Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον Τουρισμό

Κάλε­σμα αγω­νι­στι­κής συμπό­ρευ­σης απευ­θύ­νει το ΚΚΕ σε όλες και όλους τους εργα­ζό­με­νους στον Του­ρι­σμό, στους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες και τους φτω­χούς αγρό­τες σε όλες τις του­ρι­στι­κές περιο­χές. Και με νέο φυλ­λά­διο που κυκλο­φο­ρεί, ταυ­τό­χρο­να με το ξεδί­πλω­μα πολι­τι­κής εξόρ­μη­σης, με συσκέ­ψεις, περιο­δεί­ες και άλλες πρω­το­βου­λί­ες (βλ. σελ. 18) ανα­δει­κνύ­ει ότι «οι εργα­ζό­με­νοι και οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, οι μικρές οικο­γε­νεια­κές επι­χει­ρή­σεις στον Του­ρι­σμό όχι μόνο δεν είδαν ποτέ τα “κοι­νά οφέ­λη” από τα εκα­τομ­μύ­ρια των του­ρι­στών και τα δισε­κα­τομ­μύ­ρια των εισπρά­ξε­ων του κλά­δου, αλλά πλη­ρώ­νουν πανά­κρι­βα τους υψη­λούς ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης και το “του­ρι­στι­κό θαύ­μα” που δια­μορ­φώ­θη­κε στις γαλέ­ρες των μεγά­λων ξενο­δο­χεια­κών μονά­δων. Οι μόνοι κερ­δι­σμέ­νοι είναι οι tour operators, οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες, οι ξενο­δο­χεια­κοί όμιλοι».

Ανα­λυ­τι­κά στο φυλ­λά­διο που δια­κι­νεί­ται από τις Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις αναφέρεται:

«Αυτή η κατά­στα­ση δεν είναι μονό­δρο­μος. Η συλ­λο­γι­κή οργά­νω­ση των εργα­ζο­μέ­νων στα σωμα­τεία τους, η κοι­νή δρά­ση όσων πλήτ­το­νται από την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, σε συνέ­χεια των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μπο­ρεί να ανοί­ξει τον δρό­μο για να ανα­χαι­τι­στεί η αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση και να υπάρ­ξουν νέες κατακτήσεις.

Οι αφίξεις αυξάνονται κάθε χρόνο αλλά οι μισθοί είναι στο… 2007!

Δεκά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι του κλά­δου μετρά­νε χρό­νο με τον χρό­νο τερά­στιες απώ­λειες στους μισθούς και στο εισό­δη­μά τους, ζώντας στην ανα­σφά­λεια για την επό­με­νη μέρα. Οι ονο­μα­στι­κοί μισθοί στον κλά­δο σήμε­ρα είναι στο ύψος του 2007, ενώ στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, με τις “ελα­στι­κές” μορ­φές απα­σχό­λη­σης και την επο­χι­κό­τη­τα, η συρ­ρί­κνω­ση του εισο­δή­μα­τος είναι ακό­μη μεγαλύτερη.

Τους καλο­και­ρι­νούς μήνες η κατά­στα­ση για τους εργα­ζό­με­νους γίνε­ται απελ­πι­στι­κή, με εξο­ντω­τι­κές συν­θή­κες δου­λειάς, 7 μέρες τη βδο­μά­δα, 12 και 14 ώρες τη μέρα, χωρίς μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας. Με μεσαιω­νι­κές συν­θή­κες δια­μο­νής, στοι­βαγ­μέ­νοι σε κοντέι­νερ, κοτέ­τσια και σκη­νές. Περι­φέ­ρειες, δήμοι, το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας, που έχει την ευθύ­νη των ελεγ­κτι­κών μηχα­νι­σμών, όπως το ΣΕΠΕ, κάνουν τα στρα­βά μάτια για να μη θίξουν τα κέρ­δη των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Η κυβέρ­νη­ση μειώ­νει κι άλλο το ήδη πενι­χρό επί­δο­μα ανερ­γί­ας και το μετα­τρέ­πει σε επί­δο­μα απα­σχό­λη­σης, δηλα­δή επι­δό­τη­ση μισθών στους εργο­δό­τες για τζά­μπα εργα­σία με τα λεφτά των εργαζομένων.

Για να στη­ρι­χθεί η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση των μεγά­λων ξενο­δο­χεια­κών ομί­λων η κυβέρ­νη­ση, επι­βάλ­λο­ντας τα γνω­στά “του­ρι­στι­κά πρω­τό­κολ­λα”, άφη­σε εκτε­θει­μέ­νους, στο έλε­ος της παν­δη­μί­ας, τους εργα­ζό­με­νους στον Του­ρι­σμό και στις Μετα­φο­ρές, τον ίδιο τον λαό σε κάθε του­ρι­στι­κή περιοχή.

Οι υπέ­ρο­γκοι λογα­ρια­σμοί του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, του φυσι­κού αερί­ου, η ακρί­βεια στα καύ­σι­μα, στα βασι­κά αγα­θά, στην ένδυ­ση, στα ενοί­κια εξα­νε­μί­ζουν ό,τι απο­μέ­νει στην τσέ­πη των εργαζομένων.

Οι αυξή­σεις των εισι­τη­ρί­ων στις ακτο­πλοϊ­κές συγκοι­νω­νί­ες ξεπερ­νούν το 20%, ανε­βά­ζο­ντας κι άλλο τις τιμές σε βασι­κά αγα­θά και Ενέρ­γεια. Τα νησιά γίνο­νται απλη­σί­α­στοι προ­ο­ρι­σμοί για μια οικογένεια.

Η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει άσχη­μη και για τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες στις του­ρι­στι­κές περιοχές

Μετά τις απώ­λειες στο εισό­δη­μα λόγω της παν­δη­μί­ας και των περιο­ρι­στι­κών μέτρων, νέα αδιέ­ξο­δα ορθώ­νο­νται λόγω των μεγά­λων αυξή­σε­ων στην Ενέρ­γεια και στις πρώ­τες ύλες. Το κόστος λει­τουρ­γί­ας αυξά­νε­ται, τα χρέη μεγα­λώ­νουν. Σε συν­θή­κες εξο­ντω­τι­κών ωρα­ρί­ων και οξυ­μέ­νου αντα­γω­νι­σμού από τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, η ανα­σφά­λεια για το αύριο μεγαλώνει.

Το ίδιο ισχύ­ει και για τους φτω­χούς αγρό­τες, των οποί­ων η παρα­γω­γή εξαρ­τά­ται από τον Του­ρι­σμό. Το κόστος παρα­γω­γής έχει εκτι­να­χθεί με απο­τέ­λε­σμα να συρ­ρι­κνώ­νε­ται το εισό­δη­μά τους.

Σε αυτές τις συν­θή­κες οι μεγα­λο­ξε­νο­δό­χοι απαι­τούν νέες επι­δο­τή­σεις του ενερ­γεια­κού κόστους και της ενερ­γεια­κής ανα­βάθ­μι­σης των επι­χει­ρή­σε­ών τους. Απαι­τούν πρό­σθε­τες απαλ­λα­γές από φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές, αυξά­νο­ντας όσα τελι­κά πλη­ρώ­νει ο λαός.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όπως και οι προη­γού­με­νες δίνουν απλό­χε­ρα οικο­νο­μι­κά και “επεν­δυ­τι­κά” κίνη­τρα στο μεγά­λο του­ρι­στι­κό κεφά­λαιο, στους κολοσ­σούς των αερο­με­τα­φο­ρών και της ναυτιλίας:

Φιλι­κό περι­βάλ­λον για τις “εμβλη­μα­τι­κές” επεν­δύ­σεις και την “πρά­σι­νη ανάπτυξη”.

Μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας και του “εργα­τι­κού κόστους”.

Νέα πακέ­τα “ζεστού” χρή­μα­τος του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης της ΕΕ.

Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις κάθε σπι­θα­μής φυσι­κού και πολι­τι­στι­κού πλού­του της χώρας.

Ολα αυτά μετα­φρά­ζο­νται σε νέα βάρη για τους εργα­ζό­με­νους στον κλά­δο του Του­ρι­σμού και του Επι­σι­τι­σμού και τα φτω­χά λαϊ­κά στρώματα.

Κυβέρ­νη­ση και επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι παρου­σιά­ζουν την ακρί­βεια και τον πλη­θω­ρι­σμό ως μια “έκτα­κτη συν­θή­κη”, μια παρέκ­κλι­ση, επι­διώ­κο­ντας να βγά­λουν λάδι την ΕΕ, την πολι­τι­κή του κεφα­λαί­ου. Έχουν “κοι­νό παρο­νο­μα­στή” τις “αντο­χές της οικο­νο­μί­ας” κου­νώ­ντας το δάχτυ­λο στους εργα­ζό­με­νους και τον λαό όσον αφο­ρά τις διεκ­δι­κή­σεις για ουσια­στι­κά μέτρα ελά­φρυν­σης από τη φορο­λο­γία και την ακρί­βεια, για πραγ­μα­τι­κές αυξή­σεις στους μισθούς και στις συντά­ξεις, για την κάλυ­ψη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών στην Υγεία, στην Παι­δεία κ.λπ.

Κάλεσμα συμπόρευσης με εργαζόμενους, επαγγελματίες και φτωχούς αγρότες στις τουριστικές περιοχές

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με την ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, “ρίχνει λάδι στη φωτιά” με την πιο ενερ­γή συμ­με­το­χή της χώρας μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την εμπλο­κή στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο που διε­ξά­γε­ται στις πλά­τες του λαού της Ουκρα­νί­ας.

  • Στη­ρί­ζουν τη μετα­τρο­πή των νησιών και άλλων περιο­χών της χώρας σε αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις και ορμη­τή­ρια του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, αδια­φο­ρώ­ντας για τους κιν­δύ­νους που γεν­νιού­νται από τη γενί­κευ­ση του πολέ­μου και τη στο­χο­ποί­η­ση αυτών των περιο­χών από τα αντι­τι­θέ­με­να στρατόπεδα
  • Δια­μορ­φώ­νουν όρους “δου­λε­μπο­ρι­κής” εκμε­τάλ­λευ­σης προ­σφύ­γων σε μεγά­λες ξενο­δο­χεια­κές μονά­δες στη Ζάκυν­θο, στη Χαλ­κι­δι­κή, σε νησιά του Αιγαί­ου και αλλού με την πλή­ρη ανο­χή της κυβέρνησης
  • Ζητά­νε νέα μέτρα για τη σεζόν του 2022 για τις επι­χει­ρή­σεις που δου­λεύ­ουν με του­ρί­στες από τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατ. Ευρώ­πης, χωρίς όμως καμιά προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων που βρί­σκο­νται στην ανερ­γία, χωρίς να δικαιού­νται το οποιο­δή­πο­τε επίδομα.

Η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των δεί­χνει ότι τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων και των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων είναι σε πλή­ρη αντί­θε­ση με αυτά των μεγα­λο­ξε­νο­δό­χων και των του­ρι­στι­κών και επι­σι­τι­στι­κών μονοπωλίων.

Για να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα, επίκαιρη και αναγκαία προοπτική που δίνει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Επισιτισμού — Τουρισμού, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις και τα νησιά σε συσπείρωση με το ΚΚΕ και αγωνιστική συμπόρευση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόλη, σε κάθε νησί, σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα είναι η ώρα να δυνα­μώ­σει η πάλη για αυξή­σεις στους μισθούς, για υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας που εξα­σφα­λί­ζουν ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δου­λειάς και δικαιώ­μα­τα. Οι εργα­ζό­με­νοι στα ξενο­δο­χεία και στον Επι­σι­τι­σμό, οργα­νω­μέ­νοι στα σωμα­τεία τους, να παλέ­ψουν για:

Κατάρ­γη­ση όλων των αντερ­γα­τι­κών νόμων που υπο­νο­μεύ­ουν τους μισθούς και τις Συμβάσεις

Αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες δου­λειάς και δια­μο­νής με ευθύ­νη της εργο­δο­σί­ας, της κυβέρ­νη­σης και του τοπι­κού κρά­τους (δήμοι, Περι­φέ­ρειες). Μέτρα υγεί­ας και ασφά­λειας στους χώρους δουλειάς

Υπο­γρα­φή κλα­δι­κών, τοπι­κών και επι­χει­ρη­σια­κών Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας που εξασφαλίζουν:

Αυξή­σεις στους μισθούς πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό.

Στα­θε­ρό ωρά­ριο, 8ωρο — 5ήμερο — 40ωρο και δύο ρεπό τη βδο­μά­δα. Κατα­βο­λή όλων των νόμι­μων προ­σαυ­ξή­σε­ων Σάβ­βα­το, Κυρια­κή, αργία, νυχτε­ρι­νά κ.ο.κ.

Κατάρ­γη­ση των απλή­ρω­των υπε­ρω­ριών και της διευ­θέ­τη­σης του εργά­σι­μου χρόνου

Οι Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις να είναι υπο­χρε­ω­τι­κές για όλους τους εργα­ζό­με­νους (μόνι­μους, επο­χι­κούς, πρό­σφυ­γες κ.ά.)

Με ισχυ­ρούς εργα­τι­κούς και λαϊ­κούς αγώ­νες μπο­ρεί να ανα­κου­φι­στεί ο λαός μας από την ακρί­βεια και να απε­μπλα­κεί η χώρα μας από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Μπο­ρεί να οργα­νω­θεί η πάλη για την υπε­ρά­σπι­ση του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, για να εξα­σφα­λι­στεί το δικαί­ω­μα στις δια­κο­πές σε όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρες εργα­τι­κές και λαϊ­κές οικο­γέ­νειες.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

Αμε­ση απε­μπλο­κή της χώρας από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Για να κλεί­σουν όλες οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις του θανάτου.

Να στα­μα­τή­σει κάθε σχέ­διο αλλα­γής Συν­θη­κών και συνό­ρων καθώς και κάθε παζά­ρι για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση στο Αιγαίο.

Γεν­ναία μεί­ω­ση και πλα­φόν στην τιμή του ρεύ­μα­τος, του φυσι­κού αερί­ου, των καυ­σί­μων, των βασι­κών αγα­θών. Αντί­στοι­χα κατάρ­γη­ση όλων των Ειδι­κών Φόρων και του ΦΠΑ σε όλα αυτά τα αγα­θά. Κατάρ­γη­ση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Να επα­νέλ­θει ο μειω­μέ­νος συντε­λε­στής ΦΠΑ για όλα τα νησιά κατά 50%.

Μεί­ω­ση της τιμής των ακτο­πλοϊ­κών εισι­τη­ρί­ων κατά 50%, δωρε­άν για ανέρ­γους, φοι­τη­τές, ΑμεΑ, χρο­νί­ως πάσχο­ντες κ.ο.κ.

Μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας σε μισθω­τούς και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους με αφο­ρο­λό­γη­το στα 12.000 ευρώ προ­σαυ­ξη­μέ­να κατά 3.000 ευρώ για κάθε παι­δί. Δια­γρα­φή χρε­ών σε Δημό­σιο και τρά­πε­ζες για τα εργα­τι­κά και λαϊ­κά νοικοκυριά.

Γεν­ναία αύξη­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για το Πρό­γραμ­μα Κοι­νω­νι­κού Του­ρι­σμού, με διεύ­ρυν­ση των κρι­τη­ρί­ων και πολ­λα­πλα­σια­σμό των δικαιού­χων, αύξη­ση των ημε­ρών επιδότησης.

Όσες κυβερ­νή­σεις και αν αλλά­ξουν, όσα κυβερ­νη­τι­κά σχή­μα­τα και αν δια­μορ­φω­θούν, όσοι τρό­ποι δια­χεί­ρι­σης και αν εφαρ­μο­στούν, τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού με την κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου δεν γεφυ­ρώ­νο­νται. Στον κλά­δο του Του­ρι­σμού φανε­ρώ­νο­νται όλες οι μεγά­λες αντι­θέ­σεις του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος που σαπί­ζει. Που από τη μια εξα­σφα­λί­ζει τερά­στια πλού­τη στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και από την άλλη όλο και μεγα­λύ­τε­ρη εκμε­τάλ­λευ­ση για τους εργα­ζό­με­νους, ενώ στε­ρεί από τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία του λαού μας τη δυνα­τό­τη­τα να απο­λαμ­βά­νει έστω και λίγες μέρες διακοπών.

Ο του­ρι­σμός είναι ανθρώ­πι­νη ανά­γκη, καθο­λι­κό λαϊ­κό δικαί­ω­μα που έχει άμε­ση σχέ­ση με την ανα­πλή­ρω­ση της εργα­τι­κής δύνα­μης και όχι εμπόρευμα

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τον τουρισμό και την αναψυχή ως αναπόσπαστο στοιχείο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα γίνουν λαϊκή περιουσία.

Σ’ αυτές τις συνθήκες η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Θα απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές, που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο