Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι ΗΠΑ με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ ανα­γνώ­ρι­σε σήμε­ρα την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ, ξέρο­ντας ό τι η συγκε­κρι­μέ­νη ενέρ­γεια ακυ­ρώ­νει την προ­ο­πτι­κή ίδρυ­σης και ανα­γνώ­ρι­σης του παλαι­στι­νια­κού κρά­τους με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ αλλά ότι αυτή η ενέρ­γεια φέρ­νει την περιο­χή στα πρό­θυ­ρα της ανάφλεξης.

Οι Παλαι­στί­νιοι θέλουν η Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, η οποία κατα­λή­φθη­κε από τις ισραη­λι­νές δυνά­μεις στον Πόλε­μο των Έξι Ημε­ρών το 1967 και προ­σαρ­τή­θη­κε κατό­πιν, να γίνει πρω­τεύ­ου­σα του ανε­ξάρ­τη­του κρά­τους που ορα­μα­τί­ζο­νται. Από την άλλη οι μου­σουλ­μα­νι­κές χώρες, η κάθε μια με τα δικά της συμ­φέ­ρο­ντα στην περιο­χή θεω­ρούν τη συγκε­κρι­μέ­νη ενέρ­γεια παρα­βιά­ση της «κόκ­κι­νης γραμμής».

Σε ανα­κοί­νω­σή του για την ανα­γνώ­ρι­ση από τις ΗΠΑ της Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σας του Ισρα­ήλ, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η από­φα­ση των ΗΠΑ να ανα­γνω­ρί­σουν την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ δεί­χνει την κυνι­κό­τη­τα με την οποία ο αμε­ρι­κα­νι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός συμ­με­τέ­χει δρα­στή­ρια στο έγκλη­μα που δια­πράτ­τε­ται σε βάρος του λαού της Παλαι­στί­νης από το Ισρα­ήλ και τους συμ­μά­χους του, πρώ­τα απ’ όλα τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ. Η τελευ­ταία όχι μόνον εμβα­θύ­νει διαρ­κώς τις σχέ­σεις της με το Ισρα­ήλ, αλλά και ταυ­τί­ζει το θύτη με το θύμα, ανα­γο­ρεύ­ο­ντας σε “τρο­μο­κρα­τία” την δίκαιη πάλη του λαού της Παλαιστίνης.

Απο­τέ­λε­σμα αυτής της μακρο­χρό­νιας πολι­τι­κής είναι η συνέ­χι­ση της κατο­χής της Παλαι­στί­νης, η βία που ασκεί το κρά­τος του Ισρα­ήλ σε βάρος του λαού της Παλαι­στί­νης, οι δολο­φο­νί­ες, οι χιλιά­δες πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι, το τεί­χος, οι εποι­κι­σμοί, με δυο λέξεις ο βασα­νι­σμός ενός ολό­κλη­ρου λαού.

Τώρα οι ΗΠΑ με τη νέα από­φα­σή τους ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” που επι­διώ­κει να κάψει τη λύση της ίδρυ­σης και ανα­γνώ­ρι­σης του παλαι­στι­νια­κού κρά­τους με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, δίπλα στο Ισρα­ήλ. Επι­πλέ­ον, μια τέτοια ενέρ­γεια σαφώς και σχε­τί­ζε­ται με τις γενι­κό­τε­ρες εξε­λί­ξεις στην περιο­χή της Μέσης Ανα­το­λής και του Περ­σι­κού Κόλ­που, στην οποία οι ΗΠΑ σχε­δια­σμέ­να προ­ω­θούν πολε­μι­κές συγκρού­σεις, αλλα­γές συνό­ρων, στο πλαί­σιο του λεγό­με­νου σχε­δί­ου της “Μεγά­λης Μέσης Ανα­το­λής”, με στό­χο τον έλεγ­χο των ενερ­γεια­κών πηγών και των μερι­δί­ων των αγο­ρών, των δρό­μων μετα­φο­ράς των εμπορευμάτων.

Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ έχει τις δικές της βαριές ευθύ­νες σ’ αυτό το έγκλη­μα, όχι μόνο για­τί αθω­ώ­νει και εξω­ρα­ΐ­ζει συστη­μα­τι­κά τον αμε­ρι­κα­νι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό, αλλά και για­τί ανα­πτύσ­σει σε βάθος τις σχέ­σεις με το Ισρα­ήλ και μάλι­στα τους δίνει και χαρα­κτή­ρα στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας, εμπλέ­κο­ντας τη χώρα βαθύ­τε­ρα στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς. Επι­πλέ­ον, ευθύ­νε­ται για­τί δεν έχει προ­χω­ρή­σει άμε­σα στην ανα­γνώ­ρι­ση του παλαι­στι­νια­κού κρά­τους, εφαρ­μό­ζο­ντας και την αντί­στοι­χη από­φα­ση της Βου­λής από το Δεκέμ­βρη του 2015, κάτι που πρό­σφα­τα έθε­σε με Ερώ­τη­σή της σύσ­σω­μη η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ προς τον υπουρ­γό Εξωτερικών.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει για άλλη μια φορά την αλλη­λεγ­γύη του στο δίκαιο αγώ­να του λαού της Παλαι­στί­νης και κατα­δι­κά­ζει με τον πιο απο­φα­σι­στι­κό τρό­πο τις ενέρ­γειες των Αμε­ρι­κα­νών ιμπε­ρια­λι­στών και των συμ­μά­χων τους».

ΟΗΕ: Όχι στα μονομερή μέτρα

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες διε­μή­νυ­σε ότι δεν υπάρ­χει άλλη εναλ­λα­κτι­κή παρά μόνο η λύση των δύο κρα­τών για το Ισρα­ήλ και τους Παλαιστίνιους.

«Έχω μιλή­σει με συνέ­πεια κατά των μονο­με­ρών μέτρων που θα έθε­ταν σε κίν­δυ­νο την προ­ο­πτι­κή της ειρή­νης για τους Ισραη­λι­νούς και τους Παλαι­στί­νιους» τόνι­σε ο Γκου­τέ­ρες, μετά την ομι­λία Τραμπ.

Πανηγυρισμοί στην Ιερουσαλήμ, διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη

Μετά το τέλος των δηλώ­σε­ων του Ντό­ναλντ Τραμπ, ο δήμος της Ιερου­σα­λήμ φώτι­σε τα τεί­χη της Παλιάς Πόλης στα χρώ­μα­τα των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ο δήμαρ­χος Νιρ Μπαρ­κάτ είπε ότι και η κεντρι­κή είσο­δος της πόλης θα φωτι­στεί στα χρώ­μα­τα των ΗΠΑ και αμε­ρι­κα­νι­κές σημαί­ες θα υψω­θούν σε κεντρι­κούς δρό­μους της πόλης.

Την ίδια στιγ­μή οι δια­δη­λώ­σεις ξεκι­νούν από την Κων­στα­ντι­νού­που­λη, όπου Τούρ­κοι συγκε­ντρώ­θη­καν και δια­δη­λώ­νουν κατά του Ντό­ναλντ Τραμπ έξω από την αμε­ρι­κα­νι­κή πρεσβεία.

Χαμάς: Άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως

Στην Παλαι­στί­νη το κλί­μα είναι ήδη εκρη­κτι­κό. Η Χαμάς σε διάγ­γελ­μά της μετά την ομι­λία του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου, δήλω­σε ότι οι ΗΠΑ άνοι­ξαν τις «πύλες της κολά­σε­ως». Νωρί­τε­ρα είχε προει­δο­ποι­ή­σει η οργά­νω­ση είχε προει­δο­ποι­ή­σει για ανα­βί­ω­ση της Ιντιφάντα.

«Οι ανα­κοι­νώ­σεις του Τραμπ σχε­τι­κά με την Ιερου­σα­λήμ “κατα­στρέ­φουν” τη λύση των δύο Κρα­τών» επι­σή­μα­νε η Οργά­νω­ση για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαιστίνης.

Η Αίγυ­πτος απέρ­ρι­ψε την από­φα­ση των ΗΠΑ για μετα­φο­ρά της πρε­σβεί­ας στην Ιερου­σα­λήμ, ενώ σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την πολι­τι­κή του Τραμπ εκα­το­ντά­δες δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν έξω από το προ­ξε­νείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

Και στους κόλ­πους της ΕΕ είναι φανε­ρή η αγω­νία για το μέλ­λον στη Μέση Ανα­το­λή, με την Βρε­τα­νία να απο­στα­σιο­ποιεί­ται από την πολι­τι­κή των ΗΠΑ.

ΟΑΠ: Η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ “καταστρέφει” τη λύση των δύο Κρατών

Ο πρό­ε­δρος της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής Μαχ­μούντ Αμπάς ανα­κοί­νω­σε ότι “κατα­δι­κά­ζει και απορ­ρί­πτει” την ανα­γνώ­ρι­ση της Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σας του Ισρα­ήλ από τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ.

Λίγο νωρί­τε­ρα, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (OAP), Σαέμπ Ερα­κάτ, δήλω­σε ότι ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ “κατέ­στρε­ψε” τη λεγό­με­νη λύση των δύο κρα­τών, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισραήλ.

Ταυ­τό­χρο­να, ο Τραμπ “απέ­κλει­σε τις ΗΠΑ από οποιον­δή­πο­τε ρόλο σε οποια­δή­πο­τε ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία”, πρό­σθε­σε ο Ερα­κάτ μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους στην Ιεριχώ.

Τουρκία: «ανεύθυνη» ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας κατα­δί­κα­σε την “ανεύ­θυ­νη” ενέρ­γεια των ΗΠΑ να ανα­γνω­ρί­σουν την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ και κάλε­σε την Ουά­σιγ­κτον να επα­νε­ξε­τά­σει την ενέρ­γεια αυτή.

Εκα­το­ντά­δες δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν έξω από το αμε­ρι­κα­νι­κό προ­ξε­νείο στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, μετέ­δω­σε ένας εικο­νο­λή­πτης του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Ρόι­τερς που βρί­σκε­ται στο σημείο. Η δια­μαρ­τυ­ρία ήταν σε μεγά­λο βαθ­μό ειρη­νι­κή, αν και ορι­σμέ­νοι από τους δια­δη­λω­τές πέτα­ξαν νομί­σμα­τα και άλλα αντι­κεί­με­να ενα­ντί­ον του προξενείου.

«Κατα­δι­κά­ζου­με την ανεύ­θυ­νη ανα­κοί­νω­ση από την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση… το να δηλώ­νει ότι ανα­γνω­ρί­ζει την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ και ότι θα μετα­φέ­ρει την αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στην Ιερου­σα­λήμ» επι­ση­μαί­νει το τουρ­κι­κό ΥΠΕΞ σε ένα δελ­τίο τύπου που εξέδωσε.

«Καλού­με την αμε­ρι­κα­νι­κή διοί­κη­ση να επα­νε­ξε­τά­σει αυτή την εσφαλ­μέ­νη από­φα­ση που ενδέ­χε­ται να οδη­γή­σει σε πολύ αρνη­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα και να απο­φύ­γει ενέρ­γειες των οποί­ων δεν έχει υπο­λο­γί­σει τις συνέ­πειες και οι οποί­ες θα πλή­ξουν την πολυ­πο­λι­τι­σμι­κή ταυ­τό­τη­τα και το ιστο­ρι­κό καθε­στώς της Ιερουσαλήμ».

«Αυτή η από­φα­ση αντί­κει­ται στο διε­θνές δίκαιο και στα ψηφί­σμα­τα του ΟΗΕ» τονί­ζει από την πλευ­ρά του ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου σε μήνυ­μα που ανήρ­τη­σε στο Twitter.

Νετανιάχου: Ιστορική απόφαση

Την ανα­κοί­νω­ση Τραμπ χαι­ρέ­τι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ, Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, κάνο­ντας λόγος για «ιστο­ρι­κή ημέρα».

«Η Ιερου­σα­λήμ είναι πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ για σχε­δόν 70 χρό­νια. Σε αυτήν στη­ρί­ζου­με τις ελπί­δες, τα όνει­ρα και τις προ­σευ­χές μας. Η Ιερου­σα­λήμ έχει υπάρ­ξει πρω­τεύ­ου­σα για τους Εβραί­ους για τρεις χιλιά­δες χρό­νια» δήλωσε.

«Εκεί υπήρ­ξαν οι ναοί μας, τα βασί­λειά μας. Από κάθε γωνιά της Γης, οι άνθρω­ποί μας περί­με­ναν να επι­στρέ­ψουν στην Ιερου­σα­λήμ να πιά­σουν τις χρυ­σές πέτρες της και να περ­πα­τή­σουν στους ιερούς δρό­μους της» δήλω­σε ο Νετανιάχου.

Η Τεχεράνη “καταδικάζει με δριμύτητα” την απόφαση των ΗΠΑ

Το Ιράν “κατα­δι­κά­ζει με δρι­μύ­τη­τα” την από­φα­ση των ΗΠΑ να μετα­φέ­ρουν την αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στην Ιερου­σα­λήμ, επι­σή­μα­νε σήμε­ρα η Ισλα­μι­κή Δημο­κρα­τία σε μια ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών και ανα­με­τέ­δω­σαν κρα­τι­κά ΜΜΕ.

Στην ανα­κοί­νω­ση τονί­ζε­ται ότι οι ΗΠΑ παρα­βιά­ζουν τα διε­θνή ψηφίσματα.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ο ανώ­τα­τος ηγέ­της Αγια­το­λάχ Αλί Χαμε­νεϊ είχε δηλώ­σει ότι οι ΗΠΑ προ­σπα­θούν να απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σουν την περιο­χή και να ξεκι­νή­σουν έναν πόλε­μο προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τεύ­σουν την ασφά­λεια του Ισραήλ.

Η Ιορδανία καταγγέλλει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Ουάσιγκτον

Η κυβέρ­νη­ση της Ιορ­δα­νί­ας, θεμα­το­φύ­λα­κας των ιερών τόπων στην Ιερου­σα­λήμ, κατήγ­γει­λε ότι η ανα­κοί­νω­ση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ, ο οποί­ος ανα­γνώ­ρι­σε την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ, συνι­στά «παρα­βί­α­ση του διε­θνούς δικαίου»

«Η από­φα­ση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου να ανα­γνω­ρί­σει την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ και η μετα­φο­ρά της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεί­ας σε αυτήν την πόλη συνι­στά παρα­βί­α­ση των απο­φά­σε­ων του διε­θνούς δικαί­ου και του Κατα­στα­τι­κού Χάρ­τη των Ηνω­μέ­νων Εθνών» δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος τύπου της κυβέρ­νη­σης, Μοχά­μεντ Μου­με­νί, σε ένα δελ­τίο τύπου.

Επι­πλέ­ον, επι­σή­μα­νε ότι αυτή η ενέρ­γεια του Τραμπ είναι νομι­κά άκυ­ρη καθώς «εδραιώ­νει την ισραη­λι­νή κατο­χή στον ανα­το­λι­κό τομέα της πόλης».

Λίβανος: «επικίνδυνη» απόφαση που απειλεί την περιφερειακή ή και παγκόσμια σταθερότητα

Ο πρό­ε­δρος του Λιβά­νου Μισέλ Αούν χαρα­κτή­ρι­σε σήμε­ρα “επι­κίν­δυ­νη” την από­φα­ση του προ­έ­δρου των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ για την Ιερου­σα­λήμ, τονί­ζο­ντας ότι απει­λεί την αξιο­πι­στία της Ουά­σινγ­κτον ως εγγυ­ή­τριας της ειρη­νευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας στην περιοχή.

Η από­φα­ση αυτή έφε­ρε την ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία πολ­λές δεκα­ε­τί­ες πίσω και απει­λεί την περι­φε­ρεια­κή στα­θε­ρό­τη­τα, ενδε­χο­μέ­νως και την παγκό­σμια στα­θε­ρό­τη­τα, υπο­γράμ­μι­σε στην ανα­κοί­νω­σή του ο Αούν.

Κατάρ: “Θανατική καταδίκη” για την ειρήνη

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του Κατάρ χαρα­κτή­ρι­σε “θανα­τι­κή κατα­δί­κη” για όλους όσους επι­διώ­κουν την ειρή­νη, την από­φα­ση του προ­έ­δρου των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Σεΐχ Μοχά­μεντ μπιν Αμπ­ντουλ­ραχ­μάν αλ Θάνι, χαρα­κτή­ρι­σε την από­φα­ση της Ουά­σινγ­κτον “επι­κίν­δυ­νη κλι­μά­κω­ση”, όπως μετέ­δω­σε το τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι Αλ Τζαζίρα.

Νωρί­τε­ρα, με μήνυ­μά του στο Twitter, ο υπουρ­γός ανέ­φε­ρε ότι ο εμί­ρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι είχε προει­δο­ποι­ή­σει τον Τραμπ, σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε μαζί του, για τις σοβα­ρές επι­πτώ­σεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

Ανησυχία της ΕΕ για την επιπτώσεις της απόφασης Τραμπ

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση εξέ­φρα­σε τη σοβα­ρή ανη­συ­χία της μετά την ανα­κοί­νω­ση της από­φα­σης του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ για την Ιερου­σα­λήμ και για τις συνέ­πειες που μπο­ρεί να έχει η εφαρ­μο­γή της στην ειρη­νευ­τι­κή διαδικασία.

Το συνδικάτο UGTT της Τυνησίας χαρακτηρίζει «κήρυξη πολέμου» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

«Κήρυ­ξη πολέ­μου» χαρα­κτή­ρι­σε το εργα­τι­κό συν­δι­κά­το UGTT της Τυνη­σί­ας την ανα­γνώ­ρι­ση της Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σας του Ισρα­ήλ από τις ΗΠΑ, καλώ­ντας τα μέλη του να συμ­με­τά­σχουν μαζι­κά σε κινη­το­ποι­ή­σεις διαμαρτυρίας.

Η Άιγυπτος απορρίπτει την απόφαση Τραμπ

Η Αίγυ­πτος απέρ­ρι­ψε την από­φα­ση των ΗΠΑ να μετα­φέ­ρουν την πρε­σβεία τους στην Ιερου­σα­λήμ, επι­ση­μαί­νε­ται σε μια ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών μετά το διάγ­γελ­μα του Ντό­ναλντ Τραμπ.

«Λυπηρή» η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, δηλώνει ο Μακρόν

Ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν έκρι­νε πως η μονο­με­ρής από­φα­ση του Αμε­ρι­κα­νού ομο­λό­γου του Ντό­ναλντ Τραμπ για την Ιερου­σα­λήμ είναι «λυπη­ρή» και υπο­γράμ­μι­σε ότι το Παρί­σι δεν την στη­ρί­ζει. Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος απηύ­θυ­νε έκκλη­ση προς όλες τις πλευ­ρές για ηρε­μία και απο­φυ­γή της βίας.

Συρία: Η Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύσουσα των Παλαιστινίων

Ο αγώ­νας των Παλαι­στι­νί­ων θα παρα­μεί­νει ζωντα­νός μετα­ξύ των Αρά­βων έως την εγκα­θί­δρυ­ση ενός παλαι­στι­νια­κού κρά­τους με την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σά του, επι­σή­μα­νε το γρα­φείο του προ­έ­δρου της Συρί­ας Μπα­σάρ αλ Άσαντ σήμε­ρα, αντι­δρώ­ντας στην από­φα­ση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου σχε­τι­κά με το καθε­στώς της Ιερουσαλήμ.

“Το μέλ­λον της Ιερου­σα­λήμ δεν καθο­ρί­ζε­ται από ένα κρά­τος ή έναν πρό­ε­δρο, αλλά καθο­ρί­ζε­ται από την ιστο­ρία του και τη βού­λη­ση και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα (που επι­δει­κνύ­ου­με) στον αγώ­να των Παλαι­στι­νί­ων” τονί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση που αναρ­τή­θη­κε σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Μεξικό-Καναδάς: Το Μεξικό δεν μεταφέρει την πρεσβεία του στο Ισραήλ, ο Καναδάς ζητά “γενική διευθέτηση” του Μεσανατολικού

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε ότι η πρε­σβεία της χώρας στο Ισρα­ήλ θα παρα­μεί­νει στο Τελ Αβίβ, παρά την από­φα­ση των ΗΠΑ να μετα­φέ­ρουν τη δική τους στην Ιερουσαλήμ.

Το Μεξι­κό θα παρα­μεί­νει προ­ση­λω­μέ­νο στις απο­φά­σεις των Ηνω­μέ­νων Εθνών για το καθε­στώς της Ιερου­σα­λήμ, πρόσθεσε.

“Το Μεξι­κό θα δια­τη­ρή­σει τη στε­νή και φιλι­κή διμε­ρή σχέ­ση του με το κρά­τος του Ισρα­ήλ, όπως απο­δεί­χτη­κε και με την πρό­σφα­τη επί­σκε­ψη του πρω­θυ­πουρ­γού (του Ισρα­ήλ) Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου στη χώρα μας και θα συνε­χί­σει επί­σης να στη­ρί­ζει τις ιστο­ρι­κές διεκ­δι­κή­σεις του παλαι­στι­νια­κού λαού”, κατα­λή­γει η ανακοίνωση.

Από την πλευ­ρά του, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του Κανα­δά δια­μή­νυ­σε ότι το καθε­στώς της Ιερου­σα­λήμ μπο­ρεί να επι­λυ­θεί “μόνο στο πλαί­σιο μιας γενι­κής διευ­θέ­τη­σης της ισραη­λι­νο­πα­λαι­στι­νια­κής διένεξης”.

Βρετανία: Διαφωνεί με την απόφαση Τραμπ

Η πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας Τερέ­ζα Μέι δια­φω­νεί με την από­φα­ση των ΗΠΑ να ανα­γνω­ρί­σουν την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ, επει­δή είναι απί­θα­νο κάτι τέτοιο να βοη­θή­σει στις προ­σπά­θειες που κατα­βάλ­λο­νται για την ειρή­νευ­ση στην περιο­χή, ανέ­φε­ρε ο εκπρό­σω­πός της.

“Δια­φω­νού­με με την από­φα­ση των ΗΠΑ να μετα­φέ­ρουν την πρε­σβεία τους στην Ιερου­σα­λήμ και να την ανα­γνω­ρί­σουν ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ προ­τού να συμ­φω­νη­θεί το τελι­κό καθε­στώς της”, είπε ο εκπρό­σω­πος. “Πιστεύ­ου­με ότι δεν εξυ­πη­ρε­τεί, όσον αφο­ρά την προ­ο­πτι­κή για την ειρή­νευ­ση στην περιο­χή”, πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο