Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ — ΚΝΕ: Δε θα τους περάσει! — Ο Σαϊντού μένει εδώ!

Την από­φα­ση του Υπουρ­γεί­ου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου να απορ­ρί­ψει πρω­τό­δι­κα την αίτη­ση ασύ­λου του πρό­σφυ­γα μαθη­τή της Γ’ Τάξης του 1ου ΓΕΛ Αγί­ου Δημη­τρί­ου, Σαϊ­ντού Καμα­ρά, ο οποί­ος απει­λεί­ται με απέ­λα­ση επει­δή… ενη­λι­κιώ­θη­κε, καταγ­γέλ­λουν οι Οργα­νώ­σεις Μπρα­χα­μί­ου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Απαι­τούν να δοθεί άσυ­λο στον πρό­σφυ­γα μαθη­τή και να στα­μα­τή­σουν οι απε­λά­σεις λόγω ενη­λι­κί­ω­σης των ασυ­νό­δευ­των ανηλίκων.

Καλούν επί­σης σε συμ­με­το­χή στη συγκέ­ντρω­ση συμπα­ρά­στα­σης την Τετάρ­τη 30 Μάρ­τη στις 9.30 π.μ. στο Υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, στο Κτή­ριο Κερά­νη στο Ρέντη.

Στην ανα­κοί­νω­σή τους ανα­φέ­ρουν μετα­ξύ άλλων:

«Με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες ο πρό­σφυ­γας μαθη­τής κιν­δυ­νεύ­ει να βρε­θεί υπό απέ­λα­ση και κρα­τού­με­νος (!), για απροσ­διό­ρι­στο χρο­νι­κό διά­στη­μα σε “Προ­α­να­χω­ρη­σια­κό Κέντρο Κρά­τη­σης”, δηλα­δή σε απάν­θρω­πες συν­θή­κες όπως εκα­το­ντά­δες ακό­μα, χωρίς να έχουν δια­πρά­ξει κανέ­να έγκλη­μα, μέχρι να απελαθεί.

Δε θα τους περά­σει! — Ο Σαϊ­ντού μένει εδώ!

Η περί­πτω­ση του Σαϊ­ντού δεν είναι ένα μεμο­νω­μέ­νο περι­στα­τι­κό! Εδώ και χρό­νια το κρά­τος, η σημε­ρι­νή αλλά και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις αφή­νουν σχε­δόν «στην τύχη τους» τα προ­σφυ­γό­που­λα που έρχο­νται στη χώρα μας. Οι ελλεί­ψεις στα Τμή­μα­τα Υπο­δο­χής είναι τρα­γι­κές, τα μέτρα για την ομα­λή έντα­ξη όλων των προ­σφυ­γό­που­λων στην εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία είναι ανε­παρ­κή, ενώ συχνά ανα­θέ­τουν την ευθύ­νη τους στις ΜΚΟ, οι οποί­ες θησαυ­ρί­ζουν με τη στή­ρι­ξη των κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ.

Στο πρό­σω­πο του Σαϊ­ντού, όπως και στο πρό­σω­πο όλων των ασυ­νό­δευ­των προ­σφυ­γό­που­λων, συμπυ­κνώ­νε­ται όλη η υπο­κρι­σία του αστι­κού συστή­μα­τος για την προ­στα­σία των παι­διών, για τα οποία όλοι δήθεν νοιά­ζο­νται και μοχθούν. Συσκο­τί­ζε­ται ότι τα παι­διά δεν είναι γενι­κά απρο­στά­τευ­τα, αλλά είναι τα μεγα­λύ­τε­ρα θύμα­τα της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης και βαρ­βα­ρό­τη­τας, του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και των κάθε είδους επεμ­βά­σε­ων για τις σφαί­ρες επιρ­ρο­ής και τον πλού­το των χωρών, που φέρ­νουν τον όλε­θρο και την κατα­στρο­φή, την φτώ­χεια και των εξα­θλί­ω­ση για τους λαούς.

Στα παι­διά που παίρ­νουν τον δρό­μο του ξερι­ζω­μού, μόνα, χωρίς την οικο­γέ­νειά τους, συγ­γε­νείς ή φίλους, για να ξεφύ­γουν από την εξα­θλί­ω­ση και την δυστυ­χία, ανα­ζη­τώ­ντας ελπί­δα για ένα καλύ­τε­ρο μέλ­λον σε άλλους τόπους, θα έπρε­πε να εξα­σφα­λί­ζε­ται τόσο η πλή­ρης προ­στα­σία κατά την διάρ­κεια της ανη­λι­κό­τη­τας όσο και η στή­ρι­ξη για την ουσια­στι­κή έντα­ξη τους μετά από την ενη­λι­κί­ω­ση κι όχι η απέ­λα­σή τους και η επι­στρο­φή στην “κόλα­ση”.

Ο Σαϊ­ντού δίνει μαθή­μα­τα ζωής! Είναι ένας μαχη­τής, που παλεύ­ει για τα όνει­ρα του στις πιο αντί­ξο­ες συν­θή­κες. Γι’ αυτό και δέχτη­κε και θα συνε­χί­σει να δέχε­ται την αμέ­ρι­στη στή­ρι­ξη και αλλη­λεγ­γύη όλων των συμ­μα­θη­τών και των δασκά­λων του από την πρώ­τη στιγ­μή, κόντρα στο ρατσι­στι­κό δηλητήριο.

Ο αγώ­νας αυτός και η αλλη­λεγ­γύη απο­τε­λούν τη μονα­δι­κή εγγύ­η­ση για την υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των του, ενά­ντια στο ασφυ­κτι­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο, που έχουν δια­μορ­φώ­σει ΕΕ και αστι­κές κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά σε βάρος των ξερι­ζω­μέ­νων του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και των επεμ­βά­σε­ων, όπως στην Ουκρανία.

Το όψι­μο ενδια­φέ­ρον της Υπουρ­γού Παι­δεί­ας, που μάλι­στα προ­βαί­νει σε μια απα­ρά­δε­κτη σύν­δε­ση της από­δο­σης του ασύ­λου με την «αρι­στεία» του μαθη­τή, είναι υπο­κρι­τι­κό. Όλο το αντι­δρα­στι­κό πλαί­σιο σε βάρος των ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων, που μόλις ενη­λι­κιώ­νο­νται «διώ­χνο­νται πίσω στην κόλα­ση απ’ όπου προ­σπά­θη­σαν να ξεφύ­γουν», δια­τη­ρεί­ται στο ακέ­ραιο. Στην ίδια κατεύ­θυν­ση, μάλι­στα, κινεί­ται και το απα­ρά­δε­κτο “καθε­στώς υπό ανο­χή παρα­μο­νής”, που προ­ω­θεί­ται με τη νέα Εθνι­κή Στρα­τη­γι­κή για την Προ­στα­σία των Ασυ­νό­δευ­των Ανη­λί­κων, όπως τέθη­κε στη δημό­σια διαβούλευση.

Στη­ρί­ζου­με την κινη­το­ποί­η­ση συμπα­ρά­στα­σης που διορ­γα­νώ­νουν οι εκπαι­δευ­τι­κοί και οι συμ­μα­θη­τές του, αλλά και άλλοι μαζι­κοί φορείς του Μπρα­χα­μί­ου, την Τετάρ­τη 30 Μάρ­τη στις 9.30 π.μ. στο Υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, στο Κτή­ριο Κερά­νη στο Ρέντη.

Με όπλο μας την ταξι­κή ενό­τη­τα και αλλη­λεγ­γύη, διεκ­δι­κού­με την προ­στα­σία όλων των ξερι­ζω­μέ­νων. Παλεύ­ου­με ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, για έναν κόσμο πραγ­μα­τι­κά ελεύ­θε­ρο και ειρη­νι­κό, χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση, κρί­σεις, πολέ­μους, μετα­νά­στευ­ση και προσφυγιά.

– Εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στο δίκαιο αίτη­μα του πρό­σφυ­γα μαθη­τή Σαϊ­ντού Καμα­ρά να του χορη­γη­θεί Άσυ­λο μπαί­νο­ντας σε καθε­στώς Διε­θνούς Προ­στα­σί­ας. Η άδι­κη πρω­τό­δι­κη από­φα­ση να παρ­θεί πίσω εδώ και τώρα!

– Στη­ρί­ζου­με την ανά­γκη για ολό­πλευ­ρη φρο­ντί­δα, για τη μόρ­φω­ση και τα δικαιώ­μα­τα όλων των προ­σφυ­γό­που­λων, ώστε να έχουν καθο­λι­κή πρό­σβα­ση στη δημό­σια εκπαί­δευ­ση, με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους, κόντρα στις ρατσι­στι­κές και ξενο­φο­βι­κές αντιδράσεις.

– Διεκ­δι­κού­με την προ­στα­σία όλων των ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων, τη στή­ρι­ξη για την ουσια­στι­κή έντα­ξη τους μετά από την ενη­λι­κί­ω­ση σε ζωή και δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, με πρό­σβα­ση σε αξιο­πρε­πή στέ­γα­ση, εργα­σία, Παι­δεία, Κοι­νω­νι­κή Πρό­νοια, χωρίς την εμπλο­κή των ΜΚΟ.

– Να στα­μα­τή­σουν οι απε­λά­σεις λόγω ενη­λι­κί­ω­σης των ασυ­νό­δευ­των ανηλίκων.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο