Αθή­νας για το του­ρι­στι­κό κεφά­λαιο. Θα επι­βα­ρύ­νει την περιο­χή, ενώ η κατα­σκευή με τη δια­δι­κα­σία των ΣΔΙΤ παρα­πέ­μπει στην εκμε­τάλ­λευ­ση των μελ­λο­ντι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων από τον ανάδοχο-επιχειρηματία».

Το ΚΚΕ «για άλλη μια φορά εκφρά­ζει την αντί­θε­σή του με την πολι­τι­κή διά­λυ­σης, ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των Ελλη­νι­κών Αμυ­ντι­κών Συστη­μά­των, που έχει αρνη­τι­κές συνέ­πειες τόσο στους εργα­ζό­με­νους, όσο και στην αμυ­ντι­κή ικα­νό­τη­τα της χώρας. Τα εργο­στά­σια των Ελλη­νι­κών Αμυ­ντι­κών Συστη­μά­των (ΕΑΣ), είναι παρα­γω­γι­κές μονά­δες στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας, οι οποί­ες στα χέρια του λαού μπο­ρούν να απο­δει­χτούν πολύ­τι­μο εργα­λείο. Η όποια μετε­γκα­τά­στα­ση πρέ­πει να γίνε­ται με πλή­ρη δια­σφά­λι­ση των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων και με παρά­δο­ση των αντί­στοι­χων χώρων για την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών» κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του κόμματος.

Το έρη­μο κλου­βί, Κεί­με­νο Βαγ­γε­λιώ Καρα­κα­τσά­νη – Ζωγρα­φιές Εύα Μελά

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο