Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Η χθεσινή ημερομηνία κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου θα μπορεί κάλλιστα να θεσμοθετηθεί ως «εθνική εορτή» του κεφαλαίου στην Ελλάδα

«Το πολυ­νο­μο­σχέ­διο-μαμούθ, που κατέ­θε­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ίσως το πιο εμβλη­μα­τι­κό νομο­σχέ­διο υπέρ των συμ­φε­ρό­ντων του κεφα­λαί­ου κι απο­τε­λεί μία ακό­μη από­δει­ξη ότι η λεγό­με­νη μετα­μνη­μο­νια­κή επο­χή θα είναι για τα κέρ­δη των λίγων και όχι για τις ανά­γκες της λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας, που θα εξα­κο­λου­θεί να ματώ­νει». Αυτό ανα­φέ­ρει, σε ανα­κοί­νω­σή του, το ΚΚΕ, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «η χθε­σι­νή ημε­ρο­μη­νία κατά­θε­σης του πολυ­νο­μο­σχε­δί­ου θα μπο­ρεί κάλ­λι­στα να θεσμο­θε­τη­θεί ως “εθνι­κή εορ­τή” του κεφα­λαί­ου στην Ελλά­δα, αφού γίνε­ται πρά­ξη ένα πάγιο αίτη­μά του, αυτό που αφο­ρά το ξήλω­μα του δικαιώ­μα­τος στην απερ­γία, ξεκι­νώ­ντας απ’ το πρω­το­βάθ­μιο επί­πε­δο, εκεί δηλα­δή που σπά­ει κόκ­κα­λα η εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία κι αυθαιρεσία».

Ως προς το περιε­χό­με­νο του πολυ­νο­μο­σχε­δί­ου, το ΚΚΕ σημειώ­νει ότι αυτό περιέ­χει «επέ­κτα­ση των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, με βάση τις ευρω­ε­νω­σια­κές κατευ­θύν­σεις της απε­λευ­θέ­ρω­σης, ιδιαί­τε­ρα στον τομέα της ενέρ­γειας, τσε­κού­ρι στα επι­δό­μα­τα, γενί­κευ­ση των πλει­στη­ρια­σμών, μέσω της ηλε­κτρο­νι­κής δια­δι­κα­σί­ας, ακό­μη για χρέη προς Δημό­σιο και ασφα­λι­στι­κά ταμεία».

Στην ανα­κοί­νω­ση προ­στί­θε­ται ότι το πολυ­νο­μο­σχέ­διο «δημιουρ­γεί ακό­μη πιο ευνοϊ­κές συν­θή­κες για τη δρά­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, των τρα­πε­ζών κ.λπ. Θεσπί­ζο­νται νέες φορο­λο­γι­κές ρυθ­μί­σεις υπέρ του κεφα­λαί­ου, άλλες που επι­τα­χύ­νουν τη συγκέ­ντρω­ση γης στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, που παρα­δί­δουν τον μεταλ­λευ­τι­κό πλού­το στο κεφά­λαιο, με δια­δι­κα­σί­ες εξπρές».

«Την ίδια στιγ­μή, πέρα από τα νέα αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να, που θα έρθουν να προ­στε­θούν στα παλιά, (το πολυ­νο­μο­σχέ­διο) βάζει τις βάσεις και για έναν νέο γύρο αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης, αφού οι συνέ­πειες πολ­λών απ’ τις ρυθ­μί­σεις που περιέ­χει (ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, ανα­μόρ­φω­ση μίας σει­ράς επι­δο­μά­των κ.λπ.) θα φανούν πιο καθα­ρά το επό­με­νο διά­στη­μα» τονί­ζει το ΚΚΕ.

Ανα­φο­ρι­κά με τη «λεγό­με­νη επι­δο­μα­τι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης», επι­ση­μαί­νει ότι αυτή «κινεί­ται στη γνω­στή λογι­κή “κόβω απ’ τους λιγό­τε­ρο φτω­χούς για να δώσω ελά­χι­στα στους πάμ­φτω­χους” με τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία μισθω­τών κι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων να βαφτί­ζο­νται προ­νο­μιού­χοι και να βλέ­πουν νέες απώλειες.

«Πρό­κει­ται, δηλα­δή, για ανα­δια­νο­μή της φτώ­χειας, αφού το κεφά­λαιο, όχι μόνο μένει στο απυ­ρό­βλη­το και δεν πλη­ρώ­νει τίπο­τα, αλλά ενι­σχύ­ε­ται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο» υπο­γραμ­μί­ζε­ται στην ανακοίνωση.

«Με το συγκε­κρι­μέ­νο πολυ­νο­μο­σχέ­διο πραγ­μα­τι­κά γίνε­ται ακό­μη πιο φανε­ρό το ταξι­κό πρό­ση­μο της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως έλε­γε ο πρω­θυ­πουρ­γός πριν λίγες ημέ­ρες στο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο. Μόνο που αυτό το ταξι­κό πρό­ση­μο έχει τη σφρα­γί­δα της εξυ­πη­ρέ­τη­σης των συμ­φε­ρό­ντων τού κεφα­λαί­ου, που τα προ­ω­θεί πλέ­ον και με το μαστί­γιο του αυταρ­χι­σμού» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ, για να συμπλη­ρώ­σει: «Είναι βαθιά γελα­σμέ­νοι, αν νομί­ζουν η κυβέρ­νη­ση, η ΝΔ, που πρω­το­στά­τη­σε στην επί­θε­ση στο απερ­για­κό δικαί­ω­μα, ο ΣΕΒ και οι παρα­τρε­χά­με­νοι τους, ο εργο­δο­τι­κός-κυβερ­νη­τι­κός συν­δι­κα­λι­σμός, ότι μ’ αυτόν τον τρό­πο θα βάλουν εμπό­δια στη συλ­λο­γι­κή πάλη του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος. Είναι βαθιά ανι­στό­ρη­τοι, αν νομί­ζουν ότι μπο­ρούν μ’ αυτόν τον τρό­πο να απα­γο­ρεύ­σουν την απερ­γία, την ίδια την ταξι­κή πάλη».

«Σπεί­ρα­νε ανέ­μους, θα θερί­σουν θύελ­λες. Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους να είναι καθη­με­ρι­νά στον δρό­μο, στις κινη­το­ποι­ή­σεις κι απερ­γί­ες που οργα­νώ­νουν τα ταξι­κά συν­δι­κά­τα κι οι άλλες ριζο­σπα­στι­κές οργα­νώ­σεις τις επό­με­νες ημέ­ρες. Να δυνα­μώ­σει η κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία, για να ανα­τρα­πεί η βάρ­βα­ρη πολι­τι­κή, το ίδιο το σύστη­μα που θέλει τους εργα­ζό­με­νους δού­λους του 21ου αιώ­να» κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο